Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om EU-direktiv
Hållbarhet
Gamla rörledningar och behov av ny VA-infrastruktur kräver investeringar på 23 miljarder kronor om året de närmaste 20 åren. Samtidigt ökar EU pressen på kommunerna att kontrollera ledningarnas kvalitet och bygga bort risker för läckor.
Debatt
Det finns en risk att den tänkta positiva miljöeffekten av skatten på engångsplast uteblir, eftersom skatten skapar incitament att använda material som är miljömässigt sämre. Ett utökat producentansvar och ett pantsystem för engångsartiklar skulle ge bättre effekt, skriver Företagarnas Philip Thunborg och Patrick Krassén.
Debatt
Att skolor använder lärplattformar och digitala läromedel som inte fungerar för barn och unga med funktionsnedsättning är en riktig skandal. Webbtillgänglighet är inte raketforskning. Det handlar om att ställa krav när man upphandlar och kontrollera att de system man använder uppfyller dessa krav, skriver Funkas forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.
Debatt
Om man vill värna de vattenrelaterade verksamheterna i landet bör man först och främst ta vara på och utnyttja de möjligheter till undantag som redan finns i ramvattendirektivet. Lösningen på flera av de problemen som vållar landets verksamhetsutövare huvudbry finns i Stockholm – inte i Bryssel, replikerar advokaten Viktor Falkenström.
Debatt
EU:s vattendirektiv förhindrar viktiga miljöinvesteringar som är avgörande för den omställning som krävs för att leva upp till de europeiska och svenska klimatmålen. Regelverket måste uppdateras, men den svenska regeringen sticker huvudet i sanden och låter bli att höja rösten för en effektivare miljölagstiftning, skriver tre moderater.
Demokrati
Kommunerna har länge kritiserat regeringen för att vara dålig på att förankra EU-beslut på lokal nivå. Ny forskning ger dem rätt: det har rentav blivit sämre med åren. ”Allvarligt demokratiskt underskott”, säger forskaren Maria Strömvik.
Debatt
I en ny dom från Högsta Förvaltningsdomstolen slås det fast att en patient inte har rätt till ersättning för vård i ett annat EU-land, trots att villkoren är uppfyllda. Den nya domen stänger, i strid med gällande EU-rätt, ute tiotusentals patienter från den vård som de har rätt till, skriver läkarna Johan Rosengren och Carl Swartling.
Debatt
WHO:s siffror visar att över 300 000 liv skulle kunna räddas inom EU varje år om tobakskonsumtionen i unionen överensstämde med den svenska. Därför är det glädjande att det tycks finns en ökad vilja bland våra blivande Europaparlamentariker att aktivt verka för att släppa snuset fritt i EU, skriver Snuskommissionen.
Kommunpolitik
Sverige riskerar hundratals miljoner i böter för brott mot EU:s avloppsdirektiv. För att blidka EU måste ett antal små kommuner kvickt investera i sina reningsverk. Nu begär de att staten betalar – eftersom det är den svenska tolkningen av direktivet som ställt till bekymren.
Debatt
I Sverige finns politiker som har svårt att förlika sig med att Google och Facebook inte längre gratis ska kunna tjäna pengar på det arbete som utförs av svenska författare, journalister, låtskrivare, utgivare etc. De tror sig värna yttrandefriheten när de i själva verket underminerar den, skriver fyra branschföreträdare.
Kompetensförsörjning
Det är en myt att svensk a-kassa är generös om man jämför med andra OECD-länder. Den svenska arbetslöshetsförsäkringen har gradvis försämrats, med resultatet att vi nu snarare har en mindre generös ersättning vid arbetslöshet än de flesta jämförbara länder, konstaterar TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom och utredare Mats Essemyr.
Kompetensförsörjning
Det behövs ett rättvist Europa, säger Anders Korneliusson, ombudsman på Svenska Målareförbundet. Det tror han att vi åstadkommer genom att göra det svårare för människor från andra länder att arbeta i Sverige, med nya regler i utstationeringsdirektivet, skriver Christofer Fjellner (M) i sin slutreplik.
Arbetsvillkor
I sin debattartikel lyfter europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) fram ett antal skäl till varför han röstade nej till nya regler för utstationerade arbetstagare. Vissa av dessa skäl är direkt felaktiga, replikerar Anders Korneliusson ombudsman på Svenska Målareförbundet.
Sjukvård
Regeringen väljer att reglera fortbildning för personer som distribuerar försäkringar men vägrar att reglera läkares fortbildning. Liv och hälsa får ett sämre skydd än pengar och försäkringar. Det är en märklig prioritering. Regeringen borde säkerställa att även läkare genomgår nödvändig kompetensutveckling. Det skriver företrädare för Läkarförbundet.
Näringsliv
Konsumentskyddet för svenska flygresenärer försämrades nyligen på grund av en dom i Högsta Domstolen. Nu har konsumenter enbart 60 dagar på sig att söka ersättning för kraftigt försenade flyg. I våra grannländer har de upp till tre år på sig, skriver Andreas Hermansson, Sverigechef för Airhelp.
Demokrati
För att nå klimat- och energimålen måste Boverket fokusera på byggnaders verkliga energieffektivitet i de nya byggreglerna, oavsett vilket energislag som används. Det skriver Mats Björs från Swedisol, Johanna Sandahl från Naturskyddsföreningen och Pernilla Winnhed från Energiföretagen.
Stadsbyggnad
Regeringens förslag om entreprenörsansvar kommer att få stora konsekvenser för bygg- och installationsbranschen. Inte minst kommer det att göra det dyrare och mindre effektivt att renovera hundratusentals bostäder inom allmännyttan. Det drabbar framförallt de som bor i Sveriges miljonprogram, som är i stort behov av renovering.
Demokrati
Regeringen har, än en gång, gått för långt i sin regleringsiver – denna gång i samband med EU:s nya ekodesigndirektiv. Förslaget om en skrotningspremie för vedspisar stoppades, men förbudet om att kunna åter- och nyinstallera en gammal vedspis eller kamin kvar. Alliansen ska agera tillsammans för att stoppa regeringen, skriver fyra riksdagsledamöter.
Demokrati
Det förslag till implementering av EU:s vapendirektiv som lagts fram går på en rad punkter mycket längre än vad EU kräver. Det skulle om det blev verklighet bland annat riskera att det EM i dynamiskt skytte som hålls i sommar blir det sista internationella mästerskapet som hålls i Sverige och den sista internationella tävling i grenen som svenska skyttar kan delta i.
Demokrati
EU är ett populärt resmål för miljontals människor från hela världen, och många av dem behöver visering. Samtidigt ökar säkerhetsutmaningarna. Därför presenterar vi i dag en ny och framtidssäkrad viseringsreform, skriver EU-kommissionär Dimitris Avramopoulos.
Kommunpolitik
Medan Sveriges offentliga inköpare efterfrågar förenklingar av upphandlingsreglerna har regeringen senaste året svarat genom att införa fler krångliga regler. Det är dags att förenkla de offentliga upphandlingarna så att inköp av sjukhus, skolor och badhus inte ska hanteras efter samma regelbok som ett inköp av toalettpapper, skriver Emma Breheim, ordförande SOI och inköpschef i Luleå kommun och Martin Magnusson, vice ordförande SOI och upphandlingssamordnare Region Värmland.
Skola
När EU:s nya strålskyddsdirektiv ska anpassas till svenska förhållanden beskrivs läkare och tandläkare som ”strålskyddsexperter” - medan röntgensjuksköterskan inte ens är omnämnd. Vi kräver nu att den nya svenska strålskyddslagen omfattar även legitimerade röntgensjuksköterskor.
Hållbarhet
Rent vatten är livsviktigt. Självklart ska vi ha en miljölagstiftning som ser till att vi påverkar kvaliteten i våra vatten så lite som möjligt. Det är däremot inte realistiskt att ha miljöregler som inte tar hänsyn till att all mänsklig verksamhet i någon mån påverkar sin omgivning, skriver flera undertecknare med anledning av EU-domstolens Weserdom.
Hållbarhet
Att använda energin effektivare är en hörnsten för att vi ska kunna klimatanpassa våra samhällen och nå uthållig, billig och säker energiförsörjning. Därför är det häpnadsväckande att så lite görs, trots ett energieffektiviseringsdirektiv med tydliga mål fram till 2020.
Infrastruktur
Vilken inställning har justitieminister Beatrice Ask (M) egentligen till de mänskliga rättigheterna? Frågan blir åter aktuell nu när hon gör vad hon kan för att gå runt EU-domstolens beslut som säger att EU:s datalagringsdirektiv är olagligt.