Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om EU
Demokrati
I valrörelsen vill partierna nå rätt väljare. Men de måste vara varsamma med personuppgifter för att inte bryta mot GDPR. Nu finns en vägledning som ska hjälpa politikerna att göra rätt.
Checklista: 12 punkter som partierna behöver följa.
Integration & segregation
Att EU aktiverat massflyktsdirektivet innebär större ansvar för kommunerna. Men exakt hur är oklart. SKR kräver nu tydliga besked om ersättning från staten och bättre information än under flyktingkrisen 2015.
Debattsvepet
Rysslands invasion av Ukraina fortsätter att dominera debattflödet. Flera debattörer vill att Sverige ska visa generositet och ta emot ukrainska flyktingar. Andra tar upp energipolitiken och vill att EU ska göra sig oberoende av rysk gas.
Digitalisering
Regionpolitikern Björn Nurhadi (SD) överklagar Region Blekinges beslut att förlänga avtalet om molntjänster med Microsoft. Enligt regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) har man inget val trots att tjänsterna riskerar att bryta mot GDPR.
Digitalisering
Den juridiska osäkerheten kring molntjänster skapar två läger. DS kartläggning visar hur kommunernas strategier ser ut.
• Lilla Edet lanserar egen lösning: ”Blir ett smörgåsbord”
• Besvikelse i Västerås: ”Gårdagens lösningar”
• Kommuner känner sig övergivna – kritiserar staten
Debatt
I valrörelsen behövs tydliga ställningstaganden till EU:s olika framtida vägval rörande klimatet, migrationen och jobbskapandet. Det är inte enbart viktigt för oss röstande medborgare. Ståndpunkterna behövs även när näringsliv, kommuner och regioner tar fram sina planeringsunderlag, skriver flera forskare från Svenska nätverket för Europaforskning.
Debattsvepet
Notan för att rusta upp miljonprogrammet kommer att gå på flera hundra miljoner kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Läromedel, digitalisering, kärnkraft, AI och veckopeng är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
På internationella mensdagen kräver föreningen Mensen och RFSU mer menskunskap i skolan. Lärarnas riksförbund tillsätter en utredning för att ta fram förslag på hur aktiebolagen kan fasas ut ur skolväsendet. Och Socialdemokraterna i Malmö anklagar Moderaterna för att stoppa företagsetableringar. Det är något av innehållet i fredagens debattsvep.
Debatt
Jag tar flera initiativ för att bekämpa den ökande och gränsöverskridande människohandeln i Sverige på lokal nivå, men det behövs även åtgärder på EU-nivå. Det skriver socialborgarrådet i Stockholms stad Jan Jönsson, (L), som uppmanar justitieminister Morgan Johansson (S) att ta upp frågan på nästa ministermöte i EU.
Debatt
Jämfört med många andra regioner i EU:s medlemsstater är de svenska regionerna förhållandevis små, men de är pålästa, på hugget och gör skillnad. För att lyckas helt och fullt ut behöver dock den svenska rösten på lokal, regional, nationell och EU-nivå vara enad i långt fler frågor än vad som är fallet i dag, slutreplikerar SKR:s ordförande Anders Knape.
Debatt
Om vi inte längre vill fösas fram utan faktiskt vara en aktiv del i utformningen av regionpolitiken i EU måste SKR och dess medlemmar växla upp sitt EU-arbete. Ytterst är viktiga frågor om regionernas självbestämmande i farozonen, replikerar Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S).
Debatt
Pandemin får inte bli en ursäkt för att utöka EU:s befogenheter på hälso- och sjukvårdsområdet. Det skriver kristdemokraterna Désirée Pethrus och Acko Ankarberg Johansson som uppmanar regeringen att tydligt verka för att hälso- och sjukvården ska förbli en nationell kompetens.
Gästkrönika
Den svenska modellen pressades under hösten, men lyckades än en gång leverera när det gällde. Det är dock för tidigt att pusta ut. Frågan om en reformerad arbetsrätt var bara en av flera ödesfrågor som kommer att påverka förutsättningarna för parternas arbete de kommande decennierna.
Debatt
Det kommer att ta många år att förstå vilka konsekvenser brexit kommer att få. Städer och regioner i Storbritannien och i EU kommer dock att behöva arbeta sida vid sida för att hitta sätt att jämna ut och mildra effekterna i våra respektive samhällen, skriver Europeiska regionkommitténs ordförande Apostolos Tzitzikostas och Londons borgmästare Sadiq Khan.
Debatt
EU-kommissionen presenterade den 14 oktober 2020 sin satsning på renoveringar som en del av EU:s gröna giv. Initiativet är avgörande för att minska utsläppen, återstarta ekonomin och skapa attraktivare bostadsområden. Det skriver Fredrick Federley (C), ledamot i Europaparlamentet, och Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Kommentar
Det finns inte någon verklig europeisk offentlighet, bara ett lapptäcke av nationella politiska debatter. Det visar ”Golfgate” – där handelskommissionären Phil Hogan avgick efter att ha brutit mot Irlands coronarestriktioner.
Kommentar
EU-kommissionen går vidare med sitt förslag om minimilöner. Reaktionerna är hårda från länder som Sverige och Danmark, som värnar om sin kollektivavtalsmodell. Men missförstånden kring vad kommissionen faktiskt vill göra är många.
Gästkrönika
Nationen återuppstår i en kris som denna, men inte bara som tvingande realitet. Den är också en livsviktig källa till handlingskraft, sammanhållning och solidaritet. Något man kan ha mer eller mindre av i ladorna när allvaret slår till.
Debatt
Under finanskrisen var det de lokala myndigheterna som fick betala det högsta priset för åtstramningarna, och medborgarna drabbades i form av sämre offentliga tjänster och stöd. EU måste dra lärdomar av detta, skriver Apostolos Tzitzikostas, Europeiska regionkommitténs ordförande.
Demokrati
Kommunerna har länge kritiserat regeringen för att vara dålig på att förankra EU-beslut på lokal nivå. Ny forskning ger dem rätt: det har rentav blivit sämre med åren. ”Allvarligt demokratiskt underskott”, säger forskaren Maria Strömvik.
Kommentar
EU-parlamentet surrar just nu av rykten om värvningar, köpslående och kvart i tre-ragg. I och med brexit öppnas möjligheten för olika rockader mellan partigrupperna. Högergruppen EPP förstärker sin dominans men är internt splittrad om vad man ska göra med partigruppens svarta får, ungerska Fidesz.
Debatt
Att läkemedel inte kan levereras utgör ett allvarligt samhällsproblem och vi vi delar Sveriges Apoteksförenings engagemang. Men deras ganska alarmistiska debattartikel innehåller samtidigt påståenden som måste bemötas, replikerar Lif:s expert på läkemedelsanvändning Bengt Mattson.
Debatt
Krafttag krävs mot bristen på läkemedel. En nationell buffert är en del. Regeringen måste också verka för att EU-länderna tillsammans ställer tuffare krav på läkemedelsbolagen – i dagsläget ställs patienter i olika länder mot varandra, skriver Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening.
Debatt
Ett enda land i EU tillåter snus. Det landet har också lägst förekomst av lungcancer i EU. Landet är Sverige. Beror det på ”breda tobakspreventiva åtgärder”? Nej, det är dags att Folkhälsomyndigheten börjar se verkligen som den är, skriver Patrik Strömer, Svenska Snustillverkarföreningen.
Kommentar
Storbritannien kommer inte att slåss för sin plats i Erasmus – programmet som givit miljontals studenter möjlighet att plugga utomlands med lite hjälp ur EU-kassan – i förhandlingarna om nya förbindelser med EU efter brexit. Ett symboliskt viktigt beslut.
Debatt
Redan i somras kunde man läsa att det rådde stor blodbrist i sjukvården och inför den gångna julhelgen var det återigen risk för akut blodbrist. Blodgivare må ta ledigt, men patienterna gör inte det och sjukvårdens behov måste säkras. Jämlik blodgivning vore ett viktigt steg på vägen, skriver Camilla Waltersson Grönvall och John Weinerhall, Moderaterna.
Kommentar
Optimismen kring att fler länder ska komma med i EU är i dag – 30 år efter Berlinmurens fall, då man började drömma om att en dag förena hela Europa – fullständigt borta. De sargade länderna på västra Balkan betalar priset.
Kommentar
EU:s silly season är inte riktigt över än. Snart tillsätts posten som europeisk ombudsman, den person som granskar och klandrar EU-institutionerna. Med i kampen finns svenska Cecilia Wikström. Den före detta EU-parlamentarikern vore lämplig för nästan vilket EU-toppjobb som helst – men inte just detta.
Kommentar
Ena dagen är EU-parlamentet garanten mot politisk korruption. Andra dagen ser det mellan fingrarna. Utfrågningarna av Ylva Johansson och de övriga tilltänkta EU-kommissionärerna är viktiga – och en sublim uppvisning i dubbelmoral.
Debatt
Man får gärna avstå att flyga om det medför skuldkänslor. Man är även fri att tro att förbud, skuldbeläggande och isolering ska frälsa världen. Problemen uppstår när man dogmatiskt ska tvinga på andra människor exakt samma syn, skriver moderata kso:erna Leif Gripestam, Olov Holst och Parisa Liljestrand.
Kommentar
Ursula von der Leyen är stenhård: hon vill basa över en jämställd EU-kommission. EU-länder som redan har nominerat en man till jobbet som deras EU-kommissionär i Bryssel har därför anledning att vara rädda – hon kan straffa dem med ett lättviktigt ansvarsområde.
Debatt
Att arbeta för att unga växer upp till trygga vuxna är det bästa, kanske enda, sättet att skydda oss mot den mörka framtid vänster- och högerextrema allt för gärna målar upp. Jag ser det därför som en skyldighet att vara en röst för dem som ännu är för unga för att höja sina egna röster, skriver Europaparlamentarikern David Lega (KD).
Debatt
Klyftorna växer mellan stad och land i Sverige. Det kan motverkas genom ökade satsningar på infrastruktur i glesbygden och ökat stöd till små och medelstora företag, skriver Carola Gunnarsson, talesperson för sammanhållningspolitiken i Council of European Municipalities and Regions.
Debatt
Att främja demokratiska värden och att stärka kopplingen mellan medborgarna och EU – och därmed medborgarnas förtroende är extra viktigt i dagens Europa där vi ser krafter som EU-skepticism och populism vinna mark, skriver Anders Knape apropå att det är 25 år sedan EU:s Regionkommitté och Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheter grundades.
Debatt
De som seriöst vill stödja landsbygden riskerar att gå vilse bland olika ”plånböcker” som samhället erbjuder för landsbygdsutveckling. Nu finns möjligheten att förenkla genom att överföra hanteringen av EU:s landsbygdsprogram från länsstyrelserna till regionerna, skriver regionrådet Kristina Jonäng (C) och kommunalrådet Tomas Mörtsell (C).
Debatt
Själva syftet med vår debattartikel var just att visa att vi behöver säkra förutsättningar för de transportköpare, åkerier och bussbolag som vill gå före. För detta krävs så klart höginblandade biodrivmedel som kan leverera fossilfrihet, slutreplikerar Anders Roth och Svante Axelsson.
Debatt
Nya kronor till EU bör rimligen prövas mot andra behov i Sverige. Vad är mest angeläget av en ny förskola i Malmö eller att EU behöver lägga ner några av alla kontor för regionalfonderna? Det frågar sig Gustaf Göthberg (M), kandidat till Europaparlamentet, och Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö.
Debatt
Många röstar främst på ett parti, men i Europaparlamentsvalet är vem som röstas in minst lika viktigt som partitillhörighet. Framgångsrika parlamentariker kan göra betydande avtryck, andra lätt glöms bort i Bryssel, skriver Emma Wiesner som kandiderar för Centerpartiet.
Gästkrönika
Man brukar säga att vi människor är dåliga på att lära av historien. Att vi upprepar våra misstag gång på gång och att det är så det alltid kommer vara. EU visar att så inte är fallet. Nils Karlsson påminner om allt som EU har gjort och kan uppnå.
Debatt
Söndagen den 26 maj firas mammor runt om i Sverige. Ett extra fint sätt att hedra sin mamma är att gå och rösta i EU-valet. Bara två dagar innan valet firar vi att det var 100 år sedan riksdagen äntligen gav kvinnor rätt att rösta, skriver företrädare för Liberalerna.
Debatt
Det är provocerande att EU ska dela ut gratis tågbiljetter, flytta Europaparlamentet varje månad och finansiera kommunala wi fi-system. EU bör ta ett steg tillbaka från områden som bättre hanteras nationellt. Därför bör EU:s kulturprogram Kreativa Europa avvecklas.
Debatt
Sverige har färre problem med rökrelaterade sjukdomar tack vare vårt svenska snus. Regeringen borde kämpa för att svenskt snus även ska tillåtas i EU, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.
Debatt
Om inte EU finns som en garant för kvinnors rättigheter är risken stor att miljontals kvinnor runt om i Europa kommer att förlora dem när högerextrema och nationalistiska partier växer sig starkare och tar plats i medlemsländers regeringar, skriver Miljöpartiets kandidater till Europaparlamentet Katarina Folkeson och Malte Roos.
Debatt
Vi påverkas alla direkt och indirekt av EU. Villkoren för det svenska civilsamhället och föreningslivet är inget undantag. Det är därför av största vikt att våra EU-parlamentariker står upp för det svenska civilsamhällets särart i EU-parlamentet, skriver företrädare för flera civilsamhällesorganisationer.
Debatt
Det är bråttom om världen ska nå målen i Agenda 2030; FN:s färdplan för en hållbar utveckling. Vi står inför enorma utmaningar med tanke på klimatkris och utarmning av den biologiska mångfalden som äventyrar hela vår överlevnad, skriver Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.