Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Bemanning
Kompetensförsörjning
Sommaren närmar sig och med den behovet av att planera för semesterbemanningen. Vissa regioner och kommuner erbjuder speciella förmåner till dem som kan tänka sig att flytta sin ledighet och jobba under sommarmånaderna.
Upphandling
Efter att flera bolag har överklagat den pågående upphandlingen av hyrpersonal försenas återigen processen med att få till ett nationellt bemanningsavtal.
”Det ligger i bemanningsbolagens intresse att förhala”, säger Stefan Petersson som projektleder upphandlingen.
Upphandling
Nu utvärderas anbuden i regionernas senaste försök att tillsammans upphandla hyrpersonal till vården. Efter förra omgångens överklagande och många synpunkter har upphandlingsunderlaget justerats på viktiga punkter.
• Då kan regionerna börja avropa från nya avtalet.
• Därför ändras inte kritiserade karenstiden.
Arbetsvillkor
Kommunen gick ut med ett nödrop till allmänheten när personalen i äldreomsorgen insjuknade i covid. Och fick napp direkt.
”Till och med en politiker i socialnämnden hörde av sig och ville hoppa in och jobba”, säger socialchefen i Krokom.
Äldreomsorg
Äldreomsorgens tillgång till utbildad personal beror helt på hur attraktiva arbetsgivarna är. Det anser Olivia Wigzell, som i sitt förslag till ny äldreomsorgslag tar upp bemanningens betydelse för omsorgens kvalitet. ”Frågan avgörs inte av ödet.”
Äldreomsorg
I dag tisdag presenterades utredningen om en särskild lag om äldreomsorgen. SKR befarar att de nya bemanningskraven blir ett bekymmer – kompetensbristen i välfärden är redan stor. ”Det är svårt att se hur man kan upprätthålla nuvarande personaltäthet”.
Sjukvård
SKR får byråkratin att svälla och driver på vårdkonsumtionen. Verksamhetschef och överläkare Stella Cizinsky har en klar bild av vad som är vårdens största problem.
• Lärdomen efter covid-19: ”Skulle vi även kunna göra utan pandemi”
• Så behåller cheferna verklighetskontakten: ”Borde vara tvingande”
• Läkarens recept till politikerna
Sjukvård
Det saknas så mycket personal i Herrljunga kommun att höga chefer ska jobba i äldrevården. Kommundirektör Ior Berglund är redo att kliva in i köket på helger för att avlasta personalen: ”Nu får vi alla kavla upp ärmarna och bidra”.
Sjukvård
Familjekarantän slopas för friska personer som har fått dos tre, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller har en nyckelroll i en samhällskritisk verksamhet. För alla andra kortas tiden i karantän från sju till fem dagar.
Äldreomsorg
Att sambandet mellan lägre medicinsk kompetens och högre risk för smitta och dödsfall i äldreomsorgen är tydligt visade coronakommissionen i sin rapport för ett år sedan. Nu ökar andelen sjuksköterskor i kommunerna.
Demokrati
Kraven på att få använda krislägesavtalet skärps nu efter kritik om att regionerna inte använder avtalet fast det är aktiverat. – Vi förstår att det väcker frågor, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Kommunpolitik
Nudging kan hjälpa kommuner och regioner att lösa sina bemanningsproblem, visar en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft. I Borås väljer 40 procent av de äldre medarbetare som får information och uppmuntran av arbetsgivaren att skjuta fram pensioneringen.
Kommunpolitik
Trots coronapandemi – de flesta i vården får fyra veckors sammanhängande ledighet i sommar. Men i 19 av 21 regioner måste anställda sannolikt flytta delar av semestern till hösten. Region Västernorrland toppar bonusligan. Den som jobbar i covidvård och skjuter upp en semestervecka till slutet av september får 25 000 kronor extra.
Debatt
Nästan fyra av fem räddningstjänster har svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Mer än hälften av dessa har problem att upprätthålla sin bemanning, och därmed också förmågan att rycka ut på larm. Det krävs en gemensam kraftsamling över hela landet, skriver Dan Eliasson, generaldirektör MSB, Anders Knape, ordförande SKL tillsammans med fack och arbetsgivare.
Sjukvård
Vårdbemanningsföretagen kritiseras av politiker, fack och landsting - bland annat därför att allt fler läkare och sjuksköterskor väljer bemanningsföretag som arbetsgivare istället för landstingen. En ny medarbetarundersökning bland inhyrda läkare och sjuksköterskor visar varför.
Sjukvård
I förra veckan presenterade alliansen i Stockholms läns landsting sin budget för 2018. Trots en högkonjunktur och ekonomiska förutsättningar som andra landsting endast kan drömma om uteblir de satsningar som landstinget behöver för att vända vårdkrisen. I stället ser vi mer av det som är bakgrunden till krisen: vårdval och privatiseringar.
Äldreomsorg
IVO har nu konstaterat det Demensförbundet vetat sedan närmare 30 år tillbaka – bemanningen på äldreboenden är i många kommuner otillräcklig. SKL ska ta fram rekommendationer och vi vill med stor envishet återigen framföra vårt krav på en lag om minimibemanning.
Arbetsvillkor
Det skiljer 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män på den svenska arbetsmarknaden. Huvudorsaken är att fler kvinnor arbetar deltid. Heltidsarbete är nödvändigt för att öka jämställdheten i samhället och för att möta välfärdens stora behov av personal.