Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Flyktingmottagande
Integration & segregation
Skala morötter, plocka disk eller städa. Det går att börja jobba – utan att kunna mer än enstaka ord svenska. Det visar de ukrainska flyktingar som kommit till glödheta Skellefteå. 80 procent av dem som bosatt sig här i år är redan självförsörjande.
Kommunpolitik
Den här veckan klubbar Sölvesborg det SD-ledda styrets nya integrationsplan. Bland förslagen: integrationsplikt, kommunalt återvandringsbidrag och att nyanlända som anvisas till Sölvesborg ska placeras i andra kommuner.
Det socialdemokratiska kommunalrådet kallar politiken rasistisk.
Debattsvepet
Med rätt undervisning vill pojkar prestera, hävdar forskare. Energieffektivisering bättre än bara högkostnadsskydd, anser Installatörsföretagens vd. Dagens debatt handlar i övrigt om it i skolan, bankregler och avloppsslam.
Integration & segregation
Migrationsverket har två gånger lämnat asylsökande utanför kommunhuset i Märsta, hävdar Sigtuna kommun. Nu stämmer kommunen myndigheten för att få ersättning och klarhet i vad som gäller.
”Ska Migrationsverket kunna lämpa över ansvaret på en enskild kommun?” undrar nämndordförande Mattias Askerson (M).
Integration & segregation
I dag, på Ukrainas självständighetsdag, tog kommunstyrelsen i Ystad beslutet att erbjuda sfi till ukrainare och bekosta det själva – trots att flyktingar från landet egentligen inte har rätt till det.
Integration & segregation
Tiotusentals ukrainare har flytt till Sverige. Många av dem fördelas över landet enligt en ny lag. För en del familjer innebär det en motvillig flytt från ett hem man börjat rota sig i – men Migrationsverket trodde på ännu större problem.
Demokrati
I början av augusti väntas 25-30 skyddsbehövande ukrainare till Östersund. Bostäder finns redo att erbjudas i småhus i olika bostadsområden samt på Östersunds camping. Dialogen med Migrationsverket fungerar mycket bra, anser ansvariga Karin Ramström.
Ledarskap
”Politiker kortsluter organisationen”. Fackförbundet Ledarna får starka signaler om att konfliktnivån höjts mellan kommunchefer och ledande förtroendevalda. Ordföranden Andreas Miller ger sin syn på vad som krävs för fred i ”gränslandet”.
• Tilliten - offentlig sektors prematura bebis: ”En jätteresa”
• Stora skandalen - så gjorde Miller för att återfå medlemmarnas förtroende
• Så gör du som chef när politiken fattar olagliga beslut
Integration & segregation
Kan en kommun fatta olagliga beslut och komma undan med det? Professor Olle Lundin om varför både integrationsministern och kommuntoppen Christian Sonesson har fel om Staffanstorps flyktingvägran.
Integration & segregation
Staffanstorps beslut att vägra ta emot kvotflyktingar får nu stenhård kritik av facket. ”Politisk påtryckning på tjänstemännen som är oacceptabel”, hävdar Akademikerförbundet SSR. Den fackliga organisationen har kallat Staffanstorps kommun till förhandling.
Integration & segregation
Kommuner som låter ukrainska flyktingar gå på sfi kan bryta mot lagen och får stå för notan själva. Höganäs erbjöd först sfi men ändrade sig. ”Vi kan inte ta på oss hur stort ansvar som helst.”
Nu kräver SKR besked från regeringen.
Integration & segregation
Grannkommunen Vellinge tog hand om den flyktingfamilj som Staffanstorp vägrade ta emot på torsdagen. Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) kritiserar partikollegorna i Staffanstorp: ”Det är inte okej”, säger hon.
Debattsvepet
Allmänhetens förtroende för politiker och journalister är förskräckande lågt, skriver företrädare för Folkets hus och parker apropå en färsk Novusmätning. Resursfördelningen till skolan, regeringens biståndspolitik och sjuksköterskors arbetsvillkor är andra ämnen på dagens debattsidor.
Integration & segregation
Arbetsmarknaden i Skellefteå är glödhet. Därför ser utsikterna ljusa ut för de ukrainska flyktingar som kommit dit. Utbildningsnivån är hög – utmaningen är språket där kommunen måste lita på civilsamhället.
Integration & segregation
Oro för ekonomin i Flen, svårt med bostäder på Öckerö och moduler som lösning i Svalöv. Kommunerna förbereder sig för mottagandet av ukrainska flyktingar. Men osäkerheten är stor kring hur många som kommer.
Integration & segregation
”Varje fredag öppnar jag personligen sporthallen för ukrainarna”, säger Ilko Corkovic i Borgholm. Han vet hur viktigt det är att tänka på annat än fasorna i hemlandet.
De kom till Sverige som flyktingar – nu är alla tre kommunalråd. För tre olika partier. Hur har flykten påverkat deras syn på flyktingmottagande?
Kommunal ekonomi
Regeringens vårändringsbudget innehåller åtgärder för 31,4 miljarder kronor, bland annat pengar till vården, det civila försvaret och flyktingar. Frågan är om regeringen får igenom sitt förslag om mer pengar till pensionärer.
Debattsvepet
LO stormar mot hur friskolor sköter yrkesprogram på gymnasiet. Att pengar ur biståndsbudgeten ska användas till flyktingmottagande i Sverige upprör en rad biståndsorganisationer som skrivit två olika debattartiklar. Järnvägens framtid är en annan fråga som tas upp på flera debattsidor.
Debattsvepet
Var i stan som flyktingar från Ukraina ska få bo är en het debattfråga i Göteborg denna torsdag. Dessutom debatteras energiomställningen, bostadspolitiken, regeringens skattepolitik och marknadsskolan.
Integration & segregation
Kommunerna måste få tydliga besked om finansieringen av flyktingmottagandet, skriver SKR till regeringen. I Trelleborg minns politikerna en infekterad konflikt med Migrationsverket 2015: ”Vi blev lovade ersättning som vi aldrig fick”.
Demokrati
”Mellan sirenerna försöker vi jobba. Men nu är allt fokus inriktat på att hjälpa de 25 0000 flyktingar som har kommit till vår stad.” Den rapporten kommer inifrån Kamianets–Podilskyi, Mariestads kommunala samarbetsort i Ukraina.
Integration & segregation
Skolor och idrottshallar står redo. 37 kommuner har lyckats skaka fram de 3 000 tillfälliga boendeplatser som Migrationsverket vädjat om. DS har listan. ”Orättvist tryck” på små kommuner är ett av myndighetens orosmoln framåt.
Demokrati
Liberalerna måste satsa på mjuka frågor för att överleva. Och bör inte samarbeta med SD. ”Är det i ett sådant sällskap våra budskap inger förtroende?” Det undrar Lunds kommunstyrelseordförande Philip Sandberg (L).
• Receptet som får Liberalerna att vända uppåt nationellt.
• Därför flyttade han ut kontoret till byarna.
• Konflikten med Staffanstorp: ”Straffa kommuner som inte följer bosättningslagen.”
Socialtjänst
Rekordöverskott i kommunerna – ändå saknar socialtjänsten resurser. Det anser var tredje socialsekreterare, enligt en ny rapport från fackförbundet Vision. Kriget i Ukraina kan sätta ytterligare press på en redan ansträngd socialtjänst, tror socialsekreteraren Viktoriya Levin.
Debatt
Sveriges kommuner behöver minnas lärdomarna från flyktingmottagandet 2015. Rätt kompetens, tillräcklig bemanning, schysta villkor och en god samverkan mellan olika samhällsaktörer är avgörande för ett bra flyktingmottagande, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Integration & segregation
Kommunerna letar nu med ljus och lykta efter tillfälliga evakueringsplatser för ukrainska flyktingar. ”Vi vet inte hur det ska finansieras. Men det får bli en senare fråga. Nu är det krig”, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Harry Bouveng (M). Civilminister Ida Karkiainen (S) framhåller att det finns lediga bostäder i många kommuner.
Debattsvepet
Kriget i Ukraina fortsätter att prägla debatten, som i dag handlar om bostäder åt flyktingar, hur de som söker skydd i Sverige ska fördelas och svenskt Natomedlemskap. Bonus i hemtjänst och gruvan i Kallak är också debattämnen.
Integration & segregation
Migrationsverket begär att få använda 12 000 tillfälliga evakueringsplatser av kommunerna för att snabbt tackla den väntade flyktingvågen till Sverige. Begäran gäller kommunerna i sex län.
Integration & segregation
Att EU aktiverat massflyktsdirektivet innebär större ansvar för kommunerna. Men exakt hur är oklart. SKR kräver nu tydliga besked om ersättning från staten och bättre information än under flyktingkrisen 2015.
Debattsvepet
Kriget i Ukraina och dess följder dominerar dagens debattsidor, med bland annat krav på tydligare flyktingregler och sänkt bensinskatt. Men även vårdfrågor debatteras: Löneläget för sjuksköterskor och villkoren för studenters och kvinnors sjukvård.
Debattsvepet
Rysslands invasion av Ukraina fortsätter att dominera debattflödet. Flera debattörer vill att Sverige ska visa generositet och ta emot ukrainska flyktingar. Andra tar upp energipolitiken och vill att EU ska göra sig oberoende av rysk gas.
Integration & segregation
Migrationsverket förbereder sig för att tusentals ukrainska krigsflyktingar kan komma till Sverige. Det får Östra Göinge att vädja: ”Blir det riktigt illa måste alla kommuner hjälpa till.” På flera håll har länsstyrelserna samlat kommuner till krismöten.
Debatt
Politiken för mottagande och integration av nyanlända flyktingar harmonierar inte mellan stat och kommun. Nu krävs starkare möjligheter för lokal anpassning av flyktingpolitiken, skriver två statsvetare i en ny rapport.
Integration & segregation
Nästa år ska 7 500 flyktingar fördelas mellan landets kommuner. 24 av dessa skulle till Orust. Men kommunen ansåg att det saknades bostäder och överklagade därför länsstyrelsens beslut. Nu står det klart att det nya antalet tilldelade i stället blir 13.
Integration & segregation
Socialdemokraten Jimmy Jansson upprörs över att ”matematiska formler” styr flyktingpolitiken. Kommunalrådet fick stor uppmärksamhet när han i helgen ”sa nej” till att Eskilstuna ska ta emot nyanlända nästa år. Men kan kommunen det? Dagens Samhälle reder ut.
Hållbarhet
Bottenlistan ser likadan ut när Dagens Samhälle åter rankar hur kommunerna ligger till gällande Agenda 2030-variablerna. Kramfors och Markaryd hamnar sist när socioekonomiska faktorer obarmhärtigt slår igenom. ”Landet utvecklas mot ett mer segregerat tillstånd”, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryd.
Sök efter din kommun i hela listan.
Stora samhällsdagen
Årets raketkommun Munkfors har både krisat och krympt genom åren. Kommunchefen Jan-Olof Appel beskriver hur vändningen till kärnsund ekonomi och stabila verksamheter kom ur att utnyttja kraften i själva litenheten.
Stora samhällsdagen
Den kommun som förbättrar sig mest i Dagens Samhälles rankning får från och med i år ett eget pris: Årets raket. Premiärvinnare blir en av Sveriges minsta kommuner. Värmländska Munkfors klättrar hela 78 placeringar.
Kommunal ekonomi
Ett tjugotal kommuner gick back 2020 trots sällan skådade förutsättningar för kommunekonomin. Vissa av dem har inte lyckats kapa kostnaderna sedan åren av stora tillfälliga flyktingstöd. ”Det är farligt att få så mycket pengar” säger Annika Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina.
Debatt
Migrationskommitténs uppdrag är nu avslutat. Men det återstår ett stort jobb. SKR uppmanar regering och riksdag att i den fortsatta processen säkerställa ett sammanhållet mottagningssystem. Det är dags att sluta lappa och laga. Bra integration börjar med ett bra mottagande, skriver SKR:s ordförande Anders Knape.
Integration & segregation
Socialdemokraterna var beredda att sätta ett ”riktmärke” för antalet asylsökande. Men eftersom Moderaterna ville ha ett klart stramare ”volymmål” blev det ingen uppgörelse. Det säger Ebba Östlin (S), den enda kommunföreträdaren i migrationskommittén. Hennes kollega i Eskilstuna är besviken på att S och M inte kunde enas.
Debatt
När den uppskruvade retoriken om ”flyktingkrisen” 2015 nu tagit fart på nytt kvarstår ett lika obestridligt som smärtsamt faktum: tusentals ungdomar och unga vuxna lever redan i en gråzon ofta utlämnade till myndigheters godtycke med medmänsklig hjälp som enda hopp. Det skriver Martin Harling tillsammans med flera professorer och sakkunniga.
Debatt
Bengtsfors är en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar sedan 2016. Ändå finns vi inte med på listan över kommuner som får göra undantag från ebo. Det här måste naturligtvis ändras – allra helst bör ebo skrotas, skriver kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).
Kommunal ekonomi
Det är inte klart vilka kommuner som kommer att bjudas in till de samtal som Stefan Löfven utlovade när han talade på SKR:s kongress. Men många kommunalråd anser att de bör vara med. ”Det finns väl inte ett enda kommunalråd i Sverige som inte vill vara med”, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.
Debatt
Arbetslivets parter behöver kraftsamla för att ta fram yrkesutbildningsinsatser för lågutbildade. Redskapen finns i hög grad, men intresset hos partsorganisationerna är svagt. Det visar en ny rapport från tankesmedjan Arena Idé, skriver professor Jonas Olofsson, doktorand Martin Kvist och programchef German Bender.
Debatt
Den hittillsvarande flyktingpolitiken skapar på löpande band parallellstrukturer och utanförskapsområden. Politiken kan inte vi kommuner påverka, men svårigheterna blir vårt ansvar. Det håller inte, skriver Stig Bertilsson, som anser att M och S borde enas om ett volymmål.
Gästkrönika
Vilka pengar kan förändra det faktum att kommuner som Filipstad har bytt befolkning? Vilka medel kan förändra det faktum att arbetslösheten och bidragsberoendet bland den nya befolkningen är väldigt högt, eller att många saknar förutsättningar för att komma ut på arbetsmarknaden frågar Anosh Ghasri.
Debatt
Vissa politiker är så ideologiskt knytna till en vision som oftast liknar en fantasi eller utopi, att de är beredda att driva igenom det ena dåliga beslutet efter det andra oavsett konsekvenserna som gymnasieamnestin eller riksdagens beslut att utöka anhöriginvandringen, skriver vice ordföranden i barn och ungdomsnämnden i Järfälla Alexandra Hedborg (M).