Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Besöksnäringen
Demokrati
Svenskbyn Zmijivka, känd som Gammalsvenskby, hamnade direkt i krigszonen när Ukraina invaderades. ”Många är fast beslutna att stanna och försvara sig. De har inga tankar på att fly”, säger Sofia Hoas, ansvarig för Region Gotlands kommunala partnerskap med byn.
Debatt
Fastighetsavgiften bidrar till att vi kan göra nödvändiga och viktiga investeringar i infrastruktur som stärker och säkrar den pågående fantastiska utvecklingen i Malung-Sälens kommun, replikerar kommunstyrelsens ordförande Hans Unander (S).
Ledarskap
Vad är väl ett chefsjobb på slottet? Det kan ju vara fruktansvärt dötrist och långtråkigt och … alldeles underbart? ”Ja, det känns som om jag hamnat väldigt rätt”, säger Jan Malmgren, nytillträdd vd för Stiftelsen Läckö slott strax utanför Lidköping.
Kommunpolitik
Storslagna projekt som ska ”sätta kommunen på kartan” men slutar i kostsamma magplask. Provocerande? Löjeväckande? Eller bara sorgligt? ”Man kan skratta åt det dråpliga i satsningarna samtidigt som man vill gå vidare kring vad som ligger bakom. För det är något som inte riktigt fungerar här i landet”, säger journalisten Christian Daun som skrivit boken ”Draksådd” i ett försök att förstå den svenska megalomanin.
Ledarskap
Det kan låta som ett kamikazeuppdrag. Men Teres Gärdin, som mitt i pandemin tar över vd-posten på Jämtland Härjedalen Turism, verkar inte orolig: ” I den här näringen tänker man positivt, man är kreativ och otroligt lösningsfokuserad. Jag tror att det kommer att ta oss framåt.”
Ledarskap
Allt fler kommuner börjar lämna traditionell print i sin marknadsföring och inleder samarbeten med influencers för att nå nya målgrupper. Men det finns fallgropar, varnar Yasmine Winberg, aktuell med en bok som granskar influencerbranschen.
Ledarskap
Trots hävda reserestriktioner beräknas kommuner och näringsliv stå inför stora inkomsttapp i sommar på grund av kraftigt minskad turism från andra länder. Men osäkerhet föder kreativitet. Parallellt med pessimismen flödar nu uppfinningsrikedomen i kampen om hemesterfirarna.
Debatt
Det arkeologiska fyndområdet i Uppåkra har alla förutsättningar att bli ett centrum för forskare och studenter, men också ett turistmål av högsta rang för både svenska och utländska besökare. Ändå är de statliga satsningarna på Uppåkra minimala, skriver Philip Sandberg (L) kso i Lunds kommun och Christian Sonesson (M) kso i Staffanstorps kommun.
Debatt
Jag ser SAS reklamfilm som ett slag i ansiktet på alla som jobbar med att kommunicera våra skandinaviska destinationer. Det finns inget motsatsförhållande mellan vår öppenhet mot omvärlden och våra traditioner och rötter, skriver Magnus Ehrenberg, som har jobbat med destinationskommunikation i 30 år.
Debatt
De kristdemokratiska regionråden Conny Brännberg och Per Larsson skriver om besöksnäringens betydelse för jobb, utveckling och framtidstro i Sverige. Det är glädjande men som regionråd kan de göra mer i respektive region för att utveckla näringen ytterligare, replikerar Visitas vd Jonas Siljhammar.
Debatt
Man får gärna avstå att flyga om det medför skuldkänslor. Man är även fri att tro att förbud, skuldbeläggande och isolering ska frälsa världen. Problemen uppstår när man dogmatiskt ska tvinga på andra människor exakt samma syn, skriver moderata kso:erna Leif Gripestam, Olov Holst och Parisa Liljestrand.
Debatt
Idag den 2 maj är det exakt ett år sedan en majoritet i riksdagen beslutade om gårdsförsäljning av öl och vin. Idag anordnas därför ett seminarium i riksdagen för att sätta tryck i frågan. Regeringen har agerat nästan imponerande långsamt sedan beslutet togs, för ingenting har hänt. Riksdagen har redan fattat de beslut som behövs. Nu väntar vi bara på regeringen.
Debatt
På bara tio år har cirkusens ställning som kulturarv raderats ut. Kommunerna bygger igen cirkusplatser och på många håll höjs avgifterna för markupplåtelse och affischeringstillstånd. Yngre har ingen aning om vad cirkus är och vilken förankring konstarten har i vårt land, skriver ledamoten i Cirkusakademien Janne Näsström.
Debatt
Sverige har för första gången en seriös chans att få de olympiska vinterspelen. Det är en möjlighet som måste förvaltas. Besöksnäringen är redo att bidra till att göra OS i Sverige till något extra, skriver företrädare för näringslivet.
Stadsbyggnad
Vi är inte ute efter ett totalt avskaffande av strandskyddet, men efterlyser ett antal betydande förändringar. Rätt hanterat behöver inte ett förenklat strandskydd innebära något hot mot skyddsvärda områden, skriver, Peter Tagesson, LRF Västra Götaland, och Fredrik Lindén, Turistrådet Västsverige AB.
Arbetsvillkor
Runt om i landet ser vi hur kulturmiljöer förstörs och kulturbyggnader hotas av rivning. Men våra byggnader kan berätta vår historia för en stads invånare, dess besökare och för kommande generationer. I stället för att riva och bygga nytt bör gamla hus få nya roller, skriver Ylva Hedman (C) och Lovisa Kronsporre (C).
Näringsliv
Ett kommunalt lyxhotell på Stureplan hade väckt ramaskri. Men i Göteborg satsar staden två miljarder på att Liseberg ska få bygga ett kommunalt ävenstyrsbad och lyxnöjeshotell. Det är dags att låta företagarna driva sina verksamheter på lika villkor utan illojal och snedvridande kommunal konkurrens.
Demokrati
Om regeringen och Naturvårdsverket ska nå sitt mål om en tillgänglig natur är det vanskligt att lämna över ansvaret för en avgörande del av arbetet till de kommersiella aktörerna, utan att först försäkra sig om att alla förutsättningar finns.
Kommunpolitik
Naturen ska vara tillgänglig för alla och digital kommunikation är viktig för att människor ska hitta till och i naturområden. För att lyckas behövs en växelverkan mellan offentliga aktörer som tar fram lättillgänglig information som öppna data och entreprenörer som skapar digitala tjänster om natur och friluftsliv.
Kommunpolitik
Ett av de viktigaste friluftspolitiska målen är att naturen ska vara tillgänglig för alla. För att nå dit krävs en heltäckande guide för såväl mobilen som webben – men en sådan tjänst finns inte. Naturvårdsverket tolkar sitt uppdrag som att verket inte ska ta fram sådana tjänster, utan hänvisar till kommersiella aktörer, vilket är en vansklig väg framåt utan samverkan.
Kommunal ekonomi
Svensk besöksnäring växer så den knakar men utvecklingspotentialen är större. Som regionpolitiker ansvariga för besöksnäringsfrågor föreslår vi därför att regeringen tillsätter en utredning av näringen för att förbättra de offentliga stödfunktionerna.
Demokrati
Placeringen av Nobelcenter på Blasieholmen är helt rätt för det ovärderliga innehåll som Nobelpriset utgör och som förtjänar att lyftas fram i stadens hjärta. Nobelcenter tar hänsyn till platsens maritima historia samtidigt som byggnaden tillåts sticka ut i stadsbilden i sin gyllene Nobelprakt.
Demokrati
Nobelcenter hade kunnat bli ett värdefullt tillskott till Stockholm. Tyvärr ser det nu ut att sluta med en okänsligt formgiven och placerad byggnad samt att ett kulturhistoriskt unikt tullhus rivs. Att stockholmarna dessutom ska behöva betala för allt detta, det är förfärligt.
Kommunal ekonomi
Samhällsekonomiska aspekter på stadsplanering diskuteras alltför sällan. Ett flagrant exempel på detta är frågan om ett nytt Nobelcenter på Blasieholmen i Stockholm. Den föreslagna lokaliseringen bidrar inte till något positivt vare sig ekonomiskt, socialt eller ekologiskt, skriver forskare i bland annat arkitektur och ekonomi.
Arbetsvillkor
Regeringen vill att jobben ska blir fler i hela Sverige. Vi delar ambitionen och bidrar gärna. Vi vill anställa fler, men då måste vi ha de rätta förutsättningarna. Blir möjligheterna att anställa personer på visstid sämre, då blir jobben i våra branscher färre.
Demokrati
Det är sommar och turistsäsongen står för dörren. Besöksnäringen växer och blir allt viktigare som näringsgren. I Sverige omsatte den 280 miljarder kronor 2013. Samtidigt är landets rika kulturmiljöer underskattade som besöksmagneter och bär på en outnyttjad potential i marknadsföringen av Sverige.
Kommunpolitik
Gång på gång har friluftslivets organisationer sträckt ut handen till regeringen. Nu gör vi det igen. Håll ert vallöfte och ge oss de medel som vi så väl behöver för att kunna bidra ännu mer än i dag till ett friskare och mer inkluderande Sverige. Då blir friluftslivet mer tillgängligt för både medborgare och besökare samt mer hållbart för naturen.
Infrastruktur
Påsken är en av årets största resehelger och mycket betydelsefull för besöksnäringen. Dessvärre är det även då som Trafikverket utför flest banarbeten, med konsekvensen att tiotusentals resenärer drabbas av förseningar. Varför är det alltid turismen och vanliga resenärer som får dra det kortaste strået när tågen står stilla?
Gästkrönika
Med en ny regering på plats väcks förväntningar på resultat och leverans. Stefan Löfvens regeringsförklaring har en tydlig färdriktning som väcker nytt hopp för Sverige. Nu är det dags för en politik för fler jobb och ökad tillväxt. Låt mig ge några tips på vägen.
Infrastruktur
Turistbussen ökar sin andel av resandet i Sverige. Det är glädjande inte bara att allt fler inser fördelarna med att resa kollektivt för upplevelser, semester och idrottsevenemang, utan också för att turistbussen utgör en bärande del för turismnäringen.