Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Diskriminering
Kommunpolitik
Efter bara några månader fick han sitt första jobb. Nu är han kommunstyrelsens ordförande. Abdullahi Cadaani (S) tycker det är synd att svensksomalierna som lyckas varken syns eller hörs.
Nu hoppas han bli en förebild.
Kanske var det att han kom till lilla Bollnäs som avgjorde hans öde? Kommuntoppen har sin bild klar: ”För att få ihop hela landet måste man styra boendet de första fem åren.”
Debattsvepet
Hot mot vårdpersonal, krisberedskap och insatser för utsatta barn är debattämnen i dag. Debattsvepet gör nu ett uppehåll och är tillbaka 9 januari 2023. Dagens Samhälle önskar God Jul och Gott Nytt År!
Debattsvepet
Klimatförändringarna och samhällets omställning är det allt överskuggande ämnet på dagens debattsidor. Men även jämställda styrelser i landets 160 kommunala energibolag, bostadsbolagens ansvar i arbetet mot diskriminering och personalflykten inom Försvaret diskuteras.
Debattsvepet
Trafikregionrådet i Region Stockholm gillar inte att S, V och MP i Stockholms stad tänker förbjuda fossildrivna bilar i delar av innerstaden. Dagens debatt handlar i övrigt om behovet av en digital vision, arbetskraftsinvandring, dödshjälp och diskrimineringslagen.
Debattsvepet
Andreas Norlén är en så bra talman att S-ledamöterna i riksdagen borde stödja honom för 4 år till, tycker professor Olof Ruin idag. På annat håll debatteras bland annat S-utnämningarna av generaldirektörer, brott och straff i valtider och så får svensk media kritik för slapp källkritik kring lobbyister.
Arbetsvillkor
Förra hösten avskedade Karolinska universitetssjukhuset en judisk läkare, som tidigare utsatts för antisemitiska trakasserier på arbetsplatsen. Nu medger sjukhuset att det saknades grund för avskedandet, rapporterar Dagens Nyheter.
Debattsvepet
Ekerö vill bli pilotkommun för kommunal polis, partiledarna för M, SD, KD och L lägger ansvaret för kravaller på regeringen och tre professorer vill stoppa Hybrits tillverkning av fossilfritt stål. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Debatt
Pandemin blottlade den omfattande ålderismen i Sverige. Samhället signalerade till oss: håll er undan, ni behövs inte. Men nu ser vi ett ljus i tunneln, konkreta förändringar är på väg, skriver riksdagsledamöterna Elsemarie Bjellqvist (S) och Barbro Westerholm (L).
Demokrati
Stoppa anställningar av personer som inte tar både kvinnor och män i hand. Det vill Sverigedemokraterna i Skurup. Men kommunens nya styre är emot: ”Det kommer aldrig att bli verklighet”, säger Socialdemokraternas gruppledare Magnus Alm.
Gästkrönika
Det politiska landskapet håller på att förändras. Till skillnad från den klassiska motsättningen mellan höger och vänster förenas numera såväl rika som fattiga, välutbildade som lågutbildade kring att antingen skylla sina krossade livsdrömmar på invandrare eller staten.
Debattsvepet
Säkerhetsföretagen och Transport varnar för riskerna med slopade kontroller av ordningsvakter och Moderaterna lovar att stoppa nedläggningen av Bromma flygplats. Det är delar av innehållet i tisdagens debattflöde.
Debattsvepet
SFI-undervisningen som den fungerar i dag får svidande kritik av SFI-lärare. En forskare uppmanar lokalpolitiker att sluta lyssna på organisationskonsulter. Vattenförsörjningen, kulturen efter pandemin och rasism i vården är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debatt
Nu behövs krafttag för att få stopp på rasism och diskriminering mot barn och unga, skriver Friends generalsekreterare Maja Frankel och Rädda Barnens generalsekreterare, Helena Thybell. Organisationerna vill ha tydligare instruktioner till myndigheter, huvudmän och rektorer liksom en bred kunskapssatsning på regional nivå, i skola och förskola.
Debattsvepet
Dags för krav på praktisk fälterfarenhet hos anställda på svenska myndigheter, tycker nationalekonom. Debatten denna måndag handlar även om skolans knappa resurser, om nya budgetförslag, om stundande kyrkoval och om hur vi ser på dagens 70-åringar.
Sjukvård
Trots klara riktlinjer tillåts patienter välja bort läkare som inte är etniskt svenska, visade nyligen en stor granskning.
– Det finns en kultur av att alltid tillmötesgå patienten, men vi har tydligt sagt att det finns gränser, säger Eivor Blomqvist, sekreterare i Region Jönköpings etikråd.
Debatt
Myndigheter, organisationer och företag tillåts att ställa krav och bedöma människor i grupp, vilket gör att alla som tillhör en viss kategori missgynnas, utestängs eller blir negativt särbehandlade, skriver Riksförbundet Attentions ordförande Anki Sandberg.
Debattsvepet
En ny rapport visar att Stockholmsmodellen med kommunalt anlitade ordningsvakter som komplement till polisen fungerar, skriver Anna König Jerlemyr (M) och Erik Slottner (KD). Debattsvepet handlar också om ISK, språkförskolor, antisemitism och mäns våld mot kvinnor.
Arbetsvillkor
Tjänstemän diskriminerar utifrån etnicitet och socioekonomi i bemötandet av medborgare, visar ny forskning. I Botkyrka får kommunens medarbetare berätta om sina misstag för varandra för att undvika diskriminering.
Perspektiv
Offentligt anställda tjänstemän särbehandlar i viss mån människor utifrån etnicitet och socioekonomi. Denna diskriminering skulle kunna minska genom en väl avvägd kombination av kontroll, riktlinjer, rekrytering, internutbildning och tillräckliga resurser, skriver forskarna Per Adman och Jonas Larsson Taghizadeh.
Digitalisering
Niklas Mattsson (KD), synskadad politiker i Halland, höjer rösten om tolkningen av vad lagen säger om digitala fullmäktige. – Om alla ska se varandra i mötet hela tiden, vad säger det då om sådana som mig? Jag ser ju inte någon.
Debatt
En kommunalt antagen värdegrund kan inte trumfa över vår nationella lagstiftning. Men när kommunala och regionala värdegrunder tillämpas i praktiken kan de i dag ligga till grund för beslut som befinner sig gränstrakterna för brott mot diskrimineringslagen, skriver generalsekreteraren för Svenska Evangeliska Alliansen Olof Edsinger.
Gästkrönika
Antisemitismen grasserar i svenska förortsområden. Det är ett hat som ofta uttrycks kollektivt och som är så omedelbart aggressivt att det saknas motsvarighet i Sverige i modern tid. Nu talas det om att stoppa antisemitismen genom information. Men ingen har gjort sannolikt att sådana satsningar är tillräckligt effektiva.
Gästkrönika
Det jävliga är att antisemitismen dyker upp överallt. Och inte sällan från i övrigt fullständigt vettiga människor, eftersom de tror att antisemitism är socialt accepterat. Men antisemitismen får inte tillåtas vara normaliserad. Det får inte vara socialt acceptabel.
Debatt
Präster, pastorer, imamer och rabbiner ska tvingas att gå emot sina teologiska övertygelser och viga samkönade par – om Miljöpartiet får bestämma. Det leder knappast till inkluderande samhällen för religiösa minoriteter, skriver Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand.
Debatt
Hälso- och sjukvårdslagen slår fast att vården i Sverige ska vara jämlik och ges till den med störst behov. Men i dag innebär bland annat det kommunala självstyret att förskrivning av hjälpmedel – såväl medicintekniska produkter som konsumentprodukter – kan variera över landet, skriver Susanne Nordling (MP).
Debatt
Att skolor använder lärplattformar och digitala läromedel som inte fungerar för barn och unga med funktionsnedsättning är en riktig skandal. Webbtillgänglighet är inte raketforskning. Det handlar om att ställa krav när man upphandlar och kontrollera att de system man använder uppfyller dessa krav, skriver Funkas forsknings- och innovationschef Susanna Laurin.
Debatt
Ännu en gång har en S-politiker uttryckt antisemitiska åsikter. Han har avgått, men har inte tvingats lämna partiet. Vilka åtgärder vidtas inom Socialdemokraterna för att motverka likande händelser framöver, undrar Leif Gripestam (M).
Debatt
Vi är oroade för att Kristdemokraterna och Moderaterna i Stockholm ska gå samma väg som deras rikspartier och sträcka ut en hand till samarbete med Sverigedemokraterna. Frågan är enkel: kan ni tänka er att Samarbete med SD efter nästa val, ja eller nej Anna König Jerlmyr (M), frågar Lisa Palm (Fi), kommunfullmäktigeledamot i Stockholm.
Debatt
Arbetsförmedlingen är en myndighet som varken ser utrikesfödda kvinnor eller tar dem på allvar. Problemen har funnits länge – men har som vanligt sopats under mattan, skriver Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Gulan Avci.
Debatt
Det är genom att fundera över vilka som har makt att skapa program som vi kommer ett steg närmre att uppfylla vårt uppdrag att producera television för hela befolkningen, replikerar SVT:s Seher Yilmaz och Moa Vallgård.
Gästkrönika
SVT vill att sammansättningen av personalen, avseende kön och utländsk bakgrund, ska stå i proportion till befolkningen i övrigt. Men det är ett felaktigt antagande att rättvisa kan mätas i statistik över representation i förhållande till befolkningsandel.
Debatt
Vi ställer oss frågande till Center mot våldsbejakande extremisms oroväckande grunda och senkomna analys om högerextrema, nätradikaliserade terrorister. Hur långt har myndigheten egentligen kommit i sitt analysarbete och vad konkret vill de göra åt det välkända problemet med radikalisering på nätet, frågar Lisa Bjurwald, Mattias Irving och Helle Klein i en replik.
Debatt
Redan i somras kunde man läsa att det rådde stor blodbrist i sjukvården och inför den gångna julhelgen var det återigen risk för akut blodbrist. Blodgivare må ta ledigt, men patienterna gör inte det och sjukvårdens behov måste säkras. Jämlik blodgivning vore ett viktigt steg på vägen, skriver Camilla Waltersson Grönvall och John Weinerhall, Moderaterna.
Debatt
Skolverket föreslår att kunskaper om nationella minoriteter tas bort från kursplanerna i historia på högstadiet för att skapa utrymme för bland annat sexualitetens historia. Att myndigheter ska lyssna på minoriteterna innan förslag tas fram struntar man i. Var finns utbildningsminister Anna Ekström, undrar Lennart Rohdin, tidigare utredare av en stärkt minoritetspolitik.
Debatt
En färsk dom från Malmö tingsrätt slår fast att det är diskriminering när skolor inte sätter in särskilt stöd i tid till elever. Domen skickar en signal till skolor och kommuner att det kan bli kostsamt att varken leva upp till diskrimineringslagen eller skollagen, skriver företrädare för flera antidiskrimineringsbyråer.
Debatt
Vi vill uppmana till en mer nyanserad debatt och en tydlig skolpolitik vad gäller inkluderingsfrågan. En dåligt anpassad studiegång skapar sämre förutsättningar att lära, fokusera, vara trygg och behålla studiero i och utanför klassrummet. Problemet är alltså inte för mycket inkludering, utan för lite, skriver flera forskare.
Debatt
Uppdrag granskning har misslyckats kapitalt med att uppfylla public services uppdrag om neutral och opartisk rapportering, skriver Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska Universitetssjukhuset i sin slutreplik.
Debatt
Vem tar ansvar när SVT och public service åsidosätter objektivitet och faktagranskning för att kunna driva en förutbestämd tes? Vi ifrågasätter starkt att ett public serviceföretag sänder ett reportage där den ena sidan blir grovt förminskad och de viktigaste uttalandena klippts bort, skriver Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Debatt
58 procent av jobbsökare tror sig blivit bortvalda på grund av sin ålder, enligt ny statistik. Lösningen? Sluta prata om ålder vid rekrytering, men formulera era jobbannonser så att kandidater i alla åldrar känner sig manade att söka. Det skriver John Mellkvist och Åsa Edman Källströmer.
Gästkrönika
Moderaterna, som just nu håller partistämma tar långa kliv bort från en sansad liberalism. I veckan vägrade Ulf Kristersson kalla ett rasistiskt parti för rasistiskt och under riksårets första partiledardebatt valde M-ledaren att markera solidaritet med Jimmie Åkesson och Ebba Bush Thor genom att inte ta replik på dem.
Debatt
Äldre är fortfarande samma personer som när de var yngre och i arbetsför ålder. Forskning visar att de har samma behov, driv och lustar. Ändå ses äldre som andra klassens medborgare – en grupp som bara kostar pengar, skriver lektorerna i omvårdnad Anna Swall och Lena Marmstål Hammar.
Debatt
Nästintill alla säger i dag att de vill att personer med funktionsnedsättning ska få arbeta men alltför många säger, direkt eller indirekt, ”men inte hos mig, inte i min bransch.” De här fördomarna på arbetsmarknaden måste brytas, skriver Linus Forsberg.
Debatt
Häromveckan firades och uppmärksammades allas lika värde. Hbtq-frågor var på allas läppar. Men nu är firandet är över. Och när vardagen är tillbaka tvingas många hbtq-personer att vara någon annan är den de egentligen är. För att arbetsplatsen ska bli mer inkluderande bör det bli möjligt att reglera frågor om diskriminering i kollektivavtal, skriver företrädare för Unionen.
Debatt
Svensk lag förbjuder numera diskriminering på grund av ålder. Men trots det behandlas äldre fortfarande både nedlåtande och kränkande, skriver riksdagsledamöterna Barbro Westerholm (L) och Thomas Hammarberg (S) tillsammans med flera pensionärsorganisationer m.fl.
Debatt
Samkönade par som har erkänts som juridiska föräldrar i det land där deras barn fötts, och i många fall levt tillsammans som en familj i många år, kan tvingas adoptera sina egna barn vid en flytt till Sverige. Lagstiftningen måste ändras så att diskrimineringen av samkönade par upphör, skriver flera debattörer.
Debatt
Sveriges tredje största stad Malmö är i dag internationellt förknippad med antisemitism, med att judar inte vågar röra sig fritt och att judar söker sig bort från staden. Det är ett fundamentalt misslyckande och en skam för Sverige, skriver Gunnar Hökmark (M).
Debatt
Nazisterna kan marschera på våra gator men fattiga romer från östeuropa förbjuds att sitta och be om hjälp. Det kan inte bli tydligare hur långt normaliseringen av rasism och antiziganism har nästlat sig in i vårt samhälle, skriver Joakim Månsson Bengtsson (Fi).
Debatt
Regeringen vill ändra regelverket för ebo så att asylsökande som bosätter sig i “särskilt utsatta områden” ska förlora sin rätt till bidrag. I stället för att använda verktyg som stadsplanering, välfärdspolitik och omfördelning använder regeringen repressiva verktyg mot människor som drabbas av rasism och skuldbelägger individer för kollektiva utmaningar.
Debatt
Många medarbetare vittnar om utbredda tystnadskulturer. Att exempelvis bara drygt hälften av Sveriges akademiker tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt på jobbet borde oroa arbetsgivarna. Det är dags för dem att ta frågan på allvar och att agera, skriver Saco:s ordförande Göran Arrius.
Debatt
Kontakten mellan skolan och föräldrar ser olika ut på olika håll, visar ett forskningsprojekt i Malmö. I Vellinge anmäler föräldrarna skolan, men i utsatta områden som Rosengård är det skolor med omvittnade brister som anmäler föräldrarna – till Socialtjänsten. Det skriver Laid Bouakaz, skolforskare på Malmö universitet.
Debatt
Tänk om det är barnmorskor som vill åberopa samvetsfrihet som fattas inom detta viktiga yrke? Bristen på barnmorskor är en större fara för patientsäkerheten än att skydda rätten till samvetsfrihet, skriver Brita Storlund kommunikatör på organisationen Människovärde.
Debatt
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé menar att tiggeri inte är en väg ut ur fattigdom, men hur kan en politiker föreslå ett förbud mot det enda sättet till överlevnad som står till buds för den fattige, frågar Per Glavå.
Demokrati
Socialdemokraterna har aldrig varit ett parti som präglas av extremism, och det bör understrykas, men tyvärr har man i fallet Malmö visat att man av identitetspolitiska skäl inte klarar att hålla rent mot antisemitism och homofobi, skriver Gunnar Hökmark (M).
Skola
Jag uppskattar att Kashif Virk skriver att hans moské välkomnar homosexuella. Men samtidigt nämner Virk inte med ett ord det faktum att hbtq-personer med muslimsk bakgrund ständigt förföljs och förtrycks i "sina" sociala sammanhang. Och om problemet osynliggörs bidrar man inte heller till att stoppa den utbredda homofobin i muslimska sammanhang.
Gästkrönika
Vi måste hålla historien levande. Förmågan att lära sig av historien kan dels få oss att undkomma banala felslut, dels mota den växande vurm i samhällsdebatten att det var bättre förr. Fler borde – åtminstone i sina egna huvuden – reflektera över det vi redan vet och det vi redan prövat.
Integration & segregation
Allt fler hamnar i utanförskap, hemlöshet och ohälsa.Vi uppmanar Sveriges politiker att göra vårt land människovänligt igen. Det skriver företrädare för Convictus i Stockholm, Göteborgs Räddningsmission, Musketörerna i Rågsved & Sollentuna och Öppen Gemenskap i Umeå.
Arbetsvillkor
Stockholms kommunstyrelses råd för mänskliga rättigheter har ökat kunskapen om mänskliga rättigheter och fungerat som ett dialogforum mellan stockholmarna och de förtroendevalda. Nu har resten av årets sammanträden ställts in. Vi som varit sakkunniga i rådet vill argumentera för att det är en viktig och nydanande institution som den nya ledningen i stället bör ta vidare.
Kommunpolitik
Den nationelle samordnaren för arbetet med EU-medborgare i utsatthet pratar om Rumäniens sociala skyddsnät, men glömmer att i ett samhälle med utbredd antiziganism och strukturell rasism kan vissa medborgare utsättas för diskriminering.
Integration & segregation
I en tillsyn av kommuner och landsting som Diskrimineringsombudsmannen nyligen genomförde visar det sig att många arbetsgivare saknar rutiner och riktlinjer som avser repressalier, skriver DO Agneta Broberg.
Gästkrönika
Hovrättsdomen innebär att en bugg har byggts in i systemet. En bugg som överlåter asylprövningen till instanser som ger människor klartecken att förbättra sina chanser att stanna i landet genom att begå våldshandlingar mot andra.
Hållbarhet
När jag läser repliken undertecknad av ett antal ordförande för borgerliga HBT-förbund och av några före detta ordförande för Stockholm Pride, anar jag hur illa det är ställt inom såväl den etablerade borgerligheten som inom Prides ledning, skriver Ilan Sadé, Partiledare för Medborgerlig Samling.
Arbetsvillkor
Företrädare för Medborgerlig Samling har rasat mot beslutet men bemöter inte sina transfoba uttalanden annat än med bortviftningar och personangrepp, skriver företrädare från Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna samt den tidigare ordföranden för Stockholm Pride i en replik till Medborgerlig Samling.
Sjukvård
Den egna erfarenheten av att leva med psykisk ohälsa måste ges plats i det offentliga samtalet. Vad innebär det och hur känns det att bli diskriminerad på arbetsplatsen, i skolan, av vårdpersonal och av samhället, skriver Anki Sandberg ordförande för Hjärnkoll.
Demokrati
Almedalsveckan blir startskottet för en valrörelse som av allt att döma kommer att präglas av hårda motsättningar mellan partierna. Sverige är ett polariserat land och det är inte bara politikerna som står långtifrån varandra. Näthat och rasism breder ut sig, inte minst blev det tydligt när fotbollsspelaren Jimmy Durmaz utsattes för en rasistisk hatkampanj.