Flyktingar flyttas nu från asylboenden och ut i kommunerna. Enligt den nya lagen måste alla kommuner ta emot flyktingar. Men är det möjligt? Debatt pågår.
Debatt
Sveriges kommuner behöver minnas lärdomarna från flyktingmottagandet 2015. Rätt kompetens, tillräcklig bemanning, schysta villkor och en god samverkan mellan olika samhällsaktörer är avgörande för ett bra flyktingmottagande, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Integration & segregation
Östersunds kommun har öppnat en ny e-tjänst för att kunna hantera den flyktinghjälp allmänheten vill erbjuda. ”Jag är överväldigad av att så många vill hjälpa till”, säger kommundirektören Anders Wennerberg.
Integration & segregation
Ett nittiotal flyktingar från Ukraina har kommit via Polen till Karlskrona. Kommunen samordnar frivilliga som vill erbjuda boende. Även Sölvesborg, som tidigare sagt nej till flyktingar, vill nu ta emot ukrainare. ”De kommer från vårt absoluta närområde”, förklarar Louise Erixon (SD).
Debatt
Politiken för mottagande och integration av nyanlända flyktingar harmonierar inte mellan stat och kommun. Nu krävs starkare möjligheter för lokal anpassning av flyktingpolitiken, skriver två statsvetare i en ny rapport.
Kommunpolitik
Det är bättre för människor som flytt krig att få bo kvar på de fungerande boenden där de redan etablerat sig än att ryckas upp och placeras i ytterligare ett tillfälligt boende på exempelvis en gräsplätt i Haninge. Om regeringen hjälper istället för stjälper kommunerna så kan vi bygga riktiga bostäder fortare, skriver Haningemoderaterna.
Integration & segregation
En utgångspunkt för en lyckad etablering som ny i landet är en bostad. Det krävs en fast punkt i tillvaron, ett hem, när man ska påbörja arbetet med att bli en del av Sverige. Bristen på bostäder är allvarlig, men Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är övertygat om att situationen går att lösa, givet att alla samhällsaktörer bidrar. SKL har ett antal konkreta punkter som snabbt kan underlätta för nyanlända och kommuner.
Integration & segregation
Vi välkomnar den ökade tidsfristen för anvisningar av flyktingar som regeringen presenterat men mycket återstår att göra. Förenklade regler för bostäder på tidsbegränsade bygglov måste omgående komma på plats, skriver politiker i Haninge där partier över blockgränsen träffat en överenskommelse om nya bostäder för nyanlända.
Integration & segregation
Bostadsanvisningslagen har gjort en redan svår bostadssituation svårare - men pressar också fram fler lösningar. Kommuner som tidigare tog emot få eller inga nyanlända försöker nu verkligen leva upp till lagen. Länsstyrelsen Skåne ser, trots protester och svårigheter på flera håll, att lagen haft positiva effekter.
Integration & segregation
Det kan inte vara enstaka kommuners uppgift att bryta mot olika lagar godtyckligt. I det läge som råder klarar vi inte av vårt anvisade mottagande för 2016. Det är vi inte ensamma om, däremot är det inte alla som väljer att vara lika ärliga med det, skriver Leif Gripestam (M), Täby samt Adam Reuterskiöld (M), Ekerö.
Integration & segregation
Den borgerliga majoriteten i Täby säger nej till att ta emot anvisade flyktingar med uppehållstillstånd. Det är sorgligt och skamligt. I stället för att obstruera: Sätt igång och planlägg för tillfälliga bostäder, behåll de kommunala hyresrätter som finns, bygg hyresrätter med rimliga hyror på kommunens egen mark och be Täbyborna om hjälp.
Integration & segregation
Täby och Ekerö har beslutat att inte vara en del av det svenska flyktingmottagandet. De vill överlämna sitt åtagande till andra – men tar gärna emot fördelarna av att vara en del av Stockholmsregionen. Det måste få konsekvenser. Om Sverige ska bryta segregationen måste landets rikaste kommuner blir en del av den stabila ansvarstagande basen.
Stadsbyggnad
Bostadsbristen är i många kommuner akut. Detta samtidigt som det ställs ökade krav på bostäder till nyanlända i snabb takt. Resultatet blir provisoriska lösningar med varierande kvalitet. Det rimliga i nuläget är att utflyttningen från Migrationsverkets boenden bromsas in. Regeringen måste föra en dialog med de kommuner som har störst bostadsbrist. Samtidigt måste reformer för bostäder komma på plats, skriver Moderaternas integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Stadsbyggnad
Ett haveri i bostadspolitiken är nära. Kommunernas svårigheter att ta emot nyanlända blir allt mer uppenbara. Om vi ska klara integrationen måste bostadsfrågan lösas, ledtiderna till nya bostäder kortas och undantagsregler införas. Kommunerna måste också modernisera sina detaljplaner så att det blir rum för fler i villaområden.
Integration & segregation
Inga tvångslagstiftningar kan ändra på faktumet att vi inte har några lediga bostäder med två månaders varsel. Utslussningen av nyanlända från asylboenden till kommunerna måste bromsas. Det är ett av flera krav som 23 moderater ställer på regeringen.
Kommunpolitik
I Stockholmsregionen finns goda möjligheter för nyanlända att få arbete och de behövs då det råder arbetskraftsbrist. Problemet med att hitta bostäder är något vi måste och kan bygga bort. Det skriver ett antal liberala kommunpolitiker i regionen som svar på landshövdingens önskan om färre flyktingar nästa år.
Integration & segregation
Migrationsverket har inlett en massiv omflyttning av asylsökande som bor i tillfälliga anläggningsboenden, med syfte att flytta dem till verkets egna anläggningar som mestadels finns i norra delen av landet. Tyvärr verkar Migrationsverket vara omedvetet av värdet på den integration som skett lokalt där många har fått praktikplatser och stora nätverk.