Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Folkhälsoarbete
Ledarskap
Social hållbarhet kan uppfattas som ett flummigt begrepp, medger Eskilstunas nyblivna direktör på området, Anna Giotas Sandquist: ”Någon vedertagen definition finns inte. Men i grunden handlar det om människors möjlighet till ett gott liv.”
Debatt
Precisionsmedicin, skräddarsydda behandlingar baserat på patientens unika genetiska profil, är i ropet. För att dessa behandlingar ska bli ekonomiskt försvarbara behövs dock samtidigt en bred satsning på datastödd prevention av folksjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, MS, demenssjukdomar och cancer, skriver Ulf Hertin, senior rådgivare på SAS Institute.
Debatt
Regeringen har som mål att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation. Men skillnaderna i livsvillkor inte bara består utan ökar. För att vända utvecklingen måste folkhälsoarbetet stärkas och i detta arbete är nätverket Healthy Cities unikt lämpat som samarbetspartner åt regeringen, skriver Frida Trollmyr ordförande för Healthy Cities Sverige.
Sjukvård
Svensk sjukvård har beredskap för att klara ett utbrott av coronavirus som det i Italien, enligt myndigheterna. Men de lämnar inte ut uppgifter om hur det ser ut med isolering, vårdplatser och personlig skyddsutrustning i de enskilda regionerna.
Debatt
Ett enda land i EU tillåter snus. Det landet har också lägst förekomst av lungcancer i EU. Landet är Sverige. Beror det på ”breda tobakspreventiva åtgärder”? Nej, det är dags att Folkhälsomyndigheten börjar se verkligen som den är, skriver Patrik Strömer, Svenska Snustillverkarföreningen.
Debatt
Det växande vaccinationsmotståndet bör motverkas genom nationella informationskampanjer och bemötas med kunskap. I en tid när populism frodas och motståndet mot vaccination växer är det märkligt att regeringen inte agerar, skriver Gilbert Tribo (L), regionråd Region Skåne.
Debatt
Alltmer pengar investeras i digital alkoholmarknadsföring över hela världen och det är framförallt barn och unga som tar skada. Det är hög tid för Sverige att reglera den digitala alkoholmarknadsföringen. Det skriver företrädare för expertorganisationen European Centre for Monitoring Alcohol Marketing, som tagit fram ett dokument som visar hur det kan gå till.
Debatt
Med en samlad, effektiv och frihetlig hälsopolitik kan vi bespara människor mycket lidande och samhället oerhört stora resurser, skriver hälso- och sjukvårdsregionrådet i Region Stockholm Anna Starbrink (L), som vill forma en samlad hälsopolitik genom initiativet Hälsa för frihet.
Debatt
Det är positivt att regeringen tar tag i narkotikapolitiken som varit försummad så länge, men detta får inte ske på kostnad av att alkoholpolitiken nedprioriteras, skriver Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor med flera debattörer och experter.
Perspektiv
Hörselskadorna är på väg att gå om många av våra stora folksjukdomar. Särskilt unga är i riskzonen – och problemet innebär stora samhällskostnader. Satsningar på prevention och forskning är nödvändigt, skriver flera experter och professorer.
Perspektiv
Skärmarnas negativa effekter diskuteras ofta i debatten. Det som inte får lika stor uppmärksamhet är frågan om hur vi kan använda skärmarnas beteendepåverkande belöningssystem för att uppnå önskvärda beteenden i exempelvis vården och skolan. Det skriver forskaren Marina Arkkukangas.
Debatt
I vår rapport finns dels starka signaler som ger stöd för att utlandsfödda personer halkar efter den övriga befolkningen när det gäller vissa vanliga folksjukdomar, dels att mycket kan göras redan nu för att förbättra vårdinsatser och sjukdomsförebyggande åtgärder, replikerar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Debatt
Sverige har färre problem med rökrelaterade sjukdomar tack vare vårt svenska snus. Regeringen borde kämpa för att svenskt snus även ska tillåtas i EU, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.
Debatt
Vinter, mörker och halka samt kommuner som snålar med snöröjning och sandning är en olycklig kombination som ställer till det för tiotusentals personer. Enligt MSB halkar cirka 25 000 personer varje vinter så illa att de måste söka läkarvård, skriver Jöran Rubensson som vill se en nollvision för fallolyckor.
Perspektiv
Människans bristande självkontroll är ett problem för både individ och samhälle. Den amerikanske ekonomen Richard Thalers lösning är ”nudging” – att man ger små knuffar i rätt riktning och gör det lätt att göra rätt, skriver Alexander Norén författare till boken ”Nudge: så funkar det”.
Sjukvård
Regeringens tobaksproposition fick inte majoritet i riksdagen och sedan hade även EU synpunkter på utformningen, vilket ledde till att den 2014 valda riksdagen inte kommer att kunna fatta något beslut. Det är ett misslyckande, som hade kunnat undvikas.
Sjukvård
Vart tredje fall av cancer kan förebyggas. Betydelsen av hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet, begränsning av alkohol samt rökstopp framgår tydligt av den forskning som finns. Så varför görs det så lite, frågar sig Dietisternas riksförbund i en replik på Paulina Neudings krönika.
Sjukvård
För två år sedan efterlyste jag en oberoende utredning kring orsaken till den ökade psykiska ohälsan bland unga, eftersom Folkhälsomyndigheten låtit politiska hänsyn hindra detta i minst tjugo år. Nu har den gjort det igen med en rapport som lägger skulden på skolan och frikänner familjepolitiken, trots stora brister i underlaget, skriver journalisten Susanne Nyman Furugård.
Kompetensförsörjning
Sexualiteten är en viktig och väsentlig del av många människors liv. Ändå saknar många yrkesverksamma inom socialt arbete kompetens att ta upp frågor om sexuell hälsa med klienter, patienter och brukare, skriver medlemmar i nätverket SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) genom Suzann Larsdotter, socionom och aukt. sexolog, RFSU.
Sjukvård
En klokare regering hade formulerat sin politik som att ”skadorna från tobaksanvändning ska minskas”, istället för att säga att allt tobaksbruk måste minskas. Lämna snuset och snusarna i fred, uppmanar Svenska Snustillverkarföreningen.
Sjukvård
Svenska kyrkan är en etablerad del av samhället som kan tjäna som viktig resurs i arbetet kring existentiell hälsa. Under valven får människor plats för eftertanke, reflektion, samtal och återhämtning, skriver biskop Fredrik Modéus.
Sjukvård
Endast var åttonde kvinna och var tjugonde man äter tillräckligt med frukt och grönt och bara tio procent av barnen når rekommenderat intag. Det är dags att slopa fruktmomsen! Billigare frukt och grönt skulle få fler låginkomsttagare att äta mer hälsosam mat, vilket skulle gynna deras hälsa och minska hälsoklyftan.
Arbetsvillkor
Bristen på arbetsterapeuter riskerar att leda till ökad ohälsa i befolkningen. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, måste snabbt ta sitt ansvar och agera för att utbilda fler arbetsterapeuter. Särskilda statliga medel behöver tillföras för att utöka antalet utbildningsplatser.
Demokrati
Regeringens förslag om hälsoväxling var inte utpressning, utan aktiv politik. Arbetsgivarna har med sina avsiktsförklaringar visat att de är beredda att arbeta för ett mer hållbart, friskare arbetsliv, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Sjukvård
I dag är vart femte – eller närmare en halv miljon – barn i Sverige överviktigt. Sockerskatt räcker inte för att stoppa fetmaepidemin. I stället krävs samarbete mellan exempelvis stadsplanerare, skola, politiker och föräldrar i barnens närmiljö, skriver forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.
Gästkrönika
Tbc-fallen ökar generellt. I medierapporteringen hörs allt fler fall om smittotillfällen bland kommunalanställda, på skolor och hvb-hem bland annat. Enligt Folkhälsomyndigheten beror ökningen helt och hållet på invandring. Sverige borde införa regler enligt norsk modell.
Sjukvård
I regeringens budget för 2017 skärs anslaget för hiv och STI-prevention ned från dagens 146 miljoner till 75 miljoner. Nästintill en halvering innan den nya hivstrategin är på plats. Omställningen skapar tryck på kommuner och landsting att bedriva hivprevention inom ramen för befintlig budget, vilket vi vet riskerar att bortprioriteras.
Kommunpolitik
Jag beundrar fosterföräldrar. De gör ett enormt jobb, och förtjänar ett stort stöd. Bland annat avseende de familjehemsplacerade barnens medicinska situation. Den är nu är ohållbar och ett antal akuta åtgärder är nödvändiga.
Arbetsvillkor
Både personal och patienter upplever att det finns komptensbrister och behov av ökad kunskap om könsstympning i hälso- och sjukvården. En ny rapport från Socialstyrelsen visar att det till exempel saknas kunskap om i vilka länder könsstympning förekommer samt kunskap som rör kliniskt arbete och bemötande.
Kompetensförsörjning
Alltför många har en stillasittande fritid och problem med övervikt och fetma. Hälsoklyftan ökar och kostar samhället enorma belopp. Korpen och Svenska Golfförbundet är redo att bidra till att minska hälsoklyftan. Första steget är att göra 100 000 passiva människor aktiva. Men då krävs ett förändrat regelverk, och att flera stora idrotter inte längre exkluderas.
Sjukvård
Kvinnolobbyn kritiserar regeringens beslut att inkludera våra organisationer vid världens största toppmöte om hiv och aids. Att förringa vår kunskap genom att ifrågasätta vår närvaro tolkar vi som ett tecken på okunskap, skriver Hiv-Sverige, RFSL och RFSU.
Stadsbyggnad
Det behövs många nya bostäder i Sverige. Men bara bostäder gör inte ett hållbart samhälle. Svensk idrott, med fler än tre miljoner medlemmar, är en viktig del för hälsa och välmående. Ändå missas den aspekten i planeringen. Bostadsminister Peter Eriksson måste inkludera idrotten när han utformar bostadspolitiken för den hållbara staden.
Sjukvård
Folkhälsomyndigheten kommer inte att hitta orsaken till den ökande psykiska ohälsan bland unga, trots en årslång seminarieserie som avslutas den 14 juni. Nu måste myndigheten i stället börja syna det tabubelagda sambandet med familjepolitiken.
Sjukvård
I dag tisdag är det nationella Strokedagen. Stroke är en av de vanligaste dödsorsakerna i vårt land. Även vid överlevnad blir konsekvensen ofta rejält försämrad livskvalitet. I Stockholms län inträffar tyvärr hundratals strokefall varje år helt i onödan på grund av oupptäckt, obehandlat och felbehandlat förmaksflimmer.
Sjukvård
Helsingborgs nya livskvalitetsprogram är ett exempel på när ytan prioriteras framför innehållet i politiken. För de som är arbetslösa, lågavlönade eller på andra sätt kämpar med vardagen framstår programmet som en tröstlös vision för redan privilegierade, utan konkreta förslag för att lyfta livskvalitén för de som verkligen behöver det.
Sjukvård
Ett nytt och unikt steg har tagits i det lokala miljö- och folkhälsoarbetet genom det livskvalitetsprogram som Helsingborg stad utarbetat. I det tar vi ett brett helhetsgrepp på livskvalitet, miljö och folkhälsa, och arbetar för att ge alla lika möjligheter.
Arbetsvillkor
Kostnaden för sjukskrivning ökar med 7 miljarder bara i år och beräknas uppgå till 51 miljarder kronor år 2019. Det är mer än hela Sveriges försvarsbudget. Varken tillskott till Försäkringskassan eller obestämda tidsgränser kommer stoppa utvecklingen. Det är dags att se till att människor inte blir sjuka.
Sjukvård
Upptäckt, överlevnad eller död i cancer är i dag på många sätt en klass- och kulturfråga. I vissa grupper sprids missuppfattningar och myter om cancer. I ett pilotprojekt i Botkyrka arbetar hälsoinformatörer med att nå ut med rätt information.
Sjukvård
I Sverige drabbas färre av skadliga och dödliga rökrelaterade sjukdomar – tack vare det folkliga njutningsmedlet snus. Att vara fanatiskt emot alla former av nikotin- och tobaksbruk ter sig i detta ljus oklokt, menar Svenska Snustillverkarföreningens Patrik Strömer i en replik.
Sjukvård
Hälso- och sjukvården står inför enorma utmaningar, Sverige får allt fler äldre, skattebasen sviktar, många inom vården går i pension och vi har stora behov av att upprusta slitna sjukhus och vårdinrättningar. Att investera i farmaceutiska tjänster på apotek är ett sätt att öka effektiviteten i läkemedelsanvändningen och därmed trycka ned andra vårdkostnader och frigöra resurser. Det finns bara en part som kan investera i dessa tjänster: landstingen.
Sjukvård
Den akuta vården vid hjärtinfarkt är i världsklass. När patienten lämnar sjukhuset finns däremot mycket kvar att göra för att minska ohälsa, onödiga återinläggningar på sjukhus och för tidig död. Tusentals fler patienter borde få de behandlingar och vårdinsatser som Socialstyrelsen rekommenderar.
Sjukvård
Karin fick en handledsfraktur och besökte akutsjukvården. Brottet läkte men något år senare var det dags igen. Även denna gång botades symptomen, men inte orsaken till frakturen, benskörhet. Nya benbrott, återkommande smärta, oro, trötthet och allt tätare sjukskrivningar blev resultatet. Imorgon fyller Karin 54 år och borde egentligen ha många år av aktivt yrkesliv framför sig.
Sjukvård
Samtidigt som många andra länder stärker och inför regleringar så försvagas den svenska alkoholpolitiken. Vinnarna är aktörerna med vinstintresse i fokus, förlorarna är Sveriges befolkning. Alkoglassen är det senaste beviset, skriver IOGT-NTO:s ordförande.
Kommunpolitik
Runt om i Europa pågår en mängd olika aktiviteter i syfte att uppmärksammade och åtgärda riskerna med radon. Ett föredöme är till exempel Irland, som genomfört ett omfattande arbete för att åtgärda förekomsten av radon i fastigheterna. Men, i Sverige är det tyst! Konsekvensen av avsaknaden av aktiviteter från svenska kommuner och myndigheter är att cirka 100 svenskar drabbas av lungcancer, varje år, skriver Svensk Radonförening och ger ett antal förslag till Mehmet Kaplan.
Gästkrönika
Bara drygt hälften av de asylsökande genomgår i dag en hälsoundersökning. Obligatoriska hälsokontroller är angeläget - inte minst för de flyktingar som riskeras att smittas. EU står mitt i en flyktingvåg och måste brådskande få en lagstiftning på plats som omfattar alla 28 medlemsländerna.
Arbetsvillkor
Från Systembolagets sida väljer vi att ta ett större ansvar än tidigare för att finansiera och kommunicera angelägen alkoholforskning. Vi stöttar ett nytt WHO-centrum i Lund. Och med hjälp av ett nyinstiftat pris ska framstående forskning inom alkoholområdet i Sverige uppmärksammas.
Demokrati
Försiktighetsprincipen måste råda för marknadsföring av mer riskfyllda spel. Vi sätter fokus på ett starkt konsumentskydd och etisk marknadsföring, i dag här och nu, skriver Maria Lindström, generalsekreterare Spelbranschens etiska råd.
Demokrati
Generalsekreteraren för Spelbranschens etiska råd tycks vilja ha hela marknaden för sig själv. Rådets diskriminerande ståndpunkter fjärmar sig från god etik, svarar Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel.
Sjukvård
Den psykiska ohälsan har blivit ett folkhälsoproblem som ingen längre kan blunda för. Psykiatrin har stora kunskapsluckor och vi kan inte låta den psykiatriska forskningen halka efter ytterligare. Det är hög tid att på riktigt sätta upp psykiatrin på den politiska dagordningen.
Demokrati
I Danmark kan vi se hur de utländska spelbolagen använder en aggressiv marknadsföring för att öka spelandet. Det går före ett ansvarsfullt agerande och riskerar att öka spelberoendet. Vi bör i stället titta på Norges och Finlands åtgärder som leder till en mer reglerad marknad och ett ökat skydd för spelare.
Arbetsvillkor
Genom att lyfta in kulturen i vården och låta kulturaktiviteter bli en del av den behandling som läkare kan skriva ut till sina patienter förbättras sjukvårdens rehabiliterande arbete. Framgångsrika försök med kultur på recept i vården i Helsingborg och Stockholm förtjänar att spridas vidare till resten av landet.
Demokrati
Det finns inga fakta som talar för att spelmissbruket kan hållas på en lägre nivå med dagens monopol för spelbolagen, än med ett licenssystem som ger utländska spelbolag tillstånd att verka i Sverige. När IOGT-NTO kritiserar licenserna värnar de snarare sina egna intressen, än spelmissbrukarnas.
Sjukvård
Folkhälsominister Gabriel Wikström sade nyligen att en fettskatt inte är uteslutet som åtgärd för att motverka den ökande fetman i Sverige. Men i stället för att straffbeskatta och skuldbelägga de som är osunda borde folkhälsoministern investera i deras goda hälsa och satsa på fysisk aktivitet.
Kommunpolitik
Sexton år har gått sedan Sveriges miljökvalitetsmål – för framtida generationer – beslutades av riksdagen. Det kreativa, offensiva och framåtsyftande miljöarbetet i Sveriges kommuner är avgörande för att vi ska nå målen och ger samtidigt vinster inom andra politikområden. Men det som görs i dag är inte tillräckligt, skriver åtta generaldirektörer i en gemensam vädjan till kommunpolitikerna.
Sjukvård
Våra barn har större mängder giftiga ämnen i blodet än någon annan generation före dem. Ingen vet i dagsläget vilka konsekvenser det ger. Åtgärder mot hormonstörande ämnen är väl så viktiga som åtgärder mot andra giftiga ämnen som tobak och alkohol. Därför behövs mer kunskap och en striktare reglering av vardagskemikalier. Det skriver fyra ledamöter i Nordiska rådet.
Kommunpolitik
Gång på gång har friluftslivets organisationer sträckt ut handen till regeringen. Nu gör vi det igen. Håll ert vallöfte och ge oss de medel som vi så väl behöver för att kunna bidra ännu mer än i dag till ett friskare och mer inkluderande Sverige. Då blir friluftslivet mer tillgängligt för både medborgare och besökare samt mer hållbart för naturen.
Sjukvård
Lokala kommissioner för att stärka folkhälsan har under den gångna mandatperioden tillsatts i Malmö, Västra Götaland och Östergötland. Men nu krävs ett nationellt helhetsgrepp på folkhälsopolitiken med fokus på strukturell omfördelning och social rättvisa.
Sjukvård
Landstingens ekonomiska underskott kan minskas om fysioterapeuter används bättre inom hälso- och sjukvården. Därför uppmanar vi landstingen att ta tillvara den kraft som fysioterapeuterna besitter och de goda exempel som finns.
Demokrati
Det oroar mig att folkhälsominister Gabriel Wikström använder tid och resurser till att försöka skapa ett rökfritt samhälle. Om regeringen på allvar vill visa att Sverige ska vara ett föregångsland med en välmående befolkning behöver alla insatser i stället fokuseras på att skapa förutsättningar för alla att ha en aktiv livsstil genom hela livet.
Demokrati
Nu är det hög tid att införa flera rökfria miljöer. De flesta som röker började röka i tonåren. Kan vi hålla barn och ungdomsmiljöer rökfria kommer med andra ord färre att börja röka. Därför skulle skolan behöva vara en miljö som är helt befriad från tobak.
Kommunpolitik
Folkhälsominister Gabriel Wikström tar nu ett välkommet initiativ för att minska rökningen i Sverige. Det är sådana kraftfulla insatser som är nödvändiga om folkhälsan ska bli bättre och ett rökfritt samhälle bli möjligt att uppnå.
Sjukvård
De kliniska riktlinjerna är viktiga när det handlar om hur vi kan minska överdödligheten bland psykiskt sjuka. Men dessa åtgärder räcker inte. Personernas levnadsvanor och levnadsvillkor måste också ges en central roll i behandlingen.
Kommunal ekonomi
Svenska folket vill inte se alkoholreklam, företag inom alkoholindustrin bryter mot de regler och lagar som faktiskt finns och vi dränks varje dag i alkoholreklam för ett värde av miljontals kronor. Så frågan är nu, när ska vi släcka ner alkoholreklamen?
Sjukvård
Medvetenheten och kunskapen om problemet med att personer med psykisk sjukdom dör tidigt ökar hela tiden. I dag finns det hälsofrämjande perspektivet med i behandlingen av allvarlig psykisk sjukdom på ett helt annat sätt än för tio år sedan. Därför är det bättre att fortsätta det redan påbörjade arbetet än att tillsätta en ny utredning.
Sjukvård
Överdödligheten vid psykisk sjukdom är högre i Sverige än i andra OECD-länder. Näst efter hjärt-kärlsjukdom och cancer är psykisk sjukdom den vanligaste orsaken till död i förtid. Särskilt drabbade är personer med långvariga psykiska sjukdomar som schizofreni och bipolär sjukdom. Nu krävs systematiska åtgärder, skriver en grupp specialister på området.
Demokrati
Gårdsförsäljning skapar nya jobb och bidrar till ekonomisk tillväxt och välfärd. Trots detta vill regeringen en gång för alla stänga dörren för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Regeringen låter ideologi gå före sunt förnuft. Denna gång i armkrok med nykterhetsrörelsen och med folkhälsan som klen ursäkt.
Sjukvård
För första gången sedan 2004 har vi fått nya nationella riktlinjer för astma och KOL. Riktlinjerna riskerar dock att bli liggande om inte landstingspolitiker prioriterar kroniker. Nu måste politiker kratta manegen för samverkan, skriver patientförbunden Riksförbundet HjärtLung och Astma- och Allergiförbundet.
Sjukvård
Den psykiska ohälsan ökar bland unga. Samtidigt har ekonomiskt utsatta familjer svårare att hantera psykisk ohälsa. Den ojämlika vården leder till att barn i dessa familjer får sämre möjligheter att klara skolan och komma ut i arbetslivet. Dessutom försvåras den sociala rörligheten och de ekonomiska klyftorna i samhället förstärks, skriver tre forskare.
Sjukvård
Det finns många områden där läkemedelsföretag skulle kunna samarbeta med hälso- och sjukvården för att förbättra vårdkvaliteten. Ett område är diabetes, en folksjukdom som närmare en halv miljon svenskar lider av. Förutom ett stort lidande för dem som drabbas kostar diabetes samhället avsevärda belopp.
Demokrati
Över 300 000 svenskar missbrukar alkohol. Till det kommer alla närstående som drabbas av missbruket. Och i hög grad är detta ett kvinnoproblem. Men ändå nämns inte alkoholproblemen med ett enda ord i regeringens programförklaring.
Sjukvård
I FN:s nya utvecklingsmål saknas specifikt fokus på psykisk sjukdom. Det är oacceptabelt då nära en halv miljard drabbas av dessa allvarliga sjukdomstillstånd. Nu måste Sverige agera, skriver Svenskt nätverk för psykisk hälsa i världen.
Skatt
Tre dagar efter att regeringen tillträtt kom det första svikna löftet. Skatten på snus höjs betydligt mer än cigarettskatten. Det är ett misstag, inte minst ur ett folkhälsoperspektiv. Men det finns fler saker som gör att skattehöjningen är feltänkt, skriver Svenska Snustillverkarföreningens nytillträdda generalsekreterare.
Skola
I dag ser vi hur barns utelek minskar. Barn blir mer stillasittande och den egna relationen till naturen försvagas. Här behövs ett samlat tag för att återfå den positiva utveckling som Sverige så länge legat i framkant med, skriver Sara Revell Ford, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet och Magnus Ling, generalsekreterare och vd för Svenska Turistföreningen.