Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Bemanningsföretag
Kompetensförsörjning
Den 1 februari inför Region Sörmland hyrstopp för vårdpersonal. Nu står regionen inför en tuff omställning där man inledningsvis måste dra ner på antalet vårdplatser. Branschorganisationen Kompetensföretagen kritiserar beslutet.
Upphandling
Efter att flera bolag har överklagat den pågående upphandlingen av hyrpersonal försenas återigen processen med att få till ett nationellt bemanningsavtal.
”Det ligger i bemanningsbolagens intresse att förhala”, säger Stefan Petersson som projektleder upphandlingen.
Upphandling
Nu utvärderas anbuden i regionernas senaste försök att tillsammans upphandla hyrpersonal till vården. Efter förra omgångens överklagande och många synpunkter har upphandlingsunderlaget justerats på viktiga punkter.
• Då kan regionerna börja avropa från nya avtalet.
• Därför ändras inte kritiserade karenstiden.
Debattsvepet
S-oppositionsrådet i Region Uppsala skriver om hur akutpatienter lämnas i omänskliga förhållanden, och riktar udden mot Moderaternas partiledare. På annat håll debatteras om försvarsministern odlat vänskapliga förbindelser med turkiska statens fiender. Och bemanningssköterskor vill att vårdens politiker lyssnar på dem.
Arbetsvillkor
Riktade lönesatsningar på utvalda sjuksköterskor har lett till massuppsägningar på Sundsvalls sjukhus. Nu försöker sjukhusledningen rädda bemanningen genom att höja ersättningen till inhyrda sjuksköterskor.
Debatt
Lisa Pelling och Johan Enfeldt skriver en debattartikel om vården som bygger på ideologi. Att påstå att det är de inhyrda medarbetarna som utarmar regionernas ekonomi och skapar krisen i vården är både okunnigt och oärligt. Tvärtom bidrar de inhyrda till att patienter får tillgång till säker och effektiv vård, replikerar Kompetensföretagens Eva Domanders och Patrik Eidfelt.
Debatt
När hyrkostnaderna ökar i vården är det den ordinarie personalen som får ta smällen. Regionerna behöver intensifiera arbetet med att göra bemanningsbranschen mindre attraktiv och samtidigt göra det mer förmånligt för regionerna att anställa och förbättra villkoren för den egna personalen, skriver Johan Enfeldt och Lisa Pelling.
Gästkrönika
Det är bara april men sjukhusens silly season har redan börjat. Semestrarna närmar sig och det gäller att fylla så många sommartomma schemarader som möjligt. Googla sjuksköterska och anbuden haglar. Ett bemanningsföretag kan till exempel erbjuda en barnmorska som kan tänka sig att sommarjobba Sundsvall eller i Örnsköldsvik en lön på 95 000 kronor i månaden. Plus OB-ersättning, fritt boende och fria resor.
Debatt
Lösningen på primärvårdens bemanningsproblem kan finnas närmare än man tror. Genom att överge tanken på att hitta färdigutbildade medarbetare och i stället utbilda våra egna framtida kollegor är vi inte längre beroende av bemanningsföretag, skriver företrädare för Cederkliniken i Piteå.
Gästkrönika
Att Kanadas läkare avstår lön för sjuksköterskornas är toppen. I Kanada. När kvinnor utgör majoriteten av en yrkeskår sjunker löner och anseende. Samtidigt som proletariseringen pågår för läkare i Sverige blir de som framställer oss som riktiga girigbukar allt mer högljudda. I Kanada är läkaren fortfarande en man.
Arbetsvillkor
Debatten och bilden av att bemanningsföretag driver upp kostnaderna i vården är felaktig. Utan oss skulle vårdcentraler och vårdmottagningar tvingas stänga under långa perioder och patienter skulle inte få den vård de behöver.
Kommunpolitik
På senare tid har kostnaderna för vårdbemanning och även fall av bristande kontroll av inhyrd vårdpersonal uppmärksammats i media. Vårdgivarna har det yttersta ansvaret, men det krävs bättre rutiner och kontroll från flera håll både vad gäller kostnader och kvalitet. Därför tar vi nu initiativ till samtal med Sveriges Kommuner och landsting, SKL och Inspektionen för vård och omsorg, IVO för hur vi ska komma tillrätta med våra gemensamma utmaningar, skriver förbundsdirektör Ann-Kari Edenius och Eva Domanders, Bemanningsföretagen.
Organisation
Vi beklagar det av landstingen och regionerna nyligen fattade beslutet att minska inhyrningen av personal inom vården. Läkare och sjuksköterskor från bemanningsföretag bidrar till minskad press och därmed bättre arbetsförhållanden för den direktanställda personalen.
Integration & segregation
I förra veckan framkom att Arbetsförmedlingen inte använder tilldelade resurser till matchning. Nyligen presenterade dessutom Konjunkturinstitutet en rapport som visar att brist på arbetskraft nu dämpar tillväxtutsikterna. Vi känner igen bilden. Som fristående jobbförmedlare möter vi återkommande företag som inte kan växa för att de har svårt att hitta personal med rätt kompetens.
Integration & segregation
Tänk om det är så att en idrottsförening lättare kan få kontakt med ungdomar än myndigheter? Tänk om företagares erfarenheter kan användas också utanför det egna företaget? Tänk om det offentliga inser att det är i samverkan med näringslivet och ideella organisationer som mer kan åstadkommas?
Skola
En sak tycks förena alla som värnar om den svenska skolan. Insikten om att lärarna som yrkesgrupp har för låg status – och att detta behöver ändras. Men kommunernas sätt att gång på gång upphandla lärarvikarier med skamligt låga löner visar att i praktiken är frågan om lärarnas kvalitet och status oviktig.
Arbetsvillkor
Använd inte bemanningsföretagen och EU:s bemanningsdirektiv som ett redskap för att bakvägen försvaga MBL. Bemanningsföretagen har en reell funktion att fylla på arbetsmarknaden, replikerar fem jurister från TCO-sfären.
Arbetsvillkor
Utifrån EU:s bemanningsdirektiv håller Sverige på att få en modern ”uthyrningslag” på arbetsmarknaden. Det kan bli ett jättelyft i kampen mot ungdomsarbetslösheten. Men då får inte chansen som direktivet ger oss slarvas bort.