Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Bostadsbyggande
Infrastruktur
Det kommunala bostadsbolaget schaktade bort mark för att bygga nya bostäder. Men grävmaskinerna for fram över fornlämningar. ”Detta kan vara fornminnesbrott”, säger länsstyrelsens arkeolog som har polisanmält bolaget.
Debattsvepet
Vi kommuner kan, bör och ska agera, men här är även regeringen förpliktigad att agera för att stoppa våldet skriver Huddinges kommunalråd. Svepet handlar också om skolan, bostadsbyggande och narkotikapolitik.
Debattsvepet
Staten bör ta över ansvaret för personlig assistans. Den ekonomiska utsattheten ökar, men få åtgärder sätts in. Göteborgs styre tvingar bort barnfamiljer, hävdar oppositionen. Det är några ämnen från dagens debattsvep.
Debattsvepet
Nej, Leif Östling, sjukvården är inte ett monster, skriver läkaren Jonas F Ludvigsson. Många förändringsprojekt benämns i onödan för tillitsbaserad styrning – sluta med det, tycker forskare. Dessutom debatteras Nära vård, LOU och gängkriminalitet.
Debattsvepet
Ekonomisk tillväxt är inte alls så skadlig för klimatet som Miljöpartiet vill få väljarna att tro, skriver företrädare för Timbro i dag. Försvarsföretagen skriver att nödvändiga investeringar stoppas av missriktade hållbarhetskriterier och bostadspolitiken kritiseras av V.
Kommunal ekonomi
Kiruna kommun vill få statliga pengar efter det fynd av metaller som gjort av gruvjätten LKAB. På torsdagen meddelade det statliga bolaget på en pressträff att man gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller.
Stadsbyggnad
Ett stort antal kommunala bolag drar ner på byggtakten när entreprenörer kräver mer betalt – ibland nära 30 procent högre än överenskommet. En svårtydd ”krigsparagraf” är avgörande när nya priser förhandlas fram.
Stadsbyggnad
Huddinge skapar nytt klimatutskott, Halmstad frigör mark till nya bostadsområden och Borlänge ökar takten på bostadsbyggandet med särskilt fokus på villatomter, småhus och egna boenden.
Här är tolv nedslag i kommuner som fått nya styren – så ändrar nya majoriteten politiken på stadsbyggnadsområdet.
Debattsvepet
I helgens debatt varnas för att skicka handelsnäringen och trygghetskänslan ner i mörkret. Varningar hörs även för otillräcklig satsning på det civila försvaret, höga lönekrav vid arbetskraftsinvandring samt för hälsoappar.
Stadsbyggnad
Inflation, stigande ränta och ökade byggkostnader försvårar byggande för Sveriges kommuner. Samtidigt behövs allt fler bostäder.
”Kommuner kommer att behöva skjuta upp projekt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Stadsbyggnad
Bostadsbyggandet har gått trögt i många kommuner den här mandatperioden. Norra Sverige står på randen till en ny industrialisering – men brist på lägenheter och villor kan bromsa utvecklingen.
”Vi har lagt krut på att intressera fastighetsaktörer och få dem att inse att det som sker här är på riktigt”, säger Lorents Burman (S) kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.
Kommunal ekonomi
Danderyd är en av de tre kommuner som höjt skatten mest sedan valet, visar DS granskning. ”Vi kommer inte att komma ner i de skattesatser vi låg på tidigare”, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.
Digitalisering
Den digitala revolutionen ska förändra Sverige. Men en skriande brist på it-personal hindrar utvecklingen och hämmar kommuners tillväxt.
Att lägga ut en annons och vänta på sökande fungerar inte längre. Östersund har ändrat sitt sätt att rekrytera. ”Ett skifte”, säger kommundirektören.
Kommunpolitik
Är det bara kommuner med goda förutsättningar som kan bli Superkommuner? Nej, det tycker inte vinnarna själva som i Almedalen gav bästa tipsen för framgång som kommun. ”En räkmacka måste man ju tillreda, den kommer inte av sig själv.”
Stadsbyggnad
Krig, granbarkborrar, pandemi och skyfall. En rad omständigheter gör att kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har pausat flera byggprojekt i väntan på ett mer normalt kostnadsläge. Vd:n har dragit en slutsats av det exceptionella läget.
Stadsbyggnad
Regeringen tänker att ett nytt statligt bostadsbolag kan gå in och bygga och köpa upp bostäder i socioekonomiskt utsatta områden för att minska segregation och brottslighet. Direktiven till en särskild utredare läggs fram i dag onsdag.
Upphandling
Hyresrätter i Gävle och nya förskoleplatser i Orsa. Två exempel på offentliga byggen som inte blir av på grund av skenande byggkostnader. Nu varnas för långvariga effekter på byggtakten: ”Extremt oroande.”
Så gör Stångåstaden för att hålla liv i byggandet – trots kärva tider.
Kommunala bolag
Stångåstadens försäljning av fastigheter till Heimstaden resulterade i att det kommunala bostadsbolaget gick med över 2 miljarder kronor i vinst förra året. Affären har väckt liv i debatten om vad allmännyttans roll ska vara.
Stadsbyggnad
Kommunerna har misslyckats med uppdraget att ordna goda bostäder till alla invånare, menar flera organisationer. Och de är överens: rädslan för social housing har förlamat debatten. ”De som lider mest av det är de som inte får tillgång till en trygg bostad.”
Stadsbyggnad
Två tredjedelar av Malmöborna hade inte råd med lägenhet - då tänkte staden om. När allt fler svenskar inte har råd att bo tvingas kommuner och organisationer till uppfinningsrikedom. Men rädslan för ”fattigbostäder” finns där – sådana vill ingen ha.
• Så fick Nyköping till mixen i billiga bostadsområdet - ”Viktigast”.
• Metoden som gav Malmö treor med hyror på 8 400 kronor.
• Idéburna organisationen som ledsnat på hemlösheten och tar saken i egna händer.
Debatt
Gång på gång får kommunerna se sina väl genomtänkta bostadsprojekt skjutna i sank av länsstyrelsen. De folkvalda måste få mer ansvar för bostadspolitiken, skriver Centerpartiet i Region Stockholm och Vaxholm.
Debattsvepet
Sluta med minutstyrning i hemtjänsten, kräver Kommunal. Vårdexpert tycker att regeringen ska skrota förslag om primärvården. Forskare beskriver renovräkningar som en tickande social bomb. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Debatt
Det krävs ett nytänkande när nya bostadsområden planeras och befintliga förändras. Varje bostadsområde måste erbjuda fler alternativ än bil och parkering. Det är dags att göra mobilitet till den nya normen, skriver Sveriges Allmännytta.
Stadsbyggnad
Örebro står för landets största befolkningsökning utanför storstäderna. En viktig pusselbit i expansionen är den så kallade Örebromodellen, som enligt stadens exploateringschef är ett effektivt sätt att försörja marknaden med byggklar mark.
Debatt
Vi ser med oro och bestörtning på riksdagens ogenomtänkta budgetbeslut att slopa investeringsstödet för hyresrätter. Det kommer att få mycket negativa konsekvenser för socialt och idédrivet byggande – särskilt på landsbygden, skriver flera nationella intresseorganisationer och aktörer som arbetar med byggande av bostäder och bostadsförsörjning på ”svagare marknader”.
Kommunal ekonomi
Den kommunala fastighetsavgiften slår fel. De snabbast växande kommunerna blir allt större förlorare på reformen som vuxit till att fördela 20 miljarder kronor. ”Ett korkat system”, säger ekonomichef. Här är vinnarna och förlorarna på avgiften – hela listan.
* Oväntade effekten av avgiften.
* Annika Wallenskog (SKR): ”Det är en smygförändring”.
* Ökningar på 300 procent i vissa kommuner.
Debattsvepet
15 kommunstyrelseordföranden från Dalarna kräver att investeringsstödet för byggande av hyresrätter ska vara lika över hela landet. Sju regioner i Mälardalen vill se satsningar på infrastrukturen. Och sju läkare tycker att Coronakommissionen ger fel bild av smittspridningen. Det är delar av innehållet i helgens debattflöde.
Stadsbyggnad
Banker och bostadsbrist hindrar Övertorneå från att växa, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C). Men genom pilotprojektet Hej hemby, som kommunen driver ihop med Pajala, har man hittat alternativa sätt att locka nya invånare.
”Även om jag är kommunalråd i en glesbygdskommun är jag oerhört positiv”, säger Mörtberg.
Debattsvepet
Kommunalrådet Axel Darvik i Göteborg vill reformera friskolesystemet. Civilminister Lena Micko (S) vill främja idéburen välfärd. Dagens debatt handlar också om bostadsbyggande, klimatet, integration och förstatligande av skolan.
Stadsbyggnad
Allt fler kommuner inventerar antalet ödehus. Drömmen om ett boende på landet ska locka pandemitrötta stadsbor till glesbygden, mildra bostadsbrist utan att bekosta dyra nybyggen och göra landsbygden levande.
Det finns dock flera fallgropar i arbetet. I Sjöbo har inventeringen krävt mycket resurser – men gett skralt resultat.
Kommunal ekonomi
Trots pandemin bidrog de kommunala bolagen med 13 miljarder i vinst förra året, vilket skickar upp kommunkoncernernas totala resultat till rekordhöga 49 miljarder kronor. Bolagen gick med vinst i 245 kommuner och överskotten är spridda över hela landet.
Infrastruktur
Regeringen har lovat att lägga 20 miljarder på regional kollektivtrafik i utbyte mot bostäder. Nu visar en granskning att få bostäder har byggts och att dyra projekt – som linbanan i Göteborg – prioriterats.
Debatt
Det behövs en fortsatt en hög byggtakt – men höga produktionskostnader sätter käppar i hjulet för många kommuner. Med ett mer standardiserat byggande blir byggtiden kortare och byggkostnaden lägre. Därmed möjliggörs lägre hyror, skriver företrädare för Sveriges Allmännytta.
Debatt
För oss som dagligen kämpar för våra kommuners överlevnad vore det ett slag i ansiktet om vi inte på ett ansvarsfullt och balanserat sätt kunde ta tillvara en liten del av den oerhörda mängd strandlinje som finns i Dalsland, skriver kommunstyrelsernas ordförande i Dalslands kommuner, som ifrågasätter ett förslag i Strandskyddsutredningen.
Debatt
I fredags träffade företrädare från samhällsbyggnadssektorn finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund för att diskutera ett högt och hållbart bostadsbyggande. Vi vill se ett helhetsgrepp vad gäller politiska åtgärder för vår sektor. Det är dags för ett samhällsbyggnadskliv och en politisk handlingsplan som möter upp branschens färdplaner för att nå uppsatta klimatmål, skriver företrädare för elva branschorganisationer.
Debatt
Mer tillåtande strandskyddsregler i områden med liten befolkning kan få avsevärd betydelse för tillväxt och utveckling. Bland annat kan fastighetsvärdena öka vilket i sin tur innebär bättre möjligheter till finansiering, skriver sju kommun- och regionpolitiker från C, S och M.
Debatt
Regeringens bostadspolitik får bottenbetyg av väljarna: nio av tio upplever inte att regeringen har gjort något för att lösa bostadsbristen det senaste året. Nu måste statsminister Stefan Löfven (S) presentera en sammanhållen bostadspolitik värd namnet, skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB.
Stadsbyggnad
Staten har abdikerat och kommuner bygger efter eget huvud. En nationell politik för samhällsbyggnad behövs för att långsiktigt klara bostäder, infrastruktur och klimat, menar Staffan Eriksson på Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).
Debatt
Riksrevisionen har gång på gång sågat regeringens subventionspolitik. Trots det infördes den 1 februari nya subventioner till byggandet av hyresrätter på totalt cirka 8 miljarder kronor. Anmärkningsvärt och slösaktigt, skriver Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.
Stadsbyggnad
Sverige är ledande på gröna obligationer, men på efterkälken när det gäller socialt hållbara obligationer. Här har kommuner och regioner en chans att få tillgång till miljarder i investeringskapital, enligt en ny forskningsrapport.
Perspektiv
240 av landets 290 kommuner säger sig ha brist på bostäder. Men deras lösningar bygger ofta på antaganden i stället för fakta. Därför har vi utvecklat en beräkningsmodell som matchar hushållens ekonomiska förutsättningar med utbudet av bostäder i en kommun, skriver flera experter och forskare.
Debatt
När städerna i Sverige växer både på bredden och höjden måste det gröna följa med i båda riktningar. Miljöerna måste vara vackra, tillgängliga och kännas trygga. Närhet till grönska förebygger dessutom stress och psykisk ohälsa. För folkhälsans skulle måste kommunerna blåsa liv i städernas gröna lungor, skriver Alexandra Hagen, vd White arkitekter.
Debatt
Bostadsbristen och problemen med den illa fungerande bostadsmarknaden har nu gått så långt att det inte längre är privata problem för människor, utan ett regelrätt arbetsmarknadsproblem. Bristande rörlighet bidrar till en sämre fungerande arbetsmarknad eftersom det uppstår rekryteringsproblem.
Debatt
Försäljning av mark är en viktig inkomstkälla för kommunerna och ett sätt att kunna visa bra siffror i årsredovisningen. Marken hanteras därför som en produkt vilken som helst där priset hålls uppe med höga boendekostnader och fortsatt bostadsbrist som följd.
Debatt
Sveriges Allmännytta riskerar att kväva en viktig debatt om en svensk modell för sociala bostäder innan den ens har börjat. När över 30 000 personer saknar en fast bostad måste vi pröva alla möjliga lösningar och koncept – även sådana som hittills inte använts i Sverige, replikerar Stockholms Stadsmissions direktor Marika Markovits.
Debatt
Sverige toppar redan listorna för högsta nyproduktionskostnaderna i EU. Då presenterar Svenska institutet för standarder ett förslag på nya standarder för bostadsutformning som skulle leda till ännu dyrare byggkostnader, skriver flera liberala politiker.
Debatt
Om de vill ha en blandad stad så undrar jag varför Moderaterna gång på gång säger nej när vi lägger förslag på att bygga nya hyresrätter i de områden som i dag helt domineras av villor och radhus, slutreplikerar oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Clara Lindblom (V).
Perspektiv
En genomgång av de regleringar som införts på banker sedan finanskrisen visar att den finansiella stabiliteten är god. Det viktiga nu är reformer för bostadsbyggande snarare än regleringar av hushålls bolån, skriver Rickard Eriksson och Björn Olsson, Svenska bankföreningen.
Debatt
Det finns många parter i samhällsbyggnadsprocessen som bidrar till att byggkostnaderna skenar. Lösningen heter standardisering, industrialisering, digitalisering samt en innovationsdriven upphandling, skriver produktchefen Jan-Olof Edgar på Svensk Byggtjänst.
Debatt
Traditionella byggmetoder leder till stora klimatutsläpp och bostäder som många inte har råd med. Enligt regeringsförklaringen ska bostadsbyggandet bli snabbare, billigare och mer hållbart. Därför bör man premiera klimatsmarta och billiga hyresrätter i massivt trä.
Debatt
Det räcker inte bara med att politiken gör det enklare att bygga för att sänka kostnaderna. Byggbranschen måste även sopa framför egen dörr. Misstag, bristande kommunikation och dålig styrning inom byggproduktionen fördyrar processen med över hundra miljarder kronor per år.
Debatt
Befolkningsökningen gör att det blir mer angeläget att hitta billigare och mer effektiva sätt att bygga på. Kommunerna borde bana väg och göra det lättare att bygga bostäder, skriver Andreas Bergström och Sara Davidsson på tankesmedjan Fores.
Gästkrönika
Segregationen gör människor mer konfliktorienterade. Det är därför angeläget att avstå från reformer som direkt ökar segregationen, som det blågröna styrets planer på ytterligare ombildningar i Stockholms stad. Men det visar också att bostadsförsörjningen bör planeras på en högre nivå än i varje kommun för sig.
Debatt
Forcerade planprocesser är fel väg att gå om regeringsförklaringens uppmaning om snabbare och billigare bostadsbyggande ska bli verklighet. Det är inte reglerna som är krångliga – det är verkligheten. Stadsbyggnad måste få ta tid, skriver juryn för Sveriges Arkitekters Planpris.
Debatt
Ju närmare nutid vi kommer desto mer framstår referenserna till den ”sociala bostadspolitiken” som en doktrin snarare än faktahistorik, skriver två bostadsexperter i en replik till Martin Granders perspektivartikel nyligen.