Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Föräldraskap
Debatt
Barn anses vara myndiga nog att sköta sina vårdkontakter på nätet och hämta ut sina mediciner på apoteket vid 13 års ålder. För föräldrar med friska barn kanske det här inte spelar så stor roll. Men för oss NPF-föräldrar ger beskedet upphov till en enorm stress, skriver mamman Jenny Egerborn.
Debatt
Vi möter ofta barn som vittnar om hur professionella de kommer i kontakt med inte tar dem på allvar, fattar beslut över deras huvuden och bara lyssnar på deras föräldrar. Många barn berättar också att de blir lyssnade på först när en vuxen intygar att det de upplevt, känner och säger är sant, skriver företrädare för Maskrosbarn och Barnrättsbyrån.
Debatt
Inför skolstarten sitter tusentals föräldrar till barn med NPF med en klump i magen. Hur ska det gå? Kommer vi komma i väg alls till skolan? Föräldern Jenny Egerborn önskar att de ansvariga för skolan skulle se över sin verksamhet och anpassa den efter barnens förutsättningar.
Debatt
Nyhetsrapporteringen om "Lilla hjärtat" som dog efter att flyttats hem till sina biologiska föräldrar har berört och väckt starka känslor. Men den som har studerat själva domen har kanske börjat förstå att allting inte var så svartvitt som det framställs i media, skriver Kathrin Dohse.
Debatt
Föräldrar ansvarar för sina barn tills den dag de blir myndiga vid 18. Men det finns ett undantag – barnets hälsa. Det som är föräldrars allra viktigaste ansvar fråntas dem av staten den dag barnet fyller 13 år. Då får barnet rätt att sköta sina vårdkontakter på nätet och hämta ut receptbelagd medicin, skriver Maria Hölerman.
Gästkrönika
Föräldrarnas individuella frihet ställs nu mot barnets dito i diskussionerna om obligatorisk språkförskola. Det är ett område som hade behövt fler nyanser, men i ljuset av den sociala krutdurk som växer i våra utsatta områden blir utrymmet för nyanserad politik litet.
Debatt
Samkönade par som har erkänts som juridiska föräldrar i det land där deras barn fötts, och i många fall levt tillsammans som en familj i många år, kan tvingas adoptera sina egna barn vid en flytt till Sverige. Lagstiftningen måste ändras så att diskrimineringen av samkönade par upphör, skriver flera debattörer.
Debatt
Nedskärningarna skadar inte bara barnen och deras skolgång, utan försämrar också kontakten och samarbetet mellan skola och föräldrar, menar initiativtagarna till Skolföräldraupproret, som ansluter sig till lärare och skolledares protester.
Debatt
Det kan tyckas elementärt att påminna föräldrarna om att barnen ska komma i tid och ha med sig rätt material till skolan, men det behövs. Liberalerna i Malmö varit med och tagit fram ett förväntansdokument som föräldrarna ska skriva på innan skolstarten i höst, skriver kommunalrådet i Malmö Sara Wettergren (L).
Debatt
Föräldrar ställer allt högre krav på skolan, därför borde även skolan kunna ställa krav på dem. Det är dags att vi politiker ställer oss upp och frågar: Var finns föräldrarna? Det skriver Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Mariestad.
Debatt
Lagstiftningen är till för att skydda föräldrar och barn, inte straffa och kontrollera personer som fått barn på sätt som lagstiftaren inte sanktionerat. Vi behöver en föräldrabalk som fullt ut tar hänsyn till att män kan föda barn, kvinnor kan ge upphov till spermier och att familjer ser olika ut, skriver Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL.
Skola
Förväntansdokumentet till Stockholms föräldrar är onödigt och missriktat. Att fler föräldrar hör av sig till skolan och ställer krav beror förstås inte på att de är respektlösa, utan på att skolan inte fungerar och att staden inte tar sitt ansvar för detta.
Skola
Huvudmännen bär ett tungt ansvar för att över 5 500 barn inte går i skolan. Här krävs skärpning och ett tydligare elevperspektiv. Skaffa er kunskap och bygg upp kompetens så att skolgången kan anpassas. Alla barn ingår i skoluppdraget och de som behöver har rätt till stödinsatser, skriver företrädare för föräldranätverket Barn i behov.
Skola
Lärares möjligheter att göra sitt jobb måste fredas. Det måste vara slut med föräldrars försök att förhandla med skolan om sådant som är rent professionella bedömningar, som betygsättning. Därför tar Stockholms stad fram ett förväntansdokument för föräldrar, skriver Lotta Edholm (L).
Hållbarhet
Myndigheter har en förlegad syn på pappans betydelse för barnet. De anser ofta att mamman har en viktigare roll och är bättre för barnet. Lagom till fars dag är det dags att skrota den inställningen, skriver Anders Fors, vice ordförande föreningen Pappabarn.
Socialtjänst
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) hävdar i sin replik att vi missuppfattar deras rapport, jag vill förtydliga att vi inte missuppfattar – vi är av en annan åsikt, skriver Sofia Bidö verksamhetschef för Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling.
Demokrati
Statliga pekpinnar och tvång försöker skapa ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Hur lovvärt än målet är ska det avvisas då regleringen inte sätter barnets bästa i centrum. Besluten om hur föräldraledigheter ska fördelas fattas bäst av föräldrarna – inte av politiker i Stockholm, skriver Hans Eklind (KD).
Demokrati
De nya modernare reglerna för föräldraskap slår fel. Lagen, så som regeringen utformat det i lagrådsremissen, innebär att föräldrar kommer att diskrimineras på grund av sin könsidentitet. Vi vill att regeringen stoppar förslaget och raderar de diskriminerande paragraferna.
Hållbarhet
Vab (tillfällig föräldrapenning) påverkar den egna karriären. Om man tar ut 100 vab-dagar under barnens uppväxt minskar chanserna att bli chef med så mycket som 30 procent. Under 2017 togs ungefär 6,5 miljoner vab-dagar ut. Av dem togs 62 procent ut av kvinnor och 38 procent av män. Om man ska ge kvinnor och män lika stora chanser att göra karriär är detta en ohållbart stor skillnad, skriver Göran Arrius ordförande Saco.
Demokrati
Lagstiftningen vid vårdnadstvister från 2006 var tänkt att stärka barnperspektivet och ge barn rätt till båda sina föräldrar. I stället ledde den till fler vårdnadstvister och en ökad andel domar om enskild vårdnad. Det är dags för ett regelverk som gynnar barnen och ger dem rätt till båda sina föräldrar, skriver styrelsen för föreningen PappaBarn.