Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Folkhälsomyndigheten
Sjukvård
Den valda vägen för Sveriges smittskydd med inriktning på frivillighet var i grunden riktig. Men regeringen får skarp kritik för att åtgärderna var få och sena och för att politikerna inte tog ledningen under samhällskrisen.
I coronakommissionens slutbetyg får även Folkhälsomyndigheten och dåvarande generaldirektören kritik.
Kompetensförsörjning
De lättade direktiven om hemkarantän och MSB:s nya lista över personer som undantas från förhållningsreglerna välkomnas av flera kommuner. ”Vi gjorde vår egen lista på nyckelfunktioner direkt i går kväll”, berättar Östersunds kommundirektör.
Sjukvård
Familjekarantän slopas för friska personer som har fått dos tre, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller har en nyckelroll i en samhällskritisk verksamhet. För alla andra kortas tiden i karantän från sju till fem dagar.
Sjukvård
Antalet personer som vårdas för covid-19 har ökat stadigt i takt med omikronvariantens höga smittsamhet. Men enligt flera regioner kan siffrorna vara missvisande eftersom även patienter som lagts in av andra skäl ingår i statistiken, rapporterar Dagens Nyheter.
Gästkrönika
Nu ökar smittan igen och vi kommer med all sannolikhet att behöva leva med fler restriktioner under vintern. Men jag är övertygad om att vår strategi, som i så hög grad bygger på tillit till individens eget ansvar, är mer hållbar än stenhårda lagar och kontroller.
Kommunpolitik
Flera kommuner förbereder för att snabbt kunna införa vistelseförbud i sommar. Men det är en osäker metod. ”Normalt har den här typen av förbud liten effekt på spridning av virus”, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar.
Regionpolitik
Sverige bör ha en nationell plan för när man ska lätta på corona-restriktionerna. Och det ska kunna ske i olika takt i olika delar av landet. Det anser Carl-Johan Sonesson (M), ordförande för regionstyrelsen i Region Skåne.
Näringsliv
Håbo kommuns beslut att låta restauranger ha ordinarie öppettider ogillas av förvaltningsrätten. ”Det vore idealiskt om anvisningarna hade varit mer anpassade till lokala förhållanden”, säger Sven-Eric Svensson, bygg- och miljönämndens ordförande (C).
Debatt
Bland människor över 70 år finns stora variationer i risk för svår covid-19-infektion. I ett akut läge är det motiverat med enkla förhållningsregler för att minska smittan, men det är viktigt att man i nästa skede nyanserar åtgärderna och inte enbart baserar dem på ålder. Dessutom bör man noggrant väga nytta mot risk av långvarig isolering, skriver flera läkare och forskare.
Debatt
Regeringen lyssnar och litar på Folkhälsomyndighetens råd när det gäller corona. Det borde den även göra nu när Folkhälsomyndigheten rekommenderar att avkriminalisering av eget bruk av narkotika utreds, skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C).
Debatt
Hur ska vi som är beroende av personlig assistans skydda oss och våra assistenter från smitta och hur ska vi göra om vi eller de blir sjuka? Kommer vi med svåra funktionsnedsättningar ens att kunna räkna med hjälp från sjukvården i ett krisläge, undrar Brukarkooperativet JAG.
Gästkrönika
Nationen återuppstår i en kris som denna, men inte bara som tvingande realitet. Den är också en livsviktig källa till handlingskraft, sammanhållning och solidaritet. Något man kan ha mer eller mindre av i ladorna när allvaret slår till.
Gästkrönika
För en lekman ter det sig märkvärdigt att debatten kring smittspridning måste fastna på ett märkligt av eller på-stadium. Rimligtvis skulle det exempelvis gå att stänga merparten av skolorna samtidigt som vissa skolor hålls öppna för de barn vars båda föräldrar måste arbeta.
Gästkrönika
Smittskydd Stockholms beslut att inte längre testa lindriga misstänkta fall är förståndigt. Fokus måste nu vara på att hålla gränsen runt det mest sårbara: sjukvården och patienterna. Samtidigt ökar detta det individuella ansvaret. Alla måste stanna hemma, vid minsta snuva.
Debatt
Ett enda land i EU tillåter snus. Det landet har också lägst förekomst av lungcancer i EU. Landet är Sverige. Beror det på ”breda tobakspreventiva åtgärder”? Nej, det är dags att Folkhälsomyndigheten börjar se verkligen som den är, skriver Patrik Strömer, Svenska Snustillverkarföreningen.
Debatt
Svenska ungdomar dricker mindre, men narkotikakonsumtionen går inte ned. Att det förebyggande arbetet är så styvmoderligt behandlat kan vara en förklaring. Vi kräver nu att resurserna till de förebyggande insatserna fördubblas, skriver Peter Moilanen, Narkotikapolitiskt center.
Debatt
Regeringens senfärdighet att besluta att även pojkar ska erbjudas vaccin mot HPV är både beklaglig och svårförsvarbar, då ett beslut skulle förhindra 120 cancerfall per år. De ansvariga är svaret skyldiga, skriver Cancerfondens Ulrika Årehed Kågström och Anna Karlsson.
Debatt
I vår rapport finns dels starka signaler som ger stöd för att utlandsfödda personer halkar efter den övriga befolkningen när det gäller vissa vanliga folksjukdomar, dels att mycket kan göras redan nu för att förbättra vårdinsatser och sjukdomsförebyggande åtgärder, replikerar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.