Få hela storyn
Starta din prenumeration
Med folkhälsa menas den samlade hälsostatusen hos en befolkning. Inom begreppet folkhälsa samlas parametrar som medellivslängd, sjuklighet och dödlighet. Olika faktorer som påverkar den allmänna folkhälsan är befolkningens livsstil, tillgänglighet till vård, arv och miljö. Ytterst ansvarig för folkhälsan i Sverige är den svenska staten, men ansvaret är fördelat på såväl myndigheter som regioner i termer av proaktivt och reaktivt arbete.
Debatt
Ambitionsnivån i Boverkets förslag om en utökad befogenhet att ställa krav på förskole- och skolgårdar är för låg. Ytor för lek och rörelse ska inte kunna kompromissas bort, skriver Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson och Arkitektur- och barnrådets ordförande Mie Svennberg och Stefan Petersson.
Debatt
Landets farmaceuter är beredda att bidra till att öka vaccinationsgraden och avlasta den överbelastade primärvården, skriver Sveriges Farmaceuters ordförande Sandra Jonsson och Sveriges Apoteksförenings ordförande Johan Wallér.
Debatt
Vi ligger 25 år efter Danmark i att samla, utvärdera och utveckla kunskap för att bygga idrottsanläggningar för dagens och framtidens behov. Nu behöver regeringen sätta fart för att komma i kapp, skriver Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Debatt
I både förskolan och skolan finns en risk för att barn med de allvarligaste allergierna får betala ett högt pris när allt fler anmäler särskilda matönskemål, skriver Astma- och Allergiförbundets Maritha Sedvallson och Kristina Ljungros.
Debatt
Det är dags att höja ambitionsnivån för vilken livskvalitet och psykisk hälsa vi har rätt till efter pensionen. Vi ska inte behöva acceptera nedstämdhet, ofrivillig ensamhet eller diskriminering bara för att vi blir äldre, skriver Minds generalsekreterare Karin Schulz.
Debatt
I dag har nästan halva svenska befolkningen en kronisk sjukdom. Merparten av dessa sjukdomar går att förebygga. Ändå går endast 3 procent av hälso- och sjukvårdsbudgeten till förebyggande insatser, skriver bland andra Riksförbundet HjärtLung Stockholms län, Storstockholms Diabetesförening och Friskis & Svettis Stockholm.
Integration & segregation
Socialstyrelsen har bestämt sig: myndigheten tar fram informationsmaterial om de medicinska riskerna med att skaffa barn med en nära släkting.
– Det hjälper oss i kampen mot hedersförtryck, säger regionrådet Denise Norström (S) i Västmanland.
Debatt
Varför har ingen myndighet eller organisation uppdraget att sluta det hälsogap som i dag finns mellan personer med intellektuell funktionsnedsättning / autismspektrumtillstånd och Sveriges övriga befolkning? Det frågar flera debattörer som uppmanar regeringen att inrätta ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och hälsa.
Debatt
Tillsammans med olika boende- och arbetsvillkor är den ojämlika hälsan ett av de tydligaste utslagen av socioekonomiska skillnader. Vi ser hur pandemins utbredning med precision följt segregationens karta, skriver Liberalernas hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink, Gilbert Tribo och Jonas Andersson, samt partiets sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist.
Debatt
Pandemin har blixtbelyst vilken betydelse idrotten har. Nu måste ett gemensamt ansvar från idrottsrörelsen, kommuner och idrottsföräldrar utmynna i lösningar på hur vi upprätthåller idrottens kraft när vardagen så småningom återgår till det normala, skriver Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.
Integration & segregation
Mer information om de medicinska riskerna när kusiner skaffar barn med varandra kan bidra till färre tvångsgiften, menar expertisen. Men i dag saknar varenda region sådan förebyggande information, visar en granskning som DS gjort.
Debatt
Riksidrottsförbundet välkomnar att regeringen ger Boverket i uppdrag att se över en statlig satsning på idrottens infrastruktur – anläggningarna – för att bygga ett starkt Sverige som är anpassat för 2020-talet. Men det är fortfarande kommunerna som måste våga prioritera förebyggande hälsa på lång sikt när investeringsbudgetar nagelfars i lågkonjunkturens fotspår, skriver förbundets ordförande Björn Eriksson.
Debatt
Inför den Offentliga måltidens dag vill vi slå ett slag för att de offentliga måltiderna kan öka folkhälsan, skapa större kunskap om mat hos barn och unga samt stärka den svenska matproduktionen, skriver Jordbruksverkets gd Christina Nordin, Livsmedelsverkets gd Annica Sohlström, LRF:s ordförande Palle Borgström och Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft.
Debatt
7 procent av de privata tandvårdsföretagen riskerar antingen konkurs, nedläggning eller rekonstruktion på grund av pandemin. I budgeten har regeringen tillskjutit pengar till den offentliga tandvården. Det är hög tid att stödet även utökas till att omfatta den privata, skriver Privattandläkarnas vd Merit Lindberg och näringspolitiske chef Lars Olsson.
Debatt
Arbetsmiljöarbetet har stannat av under coronautbrottet och på svenska arbetsplatser byggs en arbetsmiljöskuld upp. Erfarenheterna från tidigare kriser visar att sjukskrivningarna riskerar att öka dramatiskt. Nu behöver regeringen stötta arbetsgivares arbete med arbetsmiljö och rehabilitering, skriver företrädare för Sveriges företagshälsor.
Debatt
Regeringen har som mål att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation. Men skillnaderna i livsvillkor inte bara består utan ökar. För att vända utvecklingen måste folkhälsoarbetet stärkas och i detta arbete är nätverket Healthy Cities unikt lämpat som samarbetspartner åt regeringen, skriver Frida Trollmyr ordförande för Healthy Cities Sverige.
Debatt
Vi välkomnar en faktabaserad reglering av nikotinportioner. Men de regleringar som Helen Stjerna från A Non Smoking Generation föreslår leder endast till ökad rökning bland äldre kvinnor samtidigt som barnens eventuella konsumtion av nikotinportioner förblir oförändrad, replikerar Markus Lindblad.
Sjukvård
Svensk sjukvård har beredskap för att klara ett utbrott av coronavirus som det i Italien, enligt myndigheterna. Men de lämnar inte ut uppgifter om hur det ser ut med isolering, vårdplatser och personlig skyddsutrustning i de enskilda regionerna.
Debatt
Genom att kalla det vita snuset tobaksfritt kan tobaksbolagen kringgå lagen och designa, smaksätta och marknadsföra nikotin direkt till barn. Samtliga nikotinprodukter som inte är läkemedelsklassade måste omfattas av befintlig tobakslagstiftning, skriver Helen Stjerna A Non Smoking Generation.
Debatt
Varje person får i sig plast motsvarande ett kreditkort i veckan. På Centerpartiets och övriga majoritetens initiativ sker därför en satsning på att plastbanta Västerås under 2020. Det skriver kommunalråden i Västerås Vicki Skure-Eriksson (C) och Monica Stolpe-Nordin (C) som uppmanar fler att haka på.
Sjukvård
Trycket ökar nu på vården med anledning av coronaviruset. Alltfler vill provtesta sig. Och en del tycker att utpekade personer i omgivningen borde testas. – Många personer tar kontakt med sjukvården och är oroliga, fast de inte alls är i riskzonen för smitta, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare Region Skåne.
Debatt
Svenska ungdomar dricker mindre, men narkotikakonsumtionen går inte ned. Att det förebyggande arbetet är så styvmoderligt behandlat kan vara en förklaring. Vi kräver nu att resurserna till de förebyggande insatserna fördubblas, skriver Peter Moilanen, Narkotikapolitiskt center.
Debatt
Alltmer pengar investeras i digital alkoholmarknadsföring över hela världen och det är framförallt barn och unga som tar skada. Det är hög tid för Sverige att reglera den digitala alkoholmarknadsföringen. Det skriver företrädare för expertorganisationen European Centre for Monitoring Alcohol Marketing, som tagit fram ett dokument som visar hur det kan gå till.
Debatt
När städerna i Sverige växer både på bredden och höjden måste det gröna följa med i båda riktningar. Miljöerna måste vara vackra, tillgängliga och kännas trygga. Närhet till grönska förebygger dessutom stress och psykisk ohälsa. För folkhälsans skulle måste kommunerna blåsa liv i städernas gröna lungor, skriver Alexandra Hagen, vd White arkitekter.
Debatt
Åtta av tio svenskar tycker att idrotten har en viktig roll när det gäller att bidra till ökad integration. Men i många kommuner saknas förutsättningarna för att vi ska kunna ta ett större samhällsansvar. Nu behöver landets kommunpolitiker hjälpa idrottsrörelsen, skriver Märit Bergendahl, ordförande i Svenska Innebandyförbundet.
Debatt
Var och en ska ha möjlighet att bli sitt bästa jag. Så är det inte i dag. Personer med funktionsnedsättning har oftare dålig hälsa och får sämre hjälp än andra, skriver Liberalernas Lina Nordquist, Bengt Eliasson, Gulan Avci och Roger Haddad.
Perspektiv
Hörselskadorna är på väg att gå om många av våra stora folksjukdomar. Särskilt unga är i riskzonen – och problemet innebär stora samhällskostnader. Satsningar på prevention och forskning är nödvändigt, skriver flera experter och professorer.
Debatt
Hälsa är en oerhört viktig fråga. För individen – naturligtvis – men också högst påtagligt för ekonomi, arbetsmarknad och sjukvård. För att vara relevanta måste påståenden när det gäller hälsa baseras på fakta och vederhäftiga analyser, skriver fyra liberaler om Dagens Samhälles ranking hälsosammaste kommun.
Debatt
Det finns många faktorer som påverkar hälsa och välbefinnande. Vi har valt att fokusera på den data som vi anser är mest påverkansbar för respektive kommun och de nyckeltal som SKL beställt för att bedöma utvecklingen inom målområdet, skriver Dagens Samhälles chefredaktör Olov Carlsson.
Debatt
Finansminister Magdalena Andersson och dåvarande äldreminister Lena Hallengren borde göra verklighet av sina vallöften om ett statligt stöd till äldrelyft. Gör det redan nu i höstbudgeten, uppmanar pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet regeringen.
Debatt
För oss som regionalpolitiker är det viktigt att lyssna på de människor som varit utsatta för sexualbrott. De vittnar ofta om att de inte fått en god och adekvat vård. Region Stockholms stuprörsorganisation motverkar den sammanhållna vårdkedja som behövs, skriver företrädare för Vänsterpartiet.
Debatt
Även om Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson verkar acceptera mina huvudsakliga invändningar om hälsoenkäten glider han undan min kritik av myndighetens analys av utlandsföddas hälsa, slutreplikerar Mats Reimer.
Debatt
2021 är det dags för Special Olympics i Åre/Östersund. Det kan bli ett tillfälle att sätta fokus på hur vi i Sverige kan främja en ökad folkhälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning, skriver företrädare för flera kommuner och organisationer.
Debatt
WHO:s siffror visar att över 300 000 liv skulle kunna räddas inom EU varje år om tobakskonsumtionen i unionen överensstämde med den svenska. Därför är det glädjande att det tycks finns en ökad vilja bland våra blivande Europaparlamentariker att aktivt verka för att släppa snuset fritt i EU, skriver Snuskommissionen.
Debatt
Sverige har färre problem med rökrelaterade sjukdomar tack vare vårt svenska snus. Regeringen borde kämpa för att svenskt snus även ska tillåtas i EU, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.
Debatt
År 2015 upplevde Sverige den största flyktingströmmen i modern tid, med resultatet att migrationspolitiken skärptes. En ny vetenskaplig studie visar att restriktiv migrationspolitik har allvarliga konsekvenser för migranters hälsa. Migrationspolitiken borde därför ta större hänsyn till dess hälsokonsekvenser, menar folkhälsoforskare.
Debatt
Med vår nya policy för en Tobaksfri Region Västernorrland gör vi ett tydligt ställningstagande att patienter, där det är relevant, ska tillfrågas om tobaksvanor och medarbetarna inte ska röka på arbetstid, skriver hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) och vice ordförande Elina Backlund Arab (S).
Debatt
Brexit innebär den största logistikutmaningen som läkemedelsindustrin någonsin har hanterat. Med tanke på hur kritisk tillgången på läkemedel är för befolkningens hälsa är vi i läkemedelsindustrin oroade över att frågorna inte har uppmärksammats mer utanför vår bransch, skriver styrelseordföranden för Efpia Stefan Oschmann.
Debatt
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm väntas i dag den 20 mars ta beslut om att lägga ned amningsmottagningen Amsak. Vi barnmorskor är mycket oroade över bristen på vård och stöd kring amning och anser att detta på sikt kan hota vår folkhälsa.
Debatt
Vinter, mörker och halka samt kommuner som snålar med snöröjning och sandning är en olycklig kombination som ställer till det för tiotusentals personer. Enligt MSB halkar cirka 25 000 personer varje vinter så illa att de måste söka läkarvård, skriver Jöran Rubensson som vill se en nollvision för fallolyckor.
Debatt
Stillasittandet, ökande hälsoklyftor och växande segregation kan minskas genom hållbar stadsutveckling. Idrottsrörelsen föreslår att nya idrottsministern Amanda Lind (MP) ändrar i plan- och bygglagen så att kommunerna planerar för idrott när nya bostäder byggs.
Debatt
Sverige skriker efter arbetskraft inom kvinnodominerade yrken. Samtidigt vet vi att folksjukdomen migrän, som framför allt drabbar kvinnor, innebär betydande produktionsbortfall på grund av återkommande sjukfrånvaro. Nya siffror pekar mot att det årliga produktionsbortfallet bland de hårdast drabbade kan motsvara så mycket som 9 500 heltidstjänster, orsakat i onödan av dagens bristfälliga migränvård. Det är arbetskraft och kompetens som kan komma svensk arbetsmarknad till del om de med svår migrän får tillgång till rätt specialistvård.
Debatt
Det finns goda skäl för staten att prioritera andra satsningar framför fria busskort på sommarlovet. Risken finns att reformen går ut över vården. Dessutom behöver barn och unga röra mer på sig, skriver Jakob Forssmed i ett försvar för budgetändringen.
Arbetsvillkor
Skolmåltider som är goda, näringsrika och trevliga skapar förutsättningar för att ta del av skolans pedagogik. Satsningar på bra mat i skolan har en enorm potential för framtidens folkhälsa, miljö och klimat, skriver företrädare för Dietisternas riksförbund.
Gästkrönika
Kvinnors rätt till abort ifrågasätts ständigt, frågan aktualiserades till och med i den svenska valrörelsen och försöken att införa rätt för vårdpersonal att vägra att utföra aborter har inte övergivits. Att jag fortfarande måste protestera mot den här skiten, skriver Marika Lindgren Åsbrink.
Demokrati
Allvaret i hotet från antibiotikaresistensen har fått oss på Patent- och Registreringsverket (PRV) att undersöka vad vi kan bidra med. I dag på den europeiska antibiotikadagen släpper vi en rapport som belyser vikten av att strategiskt använda patentinformation i forskningen.
Skola
Det finns en stor tillväxtpotential för barn- och ungdomsidrotten, utan miljardinvesteringar i nya hallar. Det går långsamt framåt i byggandet av idrottshallar och idrottsyta. Därför vi får inte glömma bort att vi redan har en väldigt fin naturlig idrottsplats: skogen, skriver Julia Davidsson från Svenska Orienteringsförbundet.
Äldreomsorg
Undernäring är en dold epidemi. Trots att det är ett stort folkhälsoproblem talar nästan ingen om den. Men det finns i hemmen, på sjukhus och på äldreboenden. En ny rapport, som har kartlagt dess omfattning, visar att uppskattningsvis 400 000 svenskar befinner sig i riskzonen.
Kommunpolitik
På flera håll i landet förs diskussioner i kommunerna om att skjuta investeringar av konstgräsplaner på framtiden, eller helt och hållet förbjuda granulat i konstgräs. För svensk fotboll är konstgräsplaner en nödvändighet och har bidragit till att allt fler har kunnat spela fotboll på bra underlag året runt, såväl match som träning.
Kommunpolitik
Stillasittande är en av de största orsakerna till ökande folkhälsosjukdomar och behovet av motion och rörelse har aldrig varit större än i dag. Svenska barn är de mest stillasittande i Norden, enligt en rapport från nordiska ministerrådet. Våra beslutsfattare i riksdag och kommuner måste desarmera denna folkhälsobomb innan det är för sent.
Sjukvård
Svensk Fågel kritiserar Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för antibiotikaanvändning. Vi har dock tagit fram förslag på kriterier för kyckling och kalkon som bidrar till minskad användning av antibiotika, konstaterar Helena Robling på Upphandlingsmyndigheten.
Kommunpolitik
Alkoholpolitiken måste fortsätta att utgå från helhetsperspektivet, det vill säga både socialpolitiska och näringspolitiska intressen. Därför behöver vi fortsatt Systembolaget samtidigt som landsbygdens företag ges förbättrade möjligheter till försäljning av sina drycker.
Sjukvård
Tobaksfaktas agenda har inget med hälsa att göra, utan bottnar i antikapitalism (profit!) och ogillande av företagsamhet, vilket försvårar en rimlig dialog om hur hälsan i befolkningen kan bli bättre, skriver Patrik Strömer i en slutreplik till Tobaksfakta.
Sjukvård
Regeringens tobaksproposition fick inte majoritet i riksdagen och sedan hade även EU synpunkter på utformningen, vilket ledde till att den 2014 valda riksdagen inte kommer att kunna fatta något beslut. Det är ett misslyckande, som hade kunnat undvikas.
Integration & segregation
Vi måste tala mycket mer om en hittills ofta förbisedd del av integrationen – hälsa. För att en individ ska orka ta till sig ett nytt språk, en ny kultur och i slutänden kunna försörja sig själv krävs det att hen orkar och har hälsan i behåll. Därför är satsning på människors hälsa nödvändigt, även för ökad integration.
Kommunpolitik
Mer växtbaserad mat i skolan är ett sätt att både höja kvaliteten på maten, en viktig folkhälsoinsats, ett sätt minska arbetsbelastningen på personalen och ett bra sätt att minska kommunens klimatpåverkan och samtidigt spara pengar. Det skriver vegoentreprenören Gustav Johansson och riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M) och Jens Holm (V).
Sjukvård
Vi är oroliga för de konsekvenser som införsel av alkohol medför. Därför tillsätter vi en Alkoholkommission som ska se över hur den svenska alkoholpolitiken kan utvecklas, skriver Anna De Geer, vd Sprit & Vinleverantörsföreningen och Anna-Karin Fondberg, vd Sveriges Bryggerier.
Sjukvård
Vår kritik mot pridefestivalen gäller inte hbtq-personer som grupp, utan det innehåll i festivalen som vi ser är riskfaktorer för deras välmående. Det finns starka skäl för samhället att faktiskt ta moralisk ställning där människors psykosociala hälsa riskerar att ta skada, skriver företrädare för Claphaminstitutet i en slutreplik.
Sjukvård
Vart tredje fall av cancer kan förebyggas. Betydelsen av hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet, begränsning av alkohol samt rökstopp framgår tydligt av den forskning som finns. Så varför görs det så lite, frågar sig Dietisternas riksförbund i en replik på Paulina Neudings krönika.
Sjukvård
Claphaminstitutet har undersökt hur Pride tar upp företeelser som vanligen uppfattas negativt, såsom droger, sadism, smärta och prostitution och funnit att festivalen nästan genomgående visar upp en bejakande attityd. Utifrån folkhälsosituationen med stigande psykisk ohälsa, droganvändning, sexuella övergrepp och självskadebeteende ser vi att Pride är allt annat än en hjälp för utsatta människor.
Sjukvård
Vi vet idag att effekten av träning för äldre är stor. Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och ett socialt sammanhang och gemenskap. Vi vill därför att regeringen satsar 10 miljoner kronor i ett Äldrelyft, skriver företrädare för idrottsrörelsen och pensionärsorganisationer.
Infrastruktur
En attraktiv cykelinfrastruktur, som är framkomlig och säker, är avgörande för att cyklingen ska öka och bli tryggare. Cykelinvesteringar är dessutom lönsamma för samhällsekonomin. De avsatta medlen till cykelinfrastruktur som föreslås i nationell plan för transportsystemet 2018 – 2029 är dock otillräckliga, konstaterar företrädare för föreningen Svenska Cykelstäder.
Sjukvård
Det offentliga vinner på att stötta organisationer som bidrar till ökad motion och folkhälsa. I syfte att förbättra befolkningens hälsa är förebyggande insatser effektivare än sådana som sätts in när hälsan sviker. Med naturen som arena och allemansrätten som plattform är friluftsorganisationernas verksamheter dessutom kostnadseffektiva.
Sjukvård
Vaccinationer är jämte förbättrad hygien och antibiotika ett framgångsrikt verktyg i arsenalen för infektionsbekämpning. För snart två år sedan föreslog Folkhälsomyndigheten till regeringen att vaccin mot bland annat influensa och pneumokocker ska ingå i ett nationellt vaccinationsprogram för riskgrupper. Sedan dess har förslaget legat på regeringens bord i väntan på beslut, skriver Christoph Varenhorst, medicinsk direktör på Pfizer Sverige.