Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Drivmedel
Debattsvepet
En ny rapport av Arena Idé visar att bara sju procent av dem som antogs till det traditionella industriprogrammet antogs till en friskola. Utöver det handlar debattsvepet om yrkesprogrammen, arbetskraftsinvandring och skuldsättning.
Debatt
Regeringen behöver skyndsamt införa de åtgärder som presenterats i Biogasmarknadsutredningen. Då kan vi bidra till ett robust och hållbart samhälle post corona, skriver 14 regionpolitiker från olika delar av landet.
Debatt
I framtiden kanske det just är jordbrukets kolinbindning som kan möjliggöra de klimatneutrala flyg-och bilresorna som Sverige har på önskelistan. Det är därför mer relevant att lyfta frågan om att ersätta jordbruket för ekosystemtjänsten att binda in kol i produkter, än att ondgöra sig över att jordbruket inte betalar hela miljöskatten på diesel.
Debatt
Själva syftet med vår debattartikel var just att visa att vi behöver säkra förutsättningar för de transportköpare, åkerier och bussbolag som vill gå före. För detta krävs så klart höginblandade biodrivmedel som kan leverera fossilfrihet, slutreplikerar Anders Roth och Svante Axelsson.
Debatt
Företag som går först och tar risk i en samhällsomställning ska inte missgynnas. Därför är det nödvändigt att regeringen ger tydliga spelregler för de som konsumerar och producerar 100 procent förnybara drivmedel, skriver Anders Roth samordnare på Västra Götalandsregionen och Svante Axelsson nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Debatt
Om Moderaterna verkligen hade velat hade partiet haft möjligheten att sätta stopp för skattehöjningar på bensin, helt och hållet. När riksdagsledamoten Niklas Wykman (M) nu beskyller Centerpartiet för att försvåra för landsbygdsbor som är beroende av bilen ropar han varg så att det ekar i skogarna, menar Per Åsling (C).
Debatt
Centerpartiet verkar ge sitt godkännande till den rödgröna regeringens beslut att vidga klyftan mellan stad och genom att fortsätta med de omfattande höjningarna av drivmedelsskatterna. Det är anmärkningsvärt för ett parti som brukar ta strid för bättre villkor för dem som lever på landsbygden.
Debatt
Under fredagen (10/5) debatteras klimatfrågan i Sveriges riksdag utifrån Klimatpolitiska rådets rapport som presenterades i mars. Vi på Transportföretagen hoppas att debatten kommer att handla om en hållbar transportsektor som lägger grunden för såväl välfärd som tillväxt – något branschen jobbar hårt för, skriver Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.
Debatt
Moderaterna och Kristdemokraterna tycks driva en kampanj mot att regeringen vill sänka världens högsta marginalskatter på arbete. Ett tips i all välmening: Skippa den socialistiska retoriken – klassanalys kan Vänsterpartiet hålla på med!
Gästkrönika
Den ansvarsfulle medborgare som på uppmaning uppifrån köpte en miljöklassad dieselbil för några år sedan kan idag känna sig blåst. Miljöpartiet bestraffar nu de bilköp de nyss premierade – med benägen hjälp av Socialdemokraterna.
Hållbarhet
Europaparlamentets miljöutskott vill kraftigt reducera antalet biodrivmedel som får klassas som hållbara. Förslaget är är ett tecken på stor okunskap, som bottnar i rädsla för skogsskövling och minskad biologisk mångfald. Men det som är och länge har varit ett stort problem i Centraleuropa, gäller inte för Sverige, skriver Susanne Wiklund Lindström, tek. Dr. och Projektledare North Sweden Cleantech.
Infrastruktur
De senaste årens gröna omställning av busstrafiken riskerar att stanna av om kollektivtrafiken inte får ett genomtänkt, hållbart och långsiktigt regelverk om beskattning av biobränslen som gynnar en fortsatt grön omställning.
Kommunpolitik
Per Åhlström skriver att den förnybara energin inte har ”bestått provet mot verkligheten” och att den enda vägen framåt för att bevara Sveriges välfärd är att satsa på en utbyggnad av kärnkraft eller fossil energi. Men lyckligtvis tål inte hans argument från verkligheten en närmare granskning.
Kommunpolitik
Huvudspåret för framtidens svenska energipolitik måste vara att fortsätta utvecklingen av de förnybara alternativen i energisektorn, inte att återigen bygga fast oss i de gamla spåren, skriver Gunnar Kjelldahl i en replik till Per Åhlströms artikel på Perspektiv om den svenska energipolitiken.
Perspektiv
Den nya energikommissionen har bara två realistiska alternativ för att klara elförsörjningen: att ersätta dagens reaktorer med nya, moderna och säkrare reaktorer eller med fossileldade kraftverk. Oavsett vilket alternativ som väljs kan ett system som ersätter dagens kärnkraft inte vara i drift före 2035 och besluten måste tas baserat på dagens teknik, skriver Per Åhlström.
Hållbarhet
Låt inte skatterna missgynna kollektivtrafik som använder fossilfria drivmedel. En ökad användning av alternativa bränslen ger stor klimatnytta och en kollektivtrafik som sparar pengar och energi, både nu och i framtiden.
Kommunpolitik
Politiker har länge lyft fram vikten av att ställa om till förnybara drivmedel och signalerat att biodrivmedel ska spela en viktig roll. I somras kom ett förslag från finansdepartementet om att ta bort skattebefrielsen för vissa biodrivmedel. Det oroar oss, skriver två forskare vid Linköpings universitet.
Infrastruktur
Regeringen missgynnar och straffbeskattar HVO, ett av de mest miljövänliga drivmedel för fordon som finns. Det är både ett samhällsekonomiskt och miljömässigt vansinne. Till exempel kommer bussbolag som vill minska sina koldioxidutsläpp tvingas till stora investeringar helt i onödan. Larmet kommer från ett flertal företrädare för transportsektorn.