Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Betygsinflation
Skola
Centerpartiets skolförslag får gott betyg av Friskolornas riksförbund främst för vad de inte innehåller: förslag om sänkt ersättning för friskolor. Tankesmedjan Balans ser förslaget om att nationella prov ska bli mer betygsstyrande som motsatsen till tillitsbaserad styrning.
Debatt
Samtidigt som lärarna fått mer att göra och eleverna mindre undervisning har betygen på gymnasiet märkligt nog stigit. Betygen är emellertid inget bra mått på hur mycket elever lär sig, skriver Svante Holmberg, förstelärare.
Perspektiv
För att kunna utforma en bra skola måste vi veta var styrkorna och svagheterna finns, men då krävs fler och bättre kvalitetsmått som mäter både elevernas resultat och lärarnas effektivitet, skriver skolforskaren Gabriel Heller Sahlgren.
Debatt
Slutbetygen blir inte mer likvärdiga av att anpassas till resultaten på nationella prov. Tvärtom. Att Skolverket propagerar för en politisk systemförändring som dessutom tvingar lärare att bryta mot skollagen är obegripligt.
Debatt
Skolans ramverk är för snävt. Fördelningen mellan skolans ansvar och elevens är skevt och krävande. Men eleven är – eller bör inte vara – vare sig en maskindel eller en kund på en marknad, skriver gymnasieläraren Henrik Birkebo.
Skola
Dagens skolsystem lider av korruption. Att problemen är kopplade till valfrihet och vinstdrivande skolor har borgerliga politiker ofta svårt att erkänna. Ska vår dysfunktionella skolmarknad förbättras måste ideologiska skygglappar bort.
Demokrati
Kvalitet i utbildning är så komplext att man ytterst sällan kan fånga exakt vilka faktorer som har lett till ett lyckat resultat. Därför är det svårt att konstruera ett resultatbaserat ersättningssystem, skriver Anna Ekström (S) i en replik.
Demokrati
Lönsamhet och kvalitet verkar gå hand i hand bland friskolorna. Regeringens förslag på att stoppa nya skolföretag och att begränsa de befintliga skolföretagens vinster framstår därför som helt verkningslösa åtgärder för att förbättra skolan, skriver Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl från Institutet för Näringslivsforskning.
Skola
Betygsinflation är en styggelse. Den leder till orättvisa mellan elever, men är även ett problem för Sverige. Om inte de mest lämpade eleverna antas till högre utbildningar eller anställs försämras kompetensförsörjningen till företag och offentlig sektor, skriver Svenskt Näringsliv.
Skola
Gabriel Heller Sahlgren tror på marknadens positiva kraft i skolan. Han lever kvar i de föreställningar, som rådde när skolan marknadsutsattes i början av 1990-talet. Då trodde marknadsförespråkarna att den fria konkurrensen om eleverna skulle förbättra resultaten, utveckla pedagogiken och sänka kostnaderna i det samlade skolsystemet, skriver Sten Svensson, utredare Katalys och medlem av Nätverket för en likvärdig skola och Daniel Suhonen, chef fackliga idéinstitutet Katalys i en slutreplik.
Demokrati
Universitets- och högskolerådet bör återta sitt beslut om förändrad värdering av IB-betyg och återkomma med ett nytt förslag. Regeringen och Helene Hellmark Knutsson har ett ansvar, men ser i nuläget på när viktiga utbildningar försvagas, skriver Alliansens utbildningspolitiska talespersoner.
Skola
Forskarna är eniga. Inte en enda forskningsrapport kan visa att tidiga betyg skulle gynna elevers kunskapsutveckling. Betygen i årskurs sex bör därför avvecklas, och de planerade experimenten med betyg från fjärdeklass skrotas. Det skriver Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat.
Gästkrönika
En klok skolpolitik är en skolpolitik som avhåller sig från att detaljreglera. Alla ordningar kommer att manipuleras av människor och betygssystemet är bara ännu ett exempel på att den planekonomiska tankemodellen inte fungerar. Och förstatligande är inte heller vägen ut.
Kommunpolitik
Statistik från Skolverket och PISA indikerar att betygsättningen allt sämre representerar elevernas faktiska kunskapsläge, och de nationella proven ifrågasätts i sin funktion som nationellt rättelsesnöre för bedömning. Lösningen för att få bukt med betygsinflationen är en snabb digitalisering av det nationella provförfarandet.