Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Förebyggande insatser
Socialtjänst
Socialtjänsten lyfts som en nyckelaktör för att komma till rätta med ökad brottslighet och otrygghet. Men lagen som ska ge socialtjänsten tydligare förebyggande roll dröjer. Nu ger nya socialtjänstministern besked om när den kan bli verklighet – men några extra pengar utlovar hon inte.
Kommunpolitik
Fem skjutningar på en dryg vecka, tre med dödlig utgång. Det grova våldet har tagit ny fart i Södertälje och kommunens nya toppolitiker är redan i hetluften. ”Det har varit en mörk vecka”, säger han – men utlovar ingen ”quick fix”.
Socialtjänst
Kommunerna måste tvingas att jobba förebyggande mot gängkriminalitet. Och socialtjänst och skola behöver fler verktyg. Både från profession och politiker kommer krav på skärpt lagstiftning och mer resurser.
• Rektor Linnea vill se möjlighet att tvångsflytta elever
• Sveriges socialchefer varnar för stora klyftor mellan kommunerna
• Stockholm satsar på socialsekreterare hos polisen
Socialtjänst
Socialtjänstens förebyggande arbete behöver stärkas. Det säger socialminister Lena Hallengren, som vill se både mjuka och hårda metoder för att hindra att fler unga hamnar i gängkriminalitet.
Socialtjänst
Rekordöverskott i kommunerna – ändå saknar socialtjänsten resurser. Det anser var tredje socialsekreterare, enligt en ny rapport från fackförbundet Vision. Kriget i Ukraina kan sätta ytterligare press på en redan ansträngd socialtjänst, tror socialsekreteraren Viktoriya Levin.
Debatt
I en ny kartläggning av vården för benskörhet, eller osteoporos, inom EU hamnar Sverige i botten. Trots att Socialstyrelsen efterlyst förbättringar av vården händer väldigt lite, skriver Osteoporosförbundet ihop med bland andra Lill Lindfors och Alf Svensson.
Kommunal ekonomi
Fyra av tio deltagare har sänkt sitt blodsocker under nivån för prediabetes i Region Stockholms nya satsning mot diabetes typ 2. Programmet finansieras på ett nytt sätt, genom en så kallad hälsoobligation.
Debattsvepet
Tidigare energiministern Jörgen Andersson (S) vill att Socialdemokraterna satsar på kärnkraft. Naturskyddsföreningen kommer att överklaga beslut som särbehandlar Cementa. Övriga debattämnen i dag: infrastruktur, trygghet, pensioner och sjukvård.
Debatt
Det går inte nog att poängtera vikten av att det lokala näringslivet blir inkluderat i kommunernas brottsförebyggande arbete skriver företrädare för Livsmedelshandlarna, Företagarna, Svenskt Näringsliv och Stiftelsen Tryggare Sverige.
Juridik
En ny lag ska tvinga kommunerna att arbeta brottsförebyggande och för det ska de få drygt 200 miljoner kronor i extra statsbidrag. Det föreslår utredaren Ann-Sofie Hermansson, som också vill att en särskild insatsgrupp stöttar kommuner som har särskilt utsatta områden.
Debatt
Det räcker inte att vikten av förebyggande insatser framhålls i utredningen om en ny socialtjänstlag. Om vi vill ha samhällsmedborgare som tar ansvar för sina egna liv behöver samhällets alla aktörer göra en insats, skriver ordföranden för Föreningen Sveriges socialchefer, Monica Persson.
Debatt
Tillsammans med olika boende- och arbetsvillkor är den ojämlika hälsan ett av de tydligaste utslagen av socioekonomiska skillnader. Vi ser hur pandemins utbredning med precision följt segregationens karta, skriver Liberalernas hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink, Gilbert Tribo och Jonas Andersson, samt partiets sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist.
Debatt
Den särskilda utsatthet som kan uppstå för personer med funktionsnedsättning när det gäller våld i nära relationer är viktig att uppmärksamma och synliggöra, skriver Funktionsrätt Stockholms stads ordförande Anna Quarnström och intressepolitiska ombudsman Kukkamariia Valtola Sjöberg.
Debatt
Svensk diabetesvård ligger i ett internationellt perspektiv mycket långt framme. Samtidigt har den betydande utmaningar, inte minst i form av stora skillnader i vårdens kvalitet och utbud. Vi har helt enkelt inte en jämlik diabetesvård över landet, skriver diabetespatienten och ledamoten i riksdagens socialutskott Johan Hultberg (M).
Debatt
En fjärdedel av den totala sjukfrånvaron för personer med typ 2-diabetes kan kopplas direkt till komplikationer orsakade av sjukdomen. Det motsvarar en kostnad på 4,9 miljarder kronor under ett år. Därtill kommer sjukhusvård för 2,5 miljarder kronor. Detta visar en ny svensk studie som är den största i sitt slag i världen skriver professor Johan Jendle och forskningsledare Katarina Steen Carlsson.
Debatt
Vi kan mycket väl kan nå nollvisionen om dödsolyckor på våra byggarbetsplatser. Men det kräver en helt ny strategi i arbetsmiljöarbetet. En strategi som bygger på en ny typ av mätning med mål för andelen säkra beteenden som hela tiden ska öka, replikerar Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.
Debatt
2019 visade på färre olyckor i byggbranschen. Det är förstås glädjande, men vi kan på intet sätt konstatera att det är en bestående förändring. I stället ser vi fortfarande alltför många pusselbitar som måste komma på plats för att vi ska kunna få en hållbar nedgång i olycksstatistiken, skriver företrädare för Peab.
Debatt
Att lägga tonvikten vid etniciteten på förövare är att gå fel. Den faktorn kan inte förändras. Istället måste vi fråga oss hur vi kan förebygga att barn och unga begår brott. Det skriver Johan Gynnhammar, ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden i Örebro kommun (S).
Perspektiv
En effektiv välfärd kräver balans mellan akuta och förebyggande åtgärder. I kommuner och regioner experimenterar man med sociala investeringar, men det nationella stödet brister. Nu måste staten engagera sig, skriver författarna till en ESO-rapport.
Debatt
Det är positivt att regeringen tar tag i narkotikapolitiken som varit försummad så länge, men detta får inte ske på kostnad av att alkoholpolitiken nedprioriteras, skriver Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor med flera debattörer och experter.
Debatt
Det finns många fördelar med en sammanhållen vård för ungdomar: bättre utnyttjande av offentliga resurser, bättre folkhälsa, men framförallt en patientgrupp som blir sedd, omhändertagen och vägledd i ett tidigt skede, skriver, Anna Mannfalk (M) och Mavis Zander (M).
Debatt
I vår rapport finns dels starka signaler som ger stöd för att utlandsfödda personer halkar efter den övriga befolkningen när det gäller vissa vanliga folksjukdomar, dels att mycket kan göras redan nu för att förbättra vårdinsatser och sjukdomsförebyggande åtgärder, replikerar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Gästkrönika
Så vitt jag kan förstå är det större risk att deltagande i PSA-screening leder till inkontinens helt i onödan än att den förlänger mitt liv. Därför har jag hittills tackat nej till att delta i screening. Andra män, alltså prostatabärare oavsett könsidentitet, kan komma till en annan slutsats, det är ett individuellt val.
Debatt
Fokus på hårdare straff för att stoppa dödskjutningar och våld riskerar att stå i vägen för satsningarna på det som har störst effekt att förändra samhällsutvecklingen på lång sikt; det förebyggande arbetet. Det skriver företrädare för Goodsport Foundation, en partipolitiskt obunden organisation verkar för integration genom idrott för unga.
Debatt
Varje år insjuknar hundratals män och kvinnor i cancer på grund av ärftliga genetiska mutationer. För att vi ska kunna rädda liv och även förebygga sjukdom vill Nätverket mot gynekologisk cancer att genetisk testning ska vara mer tillgängligt för alla, skriver nätverkets ordförande Barbro Sjölander.
Debatt
De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar och antalet dödsolyckor på jobbet blir fler. Företagshälsan kan bidra till att förebygga sjukdomar, skador och sjukfrånvaro förorsakat av arbetet. Men då måste det finnas rätt förutsättningar för den att göra sitt jobb, skriver vd:n på Sveriges Företagshälsor Peter Munck af Rosenschöld.
Sjukvård
Att prioritera bort det förebyggande arbetet är kostsamt och bidrar till att hälsoklyftorna ökar. Typ 2-diabetes kan till 90 procent förebyggas genom hälsosamma matvanor och mer fysisk aktivitet, skriver Dietisternas Riksförbund med anledning av Världsdiabetesdagen den 14 november.
Skatt
I skrivande stund förbereder många partier sina budgetmotioner. Vi förväntar oss att Alliansens partier lever upp till den kritiska hållning de hade när vårdskatten föreslogs och avskaffar den, skriver Günther Mårder, vd, Företagarna.
Sjukvård
Statistik bör alltid vara så aktuell som möjligt, så att den kan användas som ett verktyg för att kartlägga utvecklingen. Det gäller även för statistiken om hur många som tar sitt liv. Men för andra året i rad släpper Socialstyrelsen statistiken senare än året innan. Det är oacceptabelt.
Demokrati
Grön politik är att prioritera det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet, skriver Miljöpartiet som nyligen tagit ett nytt hälso- och sjukvårdspolitiskt program. I fokus ligger primärvården, psykisk ohälsa och förebyggande insatser.
Sjukvård
Effektiva förebyggande insatser förbättrar medborgarnas hälsa, minskar offentliga utgifter och stärker näringsliv och jobbpolitik. Här behövs en nationell samordning, skriver företrädare från hela samhället inför årets hälsopolitiska toppmöte Livsplats Sverige.
Demokrati
Att påstå att kvinnorna sannolikt inte kommer att ha en stridande roll inom IS är kontraproduktivt. Vi kanske inte ser kvinnorna ute på fältet i stor utsträckning ännu, men att kvinnorna är våldsbejakare får inte underskattas.
Sjukvård
I dag tisdag är det nationella Strokedagen. Stroke är en av de vanligaste dödsorsakerna i vårt land. Även vid överlevnad blir konsekvensen ofta rejält försämrad livskvalitet. I Stockholms län inträffar tyvärr hundratals strokefall varje år helt i onödan på grund av oupptäckt, obehandlat och felbehandlat förmaksflimmer.
Arbetsvillkor
Kostnaden för sjukskrivning ökar med 7 miljarder bara i år och beräknas uppgå till 51 miljarder kronor år 2019. Det är mer än hela Sveriges försvarsbudget. Varken tillskott till Försäkringskassan eller obestämda tidsgränser kommer stoppa utvecklingen. Det är dags att se till att människor inte blir sjuka.
Sjukvård
Karin fick en handledsfraktur och besökte akutsjukvården. Brottet läkte men något år senare var det dags igen. Även denna gång botades symptomen, men inte orsaken till frakturen, benskörhet. Nya benbrott, återkommande smärta, oro, trötthet och allt tätare sjukskrivningar blev resultatet. Imorgon fyller Karin 54 år och borde egentligen ha många år av aktivt yrkesliv framför sig.
Kommunpolitik
Runt om i Europa pågår en mängd olika aktiviteter i syfte att uppmärksammade och åtgärda riskerna med radon. Ett föredöme är till exempel Irland, som genomfört ett omfattande arbete för att åtgärda förekomsten av radon i fastigheterna. Men, i Sverige är det tyst! Konsekvensen av avsaknaden av aktiviteter från svenska kommuner och myndigheter är att cirka 100 svenskar drabbas av lungcancer, varje år, skriver Svensk Radonförening och ger ett antal förslag till Mehmet Kaplan.
Sjukvård
Ärftligt höga kolesterolvärden är en potentiellt livshotande sjukdom som vem som helst kan lida av utan att veta om det. Den som är drabbad löper stor risk att insjukna och i värsta fall dö i en hjärtinfarkt. Nu krävs ett ökat engagemang, skriver professor Mats Eriksson och Gunnar Karlsson, ordförande för patientföreningen FH i Sverige.
Sjukvård
Drogtestning är vanligt förekommande i skolan och en viktig del i det drogförebyggande arbetet. Skolinspektionen ska stödja skolorna i detta, men skapar genom sitt agerande istället osäkerhet. Konsekvensen blir att skolor i sin ambition att motverka elevers narkotikabruk ibland går för långt och gör fel, medan andra inte gör något alls av rädsla för att göra fel.