Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Barnskydd
Socialtjänst
De senaste åren har i genomsnitt tio barn per år dött till följd av våld i Sverige. Nu föreslår en utredning en ny nationell strategi för att bekämpa våldet mot barn. En ny lag ska även förtydliga kommunernas ansvar och arbete.
Debattsvepet
För att bekämpa våldet mot barn krävs en nationell strategi, anser regeringens särskilda utredare. Farmaceutisk kompetens på säbo, friskolereformen, Kirunafyndet och bostadsbristen är andra ämnen på dagens debattsidor. Liksom prins Harrys beteende under förlossningen.
Debatt
Segregationen är en av orsakerna till kampanjen mot socialtjänsten. Nu måste sociala myndigheter förankras i närområdet och bli bättre på att upplysa föräldrar om svensk lag och stödja dem i deras barnuppfostran, skriver Feministiskt initiativ i Stockholm.
Debatt
Vi måste öka insatserna för att tidigt upptäcka barn som far illa eller riskerar att fara illa: Ge bättre stöd till vårdpersonal, inrätta fler familjecentraler och stärk socialtjänsten, skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom och regionpolitikerna Gilbert Tribo och Camilla Mårtensen.
Socialtjänst
Socialtjänsten gör allt fler utredningar kring barn som far illa, men det råder brist på erfarna utredare. I vissa kommuner har inte ens hälften av socialsekreterarna minst tre års erfarenhet. Men Sundsvall och Nacka har lyckats vända utvecklingen. ”Vi var tydliga med att vårt fokus på barnen genomsyrar allt”.
Socialtjänst
Advokaten till bröderna som misstänktes ha dödat fyraåriga Kevin, och långt senare friades från misstankarna, anser att de utsattes för kränkningar och förnedring som ger fog för skadestånd från Arvika kommun. Detta på grund av socialtjänstens agerande.
Socialtjänst
Två pojkar, fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga till mord på Kevin, 4 år. Tjugo år senare frias pojkarna helt från misstankar. Nu vill familjen att Arvika kommuns ansvar utreds. Och att möjligheten till en offentlig ursäkt och ett skadestånd klarläggs.
Debatt
Vi möter ofta barn som vittnar om hur professionella de kommer i kontakt med inte tar dem på allvar, fattar beslut över deras huvuden och bara lyssnar på deras föräldrar. Många barn berättar också att de blir lyssnade på först när en vuxen intygar att det de upplevt, känner och säger är sant, skriver företrädare för Maskrosbarn och Barnrättsbyrån.
Debatt
De tusentals barn som varje år vistas i skyddade boenden saknar i dag egna placeringsbeslut från socialtjänsten, vilket gör att de inte är garanterade egna vårdplaner utifrån sina individuella behov av skydd och stöd. Nu måste regeringen gå vidare med förslagen om stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddade boenden, vars remisstid nyligen löpte ut, skriver Sveriges Stadsmissioner och Bris.
Debatt
Om socialtjänsten inte får möjlighet att prioritera kommer vi inte att räcka till för dem som behöver oss mest. Och många behöver oss just nu. Tyvärr saknas tydligt lagstöd för att kunna prioritera de mest akuta åtgärderna, skriver Föreningen Sveriges socialchefer som vädjar till regeringen om en temporär lagändring.
Debatt
Barnperspektivet måste väga tungt i kommunernas krishantering av coronaviruset och i regeringens åtgärdspaket. Behovet av att begränsa smittspridningen får inte göra att vi missar de negativa konsekvenser som varje åtgärd kan få för barn och unga, skriver Vision.
Debatt
Du behöver mer än 3,5 års socionomutbildning för att klara av att göra gedigna utredningar, lära dig om barns utveckling, fördjupa dig i forskning om risk och skyddsfaktorer och bli vass på socialrätt, skriver socionomen Therese Linejung.
Debatt
SKR kräver förändringar inom socialtjänsten för att möta de utmaningar covid-19 för med sig. Men att sänka kraven på arbetet med barn och unga är fel väg att gå. Åtgärderna måste säkerställa kvaliteten i verksamheten och även värna personalens säkerhet och arbetsmiljö.
Debatt
Att tydliggöra lagen om vård av unga, LVU, är avgörande för att socialtjänsten ska kunna göra sitt jobb: att tillgodose barns behov av skydd. Socialtjänsten behöver också tillföras mer resurser och domstolarnas kompetens höjas, skriver socionomen Ulrika Ekebro.
Debatt
Nyhetsrapporteringen om "Lilla hjärtat" som dog efter att flyttats hem till sina biologiska föräldrar har berört och väckt starka känslor. Men den som har studerat själva domen har kanske börjat förstå att allting inte var så svartvitt som det framställs i media, skriver Kathrin Dohse.
Debatt
Klyftorna mellan barn i Sverige ökar. Var du bor i landet och vem du är kan vara det som avgör om du som barn får dina rättigheter tillgodosedda. Regeringen måste agera för att ojämlikheten ska minska, kräver nu 19 barnrättsorganisationer.
Debatt
Erfarenheter i Region Dalarna visar att barn med uppgivenhetssyndrom kan bli friska även utan att permanenta uppehållstillstånd beviljas. Vi kan inte vänta på forskningsresultat eller nya riktlinjer utan måste agera nu utifrån barnens bästa, skriver Johanna Dalström, barnläkare.
Debatt
Åtalet mot Ann-Sofie Hermansson är ett färskt exempel på hur vissa grupperingar och sekter vill att lagen och samhället ska anpassa sig efter dem. Precis som Hermansson nu friats hoppas vi att rättsväsendet på fredag ska markera att inte heller organisationen Jehovas vittnen står över lagen, skriver Galaxia Wallin, Kristina Yüceyatak och Sabina Lundahl.
Debatt
Nyheter om misstänkta pedofiler i förskolemiljön är alltid smärtsamma. Denna gång gäller det en långvarigt anställd, men de flesta konstaterade övergreppen har utförts av tillfälliga praktikanter eller vikarier, vilket ställer krav på introduktionsrutiner, snarare än hur man går på toaletten, skriver Christian Eidevald, docent i förskoledidaktik.
Debatt
Det är värdefullt att Sveriges Radio uppmärksammar problemet med hårt och våldsamt språk i spelvärlden. Det är dock missriktat att skildra detta som något som särskilt präglar spelvärlden, i själva verket handlar det om en samhällsutveckling, menar Sverok apropå den uppmärksammade dokumentären Gamer i P1.
Debatt
Ystad brast i hanteringen av de fem barn som gick miste om en riktig skolgång. Men det nationella stödet kring hur en kommun ska hantera och bevaka skolplikten brister, i synnerhet brott mot den. Det skriver Ystads kommundirektör och kommunjurist tillsammans med Ann-Marie Begler, som har utrett fallet med de isolerade barnen.
Debatt
Vi välkomnar att en majoritet i riksdagen vill införa en möjlighet till utreseförbud för barn som är i riskzonen för bortgifte eller könsstympning i hemlandet. Men vi uppmanar partierna att inkludera också så kallade "uppfostringsresor" i denna lagstiftning. Det skriver företrädare för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.
Debatt
Det finns otaliga vittnesmål om hur kommuner med öppna ögon väljer att neka barn och unga som är placerade inom den sociala barn- och ungdomsvården en fullgod skolgång. Vi uppmanar regeringen att ta ett helhetsgrepp för att säkerställa att dessa barn och unga ges den utbildning de har rätt till, skriver Svenska Vårds förbundsdirektör Thomas af Bjur.
Gästkrönika
Förslaget om förbud mot könsstympning av omyndiga pojkar kritiseras för att bryta mot religionsfriheten. Men här måste pojkens rätt till kroppslig integritet få gå före gruppens rätt att sätta ett oåterkalleligt gruppmärke på hans kropp.
Debatt
Att arbeta för att unga växer upp till trygga vuxna är det bästa, kanske enda, sättet att skydda oss mot den mörka framtid vänster- och högerextrema allt för gärna målar upp. Jag ser det därför som en skyldighet att vara en röst för dem som ännu är för unga för att höja sina egna röster, skriver Europaparlamentarikern David Lega (KD).
Debatt
Hjälpsökande människor vill framför allt ha hjälp, de bryr sig mindre om vem det är som hjälper dem, skriver Dennis Hjelmström, skolchef i Ystad kommun, som efterlyser större samverkan mellan myndigheter för att inte barn och unga ska falla mellan stolarna.
Debatt
Lejonparten av IS-terroristerna som återvänt till Stockholm kommer från Järvafältet. Barnen i dessa familjer riskerar att fara illa och på sikt utgöra en fara för andra. Socialtjänsten förstärks nu för att kunna hantera fallen. Den som utsatt sina barn för den miljö, de föreställningar och de trauman som IS innebär är olämplig som förälder.
Debatt
Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag och nu borde arbetet för barns rättigheter ta fart på allvar. Men det är tydligt att regeringen i stället sänker ambitionerna. Sverige behöver en barnminister som sätter barns bästa först, skriver Bris, Rädda Barnen och Unicef.
Debatt
Varje fall där barn farit illa när socialtjänsten brustit är ett misslyckande. Socialtjänsten ska i dag täcka upp på många områden där samhället svikit och räcker inte till. Kommunpolitikerna måste se till att socialtjänsten stärks så att den klarar av sitt kärnuppdrag, men ett tungt ansvar vilar även på riksdag och regering.
Socialtjänst
Socialtjänstens handläggning av barn som kommer till Sverige och uppges vara gifta är i dag en mosaik av olika bedömningar och insatser. Med den nya lagen mot barnäktenskap måste Socialstyrelsens vägledning till socialtjänsten förtydligas.
Demokrati
Minst 160 000 barn växer upp i hem som präglas av våld mellan närstående. Trots att dessa barn riskerar att skadas för livet har de en begränsad rätt till skydd. I dag på internationella barndagen vill vi därför uppmana samtliga partier i riksdagen att ställa sig bakom ett utökat straffrättsligt skydd för barnen som bevittnar våld.
Stadsbyggnad
Så länge SBR-granulat innehåller kemikalier som finns på Stockholms utfasningslista kommer vi inte lägga det på våra konstgräsplaner. Det kan vara tufft för en bransch som i tio år haft en marknad för att lägga sitt avfall på fotbollsplaner, skriver Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) Stockholm stad, i en replik till Svensk Däckåtervinning.
Kommunpolitik
På regeringens uppdrag har vi tagit fram en modell för hur socialtjänst och skola ska samverka för att ge utsatta barn och unga kontinuitet i skolgången och en bättre skolförankring, skriver generaldirektörerna för Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Perspektiv
Barn som bevittnat våld och uppvisar psykisk ohälsa och posttraumatisk stress har nytta av stödjande och behandlande insatser i grupp, skriver Karin Pernebo, psykolog och psykoterapeut, om ett pågående forskningsprojekt.
Socialtjänst
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) hävdar i sin replik att vi missuppfattar deras rapport, jag vill förtydliga att vi inte missuppfattar – vi är av en annan åsikt, skriver Sofia Bidö verksamhetschef för Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling.
Gästkrönika
Min egen logik säger att det inte är vatten värt att jag står på jobbet och älskar mina barn till döds, medan de merparten av dygnet umgås med folk som – handen på hjärtat – skiter i dem så fort de lämnar arbetsplatsen, konstaterar Anna Ekelund Nachman.
Arbetsvillkor
Redan det faktum att en miljöpartist och motståndare mot åldersbedömningarna fick i uppgift att leda Socialstyrelsens arbete torde vara ett brott mot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet, menar Nenad Zeba, ortoped och handkirurg, som anser att Sverige försatt sig i en djupt skadlig situation avseende åldersbedömningarna.
Kommunpolitik
Lärare måste agera blixtsnabbt när de ser tecken på att en elev är på väg att bli bortgift. – På ett dygn kan eleven vara ute ur landet, säger gymnasieläraren Marléne Stenman med egna smärtsamma erfarenheter av just detta.
Demokrati
Barn som lever under hot om att bli bortgifta finns sannolikt i varenda kommun, men mörkertalet är stort. Minst 13 kommuner misstänker att elever som inte kom tillbaka i höstas har blivit bortgifta, visar Dagens Samhälles enkät. Om skolorna hade haft bättre koll skulle många fler fall ha kunnat upptäckas – och fler elever ha fått hjälp.
Skola
13-åriga Jasmine var placerad i samhällets vård när hon i höstas tog sitt liv. Det är ett smärtsamt bevis på att samhället brister i uppdraget att skydda och stötta de allra mest utsatta. Därför är det mycket angeläget att vården av de mest utsatta barnen snarast förbättras.
Sjukvård
Många neuropsykiatriska utredningar utförda av både företag och landsting håller inte måttet. Det är oacceptabelt. En neuropsykiatrisk diagnos får mycket stora konsekvenser för barnet och familjen. Överdiagnostiken kan minskas om vården kvalitetssäkrar utredningarna och om Socialstyrelsen utarbetar bindande riktlinjer.
Sjukvård
Allt fler drabbas av fästingburen hjärnhinne- och hjärninflammation, TBE. Totalt handlar det om 161 fall hittills i år i Sverige, vilket är i nivå med rekordåret 2012. Nu är det på tiden att Sverige följer efter Österrike som lyckats minska antalet sjukdomsfall tack vare gratis vaccinering mot TBE.
Kommunpolitik
Flyktinggruppernas riksråd, FARR, är djupt oroade över den senaste tidens utspel om hårdare tag mot personer utan uppehållstillstånd - papperslösa. Värst kommer barnen att drabbas. FARR kräver att sociala problem ska mötas med sociala verktyg, medan tvångsingripanden av polis sparas till insatser mot våldsverkare och förövare. Vi accepterar inte att barn utsätts för press i politiska syften.
Sjukvård
Föräldrar i flera stadsdelar i Stockholms stad tackar nej till att vaccinera sina barn. Vi behöver nu ställa oss frågan vilka skyddsåtgärder samhället kan ta till för att förhindra en mässlingsepidemi. Liberalerna vill nu ta reda på om det går att ställa krav på att barnen ska vara vaccinerade för att få gå i förskolan.
Arbetsvillkor
Det finns få forskningsstudier som visar vilka effekter institutionsvård av ungdomar ger. Nu har Socialstyrelsen utvärderat en ny vårdform, kallad MultifunC, och resultatet visar att ungdomsvården kan ge bättre resultat och bli effektivare. Dessutom till en lägre kostnad.
Arbetsvillkor
Bristerna är smärtsamt uppenbara i svenska myndigheters och det svenska rättsväsendets förmåga att tillgodose barnets mänskliga rättigheter. Barn som kommer till Sverige på flykt från krig utsätts för de allvarligaste av kränkningar, bland annat då de inte får återförenas med sina familjer.
Gästkrönika
Mer än 30 procent av Malmös barn växer upp i fattigdom. Men även i övriga Sverige lever allt fler barn under allt sämre villkor. I en ny UNICEF-rapport hamnar Sverige på alarmerande 23:e plats av 35 jämförda rika länder – långt efter de nordiska grannländerna som ligger i topp.
Socialtjänst
Socialtjänstens misstag gjorde att en mamma i Örebro förlorade rätten till sitt barn i en vårdnadstvist. Kommunerna måste nu se till att personalen har rätt kunskap om hbtq-frågor. Och riksdagen måste ändra lagen så att gifta samkönade par likställs med heterosexuella.
Kommunpolitik
I fjol hade Bris över 3 000 kontakter med barn, och över 400 med vuxna, om våld mot barn – men mörkertalet är stort. Det handlar om allt ifrån luggningar, nypningar, hån och trakasserier, till sexuella övergrepp och tortyrliknande bestraffningar. Kunskapen om hur våldet kan förebyggas måste öka.
Kommunpolitik
Jag beundrar fosterföräldrar. De gör ett enormt jobb, och förtjänar ett stort stöd. Bland annat avseende de familjehemsplacerade barnens medicinska situation. Den är nu är ohållbar och ett antal akuta åtgärder är nödvändiga.
Kommunpolitik
Många svenska barn har i dag ett otillräckligt försäkringsskydd, och riskerar om olyckan är framme att få leva på gränsen till fattigdom. SKL borde därför ta fram riktlinjer för vad som ska ingå i en bra kommunal skolförsäkring.
Organisation
Trots att det sedan 37 år tillbaka finns en lag som talar om att föräldrar och andra vuxna inte får slå eller på annat sätt kränka barn, blir många barn i dag utsatta för just detta. Barnen som drabbas lider ofta i det tysta. Samhället måste ta ytterligare steg för att se till att lagen och barns rätt till trygghet omfattar alla barn. Frågor om misshandel behöver ställas oftare av de vuxna som finns kring barnet.
Gästkrönika
Fosterbarn som utsatts för övergrepp har möjlighet att söka ersättning från staten. Men när en kvinna, som i barndomen utsattes för våldtäkter under flera års tid, nekas ersättning blir det tydligt att något i systemet är väldigt fel.
Kommunpolitik
Hjälpen till våldsutsatta barn ser alltför olika ut beroende på var i landet barnet bor. Så får det inte vara. Vi efterfrågar nu ett särskilt uppdrag från regeringen för att utreda och komma fram till förslag om hur hjälpen ska organiseras, dimensioneras och kompetenssäkras i hela landet.
Socialtjänst
Vi kämpar för att barn inte ska förlora sina pappor när föräldrarna separerar. Det är dags för de ojämställda strukturernas företrädare som finns inte minst inom socialtjänsten att inse att de har en förlegad syn på pappor, skriver Anders Fors, ordförande föreningen Pappabarn.
Socialtjänst
Många barn och unga med utvecklingsstörning och autism behandlas med antipsykotiska läkemedel under långa perioder, trots att de inte fått någon psykiatrisk diagnos. Bland unga i LSS-boende kan det röra sig om uppemot 30 procent, visar en ny rapport från Socialstyrelsen.
Kommunpolitik
Kvaliteten på omsorgen ska inte avgöras av vilken utförare som driver verksamhet eller var i landet omsorgen utförs. För att utveckla kvalitet inom bland annat uppföljning, kompetens, trygghet och säkerhet är det hög tid att utveckla en standard inom HVB. Det är att ta ansvar i branschen.
Skola
Flera fall av sexualbrott mot barn i förskolor, och nu senast på en vårdcentral, har på sistone väckt stor uppmärksamhet i media och skakat om många. Fenomenet är dock inte nytt. För att stärka barnets rätt till skydd och säkerhet måste offentlig verksamhet lära sig av det som hänt.
Skola
Varje dag året runt polisanmäls sex våldtäkter mot barn i Sverige. Och varje vecka uppdagas minst ett allvarligt sexuellt övergrepp mot barn i förskolan, skolan eller andra offentliga miljöer. Det visar en unik granskning som Dagens Samhälle gjort.
Kommunpolitik
Debatten om gifta minderåriga asylsökande dras med flera felaktiga påståenden om vad som är lagligt och inte. Carolina Saf, doktorand i internationell privaträtt reder ut vad som gäller och konstaterar att kommuner som tillåter samboende inte gör något fel.
Demokrati
Enligt UNICEF har 700 miljoner kvinnor under 18 år gifts bort i världen. 250 miljoner av dessa var under 15 år när de blev barnbrudar. Det är siffror som är svåra att ta in, men också verkliga samhällsproblem som kräver handling – både nationellt och internationellt.
Kommunpolitik
Förra veckan kom 2 000 ensamkommande barn till Sverige. 14 000 barn har kommit hittills i år, när vi tidigare år tagit emot mellan 400 och 4 000 barn per år. Det är så klart en ansträngd situation vi befinner oss i. Skillnaden är bara att med ensamkommande barn måste samhället fungera på ett sätt som gör att dessa barn får ett mottagande som garanterar att deras behov alltid sätts i centrum och att deras rättigheter garanteras. Och där ser vi brister.
Socialtjänst
En kraftig ökning av både ensamkommande barn på flykt och orosanmälningar om barn som far illa tar upp allt mer av socialtjänstens knappa resurser. Föreningen Sveriges socialchefer ser med oro på att det tidiga stödet riskerar skymmas av de akuta insatserna och kräver att staten skjuter till medel.
Arbetsvillkor
Trettio miljoner barn befinner sig på flykt. De allra flesta av dessa barn ser vi aldrig då de flyr i sina länder, utan hopp en bättre framtid och långt ifrån mediernas kameraljus. Men tillsammans kan vi göra skillnad, skriver 22 svenska hjälporganisationer inför Världens Barn-galan.
Kommunpolitik
Det bor fler barn än kvinnor på kvinnojourernas skyddade boenden. Cirka vart tionde barn i Sverige har sett pappa eller styvpappa skrika, svära, slå eller våldta mamma. Det är dags att vi ser de här barnen, skriver Unizon som samlar över 120 kvinno-, tjej- och ungdomsjourer och nyligen givit ut boken ”Det gäller barnen, barn och unga på skyddat boende”
Socialtjänst
Det går dåligt för barn som omhändertas av samhället. Myndigheter är inte lämpliga som föräldrar men diskriminerar mammor, utestänger pappor och köpslår om barnen och deras hem. Låt i stället släkt, vänner och civilsamhälle hjälpas åt med ansvaret för barnen, skriver debattörer inför den Internationella Anhörigkonferensen i Göteborg i veckan.
Kommunpolitik
Barnombudsmannen i Uppsala menar att lokala fristående barnombud är en nödvändighet för att Barnkonventionen ska bli verklighet och uppmanar därför samtliga Sveriges kommuner och landsting att säkerställa att alla barn har en verkligt oberoende, lokal instans som de vända sig till för att få sina rättigheter tillgodosedda.
Play
Kommer det alltid vara kris i socialtjänsten? Erfarna socialsekreterare flyr från dålig arbetsmiljö och svåra beslut. Men går det att göra jobbet attraktivt? Veronica Karlsson, ordförande för fackförbundet Vision, intervjuas.
Socialtjänst
Problemen inom socialtjänsten har tillåtits växa till en kris. Nu bjuder regeringen in till nationell dialog om den sociala barn- och ungdomsvården. Det är bra, situationen är allvarlig och det krävs omedelbar handling. Det är dags att såväl regeringen som Sveriges Kommuner och Landsting tar ett utökat ansvar för att vända krisen, skriver SSR och Vision.
Socialtjänst
Sverige ska vara ett av de allra bästa länderna att växa upp i, för alla barn. Därför tar regeringen en rad olika initiativ för att stärka barns rättigheter på alla områden och då inte minst inom den sociala barn- och ungdomsvården.
Hållbarhet
En feministisk utrikespolitik värd namnet måste erkänna att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter – och därmed okränkbara och universella. I kampen mot fundamentalism och folkmord kan det feministiska svaret aldrig vara pacifism och plattityder.
Hållbarhet
Feminism är en fråga om mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. Det handlar inte om frågor i marginalen som vissa debattörer vill påstå. Vårt starka engagemang mot våld i nära relationer är ett exempel på hur en feministisk politik också är en politik för barns rättigheter.
Demokrati
Minst 800 barn har de senaste fem åren försvunnit från det svenska samhällets radar och kontroll. Låt barnmisshandeln på Centralen i Malmö bli den väckarklocka som får ansvariga aktörer att sätta strålkastaren på alla de barn som försvinner. Staten måste klara av att sörja för de här barnen även om de befinner sig i landet utan giltiga papper.
Sjukvård
En ny diagnoskod för kvinnlig könsstympning har införts i Sverige, vilket har flera fördelar. Nu kan kraft riktas mot stödjande insatser för de berörda. Samtidigt kan en ökad professionalisering kring frågan dämpa en del av den sensationalism den ofta väcker.
Kommunpolitik
Det är pinsamt att vi inte kommit längre med att följa upp insatserna inom den sociala omsorgen. Det handlar om människors livschanser. Om vi lyckas samla oss kring en nationell och kraftfull modell för uppföljning inom den sociala omsorgen skulle mycket vara vunnet.
Kommunpolitik
Barnkonventionen ser ut att bli svensk lag. Vi i Regionalt nätverk för barns rättigheter anser att riksdagen bör ta ytterligare ett steg för att förverkliga barns rättigheter och uppmanar riksdagen att godkänna tilläggsprotokoll tre till barnkonventionen. Ett sådant beslut skulle lyfta fram Sverige som ett föregångsland i fredspristagaren Malala Yousafzais anda!
Kommunpolitik
Rädda Barnens senaste barnfattigdomsrapport visar att 230 000 barn räknas som fattiga. Dessa barn möter tidigt ett utanförskap. Nu måste politiker i landets alla 290 alla kommuner fråga sig vad som kan göras för att lyfta dessa barn ut fattigdomen.
Kommunpolitik
Extrem socioekonomisk utsatthet, ensamhet och ständig rädsla präglar vardagen för de minst 2 000 till 3 000 barn som lever utan papper i Sverige i dag. Kommunen och socialtjänsten har ett tydligt ansvar för alla barn oavsett barnets legala status, men dessa barn får inte samma tillgång till samhällets stöd som andra barn. Ett problem är att socialtjänsten ofta utgår från ett migrationstänkande i bemötandet av papperslösa barn.
Kommunpolitik
Barn och unga i utsatta situationer får inte bästa tänkbara stöd av landets socialtjänster. Över hälften av de granskade kommunerna uppger att de bryter mot lagen och att barnutredningar regelbundet tar längre tid än lagstadgade fyra månader. Bristande samordning och hög personalomsättning bland socialsekreterare är annat som går ut över barnen, visar den nya Barnbarometern.
Demokrati
Alla mammor är inte lämpade att ta hand om sina barn. Trots det har biologiska föräldrar i dag en oerhört stark juridisk rätt till sina barn, en princip som regeringen nu utreder. Socionomen Jenny Sonesson ifrågasätter varför journalister så ofta tar okritisk ställning för de biologiska föräldrarna.
Kommunpolitik
I Sverige har vi inga lösningar på hur vi bäst hjälper tiggarna ur deras sociala och ekonomiska utsatthet. Hos oss är lösningarna lika frånvarande som tiggeriet är närvarande, jämfört med många andra europeiska städer där tiggeriet är kriminaliserat. Nu måste tiggeriets laglighet prövas ordentligt i svenska domstolar.
Kommunpolitik
Det är en mycket kraftig åtgärd att placera barn och ungdomar i ett HVB-hem, även om det är helt nödvändigt i de individuella fallen. Därför är det extra viktigt att all erfarenhet, kunskap och engagemang som står till buds tas till vara för att vården där ska bli ännu bättre.