Bostadsbristen är en central fråga för många kommuner och regioner. I och med den ständigt pågående urbaniseringen av Sverige så flyttar fler och fler personer till storstäder. Detta skapar problem då utbudet av bostäder sällan motsvarar den höga efterfrågan. Detta leder till en bostadsbrist som flera aktörer kämpar med att hantera. Här kan du ta del av vår rapportering om bostadsbristen i Dagens Samhälle.
Debattsvepet
För att bekämpa våldet mot barn krävs en nationell strategi, anser regeringens särskilda utredare. Farmaceutisk kompetens på säbo, friskolereformen, Kirunafyndet och bostadsbristen är andra ämnen på dagens debattsidor. Liksom prins Harrys beteende under förlossningen.
Kommunal ekonomi
Kommuner som drabbas av social dumpning skulle kunna få ekonomisk kompensation inom utjämningssystemet. Den idén förs fram av civilminister Erik Slottner (KD), som lovar att frågan fortsatt ska följas trots att en utredning om problemet läggs ner.
Kommunal ekonomi
Två dagar före julafton lade regeringen ner den pågående utredningen om social dumpning. ”Jag är besviken. Regeringen är inte ens intresserad av fakta”, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.
Stadsbyggnad
Ett stort antal kommunala bolag drar ner på byggtakten när entreprenörer kräver mer betalt – ibland nära 30 procent högre än överenskommet. En svårtydd ”krigsparagraf” är avgörande när nya priser förhandlas fram.
Stadsbyggnad
Huddinge skapar nytt klimatutskott, Halmstad frigör mark till nya bostadsområden och Borlänge ökar takten på bostadsbyggandet med särskilt fokus på villatomter, småhus och egna boenden.
Här är tolv nedslag i kommuner som fått nya styren – så ändrar nya majoriteten politiken på stadsbyggnadsområdet.
Debattsvepet
Socialtjänsten påverkas brett av regeringens syn på hur man kommer åt unga kriminella, skriver forskare. Mer privat sjukvård kortar vårdköerna, anser Timbro. Rätten till tolk, bostadpolitik, elbrist och vargjakt är andra debattämnen denna tisdag.
Stadsbyggnad
Sveriges allmännyttiga bostadsbolag erbjuder 21 000 sociala kontrakt till landets kommuner. Behovet av sociala kontrakt har ökat.
Oftast är socialtjänsten hyresvärd, men Sveriges Allmännytta uppmanar kommunerna att tänka om på den punkten.
Debattsvepet
EU:s nya regelverk kan ge dramatiska effekter för svenskt skogsbruk. Vattenbrist skulle slå hårdare än energibrist. Vuxnas ansvar för barn som upplever våld i hemmet. Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Stadsbyggnad
Inflation, stigande ränta och ökade byggkostnader försvårar byggande för Sveriges kommuner. Samtidigt behövs allt fler bostäder.
”Kommuner kommer att behöva skjuta upp projekt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Stadsbyggnad
Bostadsbyggandet har gått trögt i många kommuner den här mandatperioden. Norra Sverige står på randen till en ny industrialisering – men brist på lägenheter och villor kan bromsa utvecklingen.
”Vi har lagt krut på att intressera fastighetsaktörer och få dem att inse att det som sker här är på riktigt”, säger Lorents Burman (S) kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.
Digitalisering
Den digitala revolutionen ska förändra Sverige. Men en skriande brist på it-personal hindrar utvecklingen och hämmar kommuners tillväxt.
Att lägga ut en annons och vänta på sökande fungerar inte längre. Östersund har ändrat sitt sätt att rekrytera. ”Ett skifte”, säger kommundirektören.
Upphandling
Hyresrätter i Gävle och nya förskoleplatser i Orsa. Två exempel på offentliga byggen som inte blir av på grund av skenande byggkostnader. Nu varnas för långvariga effekter på byggtakten: ”Extremt oroande.”
Så gör Stångåstaden för att hålla liv i byggandet – trots kärva tider.
Debattsvepet
Samarbeten med auktoritära stater kan komma till nytta, skriver analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. Bo Rothstein vill förbjuda bokbål. En annan professor anser att kompletterande lärarutbildning för akademiker är för kort. Debatten handlar även om skolsegregation.
Kommunal ekonomi
Ungdomarna fortsätter att fly småkommunerna i glesbygden. ”De ungas rörelsemönster avgör vilka platser som växer”, säger Charlotta Mellander, forskare vid Jönköping university.
• Lista: Så stor är befolkningstillväxten i universitets- och högskolestäder.
• Lista: Här är småorterna unga flyr.
Debattsvepet
Var i stan som flyktingar från Ukraina ska få bo är en het debattfråga i Göteborg denna torsdag. Dessutom debatteras energiomställningen, bostadspolitiken, regeringens skattepolitik och marknadsskolan.
Stadsbyggnad
Högre bostadsbidrag och större möjligheter för kommuner att ge barnfamiljer hyresgarantier är förslag som utredningen för en ny social bostadspolitik för fram i dag. ”Skulle minska trycket på socialtjänsten”, säger utredaren Karolina Skog.
Stadsbyggnad
Kommunerna har misslyckats med uppdraget att ordna goda bostäder till alla invånare, menar flera organisationer. Och de är överens: rädslan för social housing har förlamat debatten. ”De som lider mest av det är de som inte får tillgång till en trygg bostad.”
Stadsbyggnad
Bostadspolitiken omges av en rad begrepp för att beskriva att en stor grupp svenskar inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Här förklarar DS innebörden av termer som social housing, sociala kontrakt och strukturell hemlöshet.
Stadsbyggnad
Två tredjedelar av Malmöborna hade inte råd med lägenhet - då tänkte staden om. När allt fler svenskar inte har råd att bo tvingas kommuner och organisationer till uppfinningsrikedom. Men rädslan för ”fattigbostäder” finns där – sådana vill ingen ha.
• Så fick Nyköping till mixen i billiga bostadsområdet - ”Viktigast”.
• Metoden som gav Malmö treor med hyror på 8 400 kronor.
• Idéburna organisationen som ledsnat på hemlösheten och tar saken i egna händer.
Socialtjänst
Uppsala ska utreda konsekvenserna av kommunens beslut att neka ekonomiskt bistånd till personer som bor svart i andra hand. Det sker efter SVT Uppsalas granskning som visat att åtgärden gjort barnfamiljer mer utsatta.
Kommunpolitik
Lokalpolitikerna är på väg att rasera de idéburna kvinnojourerna, varnar ordföranden Olga Persson. ”De flesta kommuner är sorgebarn.” Och efter pandemin – då våldet mot kvinnor blivit allt grövre – är behovet av skyddat boende stort.
• Kommunen som toppat Unizons mätningar tre gånger i rad - ”Jobbar systematiskt”
• Om upphandlade jourer: ”Den största negativa förändringen på väldigt, väldigt lång tid”
• Råd till chefer: ”Sluta – om du inte blir arg tre gånger om dagen”
Integration & segregation
Minst sju kommuner har hjälpt nyanlända att flytta till Fagersta, enligt kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S), som tycker att det är viktigt att politiker får upp ögonen för vad den egna kommunen sysslar med.
Integration & segregation
Fagersta och Nacka pennfajtas om försörjningsansvaret för 21 personer som flyttat från Stockholmskommunen till Västmanland. En hjälp, säger Nacka om sitt system med ”bosöksstödjare”. Social dumpning, säger Fagersta som räknat på vad det kostat kommunen.
Debatt
Mäns våld gör tusentals kvinnor hemlösa varje år. Nu är det dags för beslutsfattare i stat och kommun, fastighetsägare och bostadsbolag att ta sitt ansvar för att ingen kvinna ska tvingas stanna i ett farligt hem. Det skriver företrädare för Unizon.
Socialtjänst
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) avvisar den oberoende revisionsrapporten och kritiken mot att Sigtuna skulle ägna sig åt social dumpning. ”Det är en svartmålning.”
Socialtjänst
Två tjänster har tillsatts av Sigtuna kommun för att få personer med försörjningsstöd att hitta bostad i andra kommuner. Det konstaterar en granskning som vållar politisk strid om social dumpning. ”Jag är upprörd över hur man behandlar människor”, säger S-oppositionsråd.
Debattsvepet
Barnmorskeupproret visar att alla gränser har passerats för vad som går att stå ut med, skriver journalisten och kommunikationsstrategen Maria Hellbjörn. Smartare transportupphandlingar, kommunalt brottsförebyggande och ungas svårigheter att ta sig in på bostadsmarknaden är andra ämnen som behandlas i dagens debattsvep.
Stadsbyggnad
Banker och bostadsbrist hindrar Övertorneå från att växa, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C). Men genom pilotprojektet Hej hemby, som kommunen driver ihop med Pajala, har man hittat alternativa sätt att locka nya invånare.
”Även om jag är kommunalråd i en glesbygdskommun är jag oerhört positiv”, säger Mörtberg.
Stadsbyggnad
Allt fler kommuner inventerar antalet ödehus. Drömmen om ett boende på landet ska locka pandemitrötta stadsbor till glesbygden, mildra bostadsbrist utan att bekosta dyra nybyggen och göra landsbygden levande.
Det finns dock flera fallgropar i arbetet. I Sjöbo har inventeringen krävt mycket resurser – men gett skralt resultat.
Debattsvepet
Vården blir bättre om staten äger sjukhusen, skriver regeringsutredare. Växande klyftor på bostadsmarknaden, larmar debattörer. Och så pågår debatt om Socialdemokraternas riktning efter Stefan Löfven.
Debattsvepet
Låneregler och amorteringskrav är ett större problem än brist på hyresrätter, menar HSB. I debattflödet i dag också en varning från arbetslivsforskare för övertro på det virtuella kontoret. En socionom som sagt upp sig berättar om hopplösheten han känner inför framtiden och Friskolornas riksförbund vill se utbyggt skolval.
Debattsvepet
Regeringens utredare föreslår att andra aktörer än kommuner ska kunna anlitas för att samla in och behandla avfall. S och C presenterar arbetsmarknadsåtgärder och representant för Forum för levande historia vill att lärare får hjälp att hantera antisemitism.
Debatt
Sverige har inte haft en sammanhållen bostadspolitik värd namnet på årtionden – något som har fått allvarliga konsekvenser för de grupper som står längst från bostadsmarknaden. Det finns därmed många viktiga frågor att lösa för vår nya bostadsminister Märta Stenevi, skriver HSB:s förbundsordförande Anders Lago.
Debatt
Fler och fler fastighetsägare börjar uppmärksamma orättvisan i fördelningen av parkeringsplatsernas kostnader. När platserna väl finns döljs de faktiska kostnaderna, ofta genom en subvention inbakad i hyran som smetas ut på alla boende oavsett bilinnehav, skriver Anna Lindén, mobilitetsansvarig, 2030-sekretariatet och Elisabeth Kalkhäll, vd, Gotlandshem.
Debatt
Regeringens bostadspolitik får bottenbetyg av väljarna: nio av tio upplever inte att regeringen har gjort något för att lösa bostadsbristen det senaste året. Nu måste statsminister Stefan Löfven (S) presentera en sammanhållen bostadspolitik värd namnet, skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB.
Debatt
I valet mellan trångboddhet eller omlokalisering till en annan ort väljer allt fler boende i Stockholms län det senare. Fler flyttlass rullar numera ut från länet än in och ny statistik som släpps i dag visar att trenden förstärks mycket kraftigt, skriver Stockholms Handelskammares näringspolitiska chef Daniella Waldfogel och seniorekonom Stefan Westerberg.
Debatt
Avskaffa ebo, förläng etableringstiden och strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Det är tre förslag för en samlad omtanke om vårt land och de människor som söker sig hit för att börja ett nytt liv, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh & Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) i Malmö respektive Södertälje.
Perspektiv
240 av landets 290 kommuner säger sig ha brist på bostäder. Men deras lösningar bygger ofta på antaganden i stället för fakta. Därför har vi utvecklat en beräkningsmodell som matchar hushållens ekonomiska förutsättningar med utbudet av bostäder i en kommun, skriver flera experter och forskare.
Debatt
För mycket frihet i hyressättningen, kan det bli det? Jo, det visar läget på Berlins bostadsmarknad där delstatsregeringen nu ropar på hyrestak efter många års helt fri hyressättning. Samtidigt ska vi i Sverige utreda fri hyressättning i nyproduktion. Är det verkligen lösningen på bostadsbristen? Det frågar Sveriges Allmännytta.
Debatt
Bostadsbristen och problemen med den illa fungerande bostadsmarknaden har nu gått så långt att det inte längre är privata problem för människor, utan ett regelrätt arbetsmarknadsproblem. Bristande rörlighet bidrar till en sämre fungerande arbetsmarknad eftersom det uppstår rekryteringsproblem.
Debatt
Det är utmärkt att lagstiftaren tar krafttag mot svarthandel med lägenhetskontrakt. Men det räcker inte. Hälften av alla lägenhetsbyten i Stockholm involverar i dag något slags kriminellt element. Den galopperande svarthandeln understryker behovet av fler reformer på en illa fungerande bostadsmarknad, skriver Fastighetsägarna Stockholms vd Oskar Öholm.
Debatt
Försäljning av mark är en viktig inkomstkälla för kommunerna och ett sätt att kunna visa bra siffror i årsredovisningen. Marken hanteras därför som en produkt vilken som helst där priset hålls uppe med höga boendekostnader och fortsatt bostadsbrist som följd.
Debatt
Vi avvisar helt idén om att skapa ett svenskt system med särskilda subventionerade lägenheter för låginkomsttagare. Det Sverige behöver är en generell bostadspolitik – och här krävs reformer, skriver Sveriges Allmännytta i en slutreplik om socialbostäder.
Debatt
Sveriges Allmännytta riskerar att kväva en viktig debatt om en svensk modell för sociala bostäder innan den ens har börjat. När över 30 000 personer saknar en fast bostad måste vi pröva alla möjliga lösningar och koncept – även sådana som hittills inte använts i Sverige, replikerar Stockholms Stadsmissions direktor Marika Markovits.
Debatt
Behovet av sociala stödinsatser på bostadsmarknaden har aldrig varit större i modern tid. En mer utvecklad social bostadssektor än dagens är därför ett sätt att komplettera verktygslådan, replikerar Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige.
Debatt
Sverige toppar redan listorna för högsta nyproduktionskostnaderna i EU. Då presenterar Svenska institutet för standarder ett förslag på nya standarder för bostadsutformning som skulle leda till ännu dyrare byggkostnader, skriver flera liberala politiker.
Debatt
Det är som att alla som argumenterar för att radera ut den billigare delen av hyresbeståndet avsiktligt undviker att ta del av den samhällsvetenskapliga forskning, som pekar på allvarliga sociala konsekvenser av ett krympande hyresbestånd och fördyring av dagens hyresnivåer, skriver bostadsforskaren Dominika Polanska.
Debatt
Det finns många parter i samhällsbyggnadsprocessen som bidrar till att byggkostnaderna skenar. Lösningen heter standardisering, industrialisering, digitalisering samt en innovationsdriven upphandling, skriver produktchefen Jan-Olof Edgar på Svensk Byggtjänst.
Debatt
Stockholm klarar inte av den befolkningstillväxt som politikerna i regionen arbetar för. Vården går på knäna, skolan saknar bemanning, bostadsbristen är kännbar och stadens grönområden exploateras. Det menar företrädare för Sverigedemokraterna.
Debatt
Befolkningsökningen gör att det blir mer angeläget att hitta billigare och mer effektiva sätt att bygga på. Kommunerna borde bana väg och göra det lättare att bygga bostäder, skriver Andreas Bergström och Sara Davidsson på tankesmedjan Fores.
Debatt
Barn som läser läxor i trapphusen och vuxna som sover i skift i små lägenheter. Vi håller inte med om att regeringen sviker asylsökande när ebo-lagen förändras, skriver S-kommuntopparna Katrin Stjernfeldt Jammeh, Boel Godner och Ebba Östlin.
Debatt
Dennis Wedin (M) menar att vi förminskar problemet med hemlöshet genom att peka på det orimliga i att ombilda hyresrätter under skriande bostadsbrist. Det är tydligt att Moderaterna inte har några sakliga argument kvar för att göra sig av med tusentals allmännyttiga hyresrätter.
Debatt
Forcerade planprocesser är fel väg att gå om regeringsförklaringens uppmaning om snabbare och billigare bostadsbyggande ska bli verklighet. Det är inte reglerna som är krångliga – det är verkligheten. Stadsbyggnad måste få ta tid, skriver juryn för Sveriges Arkitekters Planpris.
Gästkrönika
I bostadsbristens kölvatten utnyttjas desperata på andrahands- och tredjehandsmarknaden, och hyreskontrakt säljs svart. Där andra svarta marknader stävjats med skattelättnader i form av rut och rot skulle här miljarder till billiga bostäder kunna utgå i form av tak-avdrag.
Debatt
Sveriges dysfunktionella hyresmarknad är ett generationssvek. Unga vuxna i Finland har lättare att få tag på en hyresrätt och ser mer optimistiskt på framtiden. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Anna Broman, bostadspolitisk expert, Sveriges Byggindustrier.
Debatt
Ju närmare nutid vi kommer desto mer framstår referenserna till den ”sociala bostadspolitiken” som en doktrin snarare än faktahistorik, skriver två bostadsexperter i en replik till Martin Granders perspektivartikel nyligen.
Perspektiv
Återigen präglas bostadsmarknaden av ojämlikhet. Samtidigt gör ökade krav på affärsmässighet det allt svårare för allmännyttan att vara allmännyttig, skriver bostadsforskaren Martin Grander, som ser behov av en ny bostadssocial utredning.
Debatt
I sin roll som finansmarknadsminister varnade Per Bolund (MP) ofta för hushållens skuldsättning. I sin nya roll som bostadsminister hoppas vi att Bolund får en större insikt om de samhällskostnader som regleringsivern inneburit. Som första åtgärd bör bostadsministern ta initiativ till en översyn av kreditrestriktionerna.
Debatt
De bostadspolitiska ambitioner som den tillträdande regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om måste nu omsättas till konkreta regelförändringar. Fri hyressättning vid nybyggnation är en god utgångspunkt — men även regelverket för de årliga hyresförhandlingarna måste förändras.
Stadsbyggnad
Tvärstopp för byggandet och högre hyror. Det blir konsekvenserna när investeringsstödet till hyres- och studentbostäder stryps vid nyår, larmar SABO. — Man kan inte rycka bort det med två veckors varsel, säger Anders Nordstrand, vd.
Stadsbyggnad
För att stoppa hemlösheten bland barnfamiljer krävs att det byggs fler hyresrätter med rimliga hyror. Den kraftiga ökningen av barn i hemlöshet leder till stora svårigheter att klara av skolan, att ha en meningsfull fritid, att fungera på arbetsmarknaden och detta inverkar negativt på hälsan.
Socialtjänst
Hemlösheten i Malmö är rekordstor och en följd av den utbredda bostadsbristen. Staden klarar inte att lösa situationen ensam. Nu krävs statliga initiativ: en bostadspolitik för bostäder som fler har råd med och en förändrad ebo-lagstiftning.
Stadsbyggnad
Svarta kontrakt och små lägenheter där man inte ser golvet för alla madrasser. Så ser verkligheten ut i Stockholmsstadsdelen Vårberg, visar ett forskningsprojekt. Nu behöver Sveriges kommuner samverka med byggaktörer för att minska trångboddheten hos utsatta grupper.
Stadsbyggnad
Miljöpartiet har valt sida. Genom att ingå samarbete med de borgerliga i Stockholms stad bidrar partiet till att allmännyttan säljs ut och att trösklarna på bostadsmarknaden höjs, skriver tidigare bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).
Demokrati
Den tiden då politikerna i Stockholms stad fokuserade på att lösa bostadsbristen är till ända. I stället koncentrerar sig stadens borgerliga styre på försäljning av stadens hyresrätter och stoppar nybyggnation, skriver Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S).
Stadsbyggnad
Egnahemsrörelsen växte fram som ett svar på de bostadsproblem som fanns i början av 1900-talet. En modern variant av det engagemang som byggde bort bostadsbristen då kan lösa dagens bostadskris. Men då krävs handlingskraft på både kommunal och nationell nivå.
Stadsbyggnad
Bostadsbristen i Sverige drabbar i första hand hushåll med svag ekonomi. Socialbostäder lyfts ofta som en tänkbar lösning. Men de riskerar att skapa inlåsningseffekter och utgöra hinder för människor att arbete. I stället behövs andra reformer som kan leda till ökat bostadsbyggande, menar representanter för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO).
Stadsbyggnad
Regeringen införde 2016 ett investeringsstöd för byggande av hyresrätter med ambitionen att öka byggandet och underlätta för studerande och socialt utsatta personer att få en bostad. Men effekten på byggandet har varit försumbar och stödet riskerar försvåra för de svagaste grupperna.