Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Bidrag
Debattsvepet
Civil rights defenders granskning kritiserade Tidöavtalet. Nu kräver svar organisationen svar av regeringspartierna sedan företrädare för SD hotat dra in organisationens statliga bidrag. Polisens prestationer och den danska energipolitikens påverkan på den svbenska är andra ämnen för debatten idag.
Kommunal ekonomi
De riktade statsbidragen är – åter igen – i skottgluggen sedan Statskontoret i en rapport kritiserat all onödig administration de kräver. Civilministern vill minska antalet. DS frågade tre kommunstyrelseordförande hur de vill att det ska gå till.
• Radikala förslaget: ”Flytta över alla pengar”
• Statsbidraget som fasas ut och lämnar kostnader i kommunernas knä
• ”Kan vara rimligt med öronmärkta bidrag”
Kommunal ekonomi
Statskontoret anser inte att staten styr kommuner och regioner effektivt – i fokus för kritiken är de riktade statsbidragen som stjäl tid, resurser och energi. Civilminister Ida Karkiainen (S) håller delvis med om slutsatserna.
Kommunal ekonomi
Färre och enklare statsbidrag. Det ges högsta prioritet i Statskontorets rapport som i dag tisdag överlämnas till regeringen. Kommuner, regioner och privata utförare skulle kunna spara hundratals miljoner kronor på mindre administration.
Redaktionskrönika
Tillit, friskolor, digitalisering och ekonomi, ekonomi, ekonomi. Dagens Samhälles mest lästa artiklar som publicerats hittills i år ligger i linje med redaktionens ambition att följa pengarna, styrningen och arbetsgivaransvaret.
Debatt
Den idéburna vården och omsorgen ställde om och har hanterat nya behov under pandemin. Men det löfte som regeringen gav oss i början av pandemin – att alla extra kostnader skulle kompenseras – återstår att uppfylla, konstaterar representanter för Famna och Fremia.
Juridik
Bidragsbrott och felaktiga utbetalningar slår hårt mot välfärdssystemet. I kampen mot fusket lägger nu fem myndigheter fram ett gemensamt förslag om hur de i ökad utsträckning ska kunna dela uppgifter med varandra när misstankar uppstår.
Debatt
Studieförbunden har, om än något yrvaket, agerat på bred front mot fusket. Men väldigt mycket mer behöver ske, inte minst genom att dialogen mellan studieförbunden och det offentliga på samtliga nivåer intensifieras, slutreplikerar Cecilia Elving (L).
Debatt
Fusket på Järvaområdet får inte tas som intäkt för att försvåra det viktiga arbete som görs – inte heller att minska resurserna till vår verksamhet, replikerar ordföranden för Studieförbunden i samverkan Ann-Katrin Persson och ordföranden för Stockholms läns Bildningsförbund Peter Erickson .
Debatt
Det är tydligt att folkbildningen blir lidande i ett system som premierar jakt på timmar i stället för en verksamhet av god kvalitet. Därför beslutade kulturnämnden i Region Stockholm nyligen att utreda möjligheten att bland annat öka den kvalitativa grunden för bedömningen i bidragsgivningen till studieförbunden, skriver kulturnämndens ordförande i Region Stockholm Cecilia Elving (L).
Debatt
”Ställ krav på bidragstagarna” låter det i debatten varje gång kostnaderna för försörjningsstöd ökar. De möjligheterna finns redan. I Karlstad införde vi krav på motprestation redan 2004 med mycket goda resultat, skriver Lena Melesjö, fd kso (S) och Jan Elofsson, fd chef för Integration, Försörjning och Arbete.
Debatt
Trots bidragsberoende, bedrägerier, bombningar, bilbränder och beväpnade barn är regeringen besynnerligt bakåtlutad. Under tiden håller moderatledda kommuner och moderater i opposition emot nedmonteringen av arbetslinjen, skriver de moderata kommunalråden Oliver Rosengren och Lars Rådén.
Debatt
Det finns mycket som samhället skulle kunna göra för att förhindra att vi som är föräldrar till barn med NPF-diagnoser kraschar, men vi ser inte så många förslag. Här är vår lista på åtgärder, skriver fyra mammor som hellre vill förvärvsarbeta än gå på ändlösa möten för att få vardagen att fungera.
Debatt
Nyligen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att reglerna för likvärdighetsbidraget till skolhuvudmännen ska ändras. Det betyder att hon är beredd att undergräva Skolkommissionens bärande förslag om att bidraget ska riktas till undervisning och elevhälsa. Det är ett allvarligt bakslag för en likvärdig kunskapsskola, skriver Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Debatt
Förutsättningarna för ideella ledare, förtroendevalda och aktiva inom idrottsrörelsen måste förbättras så att de kan fortsätta bidra till ett starkare Sverige genom ett bibehållet och stärkt engagemang, skriver ordföranden för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Björn Eriksson, med anledning av att idrottsrörelsen mottar 5i12-rörelsens pris i dag.
Debatt
Flera förslag i ett nytt betänkande riskerar att misstänkliggöra många av civilsamhällets organisationer och förstöra den tillit som är så oerhört central för samhällskontraktet. Det skriver Forums ordförande Patrik Schröder, som efterfrågar tydliga, rättssäkra regler som möjliggör civilsamhällets arbete att främja, utveckla och bevara demokratin.
Gästkrönika
Ett "reformutrymme" uppstår inte ur tomma intet, utan hämtas i hög grad från grupperna med lägst inkomster i vårt samhälle. De svenska inkomstskillnaderna har vuxit snabbare än i andra jämförbara länder och de urholkade transfereringarna är en av de viktigaste förklaringarna.
Debatt
Socialdemokraternas bidragspolitik har skapat ett utanförskap som går i arv och göder otryggheten, skriver fyra moderata politiker som på Socialdemokraternas dag i Almedalen presenterar en en rapport som visar att 60 av de 70 kommuner i Sverige som betalar ut mest bidrag har socialdemokratiskt styre.
Debatt
Den styrande majoriteten i Skurup försöker kapa både det politiska och juridiska systemet för att hetsa mot en liten grupp som de skyller all världens, eller i alla fall Sveriges, olyckor på: ensamkommande flyktingbarn, skriver debattörerna som gjort en polisanmälan mot kommunens politiska ledning.
Debatt
Regeringen vill ändra regelverket för ebo så att asylsökande som bosätter sig i “särskilt utsatta områden” ska förlora sin rätt till bidrag. I stället för att använda verktyg som stadsplanering, välfärdspolitik och omfördelning använder regeringen repressiva verktyg mot människor som drabbas av rasism och skuldbelägger individer för kollektiva utmaningar.
Debatt
Bilden av tandhälsa som något man själv kan styra över stämmer inte. Att man som patient dessutom själv måste skaffa sig kunskap om de särskilda tandvårdsstöden får effekten att många personer riskerar att aldrig få ta del av dem. I praktiken innebär därför tandvårdsförsäkringens konstruktion att bara de med ett visst kapital kan ta del av stödet.
Debatt
De som fått uppdraget och förtroende att styra Stockholm har skyldigheten att sätta stockholmarna först. Det är en självklarhet för oss Sverigedemokrater, men tydligen inte för det nya grönblåa styret, skriver Peter Wallmark, gruppledare Sverigedemokraterna Stockholms stad.
Kompetensförsörjning
I oktober skrev Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro en debattartikel om att årets anslag till a-kassan höll på att ta slut. Regeringen hade helt enkelt räknat fel i sina prognoser om hur mycket resurser a-kassan behövde. Artikeln blev årets mest lästa.
Kommunpolitik
Sommarens torka har lett till foderbrist. På många ridskolor finns det – för att uttrycka det krasst – inte mat till hästarna. Dessa ridskolor behöver akut hjälp från kommunerna. En uppskjuten konstgräsplan kan rädda många tjejers tid i stallet.
Juridik
Samtidigt som assistanstimmarna sjunker har bidragsbrottsligheten eskalerat. Om jag får förtroendet att leda Stockholms stad kommer varje stadsdel ha en utredare som arbetar med att upptäcka och utreda misstänkt bidragsbrottslighet.
Kommunpolitik
Den senaste mandatperioden har regeringen infört många tillfälliga bidrag som kommuner kan söka för olika projekt eller för att bygga ut delar av sin verksamhet. På så vis kan regeringspartierna vinna billiga poänger, men samtidigt orsakar de kostnader och problem för oss kommunpolitiker som blir tvungna att bära kostnaderna när stöden löper ut.
Demokrati
De senaste fyra åren har miljarder skattekronor slösats bort på dyr och dålig symbolpolitik. Trots att anslagen till miljö och klimat mer än fördubblats har resultaten uteblivit. Sedan MP kom till makten har utsläppen tvärtom ökat med en knapp procentenhet, skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna.
Kommunpolitik
Trots att regeringen har höjt skatterna med 60 miljarder kronor pekar utvecklingen åt fel håll. Denna utveckling ska Moderaterna vända genom att prioritera välfärdens kärna och statens kärnuppgifter, införa den största bidragsreformen sedan 1980 samt sätta välfärd före bidrag.
Kommunpolitik
Skatten på arbete har höjts med cirka 30 miljarder kronor sedan 2014. Men höjda skatter är ingen långsiktigt hållbar lösning – istället måste fler börja arbeta skriver liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.
Arbetsvillkor
På söndag, den 18 mars, är det val i Ryssland. Bristen på respekt för mänskliga rättigheter och demokrati i landet är ett hot, inte bara mot det ryska civilsamhället utan också mot Sverige och omvärlden. Svenska politiker måste tydligare ta ställning mot människorättsbrotten i Ryssland. Samtidigt måste Sverige såväl som EU öka stödet till människorättsorganisationer i landet, skriver Joanna Kurosz, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.
Demokrati
Samtidigt som Socialdemokraterna i Stockholm erbjuder ekonomiskt bistånd till personer som befinner sig illegalt i Sverige, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att samma personer ska lämna landet. Vems politik är det som gäller, undrar Andréa Ström, M i Stockholm.
Demokrati
Regeringen bad en myndighet om en kampanj om islamofobi och hatbrott – fick en sajt som misstänkliggör arbetet mot hedersförtryck i retur. Är demokratiminister Alice Bah Kuhnke och regeringen nöjda med hur Myndigheten för stöd till trossamfund har utfört sitt uppdrag?
Kommunpolitik
Regeringen har för avsikt att inrätta en statlig myndighet med ansvar för utbetalningar av bidrag och ersättningar. Det är ett steg i rätt riktning men behovet av reformer av såväl bidragssystemen som av kontrollfunktionerna är fortfarande uppenbart, skriver Oliver Rosengren (M) kommunalråd i Växjö, Anna Jähnke (M) kommunalråd i Helsingborg, Josefin Malmqvist (M) kommunalråd i Sundbyberg och Lars Rådén (M) kommunalråd i Solna.
Demokrati
För snart ett år sedan skrev Scouterna en besviken artikel där de kritiserade regeringen för att organisationens stöd sänktes – trots att de hörsammat regeringens rop på hjälp under flyktinghösten 2015. Artikeln är årets mest lästa. Hur har det gått med stöden i år?
Gästkrönika
En medborgarlön skulle skapa ett ”trashanksproletariat”, hävdar professor Bo Rothstein. Men ett trasproletariat har alltid funnits och tanken med en garanterad inkomst är att fattiga ska slippa förödmjukas i välfärdens dyra kontrollapparat.
Gästkrönika
Varför ska vården specialbemannas för att kunna hantera patienter och medborgare med en viss tro? Att sådana önskemål – och tjänster – är verklighet speglar troligen samtidens fäbless för identitetspolitik mer än det speglar reella behov.
Kompetensförsörjning
Det är svårt att förstå att MUF fortfarande förespråkar fri invandring. KDU anser istället att invandringen till Sverige måste vara begränsad och anpassad efter förmågan att ta emot och integrera människor i det svenska samhället.
Demokrati
Valutgången i USA genererar mycket tal om etablissemangskritik, men få insikter kring hur man ska göra för att förmå de västerländska makteliterna att åter respektera och tala med – inte till – folket, skriver Medborgerlig Samlings partiordförande Ilan Sadé, som föreslår att partistöd och andra bidrag som tryggar etablissemangets ekonomiska situation ska slopas.
Gästkrönika
Slopad arbetsgivaravgift för mjölkbönder och 500 kronor till föräldrar som arbetar. Fram till valet om två år ska vi nu tydligen sondmatas med dessa plånboksfrågor. Varför kan inte ekonomisk politik handla om något större? \
Hållbarhet
Nu krävs det krafttag för att den svenska jämställdheten ska gälla i varenda villa och lägenhet, skriver Erik Andersson (M), och föreslår bland annat bidragsstopp till ojämlika föreningar, obligatorisk samhällsorientering samt hembesök för att få ut kvinnor i arbetslivet.
Integration & segregation
Det nya utanförskapet biter sig fast och en ny generation växer upp utan att känna sig som en del samhället. Många unga lockas till brottslighet och extremism. Föräldrar måste se till att deras barn prioriterar skolan – därför bör barnbidraget reformeras till ett studiebidrag.
Stadsbyggnad
Den svarta bostadsmarknaden är den första bostadsmarknad som nyinvandrade i Sverige möter. Den eldas på av olika bidrag avsedda att göra det möjligt för människor utan inkomster att bo drägligt. Branschen, kommunerna och statliga myndigheter kan inte vänta med att ta krafttag mot den svarta bostadsmarknaden. Det skriver konsulten Helena Holmberg och analytikern Kristian Halldin, som kartlagt handeln med svarta lägenheter.
Gästkrönika
Andelen ekonomiskt inaktiva EU-medborgare som söker stöd ur värdlandets socialförsäkringssystem ökar, samtidigt som förtroendet för öppna gränser och överstatligt samarbete störtdyker. Att i det läget avvisa David Camerons krav på kvalificering till bidragssystemen är som att tända fyrverkerier på en öppen krutdurk.
Demokrati
Jordbruksverket beslutade att ge 48 av 53 områden från norr till söder i Sverige möjlighet att bilda Leaderområden och tilldelade dem budgetar. Småkom ifrågasätter varför inte alla områden har rätt till utvecklingspengarna.
Demokrati
Jag försäkrar att vi inte har en slapp inställning till skattemedel, svarar Eva Theisz, vikarierande generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, på kritiken från slöseriombudsman Rebecca Weidmo Uvell.
Kommunal ekonomi
Det är helt uppenbart att föreningarna fuskar med bidragen. Därför efterlyser jag ökad transparens och krav på öppna årsredovisningar, skriver Rebecca Weidmo Uvell, slöseriombudsman, i en replik till Göran Pettersson på Forum.
Gästkrönika
Sverige bör upphöra med sin mjuka, nästan gullande linje med Rumäniens regering. Löfven, slå på stora trumman! Wallström, visa vad du går för! Kräv att Rumänien stängs ute från alla EU-toppmöten och samarbetsorgan i EU tills landet slutar mobba sin romska befolkning. Om EU inte går med på detta – meddela att Sverige från 1 januari 2016 slutar att betala sin medlemsavgift till EU på drygt 30 miljarder netto.
Arbetsvillkor
Bilden av att föreningarna i Sverige lever på bidrag och där de engagerade får ”lön från dag ett”, som slöseriombudsman Rebecca Weidmo Uvell målar upp, är falsk. 76 procent av allt som sker i föreningslivet görs av frivilliga som inte får en krona, svarar Göran Pettersson, generalsekreterare för Forum.