Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Energipolitik
Debattsvepet
Just som regeringens elstöd börjar betalas ut hävdar Sydsvenska Handelskammaren idag att stödet är olagligt. På annat håll påpekar statvetare att det är naturligt att generaldirektörer byts ut och Centerpartiets nya inriktning stakas ut.
Debattsvepet
En 15-årig trend av minskade löneskillnader mellan män och kvinnor är bruten, konstaterar initiativet Lön hela dagen. Statlig reglering av vårdens specialisttitlar, bristen på LSS-boenden, sexuella övergrepp mot barn och Putins anfallskrig i Ukraina är andra debattämnen i dag.
Debattsvepet
Patientsäkerheten hotas när viktiga läkemedel saknas på svenska marknaden, skriver professorer och läkare idag och efterfrågar politiskt ansvarstagande. Polisen gör ja-sägare till chefer, skriver före detta polis och så uppmärksammas Förintelsens minnesdag.
Kommunal ekonomi
Elpriset i Norrland har under 2022 bara varit en tredjedel av elpriset i Skåne. Ändå bidrar kommuner i syd med höga belopp till norrländska kommuners uppvärmning. Ju längre norrut, desto mer pengar, visar Dagens Samhälles granskning.
• Lista: Kommunerna som får/betalar mest
• Sydkommun: ”Direkt provocerande”
Debattsvepet
Kritik mot att normfunktionella prioriteras vid bostadsbyggande. Skånska företag lider av de höga elpriserna. En lärare som bara vill göra sitt jobb. Det är tre ämnen i dagens debattsvep.
Infrastruktur
Även norra Sverige ska få elstöd, meddelar pressade energiminister Ebba Busch (KD). Pengarna väntas betalas ut i vår.
Beskedet kommer efter skarp kritik från lokalpolitiker och boende som tidigare nekats pengar.
Infrastruktur
Elprisstöd till hela Sverige – det kräver ett stort antal kommuntoppar för S och C. Höjda priser och inflation ökar ytterligare oron inför att elräkningen för december ska betalas, säger Kalix kommunalråd Susanne Andersson som ser en spricka växa fram: ”Det här elstödet slår isär Sverige.”
Hållbarhet
Regeringen och SD vill återupprätta Sveriges rykte som gruvnation – men vad får det kosta?
I Hudiksvalls kommun försöker bybor och politiker stoppa brytning av vanadin i Bricka. De tre kommunalråden säger bestämt nej. Trots att de vet att metallen behövs för den gröna omställningen.
• DS listar Sveriges mest infekterade gruvstrider
Debattsvepet
Industrins utmaningar för att klara sin omställning adresseras över huvud taget inte av regeringens föreslagna energipolitik, skriver ordföranden för 100% förnybart. Elprisområden, korttidsstöd och kungafjäsk är andra ämnen i dagens breda debattflora.
Debattsvepet
Jimmie Åkesson (SD) anklagas för att bluffa om välfärden. Gröna kvinnor vill styra om prissättningssystemet för energi. C sänker bränslepriset på landsbygden i sitt budgetförslag. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Civil rights defenders granskning kritiserade Tidöavtalet. Nu kräver svar organisationen svar av regeringspartierna sedan företrädare för SD hotat dra in organisationens statliga bidrag. Polisens prestationer och den danska energipolitikens påverkan på den svbenska är andra ämnen för debatten idag.
Debattsvepet
EU:s nya regelverk kan ge dramatiska effekter för svenskt skogsbruk. Vattenbrist skulle slå hårdare än energibrist. Vuxnas ansvar för barn som upplever våld i hemmet. Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Sabotaget mot gasledningen Nord Stream i Östersjön dominerar debatten. Alla våra senaste regeringar har varit naiva gentemot Ryssland, hävdar journalisten Jonas Gummesson. Elbilspolitiken och Centerpartiet är andra ämnen i dagens debatt.
Kommunala bolag
Energibolagen lovar att lindra elkrisen om de får bättre villkor för produktionen av kraftvärme. Men planerna väcker kritik. ”Skogen behövs för annat än att elda som biobränsle”, säger Runar Brännlund, professor i nationalekonomi.
Debattsvepet
Socialdemokraterna vill ha kontroll över välfärden. Kristdemokraterna tycker att vården lider av för mycket styrning. Miljöpartiet vill att väljare röstar grönt med den blå valsedeln.
Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Våra styrande politiker ger inte kampen mot brottsligheten tillräcklig uppmärksamhet, skriver Stiftelsen Tryggare Sverige idag i en av flera debattartiklar kring säkerhetspolitik och brottslighet. På agendan finns även kärnkraft och fastighetsskatt.
Debattsvepet
Vårdcentralerna tjänar på att ha listade patienter men förlorar på att ta emot dem, skriver ”Soldoktorn” Mikael Sandström och Staffan Gustavsson, vd för Vården.se. Färdtjänstsystemet, förslaget om etableringsstopp för konfessionella friskolor och svensk energipolitik är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
Största olikheten mellan privat och offentlig upphandling handlar om incitamenten för att spara kostnader, skriver Scanias tidigare vd Leif Östling, nu ordförande för Kommissionen för skattenytta. Andra ämnen på dagens debattsidor är den svenska Natoprocessen, beroendet av rysk gas och dansk sjukvård kontra svensk.
Debattsvepet
Ekerö vill bli pilotkommun för kommunal polis, partiledarna för M, SD, KD och L lägger ansvaret för kravaller på regeringen och tre professorer vill stoppa Hybrits tillverkning av fossilfritt stål. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Var i stan som flyktingar från Ukraina ska få bo är en het debattfråga i Göteborg denna torsdag. Dessutom debatteras energiomställningen, bostadspolitiken, regeringens skattepolitik och marknadsskolan.
Debattsvepet
Sveriges import av rysk gas och olja finansierar den ryska terrorn i Ukraina, hävdar Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning. Bostadsutredningen, Kallakgruvan, svensk livsmedelsförsörjning, fusket inom LSS-assistansen och karensavdraget är andra debattämnen denna morgon.
Debattsvepet
Vänsterpartiet vill halvera taxan i kollektivtrafiken, Suicide Zero kräver bättre självmordsförebyggande arbete i kommunerna och Socialdemokraterna i Göteborg vill se språktester för anställda i äldreomsorgen. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Hållbarhet
En politiker mordhotas, styrande Alliansens samarbete gnisslar och S-politiker kallas på Facebook för pack och svikare. Den infekterade frågan om två vindkraftsparker i Söderhamn ser nu ut att sluta med en folkomröstning i samband med valet.
Debattsvepet
Rysslands invasion av Ukraina fortsätter att dominera debattflödet. Flera debattörer vill att Sverige ska visa generositet och ta emot ukrainska flyktingar. Andra tar upp energipolitiken och vill att EU ska göra sig oberoende av rysk gas.
Debattsvepet
Kriget i Ukraina är huvudämnet i debatten denna fredag, men det är också dagen för Coronakommissionens slutbetänkande. Inför den ser Vårdföretagarna i en rapport hur en nationell styrning av vården saknats under pandemin.
Debattsvepet
Trafikverkets nationella plan för infrastrukturen kritiseras av miljöpartiet denna måndag. Vi ser också mycket debatt på energiområdet. Här finns förslag om bidrag för omställning från eluppvärmning, debatt om vindkraftskritik och kärnkraftens ställning i EU.
Debattsvepet
Sveriges energiförsörjning är i fokus i dagens debattsvep. Eon vill öka elnätsinvesteringarna. M:s regionråd i Skåne vill ha mindre politiskt käbbel om vilket energislag som är bäst och Miljöpartiet tycker att Moderaternas extrema motstånd mot vindkraft riskerar att bromsa energiomställningen.
Utöver det: Klimatavtal mellan stat och kommuner, vaccin för barn och dos 3 för lärare.
Hållbarhet
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) uppger att han har en arbetsgrupp på gång med Moderaterna.
Den ska se om det går att göra tillståndsprocesser för allt från vindkraftverk och elkablar till gruvor snabbare och mer förutsägbara.
Infrastruktur
Pengarna från vind- och vattenkraft ska stanna i kommunerna. Det kräver medlemmarna i Föreningen Sveriges vatten- och vindkraftskommuner och regioner (FSV).
Nu vill de att fastighetsskatten kommunaliseras och regionaliseras.
Debattsvepet
Det får vara nog med illa förtäckta nedskärningar i landets kommuner och regioner, skriver Kommunal. Det är upp till oss att säkerställa att vi lyckas använda de digitala verktygen, skriver Läkemedelsverket. Andra ämnen som diskuteras på debattsidorna de senaste dagarna är bland annat: elförsörjningen, VA-näten, arkitektur och religiösa friskolor.
Debattsvepet
Storskalig vård kräver mer personal och förlossningskrisen har delvis orsakats av stordrift, hävdar två barnmorskor och professor emeritae. Äldreomsorgslyftet, elkrisen och adopterades rättigheter är några andra ämnen som diskuteras i dagens debattsvep.
Infrastruktur
Det kommunala vetot har de senaste åren stoppat över 1 200 vindkraftverk. Nu ska ”bromsen” ersättas, och det oroar kommunpolitiker. Falun använde nyligen vetot för att säga nej till en vindkraftspark – det skapade huvudbry i grannkommunen Sandviken.
Hållbarhet
I elbristens Skåne finns inga planer på ny vindkraft. Faktum är att det inte inkommit några ansökningar på landbaserade snurror på flera år.
– Det är bekymmersamt, säger Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne.
Debattsvepet
Sveriges kan bli fossilfritt snabbare än väntat, visar en ny rapport från Fossilfritt Sverige. Skolkoncernernas etableringar och den svenska demensvården är andra ämnen som debatteras denna måndag.
Debattsvepet
Att inte testa fullvaccinerade för covid-19 strider mot WHO:s rekommendationer, skriver 22 forskare. Barn- och ungdomskultur, Moderaternas skolpolitik och vinster i välfärden är andra debattämnen på fredagen.
Debattsvepet
Tidigare energiministern Jörgen Andersson (S) vill att Socialdemokraterna satsar på kärnkraft. Naturskyddsföreningen kommer att överklaga beslut som särbehandlar Cementa. Övriga debattämnen i dag: infrastruktur, trygghet, pensioner och sjukvård.
Hållbarhet
Gärna vindkraft, men inte här. Ytterligare några kommuner använder nu vetorätten för att säga nej till etablering av vindkraftverk. Nya regler ska tvinga kommunerna att ta ställning tidigare än de behöver göra i dag i processen kring tillstånd.
Debatt
Sverige behöver en helomvändning i energipolitiken för att garantera en elförsörjning som täcker hela landet, alla tider på dygnet, skriver moderaterna Anna Jähnke, Peter Danielsson och Ulrika Heindorff.
Debattsvepet
Miljözonsreglerna bör ändras, anser miljödebattörer, KD kräver fler medicinskt ansvariga rehabiliterare och regeringens utredare presenterar plan för utfasning av fossila drivmedel. Det är något av innehållet i dagens debattsvep.
Debatt
Havsbaserad vindkraft kommer att kunna leverera stora kvantiteter el inom rimlig tid och vara en del av lösningen när det gäller behovet av ny elproduktion i Skåne och södra Sverige. För att det ska kunna ske måste regeringen agera, replikerar Svensk Vindenergis styrelseordförande Linda Burenius.
Debatt
Ansvaret att trygga Skånes och hela landets elförsörjning kommer med din ministerpost Anders Ygeman. Du måste ta vår och näringslivets verklighet på allvar. Vi kräver ett robust elsystem, skriver regionråden i Region Skåne Anna Jähnke (M) och Louise Eklund (L).
Debatt
Stödsystemen inom förnybar energi är inte tillräckligt långsiktiga. Detta bromsar utbyggnaden av solel och drabbar både möjliga solelproducenter och hela solcellsbranschen i sig. Det behövs partiöverskridande överenskommelser för att ge förutsägbarhet till branschen. Vi behöver skapa möjligheter för en grön tillväxt.
Debatt
För att kunna möta framtidens lokala effektbehov krävs reformer som ger långsiktigt hållbara förutsättningar för en trygg försörjning av el och fjärrvärme i våra städer. Vi uppmanar därför våra riksdagspartier att säkra en konkurrenskraftig, hållbar och leveranssäker el- och värmeeffekt, skriver 14 vd:ar.
Debatt
Att regeringen presenterat Sveriges första klimathandlingsplan är positivt. Tyvärr missar man energieffektiviseringens centrala roll för att klara klimatkrisen, skriver företrädare för Swedisol och Energieffektiviseringsföretagen.
Debatt
I ljuset av den aktuella politiska diskussionen om energiöverenskommelsen är det viktigt att konstatera att inte riktigt alla delar av den befintliga överenskommelsen är avklarade. Vattenkraften är nyckeln till ett fortsatt stabilt och fossilfritt elsystem – det är något alla är helt överens om. Därför är det så oerhört viktigt att stundande regeringsbeslut om nationell plan för omprövning av vattenkraft tas på rätt grunder och med rätt mål i sikte, skriver Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige.
Debatt
Regeringen och samarbetspartierna C och L har enats om att införa en skatt på avfallsförbränning. Att lägga fram ytterligare en skatt som drabbar fjärr- och kraftvärmen i ett läge där elektrifieringen ökar våra städers beroende av att fjärrvärmen avlastar elsystemet vintertid är anmärkningsvärt och går på tvärs emot Energiöverenskommelsen och samhällets behov.
Debatt
Flera skånska städer har den senaste tiden gått miste om stora företagsetableringar och företagsexpansioner på grund av den rådande elbristen. Från vårt håll gör vi vad vi kan för att öka den lokala produktionen av el. Men nu måste även regeringen göra sitt jobb, konstaterar liberalerna Torkild Strandberg, kso i Landskrona och Louise Eklund regionråd i Region Skåne.
Debatt
Ett stort antal kommunalt ägda bolag runt om i landet har stora investeringar i elnäten framför sig och vi är nu i ett kritiskt läge. Utformningen av förordningen om intäktsram för elnätsverksamhet är dock olycklig, då den påverkar investeringar negativt, skriver de socialdemokratiska kommunalråden Per Ribacke, Alvesta, Lars Nyander, Ängelholm, och Klas Redin, Ulricehamn.
Debatt
Risken är uppenbar att förslaget om höjd energiskatt på bränslen med sitt ensidiga fokus på Sverige leder till ökade globala utsläpp och en allvarlig försämring av leveranssäkerheten av el i våra storstadsregioner, skriver Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson och ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Debatt
Boverkets förslag till skärpning av energikraven i byggreglerna har fått skarp kritik för att vara otillräckliga. Vi ifrågasätter om regeringens och Boverkets ambitioner är förenliga med riksdagens klimatmål och efterlyser en granskning från Klimatpolitiska rådet, skriver Mats Björs från Swedisol, Håkan Wirtén från Världsnaturfonden WWF och Linda Burenius Magnusson från 100 % Förnybart.
Hållbarhet
Utan stoppregel som stänger elcertifikatsystemet i balans får vi ett överutbud av elcertifikat. Det vore förödande för lönsamheten för tidigare investeringar, skriver Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.