Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Bostäder
Kommunpolitik
”Stor nog att bestämma själv” – det var parollen när invånare i Knivsta ville skilja sig från Uppsala och starta eget. Nu fyller Sveriges yngsta kommun 20 år och har vuxit sig större, men ska dra ner på tillväxttakten.
Kommunala bolag
Vem ska ta kostnaden för inflation och räntehöjning – bostadsbolagen eller hyresgästerna? I slutet av förra veckan konstaterade parterna i hyresförhandlingen som gäller 77 000 lägenheter i Stockholm att de står för långt ifrån varandra för att kunna nå en lösning.
Stadsbyggnad
Då: ett centrum präglat av droghandel, bilbränder och otrygghet. Nu: ett nav för idrott, kultur och kunskap.
Att använda fastigheterna på nya sätt blev vägen framåt för Klockaretorpet i Norrköping, som inte längre räknas som ett utsatt område.
Debattsvepet
God tillgång på vatten av god kvalitet kan inte tas för givet, skriver en rad experter. Politiker lyssnade inte på varningar kring gängkriminalitet, anser tidigare S-politikern Nalin Pekgul. Övriga debattämnen i dag: bostäder, väljare i glesbygd och medicinsk forskning.
Stadsbyggnad
Inflation, stigande ränta och ökade byggkostnader försvårar byggande för Sveriges kommuner. Samtidigt behövs allt fler bostäder.
”Kommuner kommer att behöva skjuta upp projekt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Stadsbyggnad
Krig, granbarkborrar, pandemi och skyfall. En rad omständigheter gör att kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har pausat flera byggprojekt i väntan på ett mer normalt kostnadsläge. Vd:n har dragit en slutsats av det exceptionella läget.
Kommunal ekonomi
Hyresmarknadens tre parter har efter år av förhandlingar kommit överens om gemensamma spelregler för de årliga hyresförhandlingarna. ”Historiskt”, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
Stadsbyggnad
Högre bostadsbidrag och större möjligheter för kommuner att ge barnfamiljer hyresgarantier är förslag som utredningen för en ny social bostadspolitik för fram i dag. ”Skulle minska trycket på socialtjänsten”, säger utredaren Karolina Skog.
Kommunal ekonomi
Klyftorna mellan stad och land ökar. Arbetande i en Norrbottenskommun har flest barn och gamla att försörja. Skillnaden är enorm jämfört med Stockholmsregionen.
• Hela listan: Så många måste de arbetsföra försörja – kommun för kommun.
• Kommunalråd kräver åtgärder från staten.
• ”Inte bara vi som kommer att ha den här problematiken i framtiden.”
Debatt
Fi försöker i vanlig ordning skapa bilden av att man inte kan stå på den utsattes sida om man inte vill genomföra deras politik. Det är en tråkig, men återkommande attityd i deras retorik, slutreplikerar Miljöpartiets socialpolitiska talesperson i Stockholms stad Mariana Moreira Duarte.
Debatt
Om Miljöpartiet och Mariana Moreira Duarte på allvar ville hjälpa våldsutsatta kvinnor som riskerar att hamna på gatan hade de redan agerat. Att precis innan valåret inleds komma med ett löfte om en ”utredning” är nog bland det minst förtroendeingivande vi har hört, replikerar Anna Rantala Bonnier och Lisa Palm, Feministiskt initiativ i Stockholms stad.
Debattsvepet
Skolan ställer orimliga krav på barnen, anser specialpedagog. Kommunerna kan inte ensamma bekämpa hemlöshet, enligt Sveriges stadsmissioner. Övriga debattämnen i dag är tillgänglighet i vården, bostadspolitik och opinionsmätningar.
Debatt
Samhället måste stötta kvinnorna som lämnar våldsamma män. Den regel som stadgar att man ska ha varit folkbokförd och bosatt i Stockholms stad de senaste två åren för att kunna få förtur till en bostad måste utredas, skriver Mariana Moreira Duarte Miljöpartiets socialpolitiska talesperson i Stockholms stad.
Debattsvepet
Pop-up-stationer för vaccination visar att mycket går att göra utanför sjukhusen, anser regionråd i Skåne. Forskare varnar för att vården missar demenssjuka. Dagens debatt handlar också om hederskultur i förskolan, arbetsmiljön i vården och att rankningen av bästa skolkommun läggs ner.
Debattsvepet
Notan för att rusta upp miljonprogrammet kommer att gå på flera hundra miljoner kronor, enligt Sveriges Allmännytta. Läromedel, digitalisering, kärnkraft, AI och veckopeng är andra ämnen på dagens debattsidor.
Stadsbyggnad
När 20 kilo dynamit exploderat på en innergård i Linköping tog det över ett år innan alla lägenheter åter gick att bo i. ”Jag fick en déjà vu-känsla” säger bostadsbolagets vd efter explosionen i Göteborg.
Debatt
Nu återinförs amorteringskravet som varit tillfälligt borttaget under pandemin. Det är ett krav som slår hårt mot unga som redan har svårt att komma in på bostadsmarknaden, skriver HSB:s förbundsordförande Johan Nyhus och SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Kommunala bolag
Byggbranschen varnar för att byggen över hela landet hotas efter Cementas bakslag i Högsta domstolen. ”Blir det cementbrist kan det påverka produktionstakt och kostnaderna för våra byggen”, säger Martin Blixt, vd för fastighetsbolaget Framtiden Byggutveckling AB i Göteborg. Men Sveriges Allmännytta tar än så länge larmen med ro. I Varberg finns dock en oro för stadens stora infrastrukturprojekt.
Kommunal ekonomi
En gigantisk industrisatsning på uppskattningsvis 25 miljarder kronor ska bana väg för 1 500 jobb i produktionen av fem miljoner årston fossilfritt grönt stål i skogen utanför Boden. Nu jagar kommunalrådet invånare och bostadsprojekt.
Debatt
Allt fler personer med funktionsnedsättningar vittnar om att det både blivit krångligare att söka och svårare att få bidrag för bostadsanpassning. I en ny rapport konstateras att antalet beviljade bostadsanpassningsbidrag i genomsnitt har minskat med 24 procent de senaste åren, skriver ordförandena för Svensk Bostadsanpassning, Funktionsrätt Sverige och Sveriges Arbetsterapeuter.
Debatt
Historielösa och okunniga tjänstepersoner och politiker tillåter hela tiden nya exploateringar att ”rita om” unika kulturmiljöer runt om i Sverige. Det skriver Karin Ericsson och Gunnel Lindh, som vill se en nationell satsning på en långsiktigt hållbar utveckling där kulturarvet tas tillvara.
Debatt
Vi måste bygga ett samhälle som står starkt efter krisen. De miljarder som årligen pumpas in i Bromma flygplats behövs till annat. Vi behöver höghastighetståg, nya bostadsområden, gröna investeringar, upprustade vägar och utbyggnad av tågtrafiken, skriver Grön Ungdom i Stockholm och Uppsala, gröna studenter och miljöpartistiska kommunalråd från flera städer.
Debatt
Om köer till friskolor slopas blir det än viktigare att bo nära en bra kommunal skola, enligt en ny Demoskopundersökning om skola, skolval och boende. Avskaffandet av friskoleköer kan därmed öka boendesegregationen, och indirekt skolsegregationen, i stället för att minska den, skriver Kunskapsskolans vd Fredrik Lindgren.
Debatt
Regeringens förslag att insamlingen av papper ska brytas ut ur det befintliga, nationella insamlingssystemet går rakt emot de tidigare principerna om att producenterna ska stå för kostnaden för sin miljöpåverkan. Att ansvaret ska överföras till kommunerna och att kommuninvånarna får ta över kostnaden är inte rätt väg att gå, skriver miljöpartisterna Katarina Luhr och Maria Antonsson.
Debatt
EU-kommissionen presenterade den 14 oktober 2020 sin satsning på renoveringar som en del av EU:s gröna giv. Initiativet är avgörande för att minska utsläppen, återstarta ekonomin och skapa attraktivare bostadsområden. Det skriver Fredrick Federley (C), ledamot i Europaparlamentet, och Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Debatt
Att branschen tror att Bromma flygplats kommer återhämta sig har jag förståelse för, men det betyder inte att marken används strategiskt rätt. En betydande del av området kan och borde omvandlas till Bromma parkstad, slutreplikerar Karin Wanngård (S) oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Gästkrönika
Var tredje svensk arbetare kan inte åka bort på semestern. De stannar alltid hemma. Samtidigt bor de med sämst inkomster som mest trångt. Under pandemin har det föga förvånande visat sig att ju mer utsatt bostadsområde, desto större smittspridning.
Kommunpolitik
Landskrona är på gång att vända en långvarig ekonomisk och socialt negativ utvecklingsspiral. Att utveckla och integrera en segregerad stad som Landskrona kräver dock mod att våga prova nya grepp, skriver forskarna Gunnar Blomé och Kerstin Annadotter på Kungliga Tekniska högskolan.
Debatt
En orimlig fiktiv värdering av hyresfastigheter utifrån en lagstiftning utformad för en marknad som inte existerar på landsbygden skapar ett underskott i det kommunala fastighetsbolaget. Underskottet får återverkningar på kommunens resultat, vilket gör att resurserna till vård, skola, och omsorg måste minskas, skriver Erik Lövgren (S) kso i Ånge
Debatt
Senast de borgerliga partierna styrde Stockholm ombildades över 25 000 hyresrätter till bostadsrätter. Lägenheterna såldes till privatpersoner till reapriser. Det har starkt bidragit till en katastrofal brist på hyresrätter i Stockholm. Men den som trodde att de borgerliga partierna lärt sig av sina misstag har fel, skriver oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).
Debatt
Den som riskerar att bli av med sin inkomst måste få en chans att behålla sitt bostadskontrakt. Parallellt måste vi politiker även jobba för att få på plats mer långsiktiga lösningar, skriver Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson Emma Hult, som lägger fram flera förslag hur antalet vräkningar kan minska.
Debatt
Regeringen måste dra tillbaka beslutet att lägga över ansvaret för insamlingen av tidningar och reklamblad på kommunerna. Syftet med beslutet är att stödja tidningsbranschen, men 50 procent av allt papper som samlas in är reklamblad. Stödinsatsen är således ineffektiv, skriver Anders Knape ordförande för SKR.
Debatt
Tidningarna har stora ekonomiska svårigheter. Vi förstår allvaret i situationen, men förslaget att slopa producentansvaret för returpapper innebär att stora kostnader i stället belastar kommuner och fastighetsägare. Att hålla tidningar vid liv är inte en uppgift för dessa aktörer. Det är snarare en fråga för staten, skriver företrädare för återvinnings- och fastighetsbranschen.
Debatt
I valet mellan trångboddhet eller omlokalisering till en annan ort väljer allt fler boende i Stockholms län det senare. Fler flyttlass rullar numera ut från länet än in och ny statistik som släpps i dag visar att trenden förstärks mycket kraftigt, skriver Stockholms Handelskammares näringspolitiska chef Daniella Waldfogel och seniorekonom Stefan Westerberg.
Debatt
Vi är helt inriktade att göra ett bra system ännu bättre. För alla material på förpackningssidan, metall-, pappers-, plast- och glasförpackningar, kommer vi att gå mot att erbjuda fastighetsnära insamling till 100 procent av bostadsfastigheterna. Men på tidningssidan finns ännu inget besked att ge, replikerar Håkan Ohlsson, vd FTI.
Debatt
Insamling av glas och papper ska ske bostadsnära och utan extra kostnader, precis som förordningarna säger. Det skriver företrädare för HSB Riksförbund, Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Villaägarna.
Debatt
Att regeringen presenterat Sveriges första klimathandlingsplan är positivt. Tyvärr missar man energieffektiviseringens centrala roll för att klara klimatkrisen, skriver företrädare för Swedisol och Energieffektiviseringsföretagen.
Debatt
I dag är tomträtt otryggt och systemet är dåligt anpassat till dagens bostadsmarknad. Om tomträtt ska kunna bli attraktivt igen så måste det vara tryggt över tid. Det krävs lagstiftning som skyddar tomträttshavarna från orimliga hyreshöjningar, skriver Villaägarnas Riksförbunds förbundsjurist Lena Södersten.
Debatt
De som är kritiska till att nyanlända har eget ansvar för sitt boende efter etableringen på två år behöver redovisa sitt alternativ och stå för konsekvenserna. För permanent förtur till bostad för nyanlända kan låta behjärtansvärt, men vore skadligt och riskerar att ställa grupp mot grupp.
Debatt
Sveriges Allmännytta riskerar att kväva en viktig debatt om en svensk modell för sociala bostäder innan den ens har börjat. När över 30 000 personer saknar en fast bostad måste vi pröva alla möjliga lösningar och koncept – även sådana som hittills inte använts i Sverige, replikerar Stockholms Stadsmissions direktor Marika Markovits.
Debatt
Behovet av sociala stödinsatser på bostadsmarknaden har aldrig varit större i modern tid. En mer utvecklad social bostadssektor än dagens är därför ett sätt att komplettera verktygslådan, replikerar Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige.
Debatt
De boendes bilresor till nästan en lika stor klimatfråga som husens energianvändning, visar en kartläggning som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort. Smarta mobilitetslösningar både kan minska koldioxidutsläppen men också effektivisera markanvändningen och skapa mer attraktiva stads- och boendemiljöer, skriver Åsa Romson, expert inom hållbar stadsutveckling på IVL Svenska Miljöinstitutet och delprojektledare inom Grön Bostad Stockholm.
Debatt
Sverige toppar redan listorna för högsta nyproduktionskostnaderna i EU. Då presenterar Svenska institutet för standarder ett förslag på nya standarder för bostadsutformning som skulle leda till ännu dyrare byggkostnader, skriver flera liberala politiker.
Debatt
Det är som att alla som argumenterar för att radera ut den billigare delen av hyresbeståndet avsiktligt undviker att ta del av den samhällsvetenskapliga forskning, som pekar på allvarliga sociala konsekvenser av ett krympande hyresbestånd och fördyring av dagens hyresnivåer, skriver bostadsforskaren Dominika Polanska.
Debatt
Exemplet ”Kinesiska muren” i Rosengård, Malmö, förskräcker. Tillsätt en utredning som ser över lagstiftningen i syfte att motverka att bostadsrättsföreningar plundras, kapas och vansköts, skriver vänsterpartisterna Momodou Malcolm Jallow och Emma-Lena Johansson.
Debatt
Om de vill ha en blandad stad så undrar jag varför Moderaterna gång på gång säger nej när vi lägger förslag på att bygga nya hyresrätter i de områden som i dag helt domineras av villor och radhus, slutreplikerar oppositionsborgarrådet i Stockholms stad Clara Lindblom (V).
Debatt
Stockholms stad har inte har något som helst samarbete med ombildningskonsulter. Alla eventuella försäljningar av hyreslägenheter till bostadsrättsföreningar ska ske till marknadsmässiga priser, replikerar bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) till oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).
Debatt
Nu framkommer uppgifter från boende att de så kallade ombildningskonsulterna använder sig av tvivelaktiga metoder för att påverka hyresgästerna att ombilda sina lägenheter. Den blågröna majoriteten i Stadshuset måste genast agera mot detta, skriver Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholm.
Debatt
Det finns många parter i samhällsbyggnadsprocessen som bidrar till att byggkostnaderna skenar. Lösningen heter standardisering, industrialisering, digitalisering samt en innovationsdriven upphandling, skriver produktchefen Jan-Olof Edgar på Svensk Byggtjänst.
Debatt
Traditionella byggmetoder leder till stora klimatutsläpp och bostäder som många inte har råd med. Enligt regeringsförklaringen ska bostadsbyggandet bli snabbare, billigare och mer hållbart. Därför bör man premiera klimatsmarta och billiga hyresrätter i massivt trä.
Debatt
Det räcker inte bara med att politiken gör det enklare att bygga för att sänka kostnaderna. Byggbranschen måste även sopa framför egen dörr. Misstag, bristande kommunikation och dålig styrning inom byggproduktionen fördyrar processen med över hundra miljarder kronor per år.
Debatt
Personer med beroendeproblematik ska ha rätt till jämlik hälsa och insatser som grundar sig i forskning. Men för att de ska ske krävs ekonomiska satsningar som även inbegriper strukturella insatser som bostäder, skriver Vänsterpartiets Karin Rågsjö och Maj Karlsson.
Gästkrönika
Segregationen gör människor mer konfliktorienterade. Det är därför angeläget att avstå från reformer som direkt ökar segregationen, som det blågröna styrets planer på ytterligare ombildningar i Stockholms stad. Men det visar också att bostadsförsörjningen bör planeras på en högre nivå än i varje kommun för sig.
Debatt
Vänsterpartiet försöker förklara hemlöshet med småskaliga ombildningar i ytterstaden. Men låt oss inte tro att hemlöshet enbart handlar om bostadsutbud, det krävs ett brett arbete som särskilt inkluderar aktiva sociala insatser och arbetsmarknadsåtgärder, replikerar bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M).
Debatt
Nyligen kom beskedet från det blågröna styret i Stockholm att cirka 20 000 allmännyttiga hyresrätter kan komma att ombildas till bostadsrätter. Samtidigt har vi ungefär 2 400 personer som lever i hemlöshet i Stockholm, varav andelen kvinnor och barnfamiljer ökar. Det är tydligt att varje hyresrätt behövs.
Debatt
Många i byggbranschen har erfarenhet av att rita fungerande stadsmiljöer. Deras kompetens kan användas mer. Vi vill se fler aktörsdrivna detaljplaner, där bolagen själva ser till att nödvändiga utredningar görs och att planen färdigställs för ett politiskt beslut i byggnadsnämnden, skriver Gunilla Grahn-Hinnfors på Västsvenska Handelskammaren.
Debatt
I sin roll som finansmarknadsminister varnade Per Bolund (MP) ofta för hushållens skuldsättning. I sin nya roll som bostadsminister hoppas vi att Bolund får en större insikt om de samhällskostnader som regleringsivern inneburit. Som första åtgärd bör bostadsministern ta initiativ till en översyn av kreditrestriktionerna.
Debatt
Från årsskiftet har Stockholms läns landsting blivit Region Stockholm. Våra nya uppgifter och ansvar ger oss ett bredare ansvar för hela regionens utveckling. Allt detta kräver en samlad röst och ett tydligt regionalt ledarskap, skriver företrädare för den blågröna koalitionen i nybildade region Stockholm.