Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Bostadspolitik
Debattsvepet
Jämställdhetsfrågor och våld i nära relationer dominerar inte oväntat debattsidorna på internationella kvinnodagen. Men även skolledares arbetsvillkor, barns utsatthet i vårdnadstvister och högerns klimatpolitik är ämnen på agendan.
Integration & segregation
Målet var att Göteborg senast år 2025 inte skulle ha några särskilt utsatta områden. Orealistiskt, tycker nya S-ledda styret som flyttar fram tidsfristen till år 2030. Ett beslut som enligt tidigare kommunstyrelseordföranden ”signalerar sänkta ambitioner”.
Debattsvepet
Staten bör ta över ansvaret för personlig assistans. Den ekonomiska utsattheten ökar, men få åtgärder sätts in. Göteborgs styre tvingar bort barnfamiljer, hävdar oppositionen. Det är några ämnen från dagens debattsvep.
Socialtjänst
Allt fler barnfamiljer vräks från sin bostad, samtidigt som socialtjänsten har blivit tuffare i sina bedömningar. Det visar en granskning av det kommunala stödet till hemlösa. ”Det behövs ett förbud mot vräkning av barnfamiljer”, säger Åsa Paborn på Sveriges Stadsmissioner.
Debattsvepet
Kritik mot att normfunktionella prioriteras vid bostadsbyggande. Skånska företag lider av de höga elpriserna. En lärare som bara vill göra sitt jobb. Det är tre ämnen i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Ekonomisk tillväxt är inte alls så skadlig för klimatet som Miljöpartiet vill få väljarna att tro, skriver företrädare för Timbro i dag. Försvarsföretagen skriver att nödvändiga investeringar stoppas av missriktade hållbarhetskriterier och bostadspolitiken kritiseras av V.
Kommunal ekonomi
Två dagar före julafton lade regeringen ner den pågående utredningen om social dumpning. ”Jag är besviken. Regeringen är inte ens intresserad av fakta”, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.
Stadsbyggnad
Ett stort antal kommunala bolag drar ner på byggtakten när entreprenörer kräver mer betalt – ibland nära 30 procent högre än överenskommet. En svårtydd ”krigsparagraf” är avgörande när nya priser förhandlas fram.
Debattsvepet
Tusentals vårdanställda och studenter i upprop mot Tidöavtalets anmälningsplikt. En fysisk bok har många fördelar en padda inte har, skriver skolministern. Klimatalliansen uppmanar till civil olydnad. Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Stadsbyggnad
Sveriges allmännyttiga bostadsbolag erbjuder 21 000 sociala kontrakt till landets kommuner. Behovet av sociala kontrakt har ökat.
Oftast är socialtjänsten hyresvärd, men Sveriges Allmännytta uppmanar kommunerna att tänka om på den punkten.
Debattsvepet
Skolan och stöd till personer med npf-diagnoser tas upp i flera debattartiklar i dag: Lärarfacken listar ödesfrågorna för den nya skolministern och 43 skolchefer ber om bättre styrning. Socialstyrelsen presenterar nya riktlinjer för vård vid autism och adhd.
Stadsbyggnad
Långt ifrån tillräckligt. Så lyder domen över utredningen som ska leda till en bättre fungerande bostadsmarknad. Och om ansvarsfördelningen stat/kommun finns diametralt motsatta åsikter.
Debattsvepet
Våra styrande politiker ger inte kampen mot brottsligheten tillräcklig uppmärksamhet, skriver Stiftelsen Tryggare Sverige idag i en av flera debattartiklar kring säkerhetspolitik och brottslighet. På agendan finns även kärnkraft och fastighetsskatt.
Integration & segregation
Allmännyttan i Borlänge kommer att ändra sina direktiv: billiga lägenheter ska i första hand gå till personer som har jobb. ”När någon flyttar ut kan vi inte omedelbart fylla på med någon som inte kan försörja sig”, säger Erik Nises, ordförande i arbetarekommunen.
Debattsvepet
Skolvalet är ett hett debattämne inför omröstning i riksdagen imorgon. Fyra skolvalsforskare lanserar egna reformer medan lärarfacken slår ett slag för utredningens förslag. I övrigt i debatten lastar M Morgan Johansson för kaoset på Arlanda.
Kommunal ekonomi
Hyresmarknadens tre parter har efter år av förhandlingar kommit överens om gemensamma spelregler för de årliga hyresförhandlingarna. ”Historiskt”, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
Stadsbyggnad
Högre bostadsbidrag och större möjligheter för kommuner att ge barnfamiljer hyresgarantier är förslag som utredningen för en ny social bostadspolitik för fram i dag. ”Skulle minska trycket på socialtjänsten”, säger utredaren Karolina Skog.
Debattsvepet
Sveriges import av rysk gas och olja finansierar den ryska terrorn i Ukraina, hävdar Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning. Bostadsutredningen, Kallakgruvan, svensk livsmedelsförsörjning, fusket inom LSS-assistansen och karensavdraget är andra debattämnen denna morgon.
Kommunala bolag
Stångåstadens försäljning av fastigheter till Heimstaden resulterade i att det kommunala bostadsbolaget gick med över 2 miljarder kronor i vinst förra året. Affären har väckt liv i debatten om vad allmännyttans roll ska vara.
Debattsvepet
Kriget i Ukraina fortsätter att prägla debatten, som i dag handlar om bostäder åt flyktingar, hur de som söker skydd i Sverige ska fördelas och svenskt Natomedlemskap. Bonus i hemtjänst och gruvan i Kallak är också debattämnen.
Stadsbyggnad
Kommunerna har misslyckats med uppdraget att ordna goda bostäder till alla invånare, menar flera organisationer. Och de är överens: rädslan för social housing har förlamat debatten. ”De som lider mest av det är de som inte får tillgång till en trygg bostad.”
Stadsbyggnad
Bostadspolitiken omges av en rad begrepp för att beskriva att en stor grupp svenskar inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Här förklarar DS innebörden av termer som social housing, sociala kontrakt och strukturell hemlöshet.
Stadsbyggnad
Två tredjedelar av Malmöborna hade inte råd med lägenhet - då tänkte staden om. När allt fler svenskar inte har råd att bo tvingas kommuner och organisationer till uppfinningsrikedom. Men rädslan för ”fattigbostäder” finns där – sådana vill ingen ha.
• Så fick Nyköping till mixen i billiga bostadsområdet - ”Viktigast”.
• Metoden som gav Malmö treor med hyror på 8 400 kronor.
• Idéburna organisationen som ledsnat på hemlösheten och tar saken i egna händer.
Socialtjänst
Uppsala ska utreda konsekvenserna av kommunens beslut att neka ekonomiskt bistånd till personer som bor svart i andra hand. Det sker efter SVT Uppsalas granskning som visat att åtgärden gjort barnfamiljer mer utsatta.
Integration & segregation
Minst sju kommuner har hjälpt nyanlända att flytta till Fagersta, enligt kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S), som tycker att det är viktigt att politiker får upp ögonen för vad den egna kommunen sysslar med.
Integration & segregation
Fagersta och Nacka pennfajtas om försörjningsansvaret för 21 personer som flyttat från Stockholmskommunen till Västmanland. En hjälp, säger Nacka om sitt system med ”bosöksstödjare”. Social dumpning, säger Fagersta som räknat på vad det kostat kommunen.
Debattsvepet
Sluta med minutstyrning i hemtjänsten, kräver Kommunal. Vårdexpert tycker att regeringen ska skrota förslag om primärvården. Forskare beskriver renovräkningar som en tickande social bomb. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Gästkrönika
1970-talets gröna våg var en revolt med politiskt innehåll, medan den rörelse från staden som vi ser i dag beskrivs oftast som ett individuellt val för medelklassen. Men även många av dem som flyttar nu gör det för att de vill bort från staden och dess villkor.
Debattsvepet
I dag presenteras utredningen om bostadsbidragets utformning. Skolan är också ett hett ämne på debattsidorna: Företagen tar strid för friskolornas vinstuttag och en lärare skriver att skolan befinner sig på svältgränsen. Timbro anser att arbetsgivare i vården ska få neka föräldraledighetsuttag på jullovet.
Integration & segregation
Kommuner från norr till söder larmar om hur socialt utsatta plötsligt flyttar in och ber om hjälp. Rikare kommuner pekas ofta ut som ansvariga. Nu krävs nationell samordning och hållbar bostadsförsörjning för att stoppa problemet, enligt en ny rapport.
Stadsbyggnad
Efter flera år med låg nivå ökar rivningarna nu snabbt i antal. I fjol revs dubbelt så många lägenheter som två år tidigare. ”Vi vill bygga mer attraktiva boenden för en annan målgrupp”.
• Därför river Dorotea och Östra Göinge.
• Hela listan: Kommunerna där det rivits mest.
Debattsvepet
Det är för nära kopplingar mellan näringslivet och statliga utredare av välfärdsfrågor, anser en forskare. Kvinnor i vård, skola, omsorg drabbas hårdast av stress, skriver fackförbundet Saco. I helgens debatt har det också handlat om bostäder, Ivos utredningar och personlig asssistens.
Debattsvepet
Kommuner säger nej till äldre som behöver omsorg av ekonomiska skäl, skriver Akademikerförbundet som gjort en enkät bland sina medlemmar. M/KD/SD-förslaget att slopa investeringsstödet för bostäder skapar också debatt i dag, liksom antibiotikaresistens.
Stadsbyggnad
Allt fler kommuner inventerar antalet ödehus. Drömmen om ett boende på landet ska locka pandemitrötta stadsbor till glesbygden, mildra bostadsbrist utan att bekosta dyra nybyggen och göra landsbygden levande.
Det finns dock flera fallgropar i arbetet. I Sjöbo har inventeringen krävt mycket resurser – men gett skralt resultat.
Integration & segregation
”Vart tog solidariteten mellan kommunerna vägen?” undrar kommuntoppen. Filipstad har fått nog av rika Stockholmskommuner som placerar socialt utsatta i kommunen. Nu tar man bokstavligen till med släggan för att hejda dumpningen.
* Så gör kommunen – åtgärderna som har effekt.
* Och så tycker drabbade orter om Stockholmkommunernas agerande: ”Sticker i ögonen”.
* Kritiken mot regeringens åtgärder: ”Bidde en tumme”.
Debattsvepet
Socialdemokraterna missbrukade sin makt för att försöka stoppa Miljöpartiet när det bildades, hävdar Per Garthon. Arbetsmarknadspolitik, pensioner och porrbiografer är andra debattämnen denna morgon.
Debattsvepet
Den nyss uppkomna regeringskrisen tas upp på dagens debattsidor av en statsvetare och en ekonomhistoriker. Sveriges Stadsmissioner skriver om metoder för att minska hemlöshet. Äldreomsorgens och skolans arbetsvillkor tas upp av lokala debattörer.
Debatt
Sverige har inte haft en sammanhållen bostadspolitik värd namnet på årtionden – något som har fått allvarliga konsekvenser för de grupper som står längst från bostadsmarknaden. Det finns därmed många viktiga frågor att lösa för vår nya bostadsminister Märta Stenevi, skriver HSB:s förbundsordförande Anders Lago.
Debatt
Regeringens bostadspolitik får bottenbetyg av väljarna: nio av tio upplever inte att regeringen har gjort något för att lösa bostadsbristen det senaste året. Nu måste statsminister Stefan Löfven (S) presentera en sammanhållen bostadspolitik värd namnet, skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB.
Debatt
Motståndet mot den ”urbana normen”, där småhus rivs för att ge plats åt flerbostadshus, är kompakt bland småhusägarna i Stockholm visar en enkätundersökning som Villaägarna låtit göra, skriver Håkan Larsson & Ulf Stenberg, chefekonom respektive chefsjurist.
Debatt
Karlslund i Landskrona finns med på polisens lista över landets 22 ”särskilt utsatta områden”. Nu förändrar vi området till det bättre. Vi vill vara ett nationellt föredöme i Sverige när det gäller att lyfta ett typiskt miljonprogramsområde, skriver kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) och Kenneth Håkansson, styrelseordförande Landskronahem.
Debatt
För mycket frihet i hyressättningen, kan det bli det? Jo, det visar läget på Berlins bostadsmarknad där delstatsregeringen nu ropar på hyrestak efter många års helt fri hyressättning. Samtidigt ska vi i Sverige utreda fri hyressättning i nyproduktion. Är det verkligen lösningen på bostadsbristen? Det frågar Sveriges Allmännytta.
Debatt
Flera av regeringens förslag mot gängkriminaliteten är bra, men helheten saknas. Unga i riskzon för kriminalitet är hela samhällets ansvar och kräver en kraftsamling i form av en bostadspolitik och en skolpolitik som bryter segregationen, skriver Veronica Magnusson, Vision.
Debatt
Det är utmärkt att lagstiftaren tar krafttag mot svarthandel med lägenhetskontrakt. Men det räcker inte. Hälften av alla lägenhetsbyten i Stockholm involverar i dag något slags kriminellt element. Den galopperande svarthandeln understryker behovet av fler reformer på en illa fungerande bostadsmarknad, skriver Fastighetsägarna Stockholms vd Oskar Öholm.
Debatt
Sverige toppar redan listorna för högsta nyproduktionskostnaderna i EU. Då presenterar Svenska institutet för standarder ett förslag på nya standarder för bostadsutformning som skulle leda till ännu dyrare byggkostnader, skriver flera liberala politiker.
Debatt
Det är som att alla som argumenterar för att radera ut den billigare delen av hyresbeståndet avsiktligt undviker att ta del av den samhällsvetenskapliga forskning, som pekar på allvarliga sociala konsekvenser av ett krympande hyresbestånd och fördyring av dagens hyresnivåer, skriver bostadsforskaren Dominika Polanska.
Debatt
Exemplet ”Kinesiska muren” i Rosengård, Malmö, förskräcker. Tillsätt en utredning som ser över lagstiftningen i syfte att motverka att bostadsrättsföreningar plundras, kapas och vansköts, skriver vänsterpartisterna Momodou Malcolm Jallow och Emma-Lena Johansson.
Debatt
Det finns många parter i samhällsbyggnadsprocessen som bidrar till att byggkostnaderna skenar. Lösningen heter standardisering, industrialisering, digitalisering samt en innovationsdriven upphandling, skriver produktchefen Jan-Olof Edgar på Svensk Byggtjänst.
Debatt
Befolkningsökningen gör att det blir mer angeläget att hitta billigare och mer effektiva sätt att bygga på. Kommunerna borde bana väg och göra det lättare att bygga bostäder, skriver Andreas Bergström och Sara Davidsson på tankesmedjan Fores.
Debatt
Bristen på bostäder har öppnat för att andrahandsvärdet blir skyhögt. Symtomen av en sjuk bostadsmarknad måste behandlas och tryggheten måste öka för dem som hyr i andra hand, skriver Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson Momodou Malcolm Jallow och oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Clara Lindblom.
Perspektiv
Återigen präglas bostadsmarknaden av ojämlikhet. Samtidigt gör ökade krav på affärsmässighet det allt svårare för allmännyttan att vara allmännyttig, skriver bostadsforskaren Martin Grander, som ser behov av en ny bostadssocial utredning.
Perspektiv
Boken ”Lort-Sverige” skapade debatt när den kom 1938. Den blixtbelyste en undermålig bostadssituation, men kränkte också människor genom att koppla ihop utsatthet med bristande privatmoral – något som går igen också i dagens samhälle, skriver professor Hans Swärd.
Stadsbyggnad
Allt fler ifrågasätter nu den generella bostadspolitiken som man menar, inte levererar för dem med störst behov. Nu senast Anna Broman och Martin Lindvall som med den tidstypiska formuleringen efterlyser ”åtgärder som mer träffsäkert underlättar för hushåll med en svag ställning på bostadsmarknaden”, replikerar Martin Hofverberg, chefsekonom Hyresgästföreningen.
Stadsbyggnad
Regeringen införde 2016 ett investeringsstöd för byggande av hyresrätter med ambitionen att öka byggandet och underlätta för studerande och socialt utsatta personer att få en bostad. Men effekten på byggandet har varit försumbar och stödet riskerar försvåra för de svagaste grupperna.
Stadsbyggnad
Våra politiker och tjänstemän måste se bortom de två valen – hyresrätt eller bostadsrätt. Blandade upplåtelseformer, med såväl bostadsrätter som hyresrätter och kooperativa hyresrätter, är den enda långsiktigt socialt hållbara lösningen för en stadsbyggnad, skriver Eva Nordström vd för Stockholms Kooperativa Bostadsförening.
Stadsbyggnad
Norrköpings kommun kan göra mer för att minska de negativa konsekvenserna av trångboddhet. Vi har exempelvis beslutat att vårt kommunala bostadsföretag, via hyreskontrakten, ska begränsa antalet boende i en lägenhet. Vi vill också utnyttja miljöbalken för att kunna inspektera om en specifik bostad kan anses vara hälsovådlig eller inte.
Stadsbyggnad
En sund och hållbar bostadspolitik kräver blocköverskridande samtal om hur det ägda beståndet ska tillgodose människors behov av en bostad och möjlighet att flytta när arbete, familj eller ålder så kräver, skriver Erik Wikander, vd Mäklarhuset.
Stadsbyggnad
Nya stora bostadsområden står utan skolor och eftersom marken sålts så dyrt finns varken plats för skolgårdar eller förskolegårdar. Vem vill bo så? Människor får inte sin vardag att fungera och varken den nya utsikten eller det fina badrummet uppväger bristerna i området. Vad är det för samhälle vi skapar, frågar Maria Pleiborn demograf och bostadsmarknadsexpert på WSP.
Integration & segregation
Vi behöver inte vänta på lagstiftning, det finns tillräckligt med makt kommunalt. Varför ska vi vänta bara för att Jakob Forssmed och KD gillar tanken på att staten ska lagstifta, frågar Ali Khalil, MP i en slutreplik.
Stadsbyggnad
Ali Khalil har många poänger i sin analys, men tyvärr saknar hans parti och den regering de sitter i förslag som löser dessa problem långsiktigt. För att motverka segregationen behövs inte fler projekt, utan långsiktiga och kraftfulla åtgärder när det gäller exempelvis skola, polis och arbetsmarknad, skriver Jakob Forssmed (KD) i en replik.
Demokrati
Det är vi i utsatta områden som tar emot de som kommer nya till Sverige, de som saknar arbete och pengar. Om det händer dig något så finns vi där. Det är vi som personligen tar allas vårt gemensamma ansvar när några kommuner bryter mot lagen och säger att de inte kan ta emot nyanlända, skriver Ali Khalil, gruppledare Miljöpartiet i Botkyrka och Albybo.
Stadsbyggnad
Införandet av delägarboende skulle innebära minskad stigmatisering av utsatta områden. En blandning direkt i trapphusen där vissa ”äger” och andra hyr bidrar till hållbar upprustning av bostadsområden, skriver fastighetsutvecklaren Ulf Nyqvist.
Stadsbyggnad
Nu är de flesta överenskommelserna om 2018 års höjning av den allmänna hyresnivån i landet klara. Enligt Hyresgästföreningen är detta en följd av tuffa men konstruktiva förhandlingar, som dessutom har genomförts ovanligt snabbt. Vi delar inte den bilden.
Stadsbyggnad
Tack vare den svenska hyresregleringen har hyrorna hållits på rimliga nivåer vilket har gjort dem tillgängliga. Alliansen har tillsammans med Sverigedemokraterna emellertid nu öppnat upp för marknadshyror. Det riskerar att slå så hårt mot så stora delar av befolkningen, skriver S-studenterna Nasra Ali, John Linde, och David Stenvall.
Stadsbyggnad
I dagarna har en ny rapport från Hyresgästföreningen fått stor spridning. Men få av dem som uttalar sig verkar ha läst rapporten. Förlorare är de personer som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, skriver Björn Hasselgren, före detta huvudsekreterare i Bokriskommittén.