Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Civilt försvar
Kompetensförsörjning
Ska räddningstjänsten kunna arbeta i krig behöver den förstärkas med 16 000 civilpliktiga. Men först om tio år är så många redo. ”Risk att det går för långsamt”, säger chef på MSB. En pilotutbildning i minröjning har redan arrangerats och fler är på gång.
Äldreomsorg
Krisberedskapen inom äldreomsorgen bör stärkas väsentligt, anser regeringen. För att snabba på planeringen får kommunerna i år ett statsbidrag på knappt 100 miljoner kronor. ”Vi ska planera för det värsta”, säger försvarsdirektör på länsstyrelse. MSB ger ut checklista.
Äldreomsorg
Vid omfattande och långvariga strömavbrott är äldreboenden särskilt utsatta. Kommunerna ser nu över behovet av reservkraft, krislådor, vattendunkar och batteribackup. ”Vi är ganska sårbara och det är ingen bra känsla”, säger Tina Isaksson, chef över Göteborgs kommunala äldreboenden.
Ledarskap
Samarbete med politiken tar över som kommundirektörernas svåraste utmaning i år, visar årets kommundirektörsenkät. Lika högt bland utmaningarna hamnar styrningen av ekonomin i mycket omvälvande tider.
Organisation
Om 40 000 personer flyr undan en kärnkraftsolycka, naturkatastrof eller krig är Växjö redo att rycka in. En detaljerad plan för storskalig mottagning är nu klar.
* Så ska radioaktivitet saneras
* Då måste staten hjälpa till
* Nästa steg: upphandling
Kompetensförsörjning
Kriget i Ukraina har tvingat kommuner och regioner att höja sin beredskap. Men de har olika strategier. Vissa har krigsplacerat alla anställda medan andra ser risker med det. ”Jag tycker att det är oansvarigt att göra anspråk på alla”, säger säkerhetsstrategen Jakob Jansson i Helsingborg.
• Lista: Kommunerna och regionerna som krigsplacerat
Debattsvepet
Rekrytering löser inte ensamt välfärdens kompetensproblem. Regeringens elstöd kritiseras för att vara kortsiktiga. Lärare anklagar politiker för att fabulera om skolan.
Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Kompetensförsörjning
Runt 2 000 civilpliktiga är ett bra första steg, men ska räddningstjänsten fungera i krig krävs förstärkning med uppemot 30 000 personer. Den bedömningen gör Peter Arnevall, förbundsdirektör på Storstockholms brandförsvar.
Debattsvepet
I helgens debatt varnas för att skicka handelsnäringen och trygghetskänslan ner i mörkret. Varningar hörs även för otillräcklig satsning på det civila försvaret, höga lönekrav vid arbetskraftsinvandring samt för hälsoappar.
Organisation
Hon jobbar alltid med ”worst case”, och vill att samhällsviktig verksamhet inte bara har en plan B, utan även C och D. Camilla Asp är överdirektör på MSB och fullfjädrad prepper: ”Vi ska göra samhället redo för krig och måste klara otroligt tuffa förhållanden.”
Debatt
Om regeringen menar allvar med att stärka Sveriges totalförsvar måste den ge kommuner och regioner rätt stöd och förutsättningar att lyckas. Det riskerar annars att bli som i den haltande kedjan i rättssystemet.
Infrastruktur
Nato vill att medlemmarna stärker det civila försvaret. Energiförsörjningen ska bli tryggare och sjukvården utvecklas för att klara av stora mängder skadade.
Lista: Det måste kommuner och regioner prioritera om Sverige går med.
Infrastruktur
Kriget i Ukraina gör att det kan bli brist på viktiga vattenreningskemikalier till svenska vatten- och avloppsverk. Kommuner, länsstyrelser och flera myndigheter arbetar intensivt med frågan. ”Just in time”-principen gör systemet sårbart.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog saknar de långsiktiga beskeden i regeringens vårbudget som lades fram på tisdagen. Och så kritiserar hon nyheten om den tillfälliga satsningen på fler sjuksköterskor: ”Driver kostnaderna.”
Kommunal ekonomi
Regeringens vårändringsbudget innehåller åtgärder för 31,4 miljarder kronor, bland annat pengar till vården, det civila försvaret och flyktingar. Frågan är om regeringen får igenom sitt förslag om mer pengar till pensionärer.
Debattsvepet
Miljöpartiet vill rusta cybersäkerheten i offentlig sektor. Den idéburna vården har inte fått kompensation för coronakostnader, varnar Famna och Fremia. Vikten av fri journalistik är ett annat ämne som debatteras i dag.
Organisation
Var tredje räddningstjänst klarar inte beredskapen i fredstid. Det civila försvaret ska skydda oss vid storskaliga cyberattacker och krig – nu växer oron. ”Många lokalsamhällen är sårbara även för vardagens olyckor”, säger enhetschef på MSB.
Lista: Här är det brist på deltidsbrandmän.
Organisation
Sverige har 65 000 skyddsrum med plats för sju miljoner människor. Men i 18 kommuner finns inga alls. ”Initialt är det inte skyddsrum vi behöver ha pejl på”, säger Tranemos krisberedskapssamordnare som pekar ut andra mer överhängande hot.
Hela listan: Så många skyddsplatser har varje kommun.
Organisation
Tempot skruvas nu upp i förstärkningen av det civila försvaret. MSB vill att kommunerna ska få 210 miljoner kronor för att bland annat rusta skyddsrum och larm.
• Civilplikt kan snart införas.
• Så bör kommunerna planera utrymning.
• Bränsledepåer till räddningstjänsten.
Organisation
Storskalig evakuering, reservkraft och trygga punkter med mat och vatten. Hur det ska ordnas utreds nu när Göteborg skakar liv i sin krigsorganisation. ”Frågan har blivit väldigt aktuell”, säger planeringsledaren.