Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Byggbranschen
Stadsbyggnad
Samhällsfastigheter har varit en stekhet sektor i flera år. Nu väntar troligen en avmattning, men samhällsfastigheter spås ändå ha en stark framtid.
• ”Vissa kommuner kanske blir tvungna att sälja”.
• Därför kommer priserna att sjunka.
• Dagens Samhälle listar de viktigaste bolagen på marknaden.
Upphandling
Hundratals upphandlingar och enorma belopp. Bara inköpen från de tre byggjättarna i topp uppgick till 37,5 miljarder kronor i fjol.
Investeringar i hållbarhet och klimatanpassningar blir allt viktigare och leverantörerna uppmanar nu offentlig sektor att ställa högre krav: ”Tiden är knapp för att få ner våra utsläpp”, säger Sweco Sveriges vd.
DS listar de 100 största leverantörerna till kommuner, regioner och stat 2021.
Upphandling
Botkyrka och fyra andra Stockholmskommuner förstärker sitt arbete mot oseriösa företag som gör uppdrag för kommunen.
”Det borde finnas en större medvetenhet om sambandet mellan låga anbud och arbetslivskriminalitet”, säger Mattias Nygren på företaget 2Secure.
Debatt
Nya lägenheter byggs nästan uteslutande med privata tvättmaskiner i badrummet – trots att de ger betydligt större klimatpåverkande utsläpp per tvätt än tvättstugor. Allmännyttan borde göra gemensamma tvättutrymmen till standard, skriver Electrolux Professional och två forskare.
Debatt
Ingenjörer i kommuner och regioner tjänar mindre än ingenjörer i privat sektor – nu försämras också deras pensionsvillkor. Risken ökar därmed att fler väljer bort offentliga arbetsgivare, skriver förhandlingschef Andreas Nyström vid Sveriges Ingenjörer.
Debatt
Byggsektorn präglas av brist på standardisering, innovation och effektivisering. Vi uppmanar kommunerna att upphöra med särkrav och börja bygga mer i trä, skriver flera företrädare för bygg- och fastighetsbranschen.
Stadsbyggnad
Örebro står för landets största befolkningsökning utanför storstäderna. En viktig pusselbit i expansionen är den så kallade Örebromodellen, som enligt stadens exploateringschef är ett effektivt sätt att försörja marknaden med byggklar mark.
Debattsvepet
Säkerhetsföretagen och Transport varnar för riskerna med slopade kontroller av ordningsvakter och Moderaterna lovar att stoppa nedläggningen av Bromma flygplats. Det är delar av innehållet i tisdagens debattflöde.
Upphandling
Nästan alla utländska byggföretag i en ny granskning hade problem med dumpade löner, obetalda skatter eller att man rapporterat felaktigt till olika register. Företagen har jobbat både för privat och offentlig sektor. Nu anmäls 12 av dem till polisen.
Debattsvepet
Åtta av tio östeuropeiska byggföretag har brutit mot svenska lagar och avtal, visar Byggmarknadskommissionens granskning. Anställ fler chefer i äldreomsorgen, skriver Vision och skolans dåliga resurser i Göteborg leder till kriminalitet, skriver en lärare. Rasism i skolan och neurologbrist är andra ämnen i dagens debattsvep.
Debatt
Gapet mellan nationella mål och genomförande är stort när det gäller byggandet i Sverige. Det behövs förändrade styrmedel för att få byggsektorn att ställa om från förbränningen av fossila bränslen, skriver flera arkitekter på Norconsult AB.
Debattsvepet
Matens roll måste lyftas i utredningen om en ny äldreomsorgslag, anser Livsmedelsakademin. SKR lyfter brister i den pågående utredningen om skolans huvudmannaskap, och Ebba Busch skriver om hur KD vill jobba med äldreomsorgsfrågor. Skuldsättning och oro bland npf-föräldrar är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
Ny skatt riskerar ge kommuner och regioner högre låneräntor, varnar Kommuninvest. Bilden av att klyftorna växer i Sverige är inte sann, menar nationalekonomer. Och så måste ”skötsamhetsnormen” stärkas i utsatta områden, enligt S-politiker i Göteborg.
Upphandling
Tre byggkoncerner och ett it-företag utmärker sig på listan över offentlig sektors hundra största leverantörer. ”Fantastiskt hur vi har lyckats ta oss igenom coronapandemin, vi ska alla vara glada för att vi har hållit samhällsbyggandet uppe”, säger Roger Linnér, produktionschef på Peab som toppar 100-listan.
Hållbarhet
Nu är bygget av Sveriges första (nästan) fossilfria förskola i gång. Upphandlingen var en stor utmaning, men lärdomarna kommer att minska Göteborgs fossila avtryck. Projektledaren ger sina bästa tips för klimatsmart byggupphandling.
Debatt
Vi kan mycket väl kan nå nollvisionen om dödsolyckor på våra byggarbetsplatser. Men det kräver en helt ny strategi i arbetsmiljöarbetet. En strategi som bygger på en ny typ av mätning med mål för andelen säkra beteenden som hela tiden ska öka, replikerar Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.
Debatt
2019 visade på färre olyckor i byggbranschen. Det är förstås glädjande, men vi kan på intet sätt konstatera att det är en bestående förändring. I stället ser vi fortfarande alltför många pusselbitar som måste komma på plats för att vi ska kunna få en hållbar nedgång i olycksstatistiken, skriver företrädare för Peab.
Debatt
Förslagen i slutbetänkandet Modernare byggregler (SOU 2019:68) skapar otydlighet snarare än vägledning och bidrar till att det faktiskt blir svårare att bygga. Kommittén för betänkandet hade ledorden förutsägbart, flexibelt och förenklat. Vi menar att det i stället blir förvirrat, fel och för dyrt, skriver DHR.
Debatt
Vi tillsätter utredningar och uppdaterar säkerhetsrutiner. Men faktum kvarstår: vi är inte på väg att nå målet om nolltolerans för dödsolyckor, skriver Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel, som vill förbättra säkerhetsutbildningen redan i skolbänken.
Upphandling
Byggföretagen har lyckats få bra fart på sina affärer med offentlig sektor. Företag i bygg- och entreprenadsektorn tar 14 av 20 platser på Dagens Samhälles unika topplista över företag som ökat sitt affärsvärde mest de senaste fyra åren.
Debatt
Fyra av tio chefer inom samhällsbyggnad rapporterar att varken de eller deras anställda kan anmäla misstankar om korruption, utan att riskera problem för egen del. Byggcheferna uppmanar därför riksdag och regering att skyndsamt fatta beslut om ett visselblåsningssystem, skriver ordföranden för Byggcheferna Kajsa Hessel.
Debatt
För att skydda vägnätet behöver mobila lyftkranar och tunga transporter av arbetsmaskiner en dispens som bland annat anger på vilka vägar och under vilka förutsättningar de får färdas. Men regelverket för dispens är inte ändamålsenligt. Det behöver moderniseras och förenklas.
Debatt
De närmaste tio åren behöver runt 400 miljarder skattekronor investeras för att bygga nya skolor. Det finns en stor risk att det kommer att leda till felaktiga investeringsbeslut som leder till att skolor byggs fort och fel för att mätta det stora behovet.
Debatt
Det räcker inte bara med att politiken gör det enklare att bygga för att sänka kostnaderna. Byggbranschen måste även sopa framför egen dörr. Misstag, bristande kommunikation och dålig styrning inom byggproduktionen fördyrar processen med över hundra miljarder kronor per år.
Debatt
Sveriges dysfunktionella hyresmarknad är ett generationssvek. Unga vuxna i Finland har lättare att få tag på en hyresrätt och ser mer optimistiskt på framtiden. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Anna Broman, bostadspolitisk expert, Sveriges Byggindustrier.
Debatt
Motståndet mot förslagen i utredningen för ett snabbare bostadsbyggande är märkligt. I grunden handlar de om att skapa goda boendemiljöer och om att ge plats för förskolor där det byggs nya bostäder. Goda bostadsområden behöver planeras omsorgsfullt för att fungera.
Debatt
Boverkets förslag till skärpning av energikraven i byggreglerna har fått skarp kritik för att vara otillräckliga. Vi ifrågasätter om regeringens och Boverkets ambitioner är förenliga med riksdagens klimatmål och efterlyser en granskning från Klimatpolitiska rådet, skriver Mats Björs från Swedisol, Håkan Wirtén från Världsnaturfonden WWF och Linda Burenius Magnusson från 100 % Förnybart.
Debatt
Att bygga hus i trä genom en industriell byggprocess leder till ett bättre och mer hållbart samhällsbyggande. För att öka träbyggandet i Växjö har vi därför reviderat vår träbyggnadsstrategi, skriver Catharina Winberg (M), Styrelseordförande Växjö Kommunföretag AB.
Stadsbyggnad
Byggande och stadsplanering ska bli effektivare och billigare med ny teknik. Halmstad har som första svenska kommun byggt en VR-studio där alla inblandade kan vandra runt i byggnader och nya stadsdelar innan det första spadtaget tagits.
Stadsbyggnad
Regeringens förslag om entreprenörsansvar kommer att få stora konsekvenser för bygg- och installationsbranschen. Inte minst kommer det att göra det dyrare och mindre effektivt att renovera hundratusentals bostäder inom allmännyttan. Det drabbar framförallt de som bor i Sveriges miljonprogram, som är i stort behov av renovering.
Skatt
För möta det växande behovet av personal måste vi se till att byggbranschen är attraktiv, sund och säker. Vi välkomnar därför myndighetskontroller, men fokus bör ligga på oseriösa företag och arbetsplatser – inte slarviga småföretagare.