Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Bibliotek
Demokrati
Att politiker lägger sig i verksamhet inom bibliotek och kultur blir allt vanligare. Det visar en ny rapport från fackförbundet DIK. Problemen är störst på kommunal nivå. Ett färskt exempel är SD:s agerande i Kalmar efter sagostunden med dragartister.
”Ett mycket tydligt brott mot mot principen om armlängds avstånd”, säger förbundsordförande Anna Troberg.
Debattsvepet
Sverige behöver en levande kulturskola, bemannade skolbibliotek och en stärkt kultursektor – inte en kulturkanon, skriver fackförbundet DIK. Andra debattämnen: utjämningssystemet och julstämning.
Debattsvepet
För få skolor har ett skolbibliotek, skriver Svensk Biblioteksförening. Regionerna jobbar inte rätt för att stärka primärvården, konstaterar Praktikertjänst och psykolog varnar för ökad barnfattigdom.
Debatt
Många folkbibliotek hjälper medborgare med allt från myndighetsbeslut till digitala tjänster. Men biblioteken kan inte bli en restpost för den hjälp som många behöver men ingen erbjuder, skriver Svensk biblioteksförening.
Arbetsvillkor
Regeringen vill utvidga tillträdesförbudet till att utöver butiker även gälla badanläggningar och bibliotek. ”Det här kommer att leda till bättre trygghet och ordning och reda”, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).
Debattsvepet
En ny SNS-rapport pekar på hur kapacitetsbrist i vården ligger bakom överdödlighet och hur ansvaret kan analyseras. Debatten denna tisdag handlar också om lokalt ansvar för klimatanpassningen, om klyftan mellan stad och land och om den föreslagna familjeveckan.
Debatt
Det går inte att skylla de senaste årens arbetsmiljöproblem på pandemin. Det är gamla problem på biblioteken som i och med pandemin ställts på sin spets, skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Gästkrönika
Det finns flera exempel på barnkultur som desinformerar om barn som inte passar in i könsrollerna. Det blir en tillbakagång till gamla stereotypa normer ifall killar som gillar smink och dockor, och flickor som gillar att brottas, börjar ses som transsexuella av vuxenvärlden.
Upphandling
Bokdistributören Adlibris, som är leverantör till en stor del av landets bibliotek, får kritik från många bibliotek och små förlag för sina nya hårdare krav. Risken finns att smal litteratur blir svår att få tag på för biblioteken.
Debatt
Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamiltons alternativa bild av av vad som utgör ett modernt skolbibliotek visar hur viktigt det är att förslagen i utredningen ”Skolbibliotek för bildning och utbildning” blir politisk verklighet. Det skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Ledarskap
Många anser att han ger sig in i ett getingbo. Men Anders Nylander, ny kultur- och bibliotekschef i SD-styrda Sölvesborg, verkar inte överdrivet orolig. ”Det blir svårt för mig som chef att sköta en vettig verksamhet om man gör politik av den. Men jag tror att det kommer att lösa sig”, säger han.
Debatt
Regeringen och samarbetspartierna satsar brett på att främja läsandet hos alla barn och unga. Omkring 200 miljoner kronor årligen avsätts för att stärka biblioteken, lärare och föräldrar i detta arbete, skriver ordförandena i riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S) och kulturutskott Christer Nylander (L).
Debatt
Vi befarar att oförutsedda utgifter och röda budgetsiffror efter pandemin kommer att täckas av minskade anslag till biblioteken. Biblioteken behöver tydliga uppdrag, långsiktig finansiering och en strategisk inriktning som möjliggör detta, såväl nationellt som lokalt, skriver Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson.
Debatt
För att hela befolkningen ska kunna nyttja sina fri- och rättigheter i en allt mer digitaliserad och komplex tid behöver alla goda krafter samverka. Varje aktör är värdefull, varje insats viktig – men det är tillsammans som vi verkligen kan göra skillnad, replikerar Statens medieråds Anette Novak och Martina Wagner.
Debatt
Fyra av tio kulturskolor i Sverige står inför nedskärningar. Situationen är alarmerande. Kulturskolerådet vill tillsammans med några av landets viktigaste kulturaktörer se en kulturskolelag, som likt bibliotekslagen säkrar verksamhet i varje kommun.
Debatt
Biblioteken kan inte lösa övergripande samhällsproblem på egen hand. Därför måste samhället runt biblioteken stärkas. En sak är dock säker portning av vissa individer från biblioteken leder inte till en tryggare tillvaro – varken på biblioteken eller i resten av samhället, replikerar DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Gästkrönika
Stöket på biblioteken förvärras. Samtidigt präglas debatten fortfarande av en ovilja till klarsyn och handling. Fackförbunden själva vill inte porta folk, men den frågan är inte upp till dem. Biblioteken finns inte till för att vara någons arbetsmiljö, de är framför allt medborgarnas.
Debatt
Det pågår en nedmontering av de grundläggande förutsättningarna för kultur i Sverige. Vi ser det i nedskärningar av den kommunala musikskolan och skolbiblioteken. Det senaste exemplet är Vänersborgs kommun beslut att lägga ned spetsutbildningen inom klassisk musik, skriver kulturskribenterna Sofia Lilly Jönsson och Ida Östenberg.
Debatt
Det är ett förbannat oskick att SKL och andra nationella beslutsfattare ständigt möter kritik med att skyffla över ansvaret på varandra. Det sker i biblioteksfrågan, i frågor som rör skolan, förlossningsvården och i många andra viktiga frågor, slutreplikerar DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Debatt
Det är mycket glädjande att skolbibliotekens betydelse för Sveriges elever är så tydlig i förslaget till Nationell biblioteksstrategi. För fortfarande saknar en stor del av dem tillgång till ett bemannat skolbibliotek. En likvärdig skola kräver likvärdiga skolbibliotek. Nu måste resurser till från ansvariga huvudmän.
Debatt
Biblioteken är en viktig samhällspelare som bidrar till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Men de demografiska och ekonomiska utmaningar som offentlig sektor står inför är en realitet som kommer att kräva nytänkande och flexibla lösningar i kommunerna, replikerar SKL:s Maria Caryll och Katrien Vanhaverbeke.
Debatt
SKL upplever att det nyligen presenterade förslaget till nationell biblioteksstrategi petar i det kommunala självstyret. Det kan man så klart tycka, men i sin iver att pinka in sitt kommunala revir blottar SKL en oroväckande slapp attityd gentemot både biblioteks- och skollagen, skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Debatt
Som tidigare borgarråd i majoritet vet givetvis Olle Burell (S) att politik inte handlar om att trolla, utan om att våga prioritera. De förändringar som sker ska inte påverka förvaltningens kärnverksamheter. Inga lärare i Kulturskolan kommer behöva gå och inga bibliotek stängs, slutreplikerar Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd (C) Stockholms stad.
Debatt
Det går inte längre att blunda för de strukturproblem som på sikt hotar stadens kulturverksamhet. Därför genomför det grönblå styret nu organisationsförändringar på Kulturförvaltningen kombinerat med en bred lokalöversyn med målet att den miljard vi avsatt till kultur används till just kultur, skriver kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).
Debatt
I dag saknar nästan hälften av landets 1,4 miljoner elever tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Men vi har höga förväntningar på att den nya regeringen agerar för att samtliga elever får tillgång till bibliotek med utbildade bibliotekarier skriver Karin Linder, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.
Demokrati
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson anklagar DIK för fake news och efterlyser en mer intellektuell kulturpolitisk debatt. Om det är intellektuell höjd man söker här i livet ter det sig onekligen kontraproduktivt att företräda ett parti som i sitt budgetförslag för kulturen de kommande tre åren vill rycka bort över 2,5 miljarder kronor från folkbildningen.
Upphandling
Nacka kommuns upphandlingar av bibliotekstjänster har inte gjorts för att spara pengar, utan för att stimulera utveckling och nytänkande. Resultatet är fortsatt nöjda låntagare och besökare, replikerar Hans Peters, ordförande (C) i Nacka kulturnämnd.
Demokrati
I tider då demokratins grundpelare utmanas borde vi värna institutioner som främjar fri åsiktsbildning, kunskapsförmedling och demokrati. Istället ser vi hur både högerpopulister och företrädare för etablerade borgerliga partier på olika sätt vill försvaga dessa institutioner. Vi är oroliga för att våra allmänna bibliotek nu är i farozonen.
Kommunpolitik
Kulturrådets satsning att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet visar att bibliotekens behov är stora och varierande, skriver Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef Kulturrådet.
Gästkrönika
Bibliotek, och för all del också böcker i bokhandeln, ger möjligheten att förflytta sig till världens alla hörn. I böckerna kan vi ta oss till historiens alla epoker, människans många öden, in i cellen, ut i rymden och till universum som inte ens finns, skriver Jona Elings Knutsson.
Gästkrönika
Det som utestängningen av liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling (MED) från pridefestivalen visar oss, och som är det riktigt oroväckande, är hur jakten på renhet och ideologisk renlärighet får allt starkare fotfäste i samhället och utesluter oliktänkande. I dag drabbas MED. I morgon kan det vara du och jag, skriver Anosh Ghasri.
Skola
För att skolan ska kunna stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens krävs inte bara tillgång till skolbibliotek. Det kräver tillgång till skolbibliotek bemannade med kompetent personal. Till alla elever – oavsett var man råkar bo och vilken skola man går i, skriver DIK:s Anna Troberg och Svensk biblioteksförenings Karin Linder.
Skola
När kulturpolitiker från hela Norden samlas i Malmö, med de nordiska kulturministrarna i spetsen, vill vi att folkbibliotekens unika roll får den tunga vikt i diskussionerna som de förtjänar. Folkbiblioteken främjar inkludering, delaktighet och bidrar till hållbara samhällen, skriver ordförandena för de nordiska biblioteksföreningarna.
Demokrati
Brister barns läskunnighet försvåras både förutsättningarna för faktainhämtning och förmågan till självständigt kritiskt tänkande. För att stimulera läsandet på förskolan satsar regeringen 50 miljoner kronor i vårbudgeten, så att förskolor över hela landet får möjlighet att köpa in fler böcker.
Kommunpolitik
Ett upprop för fri kultur har sällan varit viktigare än idag. I Sverige har vi i decennier varit vana vid politisering från vänster och de farhågorna präglar också den senaste tidens debatt – om museer, film, litteraturstöd. Men nu finns nya politiska krafter som vill undergräva konstnärlig frihet. Det är en verklighet vi måste beakta också i den kommunala vardagen, skriver Rasmus Jonlund (L) vice ordförande Stockholms stads kulturnämnd.
Gästkrönika
Otidsenliga och rasistiska ord bör givetvis anmälas när de används med rasistiska förtecken. Men när de dyker upp i historiska verk och därmed får som funktion att skildra en svunnen tid då vi inte visste bättre, bör de hanteras med vuxna samtal, inte krav på gallring och bojkott.
Gästkrönika
På flera olika områden i samhällsdebatten har det hittills varit lätt att "fula ut" den som ansetts ha fel värdegrund, men nu faller dylika försök platt och de som far ut med anklagelser om rasism krävs på rimliga argument. En förändring anas i luften.
Kommunpolitik
Den senaste tiden har folkbiblioteken debatterats intensivt, det är bra. Vi uppmanar nu landets kommunpolitiker att använda regeringens satsning på biblioteken till att förstärka verksamheten så att den passar kommunens invånare.
Kommunpolitik
Permanent portning på biblioteken är inte ett alternativ, skriver DIK i en replik till Liberalerna i Stockholms stad. Hur skulle det gå till rent praktiskt? ID-kontroll i entrén? Det kan knappast vara bibliotekariernas uppgift.
Kommunpolitik
När Vita Huset sprider alternativa fakta och nätet fylls av falska nyheter behövs en institution som står för fakta, oberoende och oförfalskade arkiv. Utredningen om en nationell biblioteksstrategi, som idag onsdag överlämnar en omvärldsrapport till regeringen, vill lyfta fram bibliotekens konstitutionella roll i detta demokratibygge.
Kommunpolitik
När biblioteken i Nacka skulle upphandlas var kritiken hård. Det var ingen hejd på vilket elände de privata biblioteken skulle ställa till med. Men farhågorna kom på skam, skriver Hans Peters (C) i en replik till Khashayar Farmanbar (S).
Kommunpolitik
Att kvaliteten på biblioteket Dieselverkstaden skulle ha ökat på grund av privatiseringen av verksamheten stämmer inte. Beslutet att privatisera driften av biblioteken visar tydligt hur den moderatledda alliansens ideologi går före invånarnas behov, svarar Khashayar Farmanbar (S).
Kommunpolitik
Nacka kommun är först ut att privatisera hela sin biblioteksverksamhet. Bibliotek kan drivas under olika former – men det är viktigt att vi aldrig tappar bort det demokratiska uppdraget och de som ska förvalta det: bibliotekarierna.
Kommunpolitik
Regeringen tillförde i höstbudgeten pengar för att öka bemanningen i skolbiblioteken, det är bra, men det behövs mer. En rejäl satsning på skolbibliotekarier är det mest effektiva sättet för att snabba på skolans digitalisering och höja den digitala kompetensen.
Demokrati
Vissa politiker och debattörer menar att portning av individer som stör krävs för att komma åt stök på våra bibliotek. En åtgärd som säger att det går att straffa ut sig från samhällets främsta funktion för att säkerställa allas informationsfrihet. Det är fel väg att gå.
Infrastruktur
Staten måste ta ett större ansvar för den digitala delaktigheten. I dag finns inget samlat ansvar för digitalisering och hur exempelvis e-tjänster ska spridas till fler. Det är hög tid att regeringen pekar ut en myndighet med ansvar för ökad digital delaktighet.
Kommunpolitik
Regeringen har nu beslutat om en förordning för att öka bemanningen på landets skolbibliotek. Det är nu upp till kommunerna att se till att detta efterföljs. Om skolbibliotekens fulla potential används rätt kan det bidra till att svenska skolan blir mer likvärdig.
Gästkrönika
Museer ska arbeta för att verka inkluderande i det mångkulturella Sverige - och det hörs röster som vi kanske måste släppa 1800-talsbondgården”. I vanlig ordning är det marginaliserade grupper som riskerar att drabbas av de förment progressiva idéerna.
Integration & segregation
En viktig del i arbetet med att främja integration på marken är personliga möten, menar Sollentunapolitikern Magnus Ramstrand (KD), som föreslår att nyanlända kommuninvånare ska kunna låna en av kommunens medborgare på biblioteket för en lunch eller kanske ett biobesök.
Demokrati
I söndags trendade ledarskribenten Per Gudmundson på Twitter efter att ha befarat nationens undergång i en tweet. Det kan tyckas överdrivet, men kanske är det ändå relevant att fundera på om Sverige rör sig mot att bli en så kallad “failed state” – det vill säga en stat som misslyckas med några av de baskrav som en suverän stat bör uppfylla? Den diskussionen kan tjäna som en viktig fond till de politiska utspel vi nu ser, som till exempel Moderaternas häromdagen.
Kommunpolitik
Biblioteken är en stor och mäktig samhällsresurs. Det är nu upp till landets kommunpolitiker att låta dem vara en välbehövlig motkraft när klyftorna ökar och demokratin utmanas, skriver ledningen för Svensk biblioteksförening.
Kommunpolitik
Precis som vårdsektorn brottas biblioteken med ökat antal hot- och våldssituationer. Även här bör Sveriges kommuner och Landsting agera för att säkra en trygg och säker miljö för personal och besökare, skriver Svensk biblioteksförening.
Kommunpolitik
Folkbiblioteken har i dag svårt att hitta sin plats i samhället. Ansvariga kommunpolitiker och alla begåvade människor som arbetar på bibliotek måste förstå vad uppdraget verkligen innebär, skriver kulturchefen Christer Hermansson apropå den senaste tidens biblioteksdebatt.
Kommunpolitik
De senaste veckornas biblioteksdebatt har varit livlig. Biblioteken engagerar – som rum, som verksamhet, som rättighet och som demokratisk styrka. Nu kraftsamlar vi kring skolbiblioteken och frågar regeringen: tänker ni infria vallöften om att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek?
Kommunpolitik
Det är utmärkt att regeringen satsar två miljarder för att stärka skolornas möjlighet att anställa speciallärare eller annan personal. Men för att detta ska få rätt effekt gäller det nu att kommunerna använder pengarna på bästa sätt och anställer utbildade bibliotekarier i skolan.
Kommunpolitik
Årets bibliotek är en kommun! I går torsdag eftermiddag fick Växjö kommun priset Årets bibliotek 2014. Växjö får priset för sitt målmedvetna och framgångsrika arbete med att bygga upp kommunens skolbibliotek, vilket bland annat resulterat i att Växjö i dag har fem skolbibliotek i världsklass.
Skola
Den bristande tillgången till skolbibliotekarier i den svenska skolan är en av anledningarna till den sjunkande läsförståelse som i längden skapar kunskapsklyftor och en ojämlik skola. En satsning på skolbibliotekarierna som pedagogisk resurs är en nyckel till en likvärdig skola.