Få hela storyn
Starta din prenumeration
Coronaviruset sätter hård press på kommuner och regioner. Finns tillräckligt med vårdplatser? Hur skyddas de äldre? Stängs skolorna? Vilka effekter får viruset på kommunernas och regionernas ekonomi? DS bevakar dessa och andra relaterade frågor.
Ledarskap
Hur kan nudging bli ett framgångsrecept för att ändra medborgares beteende? Är det de traditionella mediernas kanaler eller de egna som ska få mest uppmärksamhet från kommunikationsavdelningen? Branschexperter svarar på frågor om de viktigaste utmaningarna.
Sjukvård
Vem som ansvarar för vad i en krissituation måste bli tydligare. Det säger Eva Nypelius (C) som leder SKR-gruppen om lärdomar från pandemin. Hon konstaterar också att krisberedskapen behöver bli bättre – inte minst på grund av det osäkra världsläget.
Sjukvård
Den valda vägen för Sveriges smittskydd med inriktning på frivillighet var i grunden riktig. Men regeringen får skarp kritik för att åtgärderna var få och sena och för att politikerna inte tog ledningen under samhällskrisen.
I coronakommissionens slutbetyg får även Folkhälsomyndigheten och dåvarande generaldirektören kritik.
Näringsliv
Nu ökar beläggningen på de tre stora omsorgsbolagens äldreboenden igen och omsättningen likaså. Humana rustar också för att ett ”svårare samhällsklimat” gör att klienter inom individ- och familjeomsorg har större behov.
Kompetensförsörjning
”Det kostar lite mer än vad man har råd med”. ”Aldrig i den här omfattningen tidigare”.
Det är fullt av idéer när offentlig sektor nu kraftsamlar för att fixa sommarens semesterbemanning – trots pandemitrötta medarbetare.
Skola
För att klara personalbristen vill Lindesberg och Mörbylånga att så många som möjligt håller barnen hemma från förskolan i en månad. I gengäld får föräldrarna reducerad avgift. I Mörbylånga gäller erbjudandet även den som vabbar.
Sjukvård
Familjekarantän slopas för friska personer som har fått dos tre, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller har en nyckelroll i en samhällskritisk verksamhet. För alla andra kortas tiden i karantän från sju till fem dagar.
Debattsvepet
Låt kommunerna få en egen polis för att klara säkerheten, skriver Stiftelsen Tryggare Sveriges generalsekreterare. Ojämlik tillgång till vaccintider, elsubventioner och planering av nya bostadsområden är andra ämnen i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Trafikverkets nationella plan för infrastrukturen kritiseras av miljöpartiet denna måndag. Vi ser också mycket debatt på energiområdet. Här finns förslag om bidrag för omställning från eluppvärmning, debatt om vindkraftskritik och kärnkraftens ställning i EU.
Arbetsvillkor
10 000-kronorskravet är borta. I den avtalsrörelse som nu rullar i gång mellan Vårdförbundet och SKR står stress och ohållbara arbetstider i fokus. ”Pandemin har absolut en stor betydelse för den här avtalsrörelsen”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Näringsliv
Ambeas nya vd Mark Jensen har analysen klar efter pandemin. Dåliga kunskaper i svenska språket ställde till det och skyddsutrustning saknades. ”Det misstaget ska vi inte göra om – vi vill ha ett eget lager.”
Så ser vd:n på:
* Fördelarna med stordrift.
* Äldrevården efter pandemin.
* Vinster och valfrihet i välfärden.
Demokrati
Coronakommissionens slutsatser får inte användas för att begränsa det kommunala självstyret. Det menar SKR:s ordförande och medlemmar som försvarar organisationens roll under pandemin. ”Det hade varit otroligt allvarligt om vi suttit med armarna i kors”, säger Anders Knape.
Näringsliv
Pandemin har slagit hårt mot de privata äldreomsorgsaktörernas ekonomi. Minskad beläggning och ökande kostnader har medfört förluster på hundratals miljoner kronor. Det framgår när DS granskar de största aktörerna på marknaden.
* Så många färre bor på äldreboende. Lägsta siffran sedan 2014.
* Efter pandemitappet – så ser de största bolagen på framtiden.
Debattsvepet
Sverigedemokraternas sätt att hantera sin position i kommun- och regionstyren debatteras denna tisdag. Liberalernas vägval i rikspolitiken, regeringens krisstöd och så aborträtten förstås då det är internationella aborträttsdagen är andra ämnen i debatten.
Äldreomsorg
På ett äldreboende i Överkalix har sju fullvaccinerade avlidit. Händelsen väcker nya frågor om smittskyddet i omsorgen. Viktigast är att få personalen att vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten. ”Regionerna vill inte ha vaccinationstvång”, säger Emma Spak på SKR.
Organisation
Fortsatt distansarbete blir det nya normala för tusentals anställda i kommunhusen. Men inte för alla. Linköping har redan påbörjat en återgång. ”Vissa mår inte bra av att jobba på distans”, säger kommunens tf hr-direktör Frida Andersson.
Kommunal ekonomi
Kommunsektorn ser inte ut att få det utlovade bidraget för pandemins merkostnader i år. Nu går kommuner ut i ett upprop till finansministern och varnar för att uteblivet stöd slår mot kvaliteten i hela välfärden. ”Vi har redan en tuff ekonomi”, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande (S) i Kramfors.
Kompetensförsörjning
569 miljoner kronor. Det blir slutnotan för regionernas krislägesavtal under pandemin. ”Utan avtalet hade vi varit tvungna att välja vilka patienter vi skulle kunna vårda”, säger Patrik Wallnor Fundin, gruppchef för thoraxintensiven på Akademiska sjukhuset. Men han varnar för att personalen nu är så utsliten att de funderar på att sluta jobba.
Kommunal ekonomi
Att regeringen föll på måndagen skapar oklarheter kring statsbidrag och utredningar som berör kommuner och regioner. Och vid en fjärde pandemivåg finns risk att upparbetade beslutsvägar inte fungerar lika effektivt, befarar SKR:s chefsekonom.
Sjukvård
Att möta dem som drabbats hårt av besöksförbudet i äldreomsorgen har varit tungt för socialministern, som under det intensiva pandemiåret själv blev cancerpatient. Nu nämns hon som partiledarkandidat och säger att hon är bekväm i rampljuset.
Näringsliv
Pandemin slog ut Strömstads två viktigaste näringar, handeln och turismen, över en natt. Efter 15 månaders krisstämning vågar kommunen titta framåt igen – men oro finns för en social baksmälla. ”Det vi behöver nu är jobben”, säger Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande (S).
Debattsvepet
Föräldrarna i landets mest utsatta områden gillar det fria skolvalet, skriver företrädare för Almega denna onsdag. I debatten syns även regeringens plan för att få fart på arbetsmarknaden när Sverige återstartar och kritik från Sveriges Läkarförbund mot regeringens krishantering.
Arbetsvillkor
Nästan en halv miljard kronor. Minst så mycket har krislägesavtalet kostat Sveriges regioner under pandemin. Den sjuksköterska som fått mest i krisersättning har fått 411 162 kronor extra i lönekuvertet. ”Det är enormt mycket pengar. Men det är väl använda och investerade skattepengar”, säger Patrick Nzamba, hr-direktör i Region Jönköping. Se kostnaderna region för region.
Sjukvård
Fördubblade köer. Lång väntan för dåliga höfter och knän. Tredje vågen har fått vårdskulden att växa, visar nya siffror. Efter en omorganisation slipper patienter på Gotland vänta. ”Ett strategiskt val”, säger sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist.
Debatt
I stället för att modernisera våra bussar genom att installera fler kortläsare väljer Kristoffer Tamsons (M) att mångdubbla biljettkontrollerna och anklaga resenärerna för fusk, skriver oppositionsregionrådet Anna Sehlin (V).
Kommunal ekonomi
Äldreomsorgen får över 14 miljarder kronor i riktade statsbidrag i år. Men nästa år försvinner 8 av dem. SKR varnar i ekonomirapporten för risken att statsbidragen driver upp kostnaderna i äldreomsorgen till ohållbara nivåer.
Debattsvepet
Skolfrågor är i fokus för debatten denna onsdag: socioekonomisk resursfördelning, skolpengens fördelning mellan kommunala och fristående skolor och lärarsituationen under pandemin debatteras. Och 14 forskare har påpekanden om den svenska pandemistrategin.
Sjukvård
I kommunerna växer oron för att coronasmittan åter ska få fäste på äldreboendena. I Göteborg är kommunstyrelsens ordförande kritisk till att det nationella besöksförbudet inte återinförts och i Eskilstuna talar den ansvariga politikern om att man infört ett förbud på egen hand.
Redaktionskrönika
Gustav Mahler skrev sin nionde och sista (fullbordade) symfoni bara några år före sin död. Han avled 1911, vid 50 års ålder. Nästan som om han hade en föraning av vad som komma skulle tonar symfonins sista sats, adagiot, mycket sakta ut i tystnad, intet. Enligt kompositörens råd i partituret ska den spelas ersterbend, döende på svenska.
Regionpolitik
Det kommer att ta minst ett år att arbeta ikapp den vårdskuld som byggts upp under coronapandemin. Den bedömningen gör de flesta regioner i Dagens Samhälles enkät. Mot strömmen går Region Kalmar län som har organiserat om operationsverksamheten för att komma i kapp redan till årsskiftet.
Debatt
Att ordna fram munskydd, handsprit och plastförkläden till hemtjänsten eller andningsskydd och visir till sjukvården klarade inte eliten. Mellan oss här nere och de där uppe har förtroendeklyftan redan vuxit till en avgrund, skriver läkaren Nils Littorin.
Debatt
Med covid-19 är det tydligt att vi långt tidigare borde ha digitaliserat vård och omsorg. Frågan är varför den digitala omvandlingen går så sakta. De hinder som finns beror mer på kultur och ledarskap än teknik. Efter hanteringen av covid-19 är det dags att göra prioriteringar som bidrar till socialt hållbara lösningar, skriver Eva Franzén och Peter Berggren.
Debatt
Om Sonesson och Palmqvist tycker att det är angeläget att mitt i ett nationellt krisläge initiera en debatt kring nuvarande ansvarsfördelning av mottagandet av asylsökande, föreslår Migrationsverket att duon snarast tar kontakt med sina kolleger i riksdagen för att få till stånd en förändring, replikerar Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson.
Debatt
Kris- och nödlägen är kända riskfaktorer för barns hälsa och välmående, inklusive våldsutsatthet. För att motverka detta behövs en konsekvensanalys som klarlägger risker och fastställer förebyggande åtgärder från ett barnperspektiv, skriver professor Laura Korhonen på Barnafrids vägnar.
Debatt
I takt med coronavirusets utbredning sprider sig även ensamheten i människors hem, på landets sjukhus och på särskilda boenden. Anhöriga är oroligare än någonsin, men behöver hålla avstånd för att inte sprida smitta eller bli smittade, skriver riksdagsledamoten Lina Nordquist (L) och anhörigsamordnaren Christianne Simson.
Gästkrönika
Coronasmittans första genomgripande konsekvens var att toalettpapperet tog slut i butikerna. Men även om hamstern blivit vårt nya ideal hade långt ifrån alla hamstrat nödvändiga artiklar i tid. Inom sjukvården hade exempelvis ingen tänkt på att bunkra skyddsutrustning.
Debatt
Den psykiska ohälsa kommer att öka till följd av coronapandemin. Vi uppmanar därför våra partikamrater och andra politiker runt om i landet att lägga förslag som förebygger och förbereder för denna utveckling, skriver socialdemokraterna i Region Kronoberg Henrietta Serrate och Robert Olesen.
Debatt
Kommuners och regioners bristande framförhållning när det gäller materiel, skyddsutrustning och personal gör att våra medlemmar och andra professioner i vården riskerar sina egna liv för att rädda andras. Den starka ansvarskänslan gentemot patienterna får inte utnyttjas, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Upphandling
Apotekstjänstkrisen i höstas gav erfarenheter som Socialstyrelsen har nytta av nu när de koordinerar skyddsutrustning och IVA-platser mellan regionerna. Viktigt i arbetet är att skilja mellan fakta, gissningar och åsikter, säger stabschefen för Socialstyrelsens krisledningsorganisation Pontus Rotter.
Debatt
De flesta myndigheter vidtar kraftfulla åtgärder för att försöka begränsa smittspridningen av coronaviruset. Men inte Migrationsverket – dess uppdrag verkar vara helt oförändrat, skriver kso Christian Sonesson (M) och arbetsmarknadsnämndens ordförande Karin Palmqvist (M) i Staffanstorps kommun.
Debatt
Barnperspektivet måste väga tungt i kommunernas krishantering av coronaviruset och i regeringens åtgärdspaket. Behovet av att begränsa smittspridningen får inte göra att vi missar de negativa konsekvenser som varje åtgärd kan få för barn och unga, skriver Vision.
Upphandling
Coronakrisen sätter många leverantörer till offentlig sektor under press. En pandemi kan räknas som force majeure, men en upphandlande myndighet kan fortfarande ställa en hel del krav på leverantörer som påstår att de har svårt att leverera.