Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Diskriminering
Debatt
Pandemin blottlade den omfattande ålderismen i Sverige. Samhället signalerade till oss: håll er undan, ni behövs inte. Men nu ser vi ett ljus i tunneln, konkreta förändringar är på väg, skriver riksdagsledamöterna Elsemarie Bjellqvist (S) och Barbro Westerholm (L).
Demokrati
Stoppa anställningar av personer som inte tar både kvinnor och män i hand. Det vill Sverigedemokraterna i Skurup. Men kommunens nya styre är emot: ”Det kommer aldrig att bli verklighet”, säger Socialdemokraternas gruppledare Magnus Alm.
Debatt
Nu behövs krafttag för att få stopp på rasism och diskriminering mot barn och unga, skriver Friends generalsekreterare Maja Frankel och Rädda Barnens generalsekreterare, Helena Thybell. Organisationerna vill ha tydligare instruktioner till myndigheter, huvudmän och rektorer liksom en bred kunskapssatsning på regional nivå, i skola och förskola.
Sjukvård
Trots klara riktlinjer tillåts patienter välja bort läkare som inte är etniskt svenska, visade nyligen en stor granskning.
– Det finns en kultur av att alltid tillmötesgå patienten, men vi har tydligt sagt att det finns gränser, säger Eivor Blomqvist, sekreterare i Region Jönköpings etikråd.
Debatt
Myndigheter, organisationer och företag tillåts att ställa krav och bedöma människor i grupp, vilket gör att alla som tillhör en viss kategori missgynnas, utestängs eller blir negativt särbehandlade, skriver Riksförbundet Attentions ordförande Anki Sandberg.
Arbetsvillkor
Tjänstemän diskriminerar utifrån etnicitet och socioekonomi i bemötandet av medborgare, visar ny forskning. I Botkyrka får kommunens medarbetare berätta om sina misstag för varandra för att undvika diskriminering.
Perspektiv
Offentligt anställda tjänstemän särbehandlar i viss mån människor utifrån etnicitet och socioekonomi. Denna diskriminering skulle kunna minska genom en väl avvägd kombination av kontroll, riktlinjer, rekrytering, internutbildning och tillräckliga resurser, skriver forskarna Per Adman och Jonas Larsson Taghizadeh.
Digitalisering
Niklas Mattsson (KD), synskadad politiker i Halland, höjer rösten om tolkningen av vad lagen säger om digitala fullmäktige. – Om alla ska se varandra i mötet hela tiden, vad säger det då om sådana som mig? Jag ser ju inte någon.
Debatt
En kommunalt antagen värdegrund kan inte trumfa över vår nationella lagstiftning. Men när kommunala och regionala värdegrunder tillämpas i praktiken kan de i dag ligga till grund för beslut som befinner sig gränstrakterna för brott mot diskrimineringslagen, skriver generalsekreteraren för Svenska Evangeliska Alliansen Olof Edsinger.
Debatt
Präster, pastorer, imamer och rabbiner ska tvingas att gå emot sina teologiska övertygelser och viga samkönade par – om Miljöpartiet får bestämma. Det leder knappast till inkluderande samhällen för religiösa minoriteter, skriver Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand.
Debatt
Hälso- och sjukvårdslagen slår fast att vården i Sverige ska vara jämlik och ges till den med störst behov. Men i dag innebär bland annat det kommunala självstyret att förskrivning av hjälpmedel – såväl medicintekniska produkter som konsumentprodukter – kan variera över landet, skriver Susanne Nordling (MP).
Debatt
Att skolor använder lärplattformar och digitala läromedel som inte fungerar för barn och unga med funktionsnedsättning är en riktig skandal. Webbtillgänglighet är inte raketforskning. Det handlar om att ställa krav när man upphandlar och kontrollera att de system man använder uppfyller dessa krav, skriver Funkas forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.
Debatt
Arbetsförmedlingen är en myndighet som varken ser utrikesfödda kvinnor eller tar dem på allvar. Problemen har funnits länge – men har som vanligt sopats under mattan, skriver Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Gulan Avci.
Debatt
Det är genom att fundera över vilka som har makt att skapa program som vi kommer ett steg närmre att uppfylla vårt uppdrag att producera television för hela befolkningen, replikerar SVT:s Seher Yilmaz och Moa Vallgård.
Gästkrönika
SVT vill att sammansättningen av personalen, avseende kön och utländsk bakgrund, ska stå i proportion till befolkningen i övrigt. Men det är ett felaktigt antagande att rättvisa kan mätas i statistik över representation i förhållande till befolkningsandel.
Debatt
Redan i somras kunde man läsa att det rådde stor blodbrist i sjukvården och inför den gångna julhelgen var det återigen risk för akut blodbrist. Blodgivare må ta ledigt, men patienterna gör inte det och sjukvårdens behov måste säkras. Jämlik blodgivning vore ett viktigt steg på vägen, skriver Camilla Waltersson Grönvall och John Weinerhall, Moderaterna.
Debatt
Skolverket föreslår att kunskaper om nationella minoriteter tas bort från kursplanerna i historia på högstadiet för att skapa utrymme för bland annat sexualitetens historia. Att myndigheter ska lyssna på minoriteterna innan förslag tas fram struntar man i. Var finns utbildningsminister Anna Ekström, undrar Lennart Rohdin, tidigare utredare av en stärkt minoritetspolitik.
Debatt
En färsk dom från Malmö tingsrätt slår fast att det är diskriminering när skolor inte sätter in särskilt stöd i tid till elever. Domen skickar en signal till skolor och kommuner att det kan bli kostsamt att varken leva upp till diskrimineringslagen eller skollagen, skriver företrädare för flera antidiskrimineringsbyråer.
Debatt
Vi vill uppmana till en mer nyanserad debatt och en tydlig skolpolitik vad gäller inkluderingsfrågan. En dåligt anpassad studiegång skapar sämre förutsättningar att lära, fokusera, vara trygg och behålla studiero i och utanför klassrummet. Problemet är alltså inte för mycket inkludering, utan för lite, skriver flera forskare.
Debatt
58 procent av jobbsökare tror sig blivit bortvalda på grund av sin ålder, enligt ny statistik. Lösningen? Sluta prata om ålder vid rekrytering, men formulera era jobbannonser så att kandidater i alla åldrar känner sig manade att söka. Det skriver John Mellkvist och Åsa Edman Källströmer.
Debatt
Äldre är fortfarande samma personer som när de var yngre och i arbetsför ålder. Forskning visar att de har samma behov, driv och lustar. Ändå ses äldre som andra klassens medborgare – en grupp som bara kostar pengar, skriver lektorerna i omvårdnad Anna Swall och Lena Marmstål Hammar.
Debatt
Nästintill alla säger i dag att de vill att personer med funktionsnedsättning ska få arbeta men alltför många säger, direkt eller indirekt, ”men inte hos mig, inte i min bransch.” De här fördomarna på arbetsmarknaden måste brytas, skriver Linus Forsberg.
Debatt
Häromveckan firades och uppmärksammades allas lika värde. Hbtq-frågor var på allas läppar. Men nu är firandet är över. Och när vardagen är tillbaka tvingas många hbtq-personer att vara någon annan är den de egentligen är. För att arbetsplatsen ska bli mer inkluderande bör det bli möjligt att reglera frågor om diskriminering i kollektivavtal, skriver företrädare för Unionen.
Debatt
Svensk lag förbjuder numera diskriminering på grund av ålder. Men trots det behandlas äldre fortfarande både nedlåtande och kränkande, skriver riksdagsledamöterna Barbro Westerholm (L) och Thomas Hammarberg (S) tillsammans med flera pensionärsorganisationer m.fl.
Debatt
Samkönade par som har erkänts som juridiska föräldrar i det land där deras barn fötts, och i många fall levt tillsammans som en familj i många år, kan tvingas adoptera sina egna barn vid en flytt till Sverige. Lagstiftningen måste ändras så att diskrimineringen av samkönade par upphör, skriver flera debattörer.
Debatt
Kontakten mellan skolan och föräldrar ser olika ut på olika håll, visar ett forskningsprojekt i Malmö. I Vellinge anmäler föräldrarna skolan, men i utsatta områden som Rosengård är det skolor med omvittnade brister som anmäler föräldrarna – till Socialtjänsten. Det skriver Laid Bouakaz, skolforskare på Malmö universitet.
Debatt
Tänk om det är barnmorskor som vill åberopa samvetsfrihet som fattas inom detta viktiga yrke? Bristen på barnmorskor är en större fara för patientsäkerheten än att skydda rätten till samvetsfrihet, skriver Brita Storlund kommunikatör på organisationen Människovärde.
Skola
Jag uppskattar att Kashif Virk skriver att hans moské välkomnar homosexuella. Men samtidigt nämner Virk inte med ett ord det faktum att hbtq-personer med muslimsk bakgrund ständigt förföljs och förtrycks i "sina" sociala sammanhang. Och om problemet osynliggörs bidrar man inte heller till att stoppa den utbredda homofobin i muslimska sammanhang.
Integration & segregation
Allt fler hamnar i utanförskap, hemlöshet och ohälsa.Vi uppmanar Sveriges politiker att göra vårt land människovänligt igen. Det skriver företrädare för Convictus i Stockholm, Göteborgs Räddningsmission, Musketörerna i Rågsved & Sollentuna och Öppen Gemenskap i Umeå.
Arbetsvillkor
Stockholms kommunstyrelses råd för mänskliga rättigheter har ökat kunskapen om mänskliga rättigheter och fungerat som ett dialogforum mellan stockholmarna och de förtroendevalda. Nu har resten av årets sammanträden ställts in. Vi som varit sakkunniga i rådet vill argumentera för att det är en viktig och nydanande institution som den nya ledningen i stället bör ta vidare.
Kommunpolitik
Den nationelle samordnaren för arbetet med EU-medborgare i utsatthet pratar om Rumäniens sociala skyddsnät, men glömmer att i ett samhälle med utbredd antiziganism och strukturell rasism kan vissa medborgare utsättas för diskriminering.
Integration & segregation
I en tillsyn av kommuner och landsting som Diskrimineringsombudsmannen nyligen genomförde visar det sig att många arbetsgivare saknar rutiner och riktlinjer som avser repressalier, skriver DO Agneta Broberg.
Hållbarhet
När jag läser repliken undertecknad av ett antal ordförande för borgerliga HBT-förbund och av några före detta ordförande för Stockholm Pride, anar jag hur illa det är ställt inom såväl den etablerade borgerligheten som inom Prides ledning, skriver Ilan Sadé, Partiledare för Medborgerlig Samling.
Arbetsvillkor
Företrädare för Medborgerlig Samling har rasat mot beslutet men bemöter inte sina transfoba uttalanden annat än med bortviftningar och personangrepp, skriver företrädare från Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna samt den tidigare ordföranden för Stockholm Pride i en replik till Medborgerlig Samling.
Sjukvård
Den egna erfarenheten av att leva med psykisk ohälsa måste ges plats i det offentliga samtalet. Vad innebär det och hur känns det att bli diskriminerad på arbetsplatsen, i skolan, av vårdpersonal och av samhället, skriver Anki Sandberg ordförande för Hjärnkoll.
Sjukvård
De bristfälliga beslut om behandlingsbegränsning, som Sveriges Radio har rapporterat om nyligen är tyvärr ingen nyhet för oss som organiserar människor med funktionsnedsättningar, skriver Funktionsrätt Sverige, som menar att vården måste få kunskap om så kallad "ableism", det vill säga en sorts kapacitetsnorm som fungerar diskriminerande mot personer med funktionsnedsättning.
Kommunpolitik
De statliga bidragen gör att civilsamhället kan klara sin verksamhet. Stödet stärker bland annat barn och ungas organisering, antidiskrimineringsbyråer och hbtq-personers ställning. Det visar flera nya rapporter från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som i dagarna lämnats till regeringen.
Integration & segregation
När en afrosvensk politiker från förorten försöker kliva in i det politiska spelrummet, händer det ofta att han inte välkomnas av partikollegor. I stället startas sorteringsmaskineriet, i form av misstänkliggörande av hans politiska engagemang, skriver Kahin Ahmed (C).
Sjukvård
Claphaminstitutet har undersökt hur Pride tar upp företeelser som vanligen uppfattas negativt, såsom droger, sadism, smärta och prostitution och funnit att festivalen nästan genomgående visar upp en bejakande attityd. Utifrån folkhälsosituationen med stigande psykisk ohälsa, droganvändning, sexuella övergrepp och självskadebeteende ser vi att Pride är allt annat än en hjälp för utsatta människor.
Demokrati
Å ena sidan utvisar regeringen exmuslimer, ateister, yazidier och kristna till en säker död i mellanöstern, exempelvis det krigshärjade Irak. Å andra sidan skräddarsyr man lagar för att bevilja 9000 andra – som helt saknar asylskäl – möjligheter att stanna i Sverige. Detta är ren diskriminering, skriver Bassam Al-Baghdady, ordförande Centrum för Sekulär Bildning.
Integration & segregation
En debatt som tar sin utgångspunkt i att diskriminering genomsyrar i stort sett varje samhällsområde riskerar snarast att stå i vägen för en konstruktiv diskussion om diskrimineringens orsaker och verkningsfulla metoder att motverka den, skriver två professorer i nationalekonomi.
Gästkrönika
Vänsterpartiet är pigga på jämlikhetsstatistik eftersom de tror att denna statistik kommer att visa att Vänsterpartiet – och dess politik – behövs. Det framstår som en naiv syn på statistik i nådens år 2018.
Demokrati
De hysteriska reaktionerna på Vänsterpartiets beslut om jämlikhetsdata visar att kunskapsnivån om jämlikhetsdata är katastrofalt låg i det land som är allra bäst i världen på såväl minoriteters skydd och rättigheter som antidiskrimineringsarbete och jämlikhetsarbete, skriver Tobias Hübinette, medlem i Team Jämlikhetsdata.
Integration & segregation
Det är allmänt känt att personer med funktionsnedsättning har svårt att få jobb. Myndigheten för delaktighets stora enkät visar att diskrimineringen även slår mot de som har anställning, trots att lagstiftningen skärpts. Det är dags att forma arbetsplatserna så att alla kan bidra och personalen speglar hur medborgarna ser ut i övriga samhället.
Ledarskap
Trakasserier och sexuella trakasserier är allvarliga saker och alla tjänar på att det utreds. I kölvattnet av Metoo hoppas jag att diskrimineringslagen efterlevs samt att utpekade gärningsmän inte döms och fördöms förhastat, skriver Per Holfve, jurist.
Gästkrönika
Otidsenliga och rasistiska ord bör givetvis anmälas när de används med rasistiska förtecken. Men när de dyker upp i historiska verk och därmed får som funktion att skildra en svunnen tid då vi inte visste bättre, bör de hanteras med vuxna samtal, inte krav på gallring och bojkott.
Socialtjänst
Alla har rätt till ett liv utan diskriminering, oavsett psykisk funktionsförmåga. En granskning som NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, genomfört visar att många med psykiska funktionsnedsättningar upplever sig diskriminerade av den samhällsinstans som ska vara deras yttersta skyddsnät – socialtjänsten.
Arbetsvillkor
Arbetet med att skapa mer inkluderande och tillgängliga arbetsplatser för personer med psykiska funktionsnedsättningar kan skapa bättre arbetsmiljö för hela arbetslaget och minska risken för sjukskrivningar. Lagskärpningen av diskrimineringslagen efter årsskiftet ger ett gyllene tillfälle att lyfta arbetsmiljöfrågorna.
Integration & segregation
Grundskälet till könssegregering är att kvinnokroppen anses dra skam över närstående män om den tillgängliggörs för främmande män. Huvudansvaret för segregeringen läggs på henne. Det är främst denna kvinnosyn, som efterfrågan på halalbad vilar på, som är diskriminerande, skriver Devin Rexvid i en replik till DO.
Hållbarhet
Det är inte DO som har beslutat att undantag ska kunna göras av religiösa skäl, utan det handlar om ett undantag som redan sedan lagen stiftades finns inskrivet i lagen. DO har dessutom tydliggjort att separata öppettider för kvinnor och män inte främjar jämställdheten, skriver Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman.
Integration & segregation
Diskrimineringsombudsmannen ger klartecken för könsseparata badtider av religiösa skäl, men resonerar inte kring vad dessa kulturella och religiösa skäl innebär eller vilken kvinnosyn som ligger bakom dessa önskemål, skriver Devin Rexvid.
Perspektiv
En utebliven handskakning har blåst liv i debatten om relationen mellan olika etniska och religiösa grupper i samhället. Det inträffade är ingen slump, utan en logisk följd av identitetspolitiken som låser fast folk i på förhand givna roller och därpå konstruerade konflikter, skriver religionsforskaren Eli Göndör.
Integration & segregation
Den indignerade moralismen som vita journalister visade i samband med bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) avgång var en tydlig signal. De hade på förhand bestämt sig för att troende muslimer med rötter i det muslimska civilsamhället inte har en plats i svensk politik.
Kompetensförsörjning
Centerpartiets förslag om lägre ingångslöner för nyanlända kommer att motverka diskrimineringen på arbetsmarknaden. Att Byggnads anmäler Annie Lööf till Diskrimineringsombudsmannen (DO) är ett hyckleri. Jag, som utlandsfödd svensk – och som upplever svårigheter på arbetsmarknaden - kommer att anmäla Byggnads till DO.
Hållbarhet
Regeringens förslag att återinföra årliga lönekartläggningar för företag med mer än tio anställda är uddlöst. Hade man varit ute efter att få effekt hade man i stället gett Diskrimineringsombudsmannen i uppdrag att följa upp och granska redan befintliga kartläggningar.
Gästkrönika
Kulturfråga eller genusfråga? Att även ensamkommande unga män från andra kulturer kan uppträda som mansgrisar kan inte frikänna själva mansrollen. Är det bara jag som minns medielarmen om sexism i den svenska teatervärlden för några år sedan?
Demokrati
I går onsdag presenterade EU-kommissionen ett förslag till en europeisk tillgänglighetslag som ska ge lika villkor i Europa. Steg för steg skapas juridiska förutsättningar för ett samhälle för alla. Nu återstår, som FN uttrycker det, mycket arbete för att vända alla lagliga rättigheter till en verklig revolution - där mångfalden är anammad och levd.
Demokrati
Jag vet inte vad det är som gör att vi ständigt måste jämföra olika slags våldsbejakande extremister, och ställa den ena typen av övergrepp mot den andra. Det är irrationellt och det är anstötligt. Som om ett lidande inte var lika viktigt som ett annat.
Sjukvård
Tre av fyra i Sverige har erfarenhet av psykisk ohälsa, egen eller som anhörig. Många blir diskriminerade – i skolan, arbetslivet, vården, socialtjänsten, äldreomsorgen och i beslut som är avgörande för vilket stöd samhället ska ge. Det krävs satsningar på öppenhet och kunskap för att minska diskrimineringen. Alla har rätt till ett värdigt liv oavsett psykiska olikheter.
Gästkrönika
Det finns flera lärdomar att dra av det brittiska valet. Den viktigaste av dessa handlar om utmaningen för den anständiga mitten i politiken, och att den måste hitta ett svar på rädslans politik och nationalismens spöke som nu går genom Europa.
Skola
Hela 38 procent av de kvinnliga läkarstudenterna och 16 procent av de manliga har upplevt att de uteslutits från obligatoriska moment under utbildningen med hänvisning till deras kön. Om vården skickar ut vissa studenter från undersökningar med hänvisning till deras kön uppstår problem.
Demokrati
Så länge klyftorna i Europa och världen växer kommer människor att söka sig dit de hoppas kunna finna försörjning. Lösningen på frågan om hur tiggeriet ska hanteras är inte att minska den fria rörligheten, lösningen är att skapa ett Europa där alla får plats och att skärpa kampen mot fattigdomen och diskrimineringen.
Arbetsvillkor
I morgon lördag är det internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering. I Stockholm har Feministiskt initiativ och den rödgrönrosa majoriteten höjt ambitionerna - Stockholm ska vara en öppen och antirasistisk stad präglad av mångfald och lika rättigheter.
Integration & segregation
Vi lever i en upp och nedvänd värld, där det blivit fint att vara förtryckt, hedrande att vara offer, ett adelsmärke att vara kränkt och en fjäder i hatten att vara förföljd. Och missförstå mig nu rätt. De som verkligen är förtryckta och offer, kränkta och förföljda finns det all anledning att hjälpa, beskydda och försvara. Vad vi måste vara observanta på är de som spelar ut dessa kort för egen vinnings skull.
Demokrati
Jag tror inte att vita män generellt har högre kompetens eller är mer intelligenta än andra. Jag tror däremot att normer kring vem som är mest lämpad att göra något påverkar urvalet och bidrar till att många kompetenta personer hamnar i skymundan, skriver Seher Yilmaz, Rättvisförmedlingen.
Kommunpolitik
Färre än en av fem homo-, bi och transpersoner i Sverige är öppna med sin läggning på jobbet. Nu måste kunskapen om hbtq-frågor öka. Därför erbjuder Vision arbetsgivarna ett intensifierat samarbete mot diskriminering och för allas lika värde. Det skulle gynna såväl arbetsmiljön som kvaliteten i välfärden.
Kommunpolitik
Bortåt en miljon svenskar har i dag en funktionsnedsättning, men tillgängligheten i offentliga lokaler och affärsinrättningar är fortfarande dålig. Till en del beror det på okunskap om gällande lagar. I andra fall kan det handla om ett kortsiktigt kostnadstänkande.
Kommunpolitik
I dag måndag skrivs historia för barns rättigheter i världen. Barn ges möjlighet att få upprättelse på internationell nivå när ett land bryter mot Barnkonventionen. Men i Sverige kan det dröja länge innan barn får samma möjlighet, vilket betyder att Sverige inte längre är en förebild i kampen för barns rättigheter, skriver företrädare för 14 organisationer med Bris och Rädda Barnen i spetsen.
Kommunpolitik
Det är hög tid att personer med ett kriminellt förflutet innefattas av diskrimineringslagen. Om inte annat visas det av mitt fall där jag nyligen nekats anställning på ett sommarvikariat på Mölndals sjukhus, med motiveringen att jag för över tio år sedan dömdes för ett våldsbrott, skriver den utbildade och tidigare straffade skötaren Mikael Karlsson.
Skola
Det nya lagförslaget om att bristande tillgänglighet i alla skolformer ska klassas som en form av diskriminering sänder en viktig signal. Nu måste arbetet för en tillgänglig skola tas på allvar. Alla barn måste ha möjlighet att ta del av undervisning och gemenskap på lika villkor, skriver Greger Bååth, generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten och Handikappförbundens Ingrid Burman.
Skola
Det som har förundrat mig i alla år är att ingen vuxen person, ingen lärare eller så, har sett vad som pågått, skrev en elev. Så ska ingen behöva skriva. Att inte på alla plan motarbeta mobbning och kränkning betyder ett tyst erkännande. Inget är viktigare för skolan än kampen mot mobbningen, skriver Christer Olsson, kurator och psykolog.
Demokrati
Ofta är den unga nazisten en pojke med koncentrations- och impulskontrollproblem som växt upp med en frånvarande pappa. Om Fryshusets grundare Anders Carlberg hade levt hade han bjudit in nazisterna i Kärrtorp, han hade försökt inge hopp hos de unga bakom kravallerna i Husby och strävat efter att nå de unga som åker till Syrien för att kriga - innan de åker, skriver Fryshusets vd Johan Oljeqvist.
Skola
Elever som trakasserats eller diskriminerats hamnar ofta mellan stolarna. Genom att driva sådana mål till domstol kan diskrimineringsombudsmannen bidra till vägledning och förändring och nå ett brett genomslag som hjälper fler än de närmast berörda. Med ett nytt samverkansavtal mellan Skolinspektionen och DO skärper vi nu arbetet mot trakasserier i skolan.
Skola
Alltför ofta nås vi av rapporter om kränkningar inom skolan och var fjärde elev fullföljer inte gymnasiet inom fyra år. Den främsta orsaken till avhoppen är kränkningar och socialt utanförskap. Arbetet med att förhindra diskriminering och kränkningar inom skolan måste bli betydligt bättre än det är i dag, med början i lärarutbildningarna.
Demokrati
Registreringen av romer visar med plågsam tydlighet på de diskriminerande och rasistiska strukturer som alltför många människor möter i sin vardag. Att gå till botten med registreringen och kulturen inom polisen är en nödvändighet. Men det räcker inte, vi måste göra mer än så, inte minst från kommunalt håll.