Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Byggkostnader
Stadsbyggnad
Samhällsfastigheter – äldreboenden, skolor, idrottshallar – är mer i fokus än någonsin och privata bolag står i kö för att få hyra ut fastigheter till kommuner. Nu ökar kostnaderna för att hyra samtidigt som de kritiska rösterna blivit fler. Vem ska bygga och äga kommunernas hus?
• Kommunchefen som räknat på bästa lösningen.
• Därför tycker Hemsös vd att kommunerna ska äga det mesta.
• Så skulle kommunerna kunna bygga billigare..
Stadsbyggnad
”Varför möglar skolor?” Vd:n Ilija Batljan gjorde allt för att försvara SBB:s affärsmodell inför landets kommunekonomer på Kommek i dag, torsdag. Men han fick stundom vasst mothugg från Kommuninvest.
Upphandling
Hyresrätter i Gävle och nya förskoleplatser i Orsa. Två exempel på offentliga byggen som inte blir av på grund av skenande byggkostnader. Nu varnas för långvariga effekter på byggtakten: ”Extremt oroande.”
Så gör Stångåstaden för att hålla liv i byggandet – trots kärva tider.
Sjukvård
Beslutet att bygga ett nytt regionsjukhus i Växjö för nära 8 miljarder kronor är klubbat. Men kritiker varnar för en skuldfälla i det osäkra världsläget – dessutom befaras bygget slå mot primärvården. ”Beslutet är fullständigt ologiskt”, säger före detta sjukvårdsdirektör.
Debatt
Byggsektorn präglas av brist på standardisering, innovation och effektivisering. Vi uppmanar kommunerna att upphöra med särkrav och börja bygga mer i trä, skriver flera företrädare för bygg- och fastighetsbranschen.
Sjukvård
Regionerna satsar nära 100 miljarder i stora byggprojekt på landets sjukhus. Tre helt nya akutsjukhus planeras. Ny teknik och omställningen till nära vård driver på byggtakten. Skåne är den region som lägger överlägset mest pengar. Så satsar regionerna – grafik.
Debatt
Det finns ett stort behov av att bygga, renovera, bygga ut eller om sjukhus i hela landet för att framtidssäkra sjukvården. Pandemin har dock gjort planeringen och finansieringen mer osäker och risken är stor att investeringarna skjuts upp. Staten behöver därför vara med och delfinansiera investeringarna, skriver flera kristdemokratiska regionpolitiker.
Debatt
De närmaste tio åren behöver runt 400 miljarder skattekronor investeras för att bygga nya skolor. Det finns en stor risk att det kommer att leda till felaktiga investeringsbeslut som leder till att skolor byggs fort och fel för att mätta det stora behovet.
Debatt
Det räcker inte bara med att politiken gör det enklare att bygga för att sänka kostnaderna. Byggbranschen måste även sopa framför egen dörr. Misstag, bristande kommunikation och dålig styrning inom byggproduktionen fördyrar processen med över hundra miljarder kronor per år.
Stadsbyggnad
Samhället har mycket tjäna på en förändrad planprocess. Ett effektivare och smidigare system som innebär att näringsliv och kommuner arbetar hand i hand, skulle både kunna leda till minskad bostadsbrist och att städerna utvecklas på ett bättre sätt skriver vd:n på Nordika Fastigheter, Jonas Grandér.
Stadsbyggnad
Byggande och stadsplanering ska bli effektivare och billigare med ny teknik. Halmstad har som första svenska kommun byggt en VR-studio där alla inblandade kan vandra runt i byggnader och nya stadsdelar innan det första spadtaget tagits.
Kommunal ekonomi
Många kommuners investeringsbudgetar sätts på måfå baserat på schablonberäkningar utan kunskapen och siffrorna som krävs för att göra rätt bedömning. Det krävs en mer ansvarsfull hantering vid investeringsbeslut av skolor, inte minst med tanke på de 1 100 nya skolor som ska byggas framöver.
Upphandling
Kortsiktig prispress får gå före långsiktiga helhetslösningar i byggupphandlingar. Det riskerar att bli dyrt för skattebetalarna. NCC föreslår i stället att stora byggprojekt ska bedrivas i samverkan — så kallad partnering. Fördelarna är flera.
Stadsbyggnad
Att beställare och övriga svenska folket skulle vara fångna i arkitekternas smakvälde är en lättköpt tankefigur som inte har mycket med verkligheten att göra, skriver Charlotta Holm Hildebrand, Sveriges Arkitekter, i en replik.
Stadsbyggnad
Förra året byggdes cirka 4000 nya bostäder i Skåne. Samtidigt som befolkningen ökade med strax över 14000 personer. Det är en ekvation som inte går ihop. Det råder brist på bostäder i 29 av Skånes 33 kommuner. Den skånska Byggindustrin går på högvarv och kommer i år upp i nivåer av byggande som inte skett sedan miljonprogrammets tid. Trots det sackar Skåne efter andra storstadsregioner där det byggs ännu mer. Därför kraftsamlar Region Skåne och Sveriges Byggindustrier Syd nu för att öka bostadsbyggandet i ett flerårigt samarbete, som presenteras på konferensen Skånskt Bostadsforum idag.
Stadsbyggnad
Produktivitet, effektivitet och kapacitet. Det är något som svensk byggbransch behöver arbeta mer med. SKL och SABO företräder byggherrar och beställare av nya bostäder i en tid av grav bostadsbrist. Sverige har idag EU:s högsta byggpriser. Det är ett stort hinder för våra respektive medlemmar.
Sjukvård
Jag förväntar mig högre krav på sanningssökande och insikt från det största oppositionspartiets gruppledare, skriver Stig Nyman (KD) i sitt svar till Erika Ullberg och uppmanar Socialdemokraterna att redovisa vilka fördyrande tilläggsbeställningar i Nya Karolinska-investeringen som Socialdemokraterna har motsatt sig.
Sjukvård
Nya Karolinska sjukhuset är symtom på en allvarlig ekonomisk sjuka inom landstinget. Kostnadsökningen på nära 10 miljarder kronor är hisnande siffror och motsvarar vad flera nya närsjukhus kostar. Efter åtta år av alliansstyre så ser vi att landstingets ekonomi ständigt tillåts urholkas. Det håller inte, skriver Erika Ullberg (S) i en replik.
Sjukvård
Hela bilden av en politisk kontrovers kring bygget och upphandlingen av Nya Karolinska är ogrundad, men har sannolikt en förklaring i en mediabevakning som i alltför hög grad tecknat en vilseledande bild av vad som hänt, skriver Stig Nyman, före detta landstingsråd (KD).
Stadsbyggnad
Kritiken mot de senaste årens regeringar har varit hård från bostadsbranschen. Antingen görs det inget för att få igång bostadsbyggandet, eller så görs det för lite med fel fokus. Det är lätt att hålla med, men vi inom bostadsbranschen har anledning att vara självkritiska. Vi borde också göra mer och bidra på ett bättre sätt.
Infrastruktur
Bostadsbristen är ett allvarligt hot mot tillväxten på både små och stora orter. Den situation vi har nu där det kan ta upp till tio år från plantid till färdigt hus är inte hållbar. Sverige måste lära av Tyskland och Finland.
Kommunal ekonomi
De svenska byggpriserna är för höga. Exempel hämtade från Växjö och vårt eget prispressarprogram visar hur vi konkret pressar byggföretagen att bygga billigare bostäder. Det går att bygga till rätt pris, bara vi själva vill.
Infrastruktur
Det är oförsvarligt att kommuner genom orimliga markpriser tjänar grova pengar på bekostnad av hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. De borde tvärtom ha en markpolitik och prissättning som gynnar och underlättar byggandet av nya bostäder.