Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Domstol
Debatt
När regioner och andra myndigheter sätter i system att neka kontanter undergrävs kontanternas ställning som betalmedel. När det dessutom sker i strid mot ett domstolsutslag behöver regionernas politiker tänka om, skriver ordförandena för Kontantupproret, PRO och SPF Seniorerna.
Juridik
Föräldrar till skolbarn i Solna och Danderyd har fått rätt i domstol. Enligt två färska domar har de två kommunerna inte visat att de tagit hänsyn till barnens bästa i enlighet med FN:s barnkonvention när de beslutade om skolnedläggningar. Därför upphävs besluten.
Demokrati
Torsbys digitala fullmäktige stred inte mot kommunallagen, enligt en ny dom. En helt annan bedömning än en tidigare dom i Luleå. Nu stämmer professor Olle Lundin in i kraven på att lagen måste göras om. ”Uppenbart behövs det en lagändring”, säger han.
Debatt
Det kan förefalla självklart att en gemensam nämnd endast ska fatta beslut enligt det avtal och reglemente som kommunerna kommit överens om. Men så är det inte – åtminstone inte om Förvaltningsrätten i Göteborg får bestämma, skriver vänsterpartisterna Stig Henriksson, Ingvar Eriksson och Emil Broberg.
Gästkrönika
Den utspridda användningen av Teams och liknande program för att kunna hålla kommunfullmäktige på distans har vilat på en tyst överenskommelse om att ingen säger något om att dessa möten inte uppfyller kommunallagens krav att samtliga deltagare kan se och höra varandra i realtid.
Debatt
Precis som de som för närvarande argumenterar för en ändring av lagen i Sverige, trodde jag en gång att det var möjligt att vi i Nederländerna skulle kunna reglera och begränsa dödshjälp till dödligt sjuka och psykiskt kompetenta vuxna med mindre än sex månader kvar att leva. Jag hade fel, skriver professorn i hälso- och sjukvårdsetik Theo Boer.
Debatt
Du behöver mer än 3,5 års socionomutbildning för att klara av att göra gedigna utredningar, lära dig om barns utveckling, fördjupa dig i forskning om risk och skyddsfaktorer och bli vass på socialrätt, skriver socionomen Therese Linejung.
Debatt
Att tydliggöra lagen om vård av unga, LVU, är avgörande för att socialtjänsten ska kunna göra sitt jobb: att tillgodose barns behov av skydd. Socialtjänsten behöver också tillföras mer resurser och domstolarnas kompetens höjas, skriver socionomen Ulrika Ekebro.
Debatt
Nyhetsrapporteringen om "Lilla hjärtat" som dog efter att flyttats hem till sina biologiska föräldrar har berört och väckt starka känslor. Men den som har studerat själva domen har kanske börjat förstå att allting inte var så svartvitt som det framställs i media, skriver Kathrin Dohse.
Debatt
Ansvarsfrihet för personalen tycks vara viktigare för vårdfacken än patientens bästa. Att en barnmorska nu dömts för grovt vållande till kroppsskada kan inte Vårdförbundet skylla på ”systemet”, skriver juristen Dennis Brinkeback.
Debatt
I kommuner runt över hela landet tvingas hyresgäster leva i lägenheter som har vattenläckor, mögel och kackerlackor samtidigt som ägarna till husen tjänar miljontals kronor i hyresintäkter. Åtgärderna mot oseriösa fastighetsägare måste skärpas, skriver elva V-politiker från hela landet.
Debatt
Skogsägare tvingas till domstol för att få bruka sin mark när Skogsstyrelsen sätter stopp för avverkning. Det är orimligt, kostsamt och tidskrävande för skogsägaren, domstolar och myndigheter. Vad det beror på? En artskyddsförordning vars tillämpning inte fungerar. Det skriver Hans Ramel, Ann Marke och Ingvar Pålsson.
Debatt
Poängen med det fria skolvalet är att göra medvetna val. Därmed blir SCB:s bedömning att inte lämna ut uppgifter om genomströmning, betyg och elevsammansättning till SKR ett steg i helt fel riktning och något vi är angelägna om att lösa, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.
Debatt
För Skogsstyrelsen handlar det inte om att vinna eller förlora. Eller hitta kryphål. Har skogsägaren rätt till ersättning, ja då ska ersättningen betalas ut. Men vi måste veta vad som gäller, hur formen för ersättning ska se ut och självklart se till att det finns lagligt stöd för våra beslut, replikerar generaldirektör Herman Sundqvist.
Gästkrönika
Notera det uppriktiga moraliska patos varmed folk försöker få Dramaten-profilen sparkad, utfryst och bannlyst från den mänskliga gemenskapen; han ska helt enkelt få sona riktigt rejält för det han har gjort. Han bär fortfarande på skulden.
Debatt
Skogsstyrelsen tar allt större steg bort från en kompetent myndighetsutövning som bygger förtroende och främjar utvecklingen av skogsbruket för framtiden. Sund och lagenlig myndighetsutövning med respekt för enskildas grundläggande rättigheter ska inte behöva tvingas fram i rättssalen, slutreplikerar Magnus Norberg jurist LRF Konsult och Sven-Erik Hammar ordförande för LRF Skogsägarna.
Debatt
Den svenska regeringens har hittills hävdat att det är kurdernas ansvar att utreda och lagföra svenska medborgare som begått fasansfulla brott i Irak och Syrien. Det vill säga ett folk som inte ens har ett eget land. Är det tacken för att de, i hela världssamfundets intresse, har besegrat terrorsekten IS, frågar advokaten Mikael Westerlund.
Debatt
De färska domarna som ger skogsägare som nekas avverka i fjällnära skogar rätt till ersättning, måste prövas så att vi kan få en vägledande dom från högsta instans. Det här är ingen offensiv mot någon. Den enda offensiv vi driver i det här fallet är arbetet för att klargöra vad som gäller, replikerar Herman Sundqvist generaldirektör på Skogsstyrelsen.
Debatt
Förslagen om anonyma vittnen och kronvittnen är en behaglig quick-fix för politiker som inte vill ta sitt ansvar och förse rättsväsendet med de resurser som krävs för en effektiv brottsbekämpning, replikerar Simona Mohamsson rättspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet till Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.
Debatt
Tänk om det är barnmorskor som vill åberopa samvetsfrihet som fattas inom detta viktiga yrke? Bristen på barnmorskor är en större fara för patientsäkerheten än att skydda rätten till samvetsfrihet, skriver Brita Storlund kommunikatör på organisationen Människovärde.
Kommunpolitik
Högsta förvaltningsdomstolen ger genom en vägledande dom Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri på särskilt angivna platser. Landets kommunfullmäktigeförsamlingar bör därmed ha full laglig rätt att införa och utforma ett förbud mot tiggeri inom offentlig plats, skriver advokaten Henrik Sundström (M).
Demokrati
Centrala delar av rättsväsendet saknar resurser för att klara sina uppdrag på ett rättssäkert och hållbart sätt. Den kommande höstbudgeten bör därför innehålla offensiva satsningar på landets åklagare och domare. Det finns dessutom ett brett, parlamentariskt stöd för sådana satsningar, skriver företrädare för Jusek och Saco-S.
Demokrati
Per Hagwall lyckas inte visa att det finns någon ”kåranda” eller ”värdegrund” bland jurister som är främmande för resten av samhället. Tvärtom visar hans exempel att domarna följer lagen, replikerar Martin Sunnqvist, rådman och juris doktor.
Hållbarhet
Det kommunala vetot vid vindkraftsetableringar har varit starkt kritiserat sedan det infördes för snart tio år sedan. Regelverket har visat sig vara både rättsosäkert och ineffektivt. Tillämpningen har försvårat och förlängt tillståndsprocessen – tvärt emot dess syfte, replikerar Annette Eriksson, vd, Vasa Vind och Johan Cederblad, advokat, Advokatfirman Vinge.
Demokrati
Svenska advokater anser att förvaltningsdomstolarna är rättsosäkra och partiska. Det visare en omfattande Demoskopundersökning intresseorganisationen Rättvis skatteprocess tagit fram. Flera insatser för att motverka detta genomförs redan, men den bristande rättssäkerheten måste bli ett fokusområde för nästa regering.
Juridik
Jag håller med både Bengt Ivarsson och Malcom Kyeyune, skriver Per Hagwall. I grunden är det bra att vi har ett domstolsväsende utan inblandning från politiken. Men med den friheten följer dock ansvar. Exempelvis så är inte praxis opåverkbart. Praxis kan förändras, och det är domstolarna som gör det.
Socialtjänst
Besparingar på ledsagarservice har fått stora konsekvenser för personer med synnedsättning, bland annat i form av sämre hälsa och ökat utanförskap. Därför måste LSS-utredningen, som snart lägger fram sitt förslag, säkerställa att gravt synskadade, blinda och personer med dövblindhet får det stöd som de har rätt till.
Demokrati
Det är i en demokratisk rättsstat bra att domstolarnas verksamhet diskuteras och ifrågasätts. Det måste dock ske på sakliga grunder annars landar diskussionen fel, skriver Bengt Ivarsson, ordförande Sveriges advokatsamfund 2013-2017, i en replik på Malcom Kyeyune.
Kommunpolitik
Hur långt får en kommun gå i sitt främjande av privata företag i välfärdssektorn? Frågan håller på att ställas på sin spets i moderatledda Täby kommun där nu en andra privatiseringsvåg ligger i stöpsleven. Den här gången handlar det om de kommunala välfärdsfastigheterna, skriver Annica Gryhed (S) gruppledare och kommunalråd i opposition i Täby.
Demokrati
Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, skriver i sin replik att privatkopieringsersättningen är omodern. Men faktum är att den anpassas efter vilken utrustning vi använder och hur vi använder den, slutreplikerar Jan Granvik, ordförande för Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation och för Svenska Musikerförbundet.
Demokrati
Migrationsdomstolen haft goda skäl för sin dom, men ägnat för mycket kraft åt frågan om bristande beredning av den nya begränsnings- eller gymnasielagen. En lag är inte nödvändigtvis grundlagsstridig endast för att beredningen av den brustit. Lagens innehåll är helt avgörande, skriver Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt.
Demokrati
Miljöpartiets jämställdhetspolitiske talesperson Janine Alm Ericson samt rättspolitiske talesperson Mats Pertoft hyllar i en debattartikel regeringens egen proposition om införandet av en så kallad ”samtyckeslag”. Problemet är att såväl bakgrundsbeskrivningen som vad lagförslaget skulle leda till är felaktigt beskrivet. Det är rena önskedrömmar, skriver Medborgerlig Samlings Mats Bergh och Josefin Utas i en replik.
Hållbarhet
Sex svenska domstolar har arbetat aktivt med att öka medvetenheten kring jämställdhetsfrågor. Trygghetsfrågor, synliggörande av normer och härskartekniker samt själva domstolsbyggnadens utformning har varit några saker som domstolarna tittat närmare på. Nu ska deras erfarenheter spridas för att stärka jämställdhetsarbetet inom Sveriges Domstolar.