Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om FN
Debatt
Östersund kommun försöker – utan att ha stöd i lag – styra människors liv genom sitt beslut att begränsa brukares rätt att anlita anhöriga som personliga assistenter, skriver Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand och förbundsjurist Julia Henriksson.
Gästkrönika
Frågor som måste besvaras för att en rättighet ens ska spela någon roll är alltid ”så vem är det som ska betala detta?" Hur ska implementeringen gå till? Kan vi göra det här med de förmågor vi har idag?”. Dessvärre är detta sällan den svenska arbetsordningen.
Hållbarhet
Det är desinformation att påstå att vi har minskat utsläppen när vår import av fossilkrävande resurser samtidigt har ökat, skriver Artur Granstedt, docent i växtodling och ekologiskt jordbruk samt författare till boken Morgondagens jordbruk.
Demokrati
Antibiotikaresistens är ett hot mot mänskligheten i nivå med klimatförändringarna. Det är dags att agera med kraft, såväl globalt som i Sverige, skriver Anders Blanck, vd Lif – de forskande läkemedelsföretagen med anledning av WHO:s antibiotikaresistensvecka.
Arbetsvillkor
Stockholms kommunstyrelses råd för mänskliga rättigheter har ökat kunskapen om mänskliga rättigheter och fungerat som ett dialogforum mellan stockholmarna och de förtroendevalda. Nu har resten av årets sammanträden ställts in. Vi som varit sakkunniga i rådet vill argumentera för att det är en viktig och nydanande institution som den nya ledningen i stället bör ta vidare.
Demokrati
Jag får intrycket att SD skapat sin migrationspolitik isolerade i ett rum utan tillgång till vare sig böcker eller internet. De har inte ens koll på terminologin, utan blandar ihop flyktingar med alternativt skyddsbehövande, slutreplikerar Helena Trotzenfeldt, författare och fristående moderat debattör.
Arbetsvillkor
Feministiskt initiativ i Stockholm går till val på att stärka hbtq-personers rättigheter och säkerhet. Vi vill se större satsningar på det våldsförebyggande arbetet och genomföra ett kompetenslyft om hatbrott i kommunal verksamhet, skriver Sissela Nordling Blanco (Fi).
Hållbarhet
FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030 kan inte verkställas utan jämställdhet. I den delegation som regeringen har tillsatt lyser jämställdhetsperspektivet med sin frånvaro. När den nyligen sågs över fanns möjlighet att göra om och göra rätt. Det är hög tid att bjuda in kvinnorörelsen och säkerställa jämställdhetskompetensen i arbetet för hållbar utveckling, skriver en rad företrädare för kvinnorörelsen i ett öppet brev till civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Kommunpolitik
Vi vet egentligen inte vad adhd beror på. Däremot vet vi att socialt utsatta barn är överrepresenterade i adhd-diagnoserna. Hur ser sambandet ut? Försvårar ett alltmer exkluderande och normstelt samhälle socialt utsatta föräldrars svar på sina barns anknytningsförsök, frågar Glenn Möllergren.
Hållbarhet
Trots att det saknas en samlad nationell målbild för hållbar utveckling, finns det ett stort antal riksdagsbundna mål till exempel avseende folkhälsa, miljö och transport som är i linje med och i vissa fall mer ambitiösa än målen i Agenda 2030, konstaterar ledamöter i Agenda 2030-delegationen, som under torsdagen lämnar över en rapport till regeringen.
Integration & segregation
I Sverige försvinner hundratals barn och unga varje år, avslag eller rädsla för avslag på asylansökan är vanligaste orsaken. Detta har resulterat i hård kritik från FN:s barnrättskommitté. Nu måste regeringen åtgärda grundproblemet - Sveriges rättsosäkra asylprocess.
Arbetsvillkor
Visst vill vi alla göra något för att minska fattigdomen i världen? Världens ledare tror att det är möjligt och har undertecknat Agenda 2030 där ett av huvudmålen är att utrota fattigdomen i världen fram till år 2030. Torsdagen den 20 oktober är det Fairtrade Challenge. Då samlas tusentals människor över hela Sverige för att fika rättvist och etiskt. Kom gärna och fika med oss, skriver Stockholms styrgrupp för Fairtrade City.
Demokrati
FN:s nya generalsekreterare Antonio Guterres är bland annat känd för att ha kallat homosexualitet för en mental störning. Det gör ont att Sveriges utrikesminister Margot Wallström inte står upp för hbt-rörelsen i det här läget. Om Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd kan förhandla bort säkerheten för hbt-personer är den inte värd någonting.
Sjukvård
Ett nytt och unikt steg har tagits i det lokala miljö- och folkhälsoarbetet genom det livskvalitetsprogram som Helsingborg stad utarbetat. I det tar vi ett brett helhetsgrepp på livskvalitet, miljö och folkhälsa, och arbetar för att ge alla lika möjligheter.
Demokrati
Det finns en stark oro bland människor som har personlig assistans för att antalet beviljade timmar ska minska. Vad regeringen i stället borde göra är att upphöja FN-konventionen CRPD, om funktionsnedsattas mänskliga rättigheter, till svensk lag.
Integration & segregation
Under det senaste året har vi sett kulmen av en flyktingkris som har växt i omfattning under flera år. Frågan har väckt omfattande motsättningar mellan EU:s medlemsländer. Svårigheten att nå en europeisk lösning på flyktingkrisen har spätts på av EU:s paradoxala förhållningssätt till frågan.
Demokrati
I går onsdag presenterade EU-kommissionen ett förslag till en europeisk tillgänglighetslag som ska ge lika villkor i Europa. Steg för steg skapas juridiska förutsättningar för ett samhälle för alla. Nu återstår, som FN uttrycker det, mycket arbete för att vända alla lagliga rättigheter till en verklig revolution - där mångfalden är anammad och levd.
Hållbarhet
Världen kraftsamlar nu inför klimattoppmötet i Paris. I Växjö har vi förstått att det inte är en börda att jobba med klimatfrågan - det är en framgångsfaktor som bygger på politiskt samförstånd. Men vi klarar det inte själva, fler måste komma till samma insikt.
Hållbarhet
Om klimatkonferensen i Paris i november blir en framgång kommer det innebära ett stort steg närmare hållbar utveckling och en säkrare miljö för alla. Men – ett bra avtal kommer inte av sig självt. Om världens regeringar ska fatta djärva beslut måste de känna såväl trycket som stödet från städer, företag, forskare, civilsamhälle och andra intressenter i sina respektive länder.
Kommunpolitik
Barnombudsmannen i Uppsala menar att lokala fristående barnombud är en nödvändighet för att Barnkonventionen ska bli verklighet och uppmanar därför samtliga Sveriges kommuner och landsting att säkerställa att alla barn har en verkligt oberoende, lokal instans som de vända sig till för att få sina rättigheter tillgodosedda.
Sjukvård
I FN:s nya utvecklingsmål saknas specifikt fokus på psykisk sjukdom. Det är oacceptabelt då nära en halv miljard drabbas av dessa allvarliga sjukdomstillstånd. Nu måste Sverige agera, skriver Svenskt nätverk för psykisk hälsa i världen.