Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Brottsstatistik
Debatt
Nu släpps en rapport som följer upp tidigare studier från Brottsförebyggande rådet - och som bygger på data från just Brå. Mycket är märkligt med svensk brottsdebatt, men märkligast är kanske de nödbedda forskarna, skriver Mattias Lindberg, som läst den nya studien.
Kommunpolitik
Fittja, Alby och Norsborg i norra Botkyrka är oslipade diamanter. Här finns många starka, positiva motkrafter. Levande föreningsliv, stolta barn som läser läxor på biblioteket och kvinnor som nattvandrar är några exempel. Men vi kan inte blunda för de problem som finns med kriminalitet i vissa delar av dessa områden, skriver Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen.
Juridik
Sommarens våg av bilbränder och inbrott är en del av ett större problem. Andelen svenskar som rapporterar att brott, våld och vandalism förekommer i deras bostadsområde har ökat med 22 procent sedan 2010 enligt statistik från Eurostat. Nu krävs nytänkande för att trenden inte ska fortsätta, skriver Li Jansson och Mattias Dahl.
Skola
Uppdrag granskning rapporterade nyligen att invandrade män sticker ut i statistiken över våldtäktsdomar. Vad som inte framgick var att underlaget av domar var högst bristfälligt och exempelvis inte tog hänsyn till vare sig mörkertal eller ouppklarade våldtäkter. Därmed har SVT gjort sig skyldiga till att spä på fördomar lagom till valet.
Arbetsvillkor
Gång på gång har debatten om hur etnicitet och kulturell bakgrund kan påverka sexualbrotten motats bort ur det offentliga rummet av ministrar, kriminologer och publicister. När Uppdrag granskning nu tar upp frågan är det inte en dag för tidigt, skriver SD-kandidaten Jonas Andersson.
Juridik
Allt för många människors vardag, framtid och valmöjligheter begränsas av rädsla, våld och hot om våld. Den ökande otryggheten kräver fler poliser, högre polislöner och fler civilanställda. Även kommunerna måste agera, och bland annat installera fler övervakningskameror.
Demokrati
Aspirerar man på att behålla regeringsmakten krävs också att man tar ansvar och står upp för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Regeringen har visat sig oförmögen att göra detta när det kommer till frågor som rör kvinnors otrygghet och sexualbrott, skriver Emma Feldman (M).
Juridik
Debatten om brottsstatistik och vilka brott som ökar och inte är ofta infekterad. Diskussionen gagnas varken av under- eller överdrifter, utan borde hållas saklig. Sanningen är att ja, en del brott minskar och Sverige är internationellt sett mycket tryggt. Men det finns också mörka moln, exempelvis när det gäller skjutvapenrelaterat våld och explosionsvåld – områden där Sverige har mycket stora problem även i internationella jämförelser, skriver kriminologen Ardavan Khoshnood.
Gästkrönika
Å ena sidan ordnas sexualundervisning för nyanlända, med en medvetenhet om målgruppens bristande kunskaper i ämnet och de kulturella skillnaderna, å andra sidan vill ingen ta i de riktigt stora problemen som kan springa ur dessa skillnader.
Gästkrönika
I BBC förtiger justitieminister Morgan Johansson centrala fakta om svensk brottsutveckling och överrepresentationen av invandrare i fängelserna. Och på sin egen hemsida om migration och brott har regeringen smugit in en förändring och förvandlat en myt till ett faktum på bara någon vecka.
Juridik
Fryshusets debattartikel från i januari om hur de såg den värsta våldsvågen hittills, var den sjätte mest lästa i år. Då liksom nu ser de problem med att våldet bland kriminella unga beskrivs som att det inte drabbar ”vanligt folk”. Som om en ung på glid inte lämnar en sörjande familj efter sig.
Juridik
Att sätta in brottsbrottsförebyggande insatser mot kurder eller somalier är en lika bisarr tanke som brottsförebyggande insatser riktade mot tatuerade män, skriver Mozhgan Jalali, moderat samhällsdebattör om Moderaternas förslag att föra in etnicitet i brottsstatistiken.
Demokrati
De senaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar på en markant ökning av sexualbrotten. Det understryker behovet av en bred studie av dessa brott. Att då inkludera parametern utländsk bakgrund är inte konstigt – det har Brå gjort förr.
Juridik
Jag har för egen del väldigt svårt att acceptera ett bildflöde i Public Service som gör skillnad på folk utifrån hudfärg och ursprung. Om det gör mig ohederlig i SVT Agendas värld så kan jag leva med det, skriver Per Holfve, i en slutreplik.
Gästkrönika
Om brottsstatistiken som nu diskuteras skulle presenteras, hade den påmint oss om att brottslingar fortfarande bara utgör en liten del av grupper – oavsett vilka grupper det handlar om. Så lägg korten på bordet och låt oss gå vidare!
Demokrati
Naturligtvis är människor i alla länder i mycket hög utsträckning vanliga hederliga människor, vilket självfallet också gäller alla som flyr eller arbetskraftsinvandrar till vårt land. Det förtar dock inte behovet av relevant statistik över brottsligheten, så att åtgärdsförslag för att undanröja grogrunden för kriminalitet kan utformas på bästa sätt.
Kommunpolitik
Trygghetsfrågorna är på agendan, aktuella just idag med anledning av Nationella Trygghetsundersökningen som visar att brottsutsattheten ökar på flera områden. Stiftelsen Tryggare Sverige manar kommunerna att professionalisera och kvalitetssäkra sitt trygghetsarbete.
Gästkrönika
En titt på partiernas valmanifest och riksdagsarbete avslöjar att politikerna är ständigt pigga på att ge polisen nya prioriteringsområden vad gäller brottslighet. Vilka områden som ska prioriteras bort är man inte lika benägen att peka ut.
Gästkrönika
Turkiet kan lugna sig med sina varningar för Sverige - men i Sverige finns anledning att arbeta för att våldtäktsstatistiken ska stämma överens med verkligheten. Det blir olyckligt om traumat efter en grov gruppvåldtäkt likställs med att någon har haft sex i sömnen. För att damma av en gammal feministisk anmälningskampanj: #ViMåstePrataOmDet.
Gästkrönika
Åldringsbrott, attacker mot blåljuspersonal och vägpirater hör till en ny typ av brottslighet i Sverige. Ofta förekommer en hel del bortförklaringar i debatten när brotten kommer på tal, exempelvis påstås att de alltid har funnits i sådan omfattning. Men det stämmer inte med verkligheten.
Gästkrönika
Vissa kurvor pekar onekligen i rätt riktning, det dödliga våldet minskar och andelen som utsatts för våldsbrott har sjunkit. Men det räcker inte för att dra slutsatsen att tryggheten ökar och att brottsligheten i Sverige utvecklas i en positiv riktning.