Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Fackföreningar
Demokrati
Man kan vara aktiv sverigedemokrat och medlem i Transport. Det slår hovrätten fast – och gör därmed samma bedömning som tingsrätten.
”Det gick som förväntat. Det är alla människors rättighet att kunna få vara med i svenska fackförbund”, säger huvudpersonen Mats Fredlund till TT.
Debattsvepet
Den kommunala organisationen är den viktigaste drivkraften mot kriminalitet, skriver en tidigare förvaltningschef i Malmö. Sluta beteckna covid-19 som samhällsfarlig, skriver tunga forskare och LO:s kopplingar till S ifrågasätts i två debattartiklar.
Juridik
Fackförbundet ST är starkt kritiskt till planerna på att göra det lättare att döma offentligt anställda för tjänstefel. ”En generell och allmänt utökat rätt att straffa statligt anställda tror vi kan få skadliga effekter”, säger ordföranden Britta Lejon.
Löner & avtal
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand vill inte kommentera förslaget från Lärarnas Riksförbund (LR) om en ny federation för Sveriges lärare. ”De valde att göra en egen utredning. Då är det inte min sak att tycka till om deras interna processer.”
Löner & avtal
Lägg ned Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund (LR) och samla lärarkåren i federationen Sveriges Lärare. Det föreslår LR:s utredare Andreas Mörck. ”I stället för att tävla om varandras medlemmar behöver vi samla lärarna och maximera den fackliga kraften”, säger han.
Gästkrönika
Den svenska modellen pressades under hösten, men lyckades än en gång leverera när det gällde. Det är dock för tidigt att pusta ut. Frågan om en reformerad arbetsrätt var bara en av flera ödesfrågor som kommer att påverka förutsättningarna för parternas arbete de kommande decennierna.
Löner & avtal
Lärarförbundets extrakongress sa på onsdagen ja till gå vidare med förslaget att bilda en gemensam organisation för landets alla lärare. Men Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tror inte att ett gemensamt lärarfack kommer innebära någon större skillnad för arbetsgivarna.
Gästkrönika
SD:s angrepp på facken är allvarligt, men det kan finnas än större skäl för oro när det gäller beslut som rör enskilda. Den kommunpolitiker som inte respekterar gällande regelverk och svensk praxis kan orsaka enorm skada i människors liv.
Debatt
Om männen ska jobba i äldreomsorgen måste arbetsvillkoren förbättras, menar regeringens nya äldresamordnare Göran Johnsson. Intressant – eftersom den förre metallbasen själv hårdnackat försvarat den princip som gjort att kvinnor halkat efter i lön, skriver Gudrun Schyman (Fi).
Debatt
Läkares villkor är en samhällsfråga. Sambandet mellan arbetsvillkor och vårdkvalitet är tydligt – läkares arbetsmiljö är patientens säkerhet. I slutändan är det patienterna som drabbas när vårdplatserna minskar och väntetiderna till vård ökar, skriver Läkarförbundet som presenterar sina krav i avtalsrörelsen 2020.
Löner & avtal
Siffersatta löneavtal – eller sifferlösa? Det blir en av de stora stridsfrågorna i den stundande kommunala avtalsrörelsen. Inte bara Kommunal, utan även läkarna vill att löneökningarna ska bestämmas i de centrala avtalen.
Debatt
Precis som i USA har det i Sverige på senare tid byggts upp en allians mellan försäkringsbolag, fack och arbetsgivare på sjukvårdens område. Saco och TCO har en rad förbund som förhandlar om sjukvårdsprivilegier för sina medlemmar – trots att de säger sig värna den svenska modellen.
Debatt
Förr var en tvisteförhandling ett misslyckande, numera är det ett arbetssätt i kommunerna. Men en kommun som har som mål att pressa ned arbetsförhållandena är ingen attraktiv arbetsgivare, menar Jessica P Klemetsson, Kommunal Stockholms län.
Debatt
Arbetsbelastningen skulle minska, men nu sker det motsatta. Därför bör Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund driva frågan om avtalsbrott och säga upp HÖK18, skriver Linnea Lindquist, rektor och initiativtagare till Skolledarupproret.
Debatt
Sverige borde inspireras av det nya reformprogrammet som ska förändra fransk arbetsmarknad. Bland annat ska fackens roll förändras, förmögenhetsskatten avskaffas och arbetsgivaravgiften sänkas. Det skriver Edward Hamilton, författare till rapporten ”Fransk flexicurity", på Europadagen.
Debatt
SKL och Vårdförbundet har nu gemensamt beslutat att ta hjälp av medlare i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för omkring 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra yrkesgrupper i hälso- och sjukvården. Vi och Vårdförbundet ser många gemensamma vägar framåt, medan vi skiljer oss i vissa frågor. Dessa vill vi nu lösa ut med medlarnas hjälp.
Debatt
Hot, våld och droger är vardag på boendena som drivs av Statens Institutionsstyrelse, visar Sekos nya rapport. SiS har blivit förvaring i stället för behandling och såväl anställda som klienter förtjänar bättre. Det är dags att regeringen tar ett omtag.
Debatt
Välfärdsarbetare behöver mer, inte mindre, trygghet på jobbet. Genom att satsa på omplacering och omställning kan vi både behålla och förstärka kompetensen i välfärden. De borgerliga partiernas ambition att försämra nuvarande anställningstrygghet för de kommunanställda är skadlig för Göteborgs Stad, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).
Debatt
Varken medborgarna, seriösa företag, de som jobbar i välfärden eller brukare gynnas av en utveckling mot oschysta villkor på arbetsmarknaden. Lokala fackliga förtroendevalda har chans till inflytande och har goda möjligheter att påverka.
Sjukvård
Nu blir Svenska Barnmorskeförbundet en självständig facklig professionsförening. Bakgrunden till beslutet kommer ur ett missnöje bland barnmorskor över att Vårdförbundet inte lyckas lyfta fram barnmorskans kompetens och utbildning i relation till fackliga avtal som lön och arbetsvillkor.
Kompetensförsörjning
Det finns en rad indikationer på att dagens högskolepolitik inte levererar. Åtta av tio studenter ger sig in i högre studier för att få ett jobb – men många får inte ett kvalificerat jobb eller det jobb de hoppades på, skriver Fredrik Voltaire från Almega och Malin Påhls Hansson från Saco studentråd.
Arbetsvillkor
Var tredje myndighetsanställd Jusekmedlem utsätts för hot, våld eller trakasserier i sin yrkesutövning. Förutom följderna för den enskilde riskerar det att urholka rättssäkerheten och skada vår demokrati. Nu behöver vi se över skyddet för tjänstemän som arbetar i medborgarnas tjänst, skriver Sofia Larsen, ordförande för Jusek.
Arbetsvillkor
När våra medlemmar vittnar om att de blir yra och hårt ansatta av värmen, när vissa av dem till och med svimmar, ja då lever inte de arbetsgivarna upp till lagen. Och så kan vi inte ha det i Sverige 2018, skriver tre företrädare för IF Metall.
Löner & avtal
Ska den svenska modellen överleva och utvecklas krävs stora anpassningar och moderniseringar. För att klara det behöver både arbetsgivarorganisationer och fackförbund bära sina egna kostnader och konkurrera med hög kvalité i stället för subventionerad rea på medlemsavgiften, skriver Carl Hellström, fackligt förtroendevald och medlem i Liberalerna.
Skola
Det är viktigare att alla elever möts lärare som förmår att leda klassen framåt och ser till att eleverna levererar goda kunskapsresultat inom respektive ämne, än att de möts av någon med lärarlegitimation, skriver Christian Carlsson (KD) i en slutreplik.
Gästkrönika
Ingen politik lyckas om man inte förmår se problemet klart. Får de nyanlända inte rätt möjligheter att rusta sig riskeras löneutvecklingen också för andra grupper. Till skillnad från S tror jag inte att vi behöver ta emot färre än vi gör idag, men oavsett antal behöver vi ett konkret handlingsprogram för att motverka att människor utnyttjas och löner pressas, skriver Marika Lindgren Åsbrink.
Demokrati
I dagarna samlas moderater från hela landet i Göteborg för att staka ut riktningen inför valet i september. En fråga de ställs inför är huruvida staten ska utöka sin makt över arbetsmarknaden. Det vore ett misstag. Ökad politisk inblandning slår mot omställning och tillväxt, skriver Martin Linder och Henrik Ehrenberg, Unionen.
Demokrati
Tänk dig att vakna upp en helt vanlig morgon och få besked om att ditt jobb ska flytta 50 mil bort. Du har att välja mellan att rycka upp barnen från skolan, sälja huset och flytta med, eller att säga upp dig själv. Detta är idag verkligheten för anställda på en rad myndigheter. Därför begär fackförbundet ST nu förhandling med Arbetsgivarverket om villkoren vid myndighetsflytt.
Arbetsvillkor
Regeringens utredningsförslag riskerar att flytta fokus från det lokala arbetsmiljöarbetet till en regional och facklig nivå. Det är en olycklig utveckling för arbetsmiljöfrågorna som hellre borde knytas närmare medarbetare och arbetsgivare.
Demokrati
Regeringen vill flytta sju myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Tyvärr underlättar Arbetsgivarverket inte en utlokalisering av myndigheter, vilket innebär att många anställda tvingas säga upp sig själva. För att få en ny tolkning av reglerna har ST stämt staten i Arbetsdomstolen.
Demokrati
I stället för att peka finger mot EU-medborgare som tar sig till andra länder för att kunna försörja sina familjer bör vi stoppa oseriösa företag som konkurrerar med usla arbetsvillkor. Utan ett socialt protokoll riskerar EU att falla samman. Det skriver företrädare för den europeiska fackföreningsrörelsen.
Arbetsvillkor
Idag onsdag släpper LO sin rapport Makteliten om löner. LO borde istället skriva om den nya underklassen, främst arbetslösa invandrare, som de genom politisk lobbying håller borta från arbetsmarknaden. Var femte invandrare är nu arbetslös, skriver Siri Steijer, Timbro.
Arbetsvillkor
Den svenska modellen – en stark och hållbar välfärdsmodell – riskerar att slitas sönder av EU:s klåfingrighet. I unionens nya pelare för sociala rättigheter föreslås att löner ska regleras i lag, vilket skulle sänka svenska arbetstagares löner.
Arbetsvillkor
Las är som de flesta lagar en avvägning mellan olika intressen – i las fall samhällets, arbetsgivares och arbetstagares. Det sätt som las nu har börjat användas på för att hyvla arbetstid var inte något som lagstiftaren hade förutsett.
Arbetsvillkor
LO:s och Socialdemokraternas krav på att ändra i lagen om anställningsskydd, las, förs fram under förespegling att det skulle innebära att de anställda vid omorganisation får stanna och ha kvar sina heltidsanställningar. Det stämmer tyvärr inte.
Arbetsvillkor
Luckan som Arbetsdomstolen öppnat upp i Lagen om anställningsskydd måste stängas. LO och Socialdemokraterna är överens om att las snarast möjligt måste ändras. Det regelverk som idag gäller vid arbetsbrist och uppsägningar med turordningsregler och uppsägningstid, måste även börja tillämpas när en arbetsgivare gör om heltider till deltider.
Arbetsvillkor
Haninge kommun ställer lägre krav på företag som ansvarar för transport av barn än på andra företag, skriver Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare, som har träffat taxiförare i Sverigetaxi (Taxi 020) som kör skolskjutsar, LSS och rullstolstaxi åt kommunen under slavliknande villkor.
Sjukvård
Landstingsledningen har föredragit att lyssna mer på de inhyrda konsulterna i NKS-projektet än på de personer som har gedigen, direkt och praktisk erfarenhet av patientvård – man har premierat organisatoriska modeller på bekostnad av verklighetsförankrad erfarenhet. Resultatet av det är nu tyvärr tydligt.
Äldreomsorg
Det borde vara en självklarhet att undersköterskor som arbetar inom privat äldreomsorg ska få samma löneökning som övriga kollegor redan fått. I årets avtalsrörelse ges Vårdföretagarna möjlighet att följa den övriga branschens goda exempel och ta ansvar för både en mer jämställd lönebildning och framtida rekryteringsbehov inom välfärden.
Arbetsvillkor
Riksdagen ska onsdagen den 26 oktober ta ställning till ett nytt EU-direktiv. Direktivet har utformats för att öka kraven på företagens arbete med hållbarhet och mångfald. Nu är det upp till bevis för riksdagens ledamöter att leverera en tolkning som tar fasta på behoven av bra sociala villkor och god tillgänglighet för Sveriges befolkning.
Löner & avtal
I veckan beslutade LO:s representantskap om gemensamma krav i nästa års avtalsrörelse. För Kommunals del var det ingen självklarhet att ställa upp på det. Men efter konstruktiva samtal under stark tidpress har förbunden lyckats enas om en unik konstruktion som kompletterar Kommunals pågående undersköterskesatsning med en låglönesatsning.
Kompetensförsörjning
Arbetskraftsbrist kombinerad med arbetslöshet - den paradoxala utmaningen präglar svensk arbetsmarknad. Nu krävs validering och yrkesutveckling för att ge fler människor jobb och stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi vill se en stärkt nationell finansiering av lärande i arbetslivet som styrs lokalt och regionalt.
Play
Hur vill Kommunal påverka samhällsdebatten? Vad kommer nye ordföranden att göra för kvinnorna i Kommunal? Och vad kan arbetsgivarna vänta sig? Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.
Löner & avtal
Om jag blir vald till Kommunals ordförande kommer jag att göra allt för att förbundet ska växa och bli starkare. Jag kommer att sätta medlemmarnas arbetsmiljö, löner och arbetsförhållanden i centrum - och vara mycket tuffare mot politikerna. Jag ska också itu med den dåliga kultur som satt sig i väggarna på vissa håll i förbundet, skriver Tobias Baudin inför Kommunals kongress.
Löner & avtal
Att använda blockader och sympatistrejker för att hjälpa sina fackliga kollegor att förhandla är fullständigt rimligt, men en lagstiftning som låter centrala fackorganisationer gå i strid med sina medlemmars arbetsplatser utan att medlemmarna önskat det är påträngande och märklig. Om facken vägrar ta sitt ansvar för hur deras agerande påverkar arbetsmarknaden så kommer politiken tyvärr behöva kliva in och minska deras makt.
Integration & segregation
Det är en missuppfattning att Centerpartiet vill sänka folks löner. De vi pratar om har ingen lön. Vårt förslag syftar till att ge dem ett jobb och en lön, i stället för som i dag fastna i arbetslöshet och bidragsberoende, skriver Emil Källström i en replik.
Arbetsvillkor
Att lagstifta om lägre löner för nyanlända är sannolikt olagligt. Och forskningen ger inget stöd för att lägre lägstalöner påverkar arbetslösheten. Den senaste tidens attacker mot den svenska modellen visar på behovet av en mer handlingskraftig regering.
Löner & avtal
I kölvattnet efter Kommunalskandalen är debatten om schysta villkor på arbetsmarknaden viktigare än någonsin. Fackförbunden måste ta på sig ledartröjan i opinionsbildningen för kollektivavtal, skriver Camilla Björkman och Hanna Berheim som båda tidigare arbetat fackligt och nu återfinns på pr-byrån Westander.
Gästkrönika
Redan i vår kan du förväntas ta över. Du är på väg att få en för tidig formtopp samtidigt som regeringen imploderar. Glöm inte att detta kanske är den dödskyss som socialdemokratin inte kan säga nej till, skriver Stig-Björn Ljunggren till Anna Kinberg Batra.
Löner & avtal
Moralisera hellre över facklig inkompetens, slöseri med medlemmarnas pengar och oproportionerliga stridsåtgärder mot små företag än förfasa er över dyra viner och burlesqueshower, skriver Hanna Marie Björklund med anledning av Aftonbladets granskning av Kommunal och bageriblockaden i Göteborg.
Arbetsvillkor
Herr och fru Ahmadi och deras två söner ska utvisas till Iran eftersom pappa Mehdi tjänade 900 kronor för lite förra året. Historien om familjen som under fem år rotat sig i Sverige och nu tvingas härifrån på grund av några hundralappar har väckt uppmärksamhet i medier de senaste dagarna. Men många riktar felsökaren mot Migrationsverket, när vi i själva verket borde uppmärksamma arbetskraftsinvandringens absurda regelverk, skriver Maria Eriksson.
Demokrati
Den 2 november skickade tusentals kollegor brev till rikspolischef Dan Eliasson, inrikesminister Anders Ygeman samt till ett antal partiledare och medieföretag där de beskriver sin frustration över tillståndet inom svensk polis. Som polis och fackligt förtroendevald har jag aldrig varit med om att det kokar så mycket i kåren som nu. Fler än någonsin förr slutar. Många av dem som är kvar mår dåligt eller sprider ilska och frustration omkring sig. Både arbetsmiljö och verksamhet påverkas.
Infrastruktur
Vi har på sistone tagit del av historier om taxichaufförer som tagit hutlöst betalt av flyktingar som precis anlänt till Sverige. I Malmö har resor som normalt går på runt en hundralapp kostat det tiodubbla – ett upprörande lurendrejeri. Men i botten ligger inte bara personlig lämplighet, utan också en snedvriden konkurrens och dysfunktionell bransch.
Infrastruktur
Det avgörande problemet med Uber (och Airbnb) är inte tekniken, det är att det i grunden är oschyst konkurrens. Att vem som helst, utan utbildning, kan köra taxi och dessutom inte på ett säkert sätt beskattas är inte rimligt.
Kommunpolitik
Delningsekonomi är det nya mantrat. Men succéföretagen Uber och Airbnb sätter heta känslor i brand. Horder av advokater anlitas för att hålla myndigheter, politiker och oroliga fack stången. Taxitjänsten Uber finns i 311 städer inklusive Stockholm och Göteborg. Rumsuthyraren Airbnb är världens största hotellkedja utan att äga ett enda hotell, skriver Jan-Olof Bengtsson.
Demokrati
Landstingen måste fördela vårdens arbetsuppgifter så att kompetensen används på rätt sätt och resurserna utnyttjas mer effektivt. Genom att föra över administrativa arbetsuppgifter från läkare och sjuksköterskor till medicinska sekreterare får vårdpersonalen mer tid för patienterna. Det ger en högre kvalitet i vården och en förbättrad patientsäkerhet.
Upphandling
Genom tuffare krav i offentliga upphandlingar kan frågor om den bästa kvaliteten, arbetsmiljö, social hänsyn och miljö få större betydelse. Än viktigare bidrar vi också till ett mer miljömässigt byggande, säkrare arbetsplatser och till minskat utanförskap, skriver Skanska.
Upphandling
Nyligen gick civilminister Ardalan Shekarabi och Skanskas vd Johan Karlström ut med ett förslag om att införa sociala krav i offentliga upphandlingar. Men att gå längre än de krav som finns i lagstiftningen riskerar att leda till godtycke, skenande kostnader och minskad konkurrens. Därtill är flera av de krav som i diskuterats i debatten juridiskt klart tvivelaktiga.
Skola
Subventionerade hushållstjänsters vara eller inte vara debatteras flitigt, men det är hög tid att lyfta frågan ur ett annat perspektiv: varför är det så viktigt med ordnade relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare på marknaden för hushållstjänster, och hur kan branschen bli så bra som möjligt. Det skriver hushållstjänstföretaget Hemfrid tillsammans med fackförbundet Kommunal.
Gästkrönika
Fackförbunden representerar inte längre den lilla människan - David mot jätten Goliat. Det var hundra år sedan. Nu representerar de sig själva, driver miljardimperium och befolkas av fackpampar som legitimerar maffialiknande metoder mot småföretag.
Upphandling
LO har lanserat kampanjen Vita Jobb. Det kan se ut som en smidig modell för att få kontroll på att kommuner inte gör affärer med oseriösa företag, men skenet bedrar. Ett mer passande namn vore egentligen Röda Jobb då det huvudsakliga syftet verkar vara att skaffa LO-facken mer inflytande.
Hållbarhet
De tio största svenska fackförbunden har kapitaltillgångar på över 20 miljarder kronor, men få investerar proaktivt för att stödja hållbar utveckling. Nu uppmanar Naturvetarna och Oikocredit de svenska fackförbunden att låta kapitalet verka för att skapa hållbar småskalig företagsverksamhet i utvecklingsländer.
Gästkrönika
I veckan kom fackförbundet Kommunal ut med en rapport som visar att de anställda i privata omsorgsföretag har sämre villkor än i kommunala verksamheter, tvärtemot vad som framkommit tidigare. De privatanställda uppges ha lägre lön, är mindre nöjda och jobbar mer deltid. Men läser man rapporten ordentligt framkommer direkt en hel del tveksamheter.