Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Brott
Debattsvepet
Vi kommuner kan, bör och ska agera, men här är även regeringen förpliktigad att agera för att stoppa våldet skriver Huddinges kommunalråd. Svepet handlar också om skolan, bostadsbyggande och narkotikapolitik.
Skola
Skolminister Lotta Edholm (L) öppnar för att skärpa lagstiftningen vad gäller kontroller av blivande skolpersonal. Det handlar om att se över om fler brott ska inkluderas i det registerutdrag som den jobbsökande visar upp för arbetsgivaren.
Arbetsvillkor
Ett stort antal medlemmar i Vision utsätts varje år för sexuella trakasserier, enligt fackförbundets enkät. Ordföranden kräver nya lösningar för att komma åt problemet. En sådan förhandlas nu fram i Göteborg – efter flera års påtryckningar.
Arbetsvillkor
Kommunal rasar mot Södertäljes bakgrundskontroller av samtliga anställda. Kollarna ska stoppa kriminella från att infiltrera kommunen.
Men facket hävdar att det strider mot lagen och begär lokal tvisteförhandling.
Kommunpolitik
Bråket inom Socialdemokraterna i Botkyrka når nya höjder. Ordföranden i kommunfullmäktige Marcus Ekman (S) hotar med domstol för att partistyrelsen beslutade att inte godkänna 98 nya ansökningar om medlemskap, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
Socialtjänst
Skärpt arbete mot bidragsbrott har i Eskilstuna lett till 47 polisanmälningar och åtta fällande domar på bara två år. ”Vi har blivit otroligt duktiga på att göra utredningar som håller”, säger förvaltningschef.
Kommunal ekonomi
Assistansutredningen sätter det kommunala priset på den personliga assistansen till 10,3 miljarder – så mycket dras in från de generella statsbidragen när staten tar över hela ansvaret. Det kan bli en dålig affär för kommuner med låga assistanskostnader.
Kompetensförsörjning
Ska räddningstjänsten kunna arbeta i krig behöver den förstärkas med 16 000 civilpliktiga. Men först om tio år är så många redo. ”Risk att det går för långsamt”, säger chef på MSB. En pilotutbildning i minröjning har redan arrangerats och fler är på gång.
Socialtjänst
Staten bör genom Försäkringskassan ensam besluta om och finansiera personlig assistans, skriver regeringens särskilda utredare Lars Lööw på DN Debatt.
SKR:s ordförande Peter Danielsson är nöjd med beskedet. Han hoppas på mindre fusk, bättre likvärdighet och enklare vardag för brukarna om förslaget klubbas i riksdagen: ”Vi ser nästan bara fördelar.”
Äldreomsorg
Krisberedskapen inom äldreomsorgen bör stärkas väsentligt, anser regeringen. För att snabba på planeringen får kommunerna i år ett statsbidrag på knappt 100 miljoner kronor. ”Vi ska planera för det värsta”, säger försvarsdirektör på länsstyrelse. MSB ger ut checklista.
Äldreomsorg
Vid omfattande och långvariga strömavbrott är äldreboenden särskilt utsatta. Kommunerna ser nu över behovet av reservkraft, krislådor, vattendunkar och batteribackup. ”Vi är ganska sårbara och det är ingen bra känsla”, säger Tina Isaksson, chef över Göteborgs kommunala äldreboenden.
Socialtjänst
Över 360 medarbetare på socialförvaltningarna i Göteborg utsattes förra året för otillåten påverkan i kontakter med invånare. Men rapporteringen i stadens interna incidentsystem leder ingen vart, anser skyddsombud. ”Vi anmäler och anmäler, men sedan händer inget”, säger Viktoriya Levin, lokal ordförande för Vision.
Socialtjänst
Allt fler unga med tunga vapen i hand. I Rinkeby har socialsekreterare flyttat in på polisstationen för att kunna jobba snabbfotat mot gängvåldet. ”Vi har förmodligen förhindrat att ungdomar skjutit eller skjutits till döds”, säger socialsekreteraren Magdalena El-Sayed.
Både socialtjänst och polis hyllar samverkansmodellen som nu sprids till fler stadsdelar.
Debattsvepet
Modersmålsundervisning är samhällsekonomiskt lönsam, hävdar företrädare för Sveriges Lärare. Att motarbeta ryktesspridning om socialtjänsten räcker inte, anser Visions ordförande. Dagens debatt handlar också om djurskydd, elstöd och debattklimat.
Debattsvepet
700 000 personer nådde under en sexårsperiod aldrig upp till den inkomstnivå som krävs för att definieras som självförsörjande, enligt ny rapport. Andra debattämnen: kollektivtrafik, klimatmål och organiserad brottslighet.
Äldreomsorg
Trots inflation och höga sjuktal fortsätter börsens omsorgsjättar att gå bra. Tillsammans gick Humana, Attendo och Ambea med 1,9 miljarder kronor i vinst 2022. Men Humana oroas av Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd. ”Djupt orättvist och felaktigt”, enligt vd:n.
Organisation
Om 40 000 personer flyr undan en kärnkraftsolycka, naturkatastrof eller krig är Växjö redo att rycka in. En detaljerad plan för storskalig mottagning är nu klar.
* Så ska radioaktivitet saneras
* Då måste staten hjälpa till
* Nästa steg: upphandling
Kommunpolitik
Trots att hon nyligen röstades bort av sitt parti kan Ebba Östlin komma att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande. En S-förening i Botkyrka har nu nominerat henne som partiets gruppledare och fler kan vara på väg att göra samma sak.
Debattsvepet
Vart är vi på väg om staten drar tillbaka permanenta uppehållstillstånd, frågar sig Antje Jackelén, ärkebiskop emerita idag i en av flera debattartiklar som rör migrationspolitiken. Teknikföretagen efterfrågar utbildningssatsningar på matematik och teknik.
Debattsvepet
Centerpartiet i Region Stockholm är djupt vilset, anser Moderaterna. Mer kunskap behövs om fritidsgårdars betydelse i brottsförebyggande arbete, anser utredare vars utredning lagts ner. Dagens debatt handlar också om karensavdrag, gränskontroller och yrkesutbildning.
Debattsvepet
Regeringens nedskärningar hotar den gröna omställningen. Forskare varnar för strateger och triviala arbetsuppgifter. Sydsvenska handelskammaren kräver att elstödet görs om. Det är några ämnen ur dagens debattsvep.
Arbetsvillkor
Skadlig samförståndsanda och osunt nätverkande. Enligt Claes Sandgren, tidigare ordförande för Institutet mot mutor, finns stor risk för maktmissbruk i kommunerna.
Professor emeritus om:
• Kritiken mot en paragraf i kommunallagen
• Så bör kommunerna jobba med policys
• Då blir upphandlingen riskfylld
Ledarskap
Flera skjutningar låg bakom Eskilstunas senaste stabsläge. Norrköping tog efter ett massivt it-angrepp till samma åtgärd före jul. Erfarenheterna från pandemin har bidragit till att göra båda kommunerna mer snabbfotade.
Debattsvepet
Det grundläggande arbetet med att förebygga gängkriminalitet utförs främst av kvinnor – som behöver få bättre betalt. Elpriset, det utlovade gasstödet och behovet av att stärka kulturstödet till landsbygden är andra ämnen på dagens debattsidor.
Socialtjänst
Allt fler barnfamiljer vräks från sin bostad, samtidigt som socialtjänsten har blivit tuffare i sina bedömningar. Det visar en granskning av det kommunala stödet till hemlösa. ”Det behövs ett förbud mot vräkning av barnfamiljer”, säger Åsa Paborn på Sveriges Stadsmissioner.
Socialtjänst
Närmast utpressning. Så beskrivs samarbetet med Humana Assistans av en kommun där bolaget verkar. Ivo stoppar nu företaget från att bedriva personlig assistans. Dagens Samhälle har gått igenom kommunernas klagomål.
Demokrati
Regeringen skrotar utredningen om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer ska man göra ett omtag och lyfta in frågor om tjänstemannaansvar och tjänstefel i utredningen. Socialdemokraterna kritiserar beslutet.
Debattsvepet
Patienter ska inte bollas mellan socialtjänst och psykiatri, skriver Samsjuklighetsutredningen som i dag lämnar sitt slutbetänkande. Åtgärder mot gängkriminaliteten är ett annat debattämne, liksom Sveriges lärares skolpolitikförslag till Muharrem Demirok (C).
Socialtjänst
Allvarssamtal är en viktig del i att fånga upp kriminella barn och ungdomar. Det anser tidigare socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson (L), som beklagar att det nya styret inte går vidare med modellen. Samtidigt är han självkritisk till att han inte drivit frågan om fler SiS-platser tillräckligt hårt.
Socialtjänst
Kampanjen mot socialtjänsten slår hårt mot både anställda och dem som behöver stöd. Nu uppmanar Vision kommunledningarna att ta ett större grepp kring frågan, eftersom desinformation även sprids av offentliganställda.
”Viktigt att vi skapar en motståndskraft”, säger fackförbundets ordförande Veronica Magnusson.
Kommunpolitik
Nästan hälften av ledamöterna i fullmäktige i Fagersta hoppade av under förra mandatperioden. Oroande, tycker fullmäktiges ordförande Marino Wallsten. ”Jag har själv utsatts för både glåpord och hat”, berättar han.
Socialtjänst
Senaste tidens våldsvåg i Stockholm, med många minderåriga förövare, ställer stora krav på kommunen och socialtjänsten. Här är socialborgarrådets Alexander Ojannes (S) önskelista till regeringen.
Ledarskap
Åtta av tio arbetsgivare får underkänt i Arbetsmiljöverkets granskning av arbetsmiljöarbetet i branscher som är särskilt utsatta för hot och våld. Det handlar bland annat om hvb-hem, LSS-boenden och kollektivtrafiken.
Kompetensförsörjning
Kriget i Ukraina har tvingat kommuner och regioner att höja sin beredskap. Men de har olika strategier. Vissa har krigsplacerat alla anställda medan andra ser risker med det. ”Jag tycker att det är oansvarigt att göra anspråk på alla”, säger säkerhetsstrategen Jakob Jansson i Helsingborg.
• Lista: Kommunerna och regionerna som krigsplacerat
Kommunal ekonomi
Fler invånare är många kommunpolitikers dröm. Men i vissa kommuner skulle bara en tredjedel av dem som redan bor där rekommendera andra att flytta dit – i andra långt över 80 procent. DS har hela listan.
• Varumärkesexpertens bästa råd till politiker som vill få fler invånare.
Socialtjänst
De senaste åren har i genomsnitt tio barn per år dött till följd av våld i Sverige. Nu föreslår en utredning en ny nationell strategi för att bekämpa våldet mot barn. En ny lag ska även förtydliga kommunernas ansvar och arbete.
Kommunal ekonomi
Har kommunen råd att bygga ny simhall? Räcker skatteintäkterna? Måste vi spara? Det är du som förtroendevald som styr – och som måste hitta rätt i nyckeltalsdjungeln.
Dagens Samhälles ekonomiskola del 6 lär dig analysera bokslutet. Du får:
• Måttet som talar om hur sårbar din kommun är.
• Lära dig när läget är illavarslande.
• Så påverkar börsen kommunens ekonomi.
• Viktigaste indikatorn att ha koll på.
Upphandling
Dåligt upphandlingsunderlag, eller en stiftelse som försökt slingra sig ur att driva en verksamhet som blev dyrare än beräknat? Om detta tvistar Halmstads kommun och Bräcke diakoni. Kommunen har stämt stiftelsen på mångmiljonbelopp och Bräcke överväger en motstämning. Halmstad välkomnar ett rättsligt avgörande.
Kommunpolitik
Södertälje kommun medger nu för JO att kommunens utökade brottskontroller av anställda innebär ett visst intrång i den personliga integriteten. Men intrånget är ”proportionerligt”, försvarar sig kommunledningen.
Socialtjänst
Får socialen neka hyresbidrag om en person hyr bostaden svart? Ja, tyckte Göteborgs kommun. Nej, menar däremot två domstolar. Nu ska fallet prövas i högsta instans – vilket får konsekvenser för hela landet, rapporterar Hem & Hyra.
Upphandling
Avtal som varken upphandlats eller diarieförts. Medarbetare som åkt på resa med leverantören. En chef som sagt upp sig och en omplacerad medarbetare. Nu polisanmäler Ystad härvan som kostat kommunen minst 100 miljoner kronor.
Debattsvepet
Hot mot vårdpersonal, krisberedskap och insatser för utsatta barn är debattämnen i dag. Debattsvepet gör nu ett uppehåll och är tillbaka 9 januari 2023. Dagens Samhälle önskar God Jul och Gott Nytt År!
Arbetsvillkor
Unga arbetstagare är mer utsatta för en rad problem än deras äldre kollegor är. Det visar en undersökning av arbetsmiljön som fackförbundet Vision gjort.
Värst drabbade är anställda inom socialt arbete och personer med olika typer av tillfälliga jobb.
Digitalisering
Konsekvenserna för Borgholm och Mörbylånga är fortfarande kännbara efter måndagens it-attack. Grannkommunerna räknar med att systemen är i gång igen på måndag och konstaterar att något uppenbarligen måste ha brustit i säkerheten. ”Hotet är på riktigt”, varnar Säpos pressekreterare.
Debattsvepet
På riksnivå regleras språnget till lobbyism av lagar och en särskild prövningsnämnd. Men inom kommuner och regioner finns inte samma riktlinjer, skriver docent i företagsekonomik. Andra debattämnen: gängkriminalitet och public service.
Kommunal ekonomi
Södertälje var lovade att få den nya Utbetalningsmyndigheten. Men den nya regeringen ändrar nu lokaliseringsorten till ”Stockholmsområdet”.
Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S): ”Det blev skillnad i kontakterna efter valet.”
Socialtjänst
Socialtjänsten lyfts som en nyckelaktör för att komma till rätta med ökad brottslighet och otrygghet. Men lagen som ska ge socialtjänsten tydligare förebyggande roll dröjer. Nu ger nya socialtjänstministern besked om när den kan bli verklighet – men några extra pengar utlovar hon inte.
Arbetsvillkor
Bibliotekarier, bygglovshandläggare och badvakter måste numera vara beredda på att bli hotade på jobbet. ”Utsattheten verkar öka”, säger psykologen Alexander Tilly.
Ett nytt webbverktyg med konkret stöd och checklistor kan höja säkerheten på arbetsplatser.
Demokrati
Att politiker lägger sig i verksamhet inom bibliotek och kultur blir allt vanligare. Det visar en ny rapport från fackförbundet DIK. Problemen är störst på kommunal nivå. Ett färskt exempel är SD:s agerande i Kalmar efter sagostunden med dragartister.
”Ett mycket tydligt brott mot mot principen om armlängds avstånd”, säger förbundsordförande Anna Troberg.
Kommunpolitik
I flera kommuner har infekterade debatter uppstått om vilka som ska få de arvoderade oppositionsposterna. Styret anklagas för att utse sin egen opposition. ”Man har infört diktatur”, säger Henrik Thorsell, gruppledare för L i Vellinge.
Stadsbyggnad
Otrygghet var ett vanligt ord i valrörelsen. Men var och när svenskar känner sig otrygga är det ingen som riktigt vet. Nu ska forskare i Malmö ta reda på vilka platser som upplevs som osäkra och varför.
”Det är nödvändig kunskap att ta fram för att faktiskt kunna minska otryggheten”, säger kriminologen Manne Gerell.
Socialtjänst
Sverige beskrivs som ett fascistland som kidnappar muslimska barn. En av de största påverkanskampanjer som Sverige någonsin utsatts för har blossat upp på nytt – och liknande kampanjer lär återkomma i framtiden, enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). ”Det är inget som kommer att försvinna”, säger Mikael Östlund på MPF.
Debattsvepet
Välfärden överlever inte utan mer statligt stöd, varnar nya styret i Region Stockholm. Staten bör även säkra kulturskolans framtid, anser Kulturskolerådets ordförande. Dagens debatt handlar också om klimatet, kriminaliteten och kärnkraften.
Kompetensförsörjning
Den unga kvinna som misstänks ha mördats på ett LSS-boende i Enköping saknade såväl adekvat utbildning som kollegor på plats.
Arbetsmiljöverket som utreder händelsen konstaterar att vissa brister återkommer i branschen. Och att chefers slarv ofta ligger bakom.
Socialtjänst
Vilka sociala insatser är mest effektiva för att förebygga kriminalitet? ”Här finns en potential för Sverige att göra mer”, säger amerikanska forskaren Randi Hjalmarsson som studerat satsningar i USA som fått brottsligheten att minska med 40 procent.