Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Fattigdom
Debattsvepet
För få skolor har ett skolbibliotek, skriver Svensk Biblioteksförening. Regionerna jobbar inte rätt för att stärka primärvården, konstaterar Praktikertjänst och psykolog varnar för ökad barnfattigdom.
Debattsvepet
Det är nödvändigt att kunna möta de behov som finns i samhället idag med rätt investeringar, skriver Magdalena Andersson (S) och Åsa Lindhagen (MP). Svepet handlar också om Cancerscreening, hemmakontoret och Barnmorskorna, bland annat.
Debatt
Många personer med funktionsnedsättning måste låna pengar av närstående för att klara sin vardagsekonomi. ”Det tär på psyket att regelbundet behöva ta emot eller låna pengar för att kunna betala för sådant som andra tycker är självklart”, skriver företrädare för DHR.
Debatt
Delar av Stockholm har drabbats extra hårt av covid-19. Järvaområdet sticker ut med antal rapporterade fall. Det finns en uppenbar risk att även andra områden som är tätt bebodda kan drabbas av högre smittspridning. Det är därför viktigt att stadshuset engagerar sig i frågan, skriver Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S) i Stockholm.
Debatt
Matfattigdomen i Sverige är reell. Varje månad ger vi i vår verksamhet runt om i landet mat till så många människor att de motsvarar befolkningen i en mellanstor svensk kommun. Det är hög tid att regeringen tar sitt ansvar och tillsätter en fattigdomskommission, skriver styrelseordföranden för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner Lotta Säfström.
Debatt
Styrutredningen för funktionshinderspolitikens förslag innebär tyvärr en upprepning av gamla och uttjänta arbetssätt. Betänkandet saknar dessutom den skärpning av den politiska styrningen som behövs för att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska kunna genomföras, skriver ordförandena för Funktionsrätt Sverige och Lika Unika.
Debatt
Är det meningen att frivilliga organisationer ska förse hemlösa pensionärer med mat, kläder och SL-kort? Är det meningen att detta ska möjliggöras via swishbidrag från allmänheten? Att dessa äldres mättnad ska bero på Ica-handlares välvilja? Är det värdigt ett välfärdssamhälle, är Jeanette Höglunds fråga till Stefan Löfven.
Debatt
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé menar att tiggeri inte är en väg ut ur fattigdom, men hur kan en politiker föreslå ett förbud mot det enda sättet till överlevnad som står till buds för den fattige, frågar Per Glavå.
Integration & segregation
Allt fler hamnar i utanförskap, hemlöshet och ohälsa.Vi uppmanar Sveriges politiker att göra vårt land människovänligt igen. Det skriver företrädare för Convictus i Stockholm, Göteborgs Räddningsmission, Musketörerna i Rågsved & Sollentuna och Öppen Gemenskap i Umeå.
Kommunpolitik
Den nationelle samordnaren för arbetet med EU-medborgare i utsatthet pratar om Rumäniens sociala skyddsnät, men glömmer att i ett samhälle med utbredd antiziganism och strukturell rasism kan vissa medborgare utsättas för diskriminering.
Demokrati
Forskning visar att gruppen som lever i utsatthet och fattigdom i Sverige blivit mer heterogen de senaste decennierna. Dessutom fångar inte välfärdssystemen upp alla som är i behov av och har rätt till stöd och hjälp. I grunden handlar det om sociala och ekonomiska rättigheter kopplade till medborgarskap, som inte blir uppfyllda.
Sjukvård
I år är det 10 år sedan riksdagen klubbade igenom ett nationellt handlingsprogram för att minska självmord. Det är bra, men det har gjorts alltför lite för att minska självmorden som orsakas av fattigdom och utsatthet, skriver Jimmie Trevett, förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH.
Kommunpolitik
Vi i RSMH kräver att nästa regering ger stimulansmedel till kommunerna så att även personer med psykiska funktionsnedsättningar kan få en meningsfull vardag samt en peng för sitt deltagande i sysselsättningsverksamheter, skriver Jimmie Trevett, förbundsordförande i RSMH.
Demokrati
I dag arrangerar surrogatförmedlingen Tammuz återigen ett möte i Stockholm. I klartext handlar det om att förmedla en ”tjänst” där kvinnor i fattigare länder bär och föder barn åt svenska par eller ensamstående - och prislistan finns på hemsidan. Det rör sig om ren och skär människohandel.
Hållbarhet
Kontrollen över och exploateringen av kobolt som är en nödvändig del i elbilarnas batterier är en av orsakerna – kanske den viktigaste – till våldet och fattigdomen i Kongo-Kinshasa. Denna kunskap har naturligtvis funnits hos svenska regeringar, som trots det infört subventioner med skattemedel till miljövänliga bilar, vilket medför en ökad efterfrågan på kobolt, skriver författaren Fredrik Segerfeldt.
Gästkrönika
En medborgarlön skulle skapa ett ”trashanksproletariat”, hävdar professor Bo Rothstein. Men ett trasproletariat har alltid funnits och tanken med en garanterad inkomst är att fattiga ska slippa förödmjukas i välfärdens dyra kontrollapparat.
Infrastruktur
I det moderatstyrda Stockholms län växer klyftorna och länet glider isär. Det får konsekvenser för många familjer som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Vår reform motverkar de ökande klyftorna, hjälper barnfamiljer att planera sin ekonomi och ökar friheten för barn och ungdomar.
Demokrati
Att automatisk tolka förslaget om tiggeriförbud som xenofobi eller antiziganism är intellektuellt ohederligt, politiskt destruktivt och faktiskt inte så socialliberalt, svarar Vellingeliberalerna till partikamraterna Birgitta Ohlsson och Christina Örnebjär.
Demokrati
Moderaterna kräver nu ett nationellt tiggeriförbud. Det finns många argument mot ett sådant. Vi tar avstamp i liberalismen. Liberalism handlar om frihet. Friheten för en människa att be om hjälp skadar inte någon annan och minskar inte heller någon annan människas frihet. Men även för den som inte är liberal borde svaret på ett förslag om tiggeriförbud vara tämligen enkelt. Det fungerar nämligen inte.
Kommunpolitik
Lokalt förbud mot tiggeri som Vellinge nu inför är fel väg. Effekten blir bara att tiggeriet flyttar till andra kommuner. Dessutom riskerar tiggerifrågan att bli ett slagträ i valrörelsen. Regeringen måste nu verkställa Socialdemokraternas kongressbeslut att se över ordningslagen så att samma regler gäller i alla kommuner, skriver tre socialdemokrater på kommun-, landstings- och riksnivå.
Demokrati
Nu har du chansen Magdalena: berätta om den nya underklassen som växer fram i socialdemokratins Sverige och hur du vill hindra framväxten. Att skönmåla Sverige hjälper ingen, skriver Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L).
Perspektiv
I sommar har det rapporterats om bilbränder i bland annat Västerås, Stockholm, Motala, Ronneby, Vellinge, Helsingborg, Åkarp, Halmstad, Klippan, Nora och Örebro. Kriminologen Manne Gerell beskriver vad som kännetecknar fenomenet och vad vi kan göra åt det.
Integration & segregation
Offentlig sektor upplevs i många fall dra sig undan från utsatta områden, och överlåter till det civila samhället att utföra uppgifter som tidigare var deras ansvar. Det framkommer i en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Gästkrönika
Något märkligt har hänt med den amerikanska dödligheten – eller närmare bestämt, med dödligheten bland vita lågutbildade amerikaner. Hittills har i princip all historia om utveckling och välstånd handlat om fler år i livet, men inte längre för denna grupp.
Ledarskap
Dagens påtvingade deltidsarbeten ger morgondagens fattigpensionärer – och de är betydligt oftare kvinnor. Kvinnor får dessutom plikta för större barnansvar på sin ålders höst. Det är hög tid att bryta det mönstret, menar Handelsanställdas förbund.
Arbetsvillkor
Visst vill vi alla göra något för att minska fattigdomen i världen? Världens ledare tror att det är möjligt och har undertecknat Agenda 2030 där ett av huvudmålen är att utrota fattigdomen i världen fram till år 2030. Torsdagen den 20 oktober är det Fairtrade Challenge. Då samlas tusentals människor över hela Sverige för att fika rättvist och etiskt. Kom gärna och fika med oss, skriver Stockholms styrgrupp för Fairtrade City.
Gästkrönika
Missnöjet med att Europas fattigdom blivit synlig i våra städer riktas nu mot den fria rörligheten. Som om fattigdomen försvinner om vi inte ser den. Men Rumänien har haft drygt 650 år på sig att lösa romernas situation - varför skulle man bry sig nu? Snarare är det EU som har nyckeln till en jämlik kontintent.
Kommunpolitik
Brist på vatten och sanitet har varit en del av romernas liv i decennier, i hela Europa. Så är det fortfarande i Sverige - en upptrampad väg av diskriminering av romer fortsätter, visar en ny rapport som publiceras i dag av Raoul Wallenberg institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt och Södertörns högskola, på den Internationella Romadagen.
Kommunpolitik
Samordnaren för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, har dragit fel slutsatser i sin utredning om tiggeriet. Gåvor i form av pengar i handen leder inte till fattigdom. Det som behövs är generell socialpolitik och insatser som undanröjer strukturella mekanismer bakom fattigdomen, skriver professorerna Hans Swärd och Per Eriksson.
Kommunpolitik
Det finns många i vårt samhälle nu som är i behov av stöd och hjälp. Världen är inte en vacker och trevlig plats för alla och det blir vi påminda om dagligen. Det är en medmänsklig utmaning, men den är långt ifrån omöjlig, skriver Joakim Månsson Bengtsson, ordförande i Hjälp tiggare i Lund och Alireza Ahmadi, initiativtagare till Ensamkommandes förbund och själv ensamkommande flyktingbarn.
Kommunpolitik
I helgen samlas världens ledare i FN:s generalförsamling för att anta de nya utvecklingsmål som tar vid efter Milleniemålen. Men globala utmaningar är också lokala och därför gör Malmö FN:s globala hållbarhetsmål till sina.
Demokrati
Vi kan bli generationen som lyckas med att utrota fattigdomen och samtidigt rädda planeten. Men för att klara detta krävs mycket arbete både globalt och lokalt, och ett tydligt ledarskap från regeringens sida, skriver företrädare för 23 organisationer som arbetar med internationell utveckling.
Arbetsvillkor
Det är obegripligt att Moderaterna i Stockholm ställer förebyggande hälsoinsatser mot akuta insatser. Det ligger nära till hands att tro att satsningen förlöjligas för att det är kvinnors hälsa det handlar om, skriver Ewa Larsson (MP).
Integration & segregation
Närmare en tredjedel av alla barn i Sverige tillhör olika minoriteter i dag. Gemensamt för många av dem är att de växer upp i segregation och fattigdom. Det är detta, inte den tilltagande mångfalden i sig, som oroar inför framtiden, skriver Tobias Hübinette.
Demokrati
Vi i LUF vill be om ursäkt till alla dem som råkar se Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan. Vi hoppas att Sverige även efter 2018 kommer att vara ett av Europas mest progressiva och toleranta länder, skriver Henrik Edin i förbundsstyrelsen.
Play
Vilken är bästa hjälpen till tiggarna på gatorna? Stockholms Stadsmission ger råd och stöd till EU-medborgare som lever i misär i Sverige. Lockar det fler att komma hit?Marika Markovits, direktor för Stockholms Stadsmission, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.
Play
Hur ska villrådiga kommunpolitiker hantera tillfälliga boplatser och barn som borde gå i skola? Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.
Kommunpolitik
Barns rätt till utbildning är så fundamentalt viktigt att varje kommun och skolchef borde leta efter argument för att kunna erbjuda skolgång för alla barn, i stället för tvärtom. Bara det finns en vilja att erbjuda barn till EU-migranter en skolplats, finns det också stöd i lagen för att göra det.
Kommunpolitik
Tiggeri permanentar fattigdom och utanförskap. Det hävdar Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, som i en debattartikel går emot partilinjen och förespråkar tiggeriförbud. – Det politiska systemet är för passivt, säger han.
Integration & segregation
I stället för att hålla tysta minuter för de flyktingar som drunknat i Medelhavet behöver vi tala högt om det som sker och leverera lösningar som förhindrar kommande tragedier. Och då handlar det bland annat om att skapa lagliga vägar in i EU och att reformera Dublinförordningen.
Arbetsvillkor
Att arbeta för att tiggare får det bättre ställt i sina hemländer ska prioriteras. Men det står inte i motsatsförhållande till att skydda de som söker sig hit. För de blir lätt offer för de som vill göra pengar på andra människors bekostnad.
Demokrati
Frågan om det utbredda tiggeriet blir alltmer akut. Olika åtgärder lanseras i förhoppning om att det ska lösas. Men det kommer aldrig gå med mindre än att tungt diplomatiskt artilleri sätts in och att Rumänien slängs ut från EU:s fria rörlighet.
Demokrati
Så länge klyftorna i Europa och världen växer kommer människor att söka sig dit de hoppas kunna finna försörjning. Lösningen på frågan om hur tiggeriet ska hanteras är inte att minska den fria rörligheten, lösningen är att skapa ett Europa där alla får plats och att skärpa kampen mot fattigdomen och diskrimineringen.
Gästkrönika
Från sidlinjen är debatten om hur man ska hantera det nya tiggeriet intressant att följa. Ska man förhålla sig till tiggarna ur ett nationellt perspektiv eller ur ett globalt? Var man än själv står i tiggerifrågan bör det i varje fall gå att enas om en sak: tiggarna har gett oss en brutal snabbkurs i ödmjukhet.
Kommunpolitik
De strukturella problem som finns i de länder från vilka människor kommer till Sverige för att tigga blir inte bättre för att fler och fler söker sig hit. Dessa personer tar sig aldrig ur sin fattigdom genom att tigga i Stockholm. Därför är det dags att förbjuda det.
Kommunpolitik
I Stockholm ska ingen människa behöva bo i tältläger. Det är de flesta, oavsett politisk färg, överens om. De temporära läger som växer upp på stadens gator och parker är varken säkra eller humana och följer inte gällande ordningsföreskrifter. Men vi kan inte avhysa människor till ingenting.
Kommunpolitik
Vi är många som känner för de utsatta människor som tigger och lever i utsatthet. Men det innebär inte att vi kan bortse från det faktum att det är olagligt att bosätta sig var som helst. Regeringen måste nu ge kommunerna verktyg att hantera olagliga bosättningar.
Arbetsvillkor
I stället för att diskutera fattigdomens orsaker och vad som kan göras åt den, inriktar sig alltfler krafter på att bekämpa de fattiga. Nu senast i fallet med det norska förslaget om att kriminalisera tiggeri. Tre felaktiga påståenden om tiggeriet har lett till att diskussionen hamnat snett.
Arbetsvillkor
Europas stora utanförskapsproblem och tiggeriet kräver en annan lösning än förbud, det kan till och med ett barn förstå. Det skriver Rola Brentlin och Aaron Israelson, författare till boken ”Vi kallar dem tiggare”.
Skatt
Tältläger som bränns ner och förbipasserande som sparkar, spottar och fimpar på EU-migranterna. Det rapporterade Ekot om på tisdagen. Erik Hansson, doktorand i Uppsala, tror att trakasserierna kommer att trappas upp så länge samhället inte tar ansvar.
Kommunpolitik
I Köpenhamn har polisen fått ett särskillt uppdrag att köra bort tiggare och utländska hemlösa som sover i parker. Än värre är det faktum att man har gjort det olagligt för hjälporganisationer att hjälpa människor som saknar danskt personnummer. Det är ett skamligt beteende av regeringen i vårt södra grannland.