Tusentals operationer ställs in varje vecka till följd av coronapandemin, visar DS granskning. Vårdskulden växer och samtliga regioner kommer att få det tufft att beta av operationsköerna. Ny rapport varnar för psykisk ohälsa hos vårdpersonalen som en följd av krisen. Uppskjuten semester blir det dock inte om vårdfacken centralt får bestämma.
Arbetsvillkor
Kommunen gick ut med ett nödrop till allmänheten när personalen i äldreomsorgen insjuknade i covid. Och fick napp direkt.
”Till och med en politiker i socialnämnden hörde av sig och ville hoppa in och jobba”, säger socialchefen i Krokom.
Äldreomsorg
Under sommarens första hälft har covidsmittan åter ökat. För Ånges äldreomsorg har det varit kämpigare än under pandemiåren. Hittills har man haft ett 50-tal covidsmittade bland personal och brukare. Samtidigt är personalen utmattad och läget försvåras av att de nationella restriktionerna för besökare och allmänhet är slopade.
Sjukvård
Brist på sociala sammanhang under pandemin, en ohållbar skolmiljö och stress är några av orsakerna till att fler barn och unga mår dåligt i dag.
Sedan 2017 har antalet barn som söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ökat stadigt, visar en ny kartläggning.
Ledarskap
Högre nivåer av ångest och stress än Försvarsmaktens anställda som kom hem från Afghanistan. Det visade Södertälje sjukhus och Region Östergötlands screening av vårdpersonalen efter pandemin. Att få personalen på rätt köl kommer att ta tid.
• Så jobbas återhämtningsskulden bort.
• Metoderna som INTE hjälper mot stress.
• Nya arbetstidsmodellen som ska locka tillbaka IVA-personalen.
Kommunal ekonomi
Regeringens vårändringsbudget innehåller åtgärder för 31,4 miljarder kronor, bland annat pengar till vården, det civila försvaret och flyktingar. Frågan är om regeringen får igenom sitt förslag om mer pengar till pensionärer.
Debatt
Den idéburna vården och omsorgen ställde om och har hanterat nya behov under pandemin. Men det löfte som regeringen gav oss i början av pandemin – att alla extra kostnader skulle kompenseras – återstår att uppfylla, konstaterar representanter för Famna och Fremia.
Sjukvård
Den valda vägen för Sveriges smittskydd med inriktning på frivillighet var i grunden riktig. Men regeringen får skarp kritik för att åtgärderna var få och sena och för att politikerna inte tog ledningen under samhällskrisen.
I coronakommissionens slutbetyg får även Folkhälsomyndigheten och dåvarande generaldirektören kritik.
Debatt
Inför nästa stora hälsohot måste lärosätenas kompetens och resurser användas på ett bättre sätt än under den gångna pandemin. Nu krävs ett mer genomtänkt och bättre fungerande samarbete mellan akademi och samhälle, skriver företrädare för Karolinska Institutet.
Debatt
Pandemin blottlade den omfattande ålderismen i Sverige. Samhället signalerade till oss: håll er undan, ni behövs inte. Men nu ser vi ett ljus i tunneln, konkreta förändringar är på väg, skriver riksdagsledamöterna Elsemarie Bjellqvist (S) och Barbro Westerholm (L).
Sjukvård
Regioner och kommuner ska vara skyldiga att hjälpa varandra vid kris eller krig, och staten ska kunna peka med hela handen om någon inte vill. Regeringens utredare föreslår också att staten ska kunna besluta om katastroftillstånd.
Sjukvård
SKR får byråkratin att svälla och driver på vårdkonsumtionen. Verksamhetschef och överläkare Stella Cizinsky har en klar bild av vad som är vårdens största problem.
• Lärdomen efter covid-19: ”Skulle vi även kunna göra utan pandemi”
• Så behåller cheferna verklighetskontakten: ”Borde vara tvingande”
• Läkarens recept till politikerna
Gästkrönika
I år har vintern varit tung och mörk. Nyårshelg med extrainsatta krismöten. Hela januari en kamp där vi omvandlat avdelning efter avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset till covid-vård samtidigt som allt fler medarbetare varit frånvarande.
Sjukvård
Under två års tid har Region Stockholm pressats av pandemin. Nu planeras för bonus till alla anställda. Vårdpersonal kan även se fram emot extra semesterdagar. ”Som gör att de kan unna sig något extra”, säger finansregionråd Iréne Svenonius (M).
Kompetensförsörjning
De lättade direktiven om hemkarantän och MSB:s nya lista över personer som undantas från förhållningsreglerna välkomnas av flera kommuner. ”Vi gjorde vår egen lista på nyckelfunktioner direkt i går kväll”, berättar Östersunds kommundirektör.
Sjukvård
Familjekarantän slopas för friska personer som har fått dos tre, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller har en nyckelroll i en samhällskritisk verksamhet. För alla andra kortas tiden i karantän från sju till fem dagar.
Sjukvård
Uppemot 50 vårdplatser på Akademiska sjukhuset i Uppsala är stängda på grund av personalbrist. Regionen har gått upp i förstärkningsläge för att klara trycket och regionen går nu igenom samtliga rutiner för att effektivisera.
Sjukvård
Sjukvården sliter med bemanningen och coronaviruset tvingar allt fler sjukhus i stabsläge. Västernorrland omprioriterar sina resurser och tar in sjuksköterskor från privata vårdgivare – samtidigt går personalen på knäna. ”Jag är väldigt bekymrad över situationen”, säger regiondirektören.
Debattsvepet
Rökfritt Sveriges vision kan bara nås med tydligare samverkan mellan kommuner och regioner, enligt M-politiker.
Transportföretagen vill att regeringen agerar för att stärka sjöfarten. Läkarförbundet och Vårdförbundet kräver en kriskommission.
Sjukvård
Antalet personer som vårdas för covid-19 har ökat stadigt i takt med omikronvariantens höga smittsamhet. Men enligt flera regioner kan siffrorna vara missvisande eftersom även patienter som lagts in av andra skäl ingår i statistiken, rapporterar Dagens Nyheter.
Kompetensförsörjning
Akut personalbrist fick Trollhättan att tänka nytt. I förra veckan efterlyste staden personal till äldreomsorgen och hemtjänsten på Facebook. ”Vi fick så många sökande att vi var tvungna att ta bort inlägget”, säger verksamhetschef Marie Uls.
Sjukvård
Smittan rusar till rekordnivåer och nu införs nya restriktioner. Kommuner och regioner bör se till att anställda som kan arbeta hemifrån gör det, meddelar regeringen. ”Hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna”.
Sjukvård
Smittspridningen ökar och vissa sjukhus är hårt belastade. Flera regioner larmar dessutom om hög sjukfrånvaro bland personalen på grund av covid-19. ”Det är en tydligt ansträngd situation”, säger Emma Spak på SKR.
Debatt
I brist på nationell styrning har de 21 regionerna alla genomfört covidvaccineringen på sitt eget sätt. Vi menar att en större enhetlighet och tydligare nationell styrning skulle bidra till ökad effektivitet, skriver Vårdföretagarna.
Sjukvård
Vaccinkrav vid nyanställningar splittrar Kommunsverige och väcker kritik. I Orsa har JO-anmälningarna ramlat in sedan tvånget infördes. Men kommunalrådet försvarar beslutet och säger att de flesta reaktionerna är positiva.
Debattsvepet
Sveriges energiförsörjning är i fokus i dagens debattsvep. Eon vill öka elnätsinvesteringarna. M:s regionråd i Skåne vill ha mindre politiskt käbbel om vilket energislag som är bäst och Miljöpartiet tycker att Moderaternas extrema motstånd mot vindkraft riskerar att bromsa energiomställningen.
Utöver det: Klimatavtal mellan stat och kommuner, vaccin för barn och dos 3 för lärare.
Äldreomsorg
Att sambandet mellan lägre medicinsk kompetens och högre risk för smitta och dödsfall i äldreomsorgen är tydligt visade coronakommissionen i sin rapport för ett år sedan. Nu ökar andelen sjuksköterskor i kommunerna.
Debatt
Covid-19 pandemin har både ökat kraven på hälso- och sjukvården och myndigheter. Det handlar bland annat om skärpta krav på snabbhet, effektivisering och att använda digitaliseringens möjligheter. Det är upp till oss att säkerställa att vi lyckas, skriver Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.
Gästkrönika
Nu ökar smittan igen och vi kommer med all sannolikhet att behöva leva med fler restriktioner under vintern. Men jag är övertygad om att vår strategi, som i så hög grad bygger på tillit till individens eget ansvar, är mer hållbar än stenhårda lagar och kontroller.
Ledarskap
Smittspridningen i Västerås är så hög att kommunen har bestämt att all personal i äldreomsorgen ska covidtestas tre gånger i veckan. Den som nekar får inte jobba. Äldrenämnden öppnar för ytterligare åtgärder om inte fler anställda vaccinerar sig.
Hållbarhet
Covidvården genererar tusentals ton begagnade skyddsmasker, arbetskläder och annat smittförande avfall. Men flera regioner har ännu inte uppfyllt kravet att rapportera de farliga restprodukterna till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Debatt
Även om kostnaderna för demensvård nu verkar sjunka då färre har en diagnos är detta bara kortsiktigt. En minskning av antalet demensdiagnostiserade betyder inte att dessa patienter inte längre existerar. Regioner och kommuner måste därför avsätta mer resurser för vård och omsorg av patienter med kognitiv svikt, skriver forskarna Michael Axenhus, Gösta Bucht och Bengt Winblad.
Debatt
Socialstyrelsen fick sent i våras uppdraget att fördela medel i form av en ”återhämtningsbonus”. Att starta upp ett helt nytt statsbidrag av denna storleksordning är ett omfattande arbete som måste utföras noggrant, replikerar Stina Isaksson tf enhetschef på Socialstyrelsen.
Debatt
Trots att forskningen visat vad som fungerar så envisas stora delar av den offentliga sektorn med metoder som inte får fler att vaccinera sig. Varför bryr sig så få regioner om den forskning som visar hur människor beter sig, frågar tidigare kommunalrådet Björn Sundin.
Äldreomsorg
I Arjeplog får ovaccinerad hemtjänstpersonal inte längre besöka brukarna, i stället får de diska och städa. Kommunal har invänt mot beslutet. Kommunens socialchef Robert Cortinovis säger att han vill skydda de äldre från att smittas av covid-19: ”Vi värnar om de äldre, de svagaste och sköraste.”
Debattsvepet
Socialstyrelsen måste besluta om vilka kommuner och regioner som ska få ta del av statens återhämtningsbonus. Hot, våld och trakasserier mot offentligt anställda måste förhindras. Rektorer för skolor där eleverna har sämst förutsättningar har oftare konflikter med huvudmannen. Andra ämnen som engagerat debattörerna är bland annat sjukvård, bostadsbrist, kulturpolitik och klimatet.
Debatt
Socialstyrelsen måste snarast besluta om vilka kommuner och regioner som ska få ta del av statens återhämtningsbonus. Allt annat är en skymf mot vård- och omsorgspersonalen, skriver terapeuten Olle Beckérus och författaren Ninni Länsberg.
Kommunal ekonomi
Kommuner och regioner tvingas hasta fram nya arbetsmiljöprojekt i höst för att få del av ett nytt riktat statsbidrag på 295 miljoner. Kritiken mot statens hantering är skarp. ”Det här är detaljstyrning från staten som gör det väldigt svårt att använda pengarna på ett viktigt område”, säger Kristina Folkesson, arbetsmiljöstrateg på SKR.
Sjukvård
Att möta dem som drabbats hårt av besöksförbudet i äldreomsorgen har varit tungt för socialministern, som under det intensiva pandemiåret själv blev cancerpatient. Nu nämns hon som partiledarkandidat och säger att hon är bekväm i rampljuset.
Äldreomsorg
”Medarbetare ska inte lida för att de har pratat med media”, säger Jesper Ackinger, stadsdelsdirektör. Så hanterar Stockholms stad uppgifterna om att Attendo struntat i att bedriva kohortvård på ett äldreboende.
Redaktionskrönika
Förhoppningsvis innebär vaccineringen att vi ser början till slutet på den här pandemin. Ja, jag skriver den här. För de kommer igen. Det om något borde förra seklets tre pandemier (Spanska sjukan, Asiaten och Hongkong-influensan) ha lärt oss.