Dagens Samhälle granskar och bevakar Sveriges demografi. Här kan du ta del av nyheter och artiklar som rör den svenska befolkningsutvecklingen.
Redaktionskrönika
Lågkonjunktur, inflation, pensionskostnader och en demografisk utveckling som gör att behoven ökar stort inom vård och omsorg. Lägg till det hårdare ekonomistyrning och skarpare balanskrav. Framtiden ser tuff ut för ekonomin i kommuner och regioner.
Kompetensförsörjning
Det råder motsatsen till en babyboom i Sverige. Nu gör de minskade barnkullarna att kommuner måste anpassa förskoleverksamheten, samtidigt som man måste vara redo för att det kan vända. ”Viktigt att inte förhasta sig”, säger Tina Persson, förskolechef i Eskilstuna.
Kompetensförsörjning
Det finns en större förväntan på tjejer att flytta och vidareutbilda sig. ”Det är ett slags diskriminering”, säger Janna Lundberg, lektor i samhällskunskap.
Forskarens bästa tips: Sluta satsa på återvändare och inflyttare – gör så här i stället.
Kommunal ekonomi
Fler invånare är många kommunpolitikers dröm. Men i vissa kommuner skulle bara en tredjedel av dem som redan bor där rekommendera andra att flytta dit – i andra långt över 80 procent. DS har hela listan.
• Varumärkesexpertens bästa råd till politiker som vill få fler invånare.
Kommunal ekonomi
Har kommunen råd att bygga ny simhall? Räcker skatteintäkterna? Måste vi spara? Det är du som förtroendevald som styr – och som måste hitta rätt i nyckeltalsdjungeln.
Dagens Samhälles ekonomiskola del 6 lär dig analysera bokslutet. Du får:
• Måttet som talar om hur sårbar din kommun är.
• Lära dig när läget är illavarslande.
• Så påverkar börsen kommunens ekonomi.
• Viktigaste indikatorn att ha koll på.
Kommunal ekonomi
Alla kommuner vill ha fler invånare och öka sina skatteintäkter. Men hur mycket pengar ger nya invånare? Svaret är inte det du tror.
• 3-åringen ger fem gånger mer än en bankdirektör
• Därför överskattas intäkten av nyinflyttade
• Kommunen som går back om en höginkomsttagare flyttar in
Kommunal ekonomi
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt.
I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra.
Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr de ekonomiska förutsättningarna.
I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller.
• Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför
• Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna
• Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest
• Stora skillnader i skattekraft
Kommunal ekonomi
Ungdomarna fortsätter att fly småkommunerna i glesbygden. ”De ungas rörelsemönster avgör vilka platser som växer”, säger Charlotta Mellander, forskare vid Jönköping university.
• Lista: Så stor är befolkningstillväxten i universitets- och högskolestäder.
• Lista: Här är småorterna unga flyr.
Kommunal ekonomi
Klyftorna mellan stad och land ökar. Arbetande i en Norrbottenskommun har flest barn och gamla att försörja. Skillnaden är enorm jämfört med Stockholmsregionen.
• Hela listan: Så många måste de arbetsföra försörja – kommun för kommun.
• Kommunalråd kräver åtgärder från staten.
• ”Inte bara vi som kommer att ha den här problematiken i framtiden.”
Äldreomsorg
Antalet 80-plussare växer kraftigt de kommande tio åren. Det ökar behovet av äldreomsorg - och sätter press på framför allt vissa kommuner att locka till sig barnfamiljer och andra yngre invånare. ”Vi har stora visioner om att öka inflyttningen”, säger verksamhetschef i Mullsjö.
Kompetensförsörjning
Hallå där Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för S och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, som utsetts till chef för regeringens nya kansli för ett hållbart arbetsliv.
Äldreomsorg
Stress och ad-hoc-lösningar – oacceptabla arbetsvillkor i omsorgen måste bort. Det anser nationella samordnaren Göran Johnsson som ilsknat till över kvinnors dåliga arbetsmiljö och kräver handling. ”Lägstanivån är helt enkelt för låg.”
Kommunal ekonomi
En gigantisk industrisatsning på uppskattningsvis 25 miljarder kronor ska bana väg för 1 500 jobb i produktionen av fem miljoner årston fossilfritt grönt stål i skogen utanför Boden. Nu jagar kommunalrådet invånare och bostadsprojekt.
Skola
Åre, Laxå och Ödeshög är de nya barnkommunerna. Medan tillväxten bland de yngsta tvärnitat i större städer ökar antalet barn snabbt på helt andra håll. Dagens Samhälles granskning visar hur ökningen av barn ger kommunerna plus i förskoleekonomin.
Debatt
Flera professionsgrupper måste bli mer uppmärksamma på den äldres näringsintag och vikt och jobba med en systematik som gör att undernäring kan upptäckas och förhindras i tid, skriver Livsmedelsakademins vd Lotta Törner och ordföranden för omsorgsnämnden i Kävlinge Annsofie Thuresson (M).
Kommunal ekonomi
2019 blev ännu ett starkt år för kommunekonomin med 17 miljarder i samlad vinst. Men under ytan signalerar många kraftiga problem: hos 116 kommuner räcker skatteintäkter och statsbidrag inte till för att finansiera driften. Se resultatet i din kommun – hela listan.
Debatt
Välfärden är ett gemensamt nationellt ansvar och det är därför inte rimligt att invånare i vissa kommuner tvingas att betala mer för samma välfärd. Det skriver Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, som uppmanar deltagarna på Centerpartiets kommundagar att använda sin samlade politiska kraft för att slå ett slag för utjämning mellan kommuner.
Debatt
Regeringen vill visa att de tar frågan om välfärdens utmaningar på allvar genom tillsättandet av Välfärdskommissionen. Men kommissionen saknar en viktig byggsten: de privata välfärdsaktörernas röst. Det är märkligt, skriver Praktikertjänsts styrelseordförande Urban Englund och koncernchef Carina Olson.
Infrastruktur
Svenskarna arbetspendlar som aldrig förr. 1,7 miljoner pendlar till en annan kommun för att jobba. Och 150 000 pendlar minst 15 mil enkel väg. På 14 år har långpendlarna blivit 28 procent fler. Från till exempel Umeå jobbpendlar över tusen personer till kommunerna i Stockholms län.
Skola
Storebror inte bara ser dig – han styr över dig också. Förstfödda är klart överrepresenterade i både kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdagen, visar ny forskning. En förklaring kan vara uppväxtmiljön. – Yngre syskon får helt enkelt en mer fördummande miljö, säger statsvetaren Sven Oskarsson.
Skola
Låga födelsetal runt millennieskiftet och betydligt fler födda i yngre årskullar är en förklaring till att antalet elever i grundskolan har ökat. De barn som nu går på lågstadiet är betydligt fler än de tonåringar som lämnat grundskolan de senaste åren.
Kommunal ekonomi
Den stora ökningen av antalet barn och unga är en orsak till att kommunerna nu går mot kärvare tider. I vissa kommuner har antalet skolbarn ökat med drygt 30 procent på sju år. Här ökar och minskar antalet skolbarn mest - se hela listan.
Debatt
I dag väljer männen bort vård och omsorg på grund av de uppenbart sämre villkoren i branschen. Vi uppmanar därför våra folkvalda politiker i kommuner och regioner att inse att vi inte kan klara kompetensförsörjningen om vi bara kan rekrytera ur halva befolkningen, skriver Jenny Wibacke ordförande för Ledarna inom vård och omsorg.
Gästkrönika
Det är inte rätt att betrakta människor som problem bara för att de ser mörkare ut, har andra vanor eller äter andra djur. Det är heller inte rätt att opinionsbilda för att bejaka irrationella känslor – vilket är det som görs när demografin, människorna i sig, problematiseras.
Gästkrönika
Det är bara fyra år sedan som den nu helt odramatiska volymfrågan låg på fel sida om den anständighetsgräns som Ivar Arpi nu återigen påstås ha överskridit. Frågan är om de grindvaktande medierna själva inser hur de gång på gång undergräver sin egen betydelse.
Debatt
En välfungerande och utbyggd primärvård är en grundförutsättning för att nå målet om en kostnadseffektiv och jämlik vård. Vägen dit nås inte genom detaljstyrning med skärpta vårdgarantier eller tillfälliga satsningar utan genom långsiktig forskning och utbildning, skriver Svenska Läkaresällskapets Britt Skogseid och Lars Borgquist.
Debatt
För att lösa kompetensproblemen i hälso- och sjukvården måste regionerna erbjuda alla medarbetare stimulerande arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter. Det krävs en personalpolitik som bidrar till en attraktiv och inkluderande utvecklingskultur, menar företrädare för fackförbundet Naturvetarna.
Debatt
Offentlig sektor behöver hitta långsiktiga lösningar för att klara av att finansiera välfärden och klara kompetensförsörjningen. Tillsammans arbetar vi för att frigöra tid till det som är vårt viktigaste uppdrag − att möta och hjälpa människor. Det som kan automatiseras ska automatiseras, skriver företrädare för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) välfärdsråd.
Debatt
Nästan all regional kollektivtrafik i Sverige ska upphandlas på nytt inom de närmaste fyra åren. Vägen till bättre upphandlingar går via färre särkrav, bejakande av innovativ teknik och ett medvetet val av kostnadseffektiva kollektivtrafiklösningar, skriver Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.
Skatt
Sedan 2014 har rikets genomsnittliga kommunalskatt ökat med 26 öre per hundralapp. Stat, landsting och kommuner måste sluta se skattehöjningar som ett universalmedel mot alla problem och utmaningar vi står inför, skriver företrädare för Skattebetalarna.
Arbetsvillkor
Sverige är inget rättssäkert land. Vi tvingas ständigt se hur människor hamnar i kläm mellan lagar och regler å ena sidan och vanligt sunt förnuft å den andra sidan, skriver ett flertal debattörer och uppmanar fler att skriva under deras upprop för Gino.
Kommunpolitik
Demografin har sedan 1980-talet inneburit ökade behov av kommunal välfärd med i snitt cirka 0,5 procent per år. Hittills har utvecklingen av den arbetsföra befolkningen trampat på i mer eller mindre exakt samma takt. Hädanefter kan vi glömma det.
Demokrati
I det politiska uppdraget ingår inte att ha åsikter om vad som helst. Debatten om Göteborgs Stadsteaters uppsättning av Jihadisten borde inte handla om om vi ska dalta med terrorister eller inte, utan om vikten av att värna om den fria kulturen.
Kommunal ekonomi
Sverige har lyckats med det ingen trodde var möjligt år 2000; att radikalt ändra den åldersstruktur som då tycktes skriven i sten. Invandringen har bromsat försämringen i åldersstrukturen och framtidsutsikterna med den nettoinvandring som SCB räknar med ser goda ut. Om Sverige lyckas tillvarata de många arbetsföra människor som invandrat så kan de bygga ekonomin och därmed landet starkt igen.
Integration & segregation
Den inflyttning som resten av Sverige behöver kommer knappast på annat sätt än genom invandring. Tyvärr är den möjligheten nu borta i och med att Sverige stängt gränserna. Men var vår välfärd verkligen i fara? För mig förefaller det som att delar av vårt samhälle drabbades av panik - vi borde ha hanterat situationen bättre.
Arbetsvillkor
Kristdemokraterna föreslår fördubblat jobbskatteavdrag och examensbonus för personer under 25 år. Syftet är att förlänga den aktiva tiden i arbetslivet, vilket är nödvändigt med tanke på den demografiska utvecklingen. Den tid som etableringsåldern i arbetslivet kan sänkas är viktig för den enskilde, samhället i stort och pensionssystemet.
Perspektiv
Hotet om stora kostnadsökningar på grund av den demografiska utvecklingen har hängt över välfärden i ett par decennier, men blir extra påträngande under de närmaste åren. Mot det står bilden av välfärdstjänster som med hjälp av smarta digitala hjälpmedel åstadkommer både kvalitetslyft och väsentligt lägre kostnader. Nationalekonomen Stefan Fölster resonerar om dessa motverkande perspektiv utifrån sin bok Robotrevolutionen.
Perspektiv
Migration och invandring är ett naturligt fenomen. Det är något som förekommit genom alla tider och bidragit till att utveckla de samhällen som folk flyttar till, även om det inte är en enkel process. Hur mycket invandringen bidrar till att utveckla Sverige är inte statiskt utan något påverkbart, skriver professor Jesper Strömbäck, aktuell med boken Utan invandring stannar Sverige.
Sjukvård
Vi välkomnar att primärvården lyfts fram som den viktigaste aktören i utredningen om en effektivare sjukvård. För sköra äldre är den hälso- och sjukvård som ges i primärvården central. Därför behövs det ett perspektivskifte inom sjukvården så att den delen garanteras mer resurser och kompetens. Det skriver Sineva Ribeiro och Christina Tallberg, ordförande i Vårdförbundet respektive PRO.
Kommunpolitik
Den svenska välfärdsstaten står inför stora utmaningar på både kort och lång sikt. Den demografiska utvecklingen under de närmaste åren sätter tillsammans med höstens flyktingkris stor press på ekonomin. Höjd produktivitet blir avgörande för att klara välfärdens finansiering, skriver chefekonomen Ann Öberg och Anders Morin som är ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv.
Kommunpolitik
Hur Sverige ser ut om trettio år beror på hur den demografiska utmaningen hanteras, och hur vården, skolan och omsorgen moderniseras. Sanningen är att de flesta av de senaste decenniernas reformer varit verkningslösa. Vi måste inte minst använda data om välfärdssystemen på ett nytt sätt.
Integration & segregation
Närmare en tredjedel av alla barn i Sverige tillhör olika minoriteter i dag. Gemensamt för många av dem är att de växer upp i segregation och fattigdom. Det är detta, inte den tilltagande mångfalden i sig, som oroar inför framtiden, skriver Tobias Hübinette.