Den digitala klyftan i Sverige är stor och miljarder fattas för att klara regeringens mål om att nio av tio hushåll ska ha snabbt bredband till 2020. Ett ämne som väcker debatt.
Debatt
Det måste vara möjligt att leva och verka i hela Sverige. Vi efterfrågar därför ekonomiska satsningar som på riktigt skapar möjligheter att nå bredbandsmålen till 2025, skriver fyra regionråd (M, S, C) från Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Region Norrbotten och Region Västerbotten.
Digitalisering
Stadsnäten har historiskt spelat en mycket viktig roll som utmanare och alternativ när bredbandsnäten byggs ut. Vi ser dock en mycket oroande utveckling mot att stadsnät i stället för att stimulera konkurrensen nu snarare tränger undan andra alternativ.
Digitalisering
I dag hindrar kommunallagen stadsnäten från att verka utanför de egna kommungränserna. Vi är övertygade om att en regeländring, liknande den som skett för kommunalägda energibolag, skulle främja den fortsatta bredbandsutbyggnaden, skriver Svenska Stadsnätsföreningen i en replik till Telia.
Digitalisering
Nu behövs nytänkande för att överbrygga den digitala klyftan i Sverige. Regeringens mångmiljardsatsning på bredband till landsbygden är bra. Men den kommer ändå inte att räcka. För att verkligen nå ut också till hushåll, företag, skolor och andra på landsbygden behöver den fiberdominerade bredbandsutbyggnaden kompletteras med trådlös fiber.
Digitalisering
Den svenska modellen bygger på att privata företag, på kommersiell grund, tagit ett stort ansvar för utbyggnaden av digital infrastruktur. Även lokala stadsnät spelar en stor roll. Men det är hämmande för konkurrensen och i förlängningen för samverkan om kommunerna gynnar sina egna stadsnät framför privata alternativ.
Digitalisering
Nu behövs snabbhet om Sverige ska klara utmaningen att bygga fiber i ett glest befolkat land. Att hoppas på ökade framtida statliga investeringar när det finns privata företag som vill investera redan nu leder snarare till en försenad utbyggnad.