Barnkonventionen, eller FN:s konvention om barnets rättigheter som den formellt heter, är en del av folkrätten och antogs av FN:s generalförsamling 1989. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Sedan 2020 är barnkonventionen även en officiell del av den svenska lagstiftningen. Det medför att barnets rättigheter stärks ytterligare och ställer högre krav på kommunerna än tidigare.
Debattsvepet
De senaste åren har barns samtal till Bris om våld, övergrepp och kränkningar eskalerat, skriver Bris generalsekreterare. Debattsvepet handlar också om OPS, socialtjänsten och klimatpolitik.
Juridik
Föräldrar till skolbarn i Solna och Danderyd har fått rätt i domstol. Enligt två färska domar har de två kommunerna inte visat att de tagit hänsyn till barnens bästa i enlighet med FN:s barnkonvention när de beslutade om skolnedläggningar. Därför upphävs besluten.
Debatt
När statsminister Stefan Löfven nyligen presenterade sin nya regering lyste åter en barnminister med sin frånvaro. Vad säger det om hur regeringen ser på barn, barns liv och rättigheter? Det undrar generalsekreterarna för Bris, Unicef Sverige och Rädda barnen.
Debatt
Vi möter ofta barn som vittnar om hur professionella de kommer i kontakt med inte tar dem på allvar, fattar beslut över deras huvuden och bara lyssnar på deras föräldrar. Många barn berättar också att de blir lyssnade på först när en vuxen intygar att det de upplevt, känner och säger är sant, skriver företrädare för Maskrosbarn och Barnrättsbyrån.
Debatt
De tusentals barn som varje år vistas i skyddade boenden saknar i dag egna placeringsbeslut från socialtjänsten, vilket gör att de inte är garanterade egna vårdplaner utifrån sina individuella behov av skydd och stöd. Nu måste regeringen gå vidare med förslagen om stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddade boenden, vars remisstid nyligen löpte ut, skriver Sveriges Stadsmissioner och Bris.
Debatt
Kris- och nödlägen är kända riskfaktorer för barns hälsa och välmående, inklusive våldsutsatthet. För att motverka detta behövs en konsekvensanalys som klarlägger risker och fastställer förebyggande åtgärder från ett barnperspektiv, skriver professor Laura Korhonen på Barnafrids vägnar.
Debatt
Kommunerna får klara sig själva – det blir inga statliga medel för att stötta barn och ungdomar med en frihetsberövad förälder. Regeringens besked är ett slag i ansiktet, skriver föreningen Bufff, Barn ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse.
Debatt
Klyftorna mellan barn i Sverige ökar. Var du bor i landet och vem du är kan vara det som avgör om du som barn får dina rättigheter tillgodosedda. Regeringen måste agera för att ojämlikheten ska minska, kräver nu 19 barnrättsorganisationer.
Debatt
Vi vill uppmana till en mer nyanserad debatt och en tydlig skolpolitik vad gäller inkluderingsfrågan. En dåligt anpassad studiegång skapar sämre förutsättningar att lära, fokusera, vara trygg och behålla studiero i och utanför klassrummet. Problemet är alltså inte för mycket inkludering, utan för lite, skriver flera forskare.
Debatt
I Sverige menar många att barns rättigheter är en självklarhet. Så är det inte. Därför är det välkommet att Barnkonventionen blir lag. Men för att lagen ska bli ett verktyg i kampen mot hedersförtrycket måste myndigheter, föräldrar, ungdomar och politiker ha kunskap, tydliga riktlinjer och rutiner för hur konventionen ska tillämpas, skriver Amineh Kakabaveh.
Debatt
Ystad brast i hanteringen av de fem barn som gick miste om en riktig skolgång. Men det nationella stödet kring hur en kommun ska hantera och bevaka skolplikten brister, i synnerhet brott mot den. Det skriver Ystads kommundirektör och kommunjurist tillsammans med Ann-Marie Begler, som har utrett fallet med de isolerade barnen.
Debatt
Med knappt två månader kvar till barnkonventionen blir svensk lag är det akutläge för regering och riksdag att reda ut ansvarsförhållanden, säkerställa finansiering och ge kommunerna ett tydligt uppdrag att arbeta med frågan om stöd till barn med en frihetsberövad familjemedlen, skriver företrädare för flera organisationer som träffade ansvarig minister, Åsa Lindhagen (MP) under onsdagen.
Perspektiv
Regeringen måste utrota den svenska hemlösheten, bland annat genom att ge hemlösa ett starkare rättsskydd än vad socialtjänstlagen ger i dag. Det skriver Lundaprofessorerna Hans Swärd och Per Eriksson i veckans perspektiv.
Debatt
Det finns otaliga vittnesmål om hur kommuner med öppna ögon väljer att neka barn och unga som är placerade inom den sociala barn- och ungdomsvården en fullgod skolgång. Vi uppmanar regeringen att ta ett helhetsgrepp för att säkerställa att dessa barn och unga ges den utbildning de har rätt till, skriver Svenska Vårds förbundsdirektör Thomas af Bjur.
Debatt
Sverige slipper undan Greta Thunberg och andra klimataktivisters klagomål till FN:s barnrättskommitté. Trots att barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020 har Sverige inte ratificerat konventionens tredje tilläggsprotokoll, som gör att barn kan lämna in klagomål mot staten.
Debatt
Att arbeta för att unga växer upp till trygga vuxna är det bästa, kanske enda, sättet att skydda oss mot den mörka framtid vänster- och högerextrema allt för gärna målar upp. Jag ser det därför som en skyldighet att vara en röst för dem som ännu är för unga för att höja sina egna röster, skriver Europaparlamentarikern David Lega (KD).
Debatt
Samkönade par som har erkänts som juridiska föräldrar i det land där deras barn fötts, och i många fall levt tillsammans som en familj i många år, kan tvingas adoptera sina egna barn vid en flytt till Sverige. Lagstiftningen måste ändras så att diskrimineringen av samkönade par upphör, skriver flera debattörer.
Debatt
Högsta domstolen tar inte upp den så kallade ”Gotlandsdomen” till prövning. Svea Hovrätts dom står fast: den förälder som är bäst lämpad att ge båda föräldrarna kontakt med barnen också får vårdnaden. Vi hoppas att detta prejudikat i framtiden kan bli norm, skriver bland annat företrädare för föreningen PappaBarn.
Debatt
Kommunerna saknar samsyn i sitt arbete med barn i utsatta situationer. Det visar kommunernas svar i årets Barnbarometer. Skillnaderna mellan svaren kan inte förklaras med olika tillgång till resurser, det politiska styret eller andra strukturella faktorer. Då blir det viktigt att kommunerna kan samverka och lära av varandra, skriver företrädare för Rädda Barnen och Humana.
Debatt
Barnkonventionen blir lag 1 januari 2020 och nu börjar det hårda arbetet med att implementera den. Mitt fokus kommer att ligga på de mest utsatta barnen. Skillnaderna i uppväxtvillkor mellan barn i Sverige är alldeles för stora.
Debatt
Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag och nu borde arbetet för barns rättigheter ta fart på allvar. Men det är tydligt att regeringen i stället sänker ambitionerna. Sverige behöver en barnminister som sätter barns bästa först, skriver Bris, Rädda Barnen och Unicef.
Debatt
Överenskommelsen mellan S+MP+C+L om ett stopp för nya religiösa friskolor är ett steg i rätt riktning mot en mer pluralistisk och demokratisk ordning. Alla som värnar barns rättigheter borde välkomna detta, skriver Humanisterna i en replik.
Debatt
Varje fall där barn farit illa när socialtjänsten brustit är ett misslyckande. Socialtjänsten ska i dag täcka upp på många områden där samhället svikit och räcker inte till. Kommunpolitikerna måste se till att socialtjänsten stärks så att den klarar av sitt kärnuppdrag, men ett tungt ansvar vilar även på riksdag och regering.
Debatt
Stora brister visar sig gång på gång i socialtjänstens omhändertagande av barn. Nu senast i en granskning av SVT och en kontroll av Inspektionen för vård och omsorg. Snart blir Barnkonventionen lag i Sverige och det är hög tid att socialtjänsten börjar arbeta förebyggande – för barnens bästa.
Kommunpolitik
Barn till frihetsberövade föräldrar får varken det stöd eller hjälp de behöver. Då straffas även barnen för de kriminella handlingar deras föräldrar begått. Nu är det dags att Sverige tar deras rättigheter och behov på allvar – för hela samhällets skull.
Stadsbyggnad
För att stoppa hemlösheten bland barnfamiljer krävs att det byggs fler hyresrätter med rimliga hyror. Den kraftiga ökningen av barn i hemlöshet leder till stora svårigheter att klara av skolan, att ha en meningsfull fritid, att fungera på arbetsmarknaden och detta inverkar negativt på hälsan.
Demokrati
Minst 160 000 barn växer upp i hem som präglas av våld mellan närstående. Trots att dessa barn riskerar att skadas för livet har de en begränsad rätt till skydd. I dag på internationella barndagen vill vi därför uppmana samtliga partier i riksdagen att ställa sig bakom ett utökat straffrättsligt skydd för barnen som bevittnar våld.
Kommunpolitik
I dag kan inte Stockholms stad garantera att barn med en funktionsnedsättning ges likvärdiga möjligheter till en bra skolgång. När elever med funktionsnedsättning konsekvent ges sämre förutsättningar än andra är det inte annat än diskriminering.
Arbetsvillkor
Stockholms kommunstyrelses råd för mänskliga rättigheter har ökat kunskapen om mänskliga rättigheter och fungerat som ett dialogforum mellan stockholmarna och de förtroendevalda. Nu har resten av årets sammanträden ställts in. Vi som varit sakkunniga i rådet vill argumentera för att det är en viktig och nydanande institution som den nya ledningen i stället bör ta vidare.
Skola
Unicef har granskat riksdagspartiernas valmanifest ur ett barnrättsperspektiv och finner att alltför få uppmärksammar frågan om våld mot barn samt att familjeåterförening för barn på flykt inte är en självklarhet för alla – trots att det strider mot barnkonventionen att neka barn att leva med sin familj.
Kommunpolitik
Majblommans nya rapport bekräftar oroande siffror från SCB och Unicef. Klyftan mellan barn är förödande och förstärks av att många svenska kommuner saknar både kunskap om och insatser mot barnfattigdom. En rad åtgärder krävs, skriver Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.
Demokrati
Den stora frågan är hur den här broschyren ens kunde nå tryckeriet? Ett stort antal tjänstemän på de två myndigheterna borde ha skrikit ut barnperspektivet vid ett tidigt stadium. Vi kräver att regeringen omgående tillsätter en haverikommission, skriver 16 kvinnorättsdebattörer.
Kommunpolitik
Vi vet egentligen inte vad adhd beror på. Däremot vet vi att socialt utsatta barn är överrepresenterade i adhd-diagnoserna. Hur ser sambandet ut? Försvårar ett alltmer exkluderande och normstelt samhälle socialt utsatta föräldrars svar på sina barns anknytningsförsök, frågar Glenn Möllergren.
Demokrati
Regeringen har tagit beslut om årets viktigaste och mest revolutionerande proposition – att barnkonventionen ska bli svensk lag. Men trots att detta är det viktigaste steget mot en jämlik barndom sedan barnkonventionen skrevs 1989, finns ett oroväckande stort motstånd som vi befarar kan ge precis motsatt effekt.
Socialtjänst
Antalet hemlösa barn har ökat kraftigt, framförallt i storstadsregionerna. Enligt Kronofogden minskar visserligen vräkningarna av barnfamiljer, men i de siffrorna ingår inte de som hyr tillfälliga bostäder direkt från kommunerna, skriver två professorer vid Lunds Universitet, som anser att barnens rättigheter behöver stärkas.
Socialtjänst
FN:s barnkonvention väntas bli svensk lag under 2018. Då sätts barnens rättigheter i ännu större fokus än tidigare. Att barnets perspektiv lyfts in i de utredningar socialtjänsten gör har länge varit en självklarhet. I Upplands-Bro kommun har vi tagit ytterligare steg för att öka barns delaktighet och förståelse och vi uppmanar nu fler kommuner att våga släppa in barnen!
Demokrati
Alla barn och unga, oavsett socioekonomisk bakgrund eller funktionsnedsättning, ska kunna vara en del av idrottsrörelsen. Men så ser det inte ut idag. Staten måste kunna säkerställa att stödet till idrotten används på det sätt som riksdag och regering har beslutat om, skriver Alliansens talespersoner i idrottsfrågor.
Skola
Vi som arbetar som barnombudsmän är djupt oroade över bristen på barnrättsperspektiv i utformningen av det nya gemensamma europeiska asylsystemet. Vi uppmanar EU och dess medlemsstater att vidta åtgärder för att barn ska kunna komma in i EU på ett säkert och lagligt sätt.
Sjukvård
Sverige har misslyckats med att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga, visar Bris årsrapport som släpps idag tisdag. I rapporten blir det tydligt att barn som mår dåligt drabbas hårt av personalomsättning, långa väntetider i vården och av att slussas runt mellan olika instanser.
Arbetsvillkor
Bristerna är smärtsamt uppenbara i svenska myndigheters och det svenska rättsväsendets förmåga att tillgodose barnets mänskliga rättigheter. Barn som kommer till Sverige på flykt från krig utsätts för de allvarligaste av kränkningar, bland annat då de inte får återförenas med sina familjer.
Socialtjänst
En ny studie visar att sex av tio kommuners socialtjänster är dåligt förberedda inför att barnkonventionen blir lag. Att implementera barnkonventionen är en mycket komplex uppgift. Om inte kommunerna redan nu ställer sig i startgroparna och rustar sina organisationer finns en risk att regeringens ambitioner inte får tillräckligt bra effekt för barnen.
Kommunpolitik
I fjol hade Bris över 3 000 kontakter med barn, och över 400 med vuxna, om våld mot barn – men mörkertalet är stort. Det handlar om allt ifrån luggningar, nypningar, hån och trakasserier, till sexuella övergrepp och tortyrliknande bestraffningar. Kunskapen om hur våldet kan förebyggas måste öka.
Kommunpolitik
Jag beundrar fosterföräldrar. De gör ett enormt jobb, och förtjänar ett stort stöd. Bland annat avseende de familjehemsplacerade barnens medicinska situation. Den är nu är ohållbar och ett antal akuta åtgärder är nödvändiga.
Demokrati
Vårt ställningstagande mot alla former av surrogatmoderskap utgår i första hand från barnkonventionen och de rättigheter som bör tillkomma alla barn utan undantag. Surrogatmoderskap innebär att man bortser från barnets rättigheter och mänskliga värdighet då barnet förvandlas till en produkt som kan köpas eller säljas.
Demokrati
I morgon tisdag avgörs många barns öde och framtid, och du som riksdagsledamot har nu avgörandet i din hand. Vi vädjar till dig att tänka över ditt beslut noggrant, skriver Rädda Barnens generalsekreterare i ett öppet brev till riksdagens ledamöter.
Integration & segregation
Regeringen har uppenbarligen inte lyssnat på de barnrättsexperter, barnrättsorganisationer och andra remissinstanser som kritiserat den nya asylpolitiken. Att den inte lever upp till barnkonventionens krav är tydligt - redan utsatta barn riskerar att traumatiseras, konstaterar Bris som uppmanar riksdagen att rösta emot förändringarna den 21 juni.
Skola
Politikerna behöver säkerställa likabehandling av barns rätt till skola. Att ge de unga fast mark under fötterna är en av de viktigaste strategierna för att långsiktigt förbättra för gruppen EU-medborgare i utsatthet. Barndomen går inte i repris.
Demokrati
Det är beklagligt att Martin Valfridssons utredning till så liten del utgår från grundläggande mänskliga rättigheter i sina rekommendationer till regeringen. Sverige har flera gånger fått kritik av FN:s barnrättskommitté för att barn diskrimineras och inte garanteras samma rättigheter. Den kritiken måste regeringen ta på allvar.
Demokrati
Enligt UNICEF har 700 miljoner kvinnor under 18 år gifts bort i världen. 250 miljoner av dessa var under 15 år när de blev barnbrudar. Det är siffror som är svåra att ta in, men också verkliga samhällsproblem som kräver handling – både nationellt och internationellt.
Kommunpolitik
Förra veckan kom 2 000 ensamkommande barn till Sverige. 14 000 barn har kommit hittills i år, när vi tidigare år tagit emot mellan 400 och 4 000 barn per år. Det är så klart en ansträngd situation vi befinner oss i. Skillnaden är bara att med ensamkommande barn måste samhället fungera på ett sätt som gör att dessa barn får ett mottagande som garanterar att deras behov alltid sätts i centrum och att deras rättigheter garanteras. Och där ser vi brister.
Kommunpolitik
Barnombudsmannen i Uppsala menar att lokala fristående barnombud är en nödvändighet för att Barnkonventionen ska bli verklighet och uppmanar därför samtliga Sveriges kommuner och landsting att säkerställa att alla barn har en verkligt oberoende, lokal instans som de vända sig till för att få sina rättigheter tillgodosedda.
Kommunpolitik
Barns rätt till utbildning är så fundamentalt viktigt att varje kommun och skolchef borde leta efter argument för att kunna erbjuda skolgång för alla barn, i stället för tvärtom. Bara det finns en vilja att erbjuda barn till EU-migranter en skolplats, finns det också stöd i lagen för att göra det.
Demokrati
Det är helt avgörande att barn i ekonomiskt utsatta familjer har samma förutsättningar att utöva fritidsaktiviteter som andra barn. Där är vi helt överens med Moderaterna. Men fritidspengen är en återgång till en politik som vi övergav i Sverige för över 60 år sedan.
Socialtjänst
Sverige ska vara ett av de allra bästa länderna att växa upp i, för alla barn. Därför tar regeringen en rad olika initiativ för att stärka barns rättigheter på alla områden och då inte minst inom den sociala barn- och ungdomsvården.
Demokrati
Minst 800 barn har de senaste fem åren försvunnit från det svenska samhällets radar och kontroll. Låt barnmisshandeln på Centralen i Malmö bli den väckarklocka som får ansvariga aktörer att sätta strålkastaren på alla de barn som försvinner. Staten måste klara av att sörja för de här barnen även om de befinner sig i landet utan giltiga papper.
Skola
Åttaåriga Nadine, född och uppvuxen i Sverige, ska utvisas till Algeriet. Fallet visar att förändringarna i utlänningslagen och arbetet med att göra barnkonventionen till lag inte är tillräckliga. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam vädjar i ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör och till Migrationsminister Morgan Johansson att Nadine ska få stanna och ber om ett ökat barnperspektiv i förändringsarbetet.
Kommunpolitik
Barnkonventionen ser ut att bli svensk lag. Vi i Regionalt nätverk för barns rättigheter anser att riksdagen bör ta ytterligare ett steg för att förverkliga barns rättigheter och uppmanar riksdagen att godkänna tilläggsprotokoll tre till barnkonventionen. Ett sådant beslut skulle lyfta fram Sverige som ett föregångsland i fredspristagaren Malala Yousafzais anda!
Kommunpolitik
Extrem socioekonomisk utsatthet, ensamhet och ständig rädsla präglar vardagen för de minst 2 000 till 3 000 barn som lever utan papper i Sverige i dag. Kommunen och socialtjänsten har ett tydligt ansvar för alla barn oavsett barnets legala status, men dessa barn får inte samma tillgång till samhällets stöd som andra barn. Ett problem är att socialtjänsten ofta utgår från ett migrationstänkande i bemötandet av papperslösa barn.
Kommunpolitik
Barn och unga i utsatta situationer får inte bästa tänkbara stöd av landets socialtjänster. Över hälften av de granskade kommunerna uppger att de bryter mot lagen och att barnutredningar regelbundet tar längre tid än lagstadgade fyra månader. Bristande samordning och hög personalomsättning bland socialsekreterare är annat som går ut över barnen, visar den nya Barnbarometern.
Kommunpolitik
I dag måndag skrivs historia för barns rättigheter i världen. Barn ges möjlighet att få upprättelse på internationell nivå när ett land bryter mot Barnkonventionen. Men i Sverige kan det dröja länge innan barn får samma möjlighet, vilket betyder att Sverige inte längre är en förebild i kampen för barns rättigheter, skriver företrädare för 14 organisationer med Bris och Rädda Barnen i spetsen.