Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Folkomröstning
Kommunpolitik
Företaget Dalavind vill bygga 37 vindkraftverk i Orsa kommun. Projektet har planerats i flera år. Kommunalrådet Mikael Thalin (C) har tidigare sagt att kommunen skulle använda sig av sitt veto för att hindra byggplanerna. Nu har de svängt i frågan.
Redaktionskrönika
Dagens Samhälle har en stolt tradition av att kartlägga brännande frågor för beslutsfattare i offentlig sektor. Hittills i år har redaktionen borrat i ett trettiotal olika fenomen på djupet – här är sex av de mest lästa granskningarna.
Demokrati
Ska infarten till hamnen gå väster- eller österifrån? Debatten om en ny östlig hamninfart i Trelleborg är infekterad – och på söndag folkomröstar kommuninvånarna om saken.
Men nu JO-anmäls Trelleborgs kommun för den informationsfilm som ska hjälpa väljarna.
Demokrati
Folkomröstningen om ett hotellbygge i Halmstad har satt hård press på kommunens kommunikatörer. De har fått hundratals frågor och kommentarer i sociala medier och anklagas nu även för valfusk. ”Överraskande”, säger kommunikationsdirektören Lotta Edin.
Demokrati
Folkliga protester mot byggprojekt ligger bakom alla de fyra lokala folkomröstningar som kommer att hållas på valdagen. Det handlar om ja eller nej till hotell och vindkraft samt i Trelleborg frågan om hamninfart i öst eller väst.
Demokrati
Inte yngst i landet – men nästan. Arjeplog sticker ut när Dagens Samhälle granskar höstens vallistor. Kommunen hamnar på fjärde plats på topplistan över flest antal unga kandidater. En enskild fråga engagerade så starkt att oerfarna sökte sig till politiken. ”Folk vill ha förändring”.
Redaktionskrönika
Tillit, friskolor, digitalisering och ekonomi, ekonomi, ekonomi. Dagens Samhälles mest lästa artiklar som publicerats hittills i år ligger i linje med redaktionens ambition att följa pengarna, styrningen och arbetsgivaransvaret.
Demokrati
Kommunen granskade 15 000 underskrifter – namn för namn – och folkomröstningen stoppades. Följden blev fuskanklagelser, överklaganden och polisanmälningar. Missnöjespartiets bild av förloppet: ”En teknokratisk elit pissar folk rätt i ansiktet.”
• Valchefen: ”Sällsynt. Och extremt obehagligt.”
• Oppositionsrådet (M): ”Klart det skadar förtroendet när kommunen initialt fullständigt schabblade bort siffrorna.”
Demokrati
Den styrande borgerliga alliansens tanke på att lägga ut ett nybyggt äldreboende på entreprenad har fått blodet att svalla i Haparanda. ”Det här med privat drift, folk här vill inte ha det så”, säger S-politiker. I maj blir det folkomröstning i frågan.
Demokrati
Folkomröstningen i Svalöv gav ett tydligt nejresultat. Men frågan i omröstningen var oklart formulerad och beslutet att göra om kommunens bolagsorganisation var redan taget. ”Nästan omöjligt att använda utfallet oavsett resultat”, säger kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD).
Demokrati
Den röstande majoriteten i Oskarhamn vill återöppna två äldreboenden, trots att valsedlarna gjorde klart att det innebär skattehöjning. Nu lovar kommunledningen att följa resultatet av söndagens folkomröstning – trots ett valdeltagande på 28 procent.
Demokrati
Endast 18,37 deltog i söndagens folkomröstning om Värmdös skolorganisation. Hur resultatet ska tolkas är nu upp till den styrande majoriteten. ”Många ansåg inte att frågan var aktuell och det har jag full förståelse för”, säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M).
Infrastruktur
Västeråsare röstar ett rungande ja till att behålla stadens omdebatterade flygplats – men i liten kör. Valdeltagandet blev ganska lågt och kommunstyrelsens ordförande avvaktar med att sätta ned foten i den heta frågan.
Demokrati
I våras stoppades flera kommunala folkomröstningar på grund av pandemin. Men under andra halvan av år 2020 planeras för val i bland annat Malung-Sälen, Arboga och Luleå. Kommunerna aviserar en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning.
Debatt
Ska man jämföra folkomröstningar var den svenska EG-omröstningen 1994 bättre än Brexitomröstningen. Inte minst tack vare att regeringen Bildt avsatte medel för studiecirklar och föreläsningar – och tack vare Thorbjörn Fälldins utmärkta hantering av att fördela miljonerna, skriver Gösta Grassman, före detta pressråd i UD.
Gästkrönika
I Irland och Argentina har man nyligen tagit steg för att legalisera abort, men kvinnors rätt till sexuella och reproduktiva rättigheter är fortsatt hotad. Att aborträtten behöver försvaras såväl i Sverige som i övriga världen är lika bergsäkert som att påven har en lustig mössa, konstaterar Jona Elings Knutsson.
Demokrati
Grundlagsändringar brukar inte väcka intresse, men inför valet har ett förslag om förändrade medielagar och ändringar i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen börjat dra till sig uppmärksamhet, skriver Lars Hallén och Ingemund Hägg.
Gästkrönika
Är människorna i den stora massan för dumma och obildade för att få vara en del av demokratin? Dessa tankar förekommer i en nyutgiven bok från Timbro. Det är dags att rusta för en demokratistrid de flesta trodde var vunnen.
Kommunpolitik
SKL:s jurister utreder objektivt och redovisar i den omdiskuterade promemorian både argument för och emot att ordna en folkomröstning i indelningsfrågan, skriver SKL:s chefsjurist Germund Persson i en replik.
Demokrati
Regeringens linje att driva igenom storregioner till varje pris bryter mot ett etablerat tillvägagångssätt i den svenska demokratin: Indelningsändringar ska ske med breda majoriteter och med stöd i den allmänna opinionen. Låt oss därför få rösta om Stornorrland, kräver tre debattörer från Folkinitiativet Rösta om Stornorrland.
Gästkrönika
Arma land! Det var min första tanke när resultaten från folkomröstningen började rulla in. Snart stod det klart att de verkliga vinnarna är populistiska krafter som gärna ser protektionismen breda ut sig i Europa. Bevare oss väl för vad som komma skall.
Demokrati
Ordförandena i landstingsstyrelser respektive regionstyrelsen i de nordligaste länen har en plan. I vad som kan beskrivas som en odemokratisk anda ska de baxa fram en storregion så fort att befolkningen i de fyra länen varken får möjlighet att säga vad de tycker, eller rösta om frågan i nästa val.
Demokrati
I Upplands Väsby, norr om Stockholm, skrivs historia i år. För första gången i en kommunal folkomröstningsfråga finns såväl en ja- som en nej-sida som har sin grund i oberoende medborgerliga initiativ. Det skriver Christer Hanefalk, ambassadör för ”Ja tack till Väsby Sjöstad”.