Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Biogas
Debatt
Regionerna är, som ansvariga för kollektivtrafik och regional utveckling, tunga aktörer i biogasfrågan. Vi välkomnar deras engagemang och ger fullt stöd i deras krav på regeringen, men vi måste ta steget fullt ut och satsa på en konkurrensneutral svensk biogasmarknad, replikerar Michael Wallis Olausson vd, Scandinavian Biogas Sweden AB.
Debatt
Regeringen behöver skyndsamt införa de åtgärder som presenterats i Biogasmarknadsutredningen. Då kan vi bidra till ett robust och hållbart samhälle post corona, skriver 14 regionpolitiker från olika delar av landet.
Debatt
God tillgång till energi är en förutsättning för tillväxt i hela samhället. Då majoriteten av de svenska energiföretagen ägs av offentliga aktörer finns dessutom ett tydligt fokus på samhälls-och klimatnytta. Det skriver Tekniska verkens ordförande Gösta Gustavsson (C) och vice ordförande Rebecka Hovenberg (MP), som lägger fram fem förslag för en omstart med energifokus efter pandemin.
Kommunpolitik
För att nå målet om ett fossilfritt Sverige är det viktigt att användningen av biogas ökar. Förutom att ställa krav i upphandlingar, på exempelvis mat och trafik, måste Stockholm ta ett helhetsgrepp om framtidens energianvändning och hur produktionen och användningen av biogas ska utformas, skriver S-företrädare i Stockholmsregionen.
Kommunala bolag
Det är glädjande att Moderaterna blir alltmer aktiva inom miljöfrågorna och presenterar vassa förslag för en bättre cirkulär ekonomi och ett kretsloppssamhälle som håller ihop – ett område som inte alltid varit prioriterat inom partiet. Men det krävs hårdare krav och tydligare styrmedel om partiet vill ha en energipolitik som verkligen hänger ihop.
Hållbarhet
Biogas har sedan länge varit ett viktigt alternativ till det fossila bränslet. Men svensk biogas har fått en svår konkurrenssituation beroende på andra länders subventioner. Regeringen utreder nu förutsättningarna på marknaden och tar situationen på allvar.
Hållbarhet
Volvo Buss tycker vi ska göra el av biogas. Om de inte har egna sedelpressar är det måttligt realistiskt: Elen är så billig att även redan uppförd vindkraft och existerande reaktorer har svårt att täcka sina kostnader, skriver Mattias Goldmann i en replik.
Infrastruktur
El är framtidens drivmedel för hållbar kollektivtrafik i städerna. Det är därför inte optimalt att just för detta ändamål investera i bussteknik som utformas för biogas. Biogasen bör istället användas till el för att driva bland annat elbussar, skriver Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.
Hållbarhet
Mattias Goldman replikerar på vår artikel och vi är beredd att hålla med i mångt och mycket. Vi som jobbar lokalt/regionalt med biogas ser en akut risk att Sverige riskerar att slå ut mycket av det som rör avfallshierkin, omställning av fordonssektorn, samt kretsloppsekonomi, med ett modern ord idag cirkulär ekonomi.
Hållbarhet
Miljöpartiet arbetar i hela landet för en cirkulär försörjning av fordonsbränslen. Sett till hela livscykeln är svensk biogas det bästa bränsle vi kan välja. Men nu står vi i ett avgörande skifte, skriver fem MP-politiker i riksdag, kommun och region.
Infrastruktur
De senaste årens gröna omställning av busstrafiken riskerar att stanna av om kollektivtrafiken inte får ett genomtänkt, hållbart och långsiktigt regelverk om beskattning av biobränslen som gynnar en fortsatt grön omställning.
Hållbarhet
Många svenska kommuner står inför en stor miljöutmaning, bland annat med försämrad luft. Men de har också lösningen på problemet, biogasen. Med ett stödjande regelverk och större självbestämmande kan kommuner och landsting satsa där det bäst behövs och vi är redo att anta utmaningen, skriver sex företrädare för energibranschen.
Hållbarhet
Sverige har haft en fantastisk utveckling när det kommer till förnybar energi. Men vi kan inte nöja oss med detta. Klimatutmaningarna är stora och vi måste göra allt vi kan för att snabbt och stabilt ställa om till ett helt fossilfritt Sverige.
Hållbarhet
Nu lanserar branschen ett förslag till strategi för biogasen. Det är ett sammanhållet grepp som bidrar till ett fossilfritt Sverige och en fossiloberoende fordonsflotta, och utvecklar en industrigren som skapar gröna lokala jobb och exportmöjligheter.
Hållbarhet
Världen kraftsamlar nu inför klimattoppmötet i Paris. I Växjö har vi förstått att det inte är en börda att jobba med klimatfrågan - det är en framgångsfaktor som bygger på politiskt samförstånd. Men vi klarar det inte själva, fler måste komma till samma insikt.
Hållbarhet
Det behövs en nationell biogasstrategi. Den är en viktig milstolpe på vägen mot en hållbar framtid. Kompetens och engagemang finns redan inom industrin, sjöfarten och transportindustrin och i olika regioner, inte minst i Västsverige.
Kommunpolitik
För att skapa en så effektiv framtida svensk förnybar elproduktion som möjligt behöver stödsystemen göras om. I stället för att stötta redan färdiga och kommersiella anläggningar behöver det riktas om till utveckling av ny teknik som havsbaserad vindkraft och biobränslen, skriver tre energiexperter.
Infrastruktur
Regeringen missgynnar och straffbeskattar HVO, ett av de mest miljövänliga drivmedel för fordon som finns. Det är både ett samhällsekonomiskt och miljömässigt vansinne. Till exempel kommer bussbolag som vill minska sina koldioxidutsläpp tvingas till stora investeringar helt i onödan. Larmet kommer från ett flertal företrädare för transportsektorn.
Infrastruktur
Partiledarnas oförmåga att ge klara besked om energipolitiken hotar inte bara jobben och vår ställning som föregångsland. Det riskerar också leda till att vi inte når våra uppsatta miljö- och klimatmål. Därför behöver Sverige en bred och långsiktig politisk överenskommelse om energipolitiken.
Hållbarhet
Miljömålen om ett hållbart kretslopp måste hänga ihop men riskerar nu att motverka varandra. Biogasbranschen behöver allt samarbete från politik och myndigheter den kan få, inte motarbete i form av orimliga gränsvärden, skriver flera branschaktörer i en slutreplik.
Hållbarhet
Naturvårdsverket riskerar att slå många av Sveriges biogassatsningar i spillror när verket genom ett förslag som kraftigt begränsar insamling och kretslopp av matavfall. Om förslaget blir verklighet hotas stora delar av de svenska kretsloppsambitionerna och gjorda investeringar i biogasanläggningar och infrastruktur. Återföring av fosfor till åkermark försvåras och mer importerad mineralgödsel måste då spridas.
Infrastruktur
Det finns ingen anledning att ställa biogasen mot andra klimatsmarta drivmedel. Ska vi nå en fossilfri fordonstrafik, minska vår klimatpåverkan och förbättra luftkvaliteten kommer alla åtgärder som ersätter bensinen och dieseln att behövas, replikerar Anders Mathiasson och Tula Ekengren.
Infrastruktur
Biogasen är ett av de mest miljöeffektiva energislagen vi har i Sverige, och en av nycklarna för att göra Sveriges fordon oberoende av fossilbränslen. Därmed är det också en central fråga i det heta svenska klimatarbetet.