Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Barn
Kommunal ekonomi
Alla kommuner vill ha fler invånare och öka sina skatteintäkter. Men hur mycket pengar ger nya invånare? Svaret är inte det du tror.
• 3-åringen ger fem gånger mer än en bankdirektör
• Därför överskattas intäkten av nyinflyttade
• Kommunen som går back om en höginkomsttagare flyttar in
Skola
Förskolebarnen blir färre och färre. Efter att ha planerat expansion tvingas tillväxtkommuner nu brottas med det ovana problemet att avveckla avdelningar i förskolan.
• Hela listan: Så många färre är förskolebarnen i din kommun
Skola
Järfälla har landets största barngrupper i förskolan. Men ansvariga politiker ifrågasätter gruppstorlekens betydelse. ”Det är ett väldigt trubbigt mått på kvalitet”, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Skola
Regeringen slopar kravet på att kommuner ska försöka minska barngrupperna i förskolan för att få statsbidrag. ”Bort i tok”, rasar Kommunal och kräver lagstiftning. Men Linköping, som har landets minsta barngrupper, tänker inte ge upp sin satsning.
• 7,4 eller 20 barn – så stora är skillnaderna
• Hela listan: Barngrupperna i 290 kommuner
• Utvecklingen i din kommun över tid
Debattsvepet
I debatten i dag: Både kommun- och rikspolitiker borde prioritera ungas läsning. Avskaffa inkomstpensionen, anser Timbro. Hjälp ungdomar som talar förortssvenska att också tala ”ordentlig” svenska, skriver en moderat kommunpolitiker.
Socialtjänst
En av de bröder som felaktigt blev utpekade för att ha dödat en fyraårig pojke 1998 stämmer nu Arvika kommun. Bröderna vill att kommunen medger att den gjort fel.
”Betoningen på att det är fel, det är väldigt viktigt”, säger Robin Dahlén.
Digitalisering
Uppgifter som omfattas av stark sekretess har legat i en digital mapp som delats med obehöriga. Nu har Kristinehamns kommun anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar SVT Nyheter Värmland.
Sjukvård
Brist på sociala sammanhang under pandemin, en ohållbar skolmiljö och stress är några av orsakerna till att fler barn och unga mår dåligt i dag.
Sedan 2017 har antalet barn som söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ökat stadigt, visar en ny kartläggning.
Debattsvepet
Erfarna poliser går till storms mot myndighetens interna organisation och styrning efter påskupploppen. Annat i debatten idag handlar om kommunernas oförmåga att få fart på yrkesvuxutbildningar och Sverigedemokraterna ger sin syn på andras syn på klimatutvecklingen.
Socialtjänst
Antalet vräkta barn var förra året fler än på tio år. Kronofogden vill se bättre samarbete mellan kommunerna och hyresvärdarna för att vända trenden.
- Hela listan: Antalet barn som vräkts - kommun för kommun
- Så minskade Södertälje vräkningar av barn
- Kommunen med många skuldsatta men få vräkta
Socialtjänst
Arvika kommun anser sig inte ha gjort något fel när två bröder utpekades för att ha mördat den fyraårige Kevin 1998. ”Vi kan inte se att socialtjänsten har begått några fel”, säger ordförande i lärande och stöds utskott Henrik Axelsson under en presskonferens.
Gästkrönika
Kanske var man inte alls oönskad, oälskad, oplanerad. Kanske blev man aldrig bortvald. Utredningen av Sveriges internationella adoptionsverksamhet är nödvändig – myndigheter och makthavare har i decennier haft kunskap om att barn stulits och att mödrar hotats eller lurats att ge ifrån sig sina barn.
Gästkrönika
Om antalet dyra slutenvårdsplatser kan minskas genom moderniserad vård är det förstås utmärkt. Men ofta är de försvinnande vårdplatserna för barn resultatet av sparbeting eller brist på barnsjuksköterskor.
Debatt
En ny kartläggning visar att endast 1 av 20 regioner ställer frågor om kommersiellt sexuellt våld för att identifiera utsatta och endast var fjärde region har rutiner för att polisanmäla fall där barn exploateras, skriver företrädare för organisationerna Child10, Ellencentret och Inte Din Hora.
Socialtjänst
Socialtjänsten gör allt fler utredningar kring barn som far illa, men det råder brist på erfarna utredare. I vissa kommuner har inte ens hälften av socialsekreterarna minst tre års erfarenhet. Men Sundsvall och Nacka har lyckats vända utvecklingen. ”Vi var tydliga med att vårt fokus på barnen genomsyrar allt”.
Debatt
Barn anses vara myndiga nog att sköta sina vårdkontakter på nätet och hämta ut sina mediciner på apoteket vid 13 års ålder. För föräldrar med friska barn kanske det här inte spelar så stor roll. Men för oss NPF-föräldrar ger beskedet upphov till en enorm stress, skriver mamman Jenny Egerborn.
Debatt
Kulturpolitiken ska prioritera unga men Kulturskolerådets nya kartläggning visar något annat. Huvuddelen av de offentliga kulturpengarna går till vuxna, skriver flera företrädare för svensk barn- och ungdomskultur.
Debatt
Nu behövs krafttag för att få stopp på rasism och diskriminering mot barn och unga, skriver Friends generalsekreterare Maja Frankel och Rädda Barnens generalsekreterare, Helena Thybell. Organisationerna vill ha tydligare instruktioner till myndigheter, huvudmän och rektorer liksom en bred kunskapssatsning på regional nivå, i skola och förskola.
Gästkrönika
Det finns flera exempel på barnkultur som desinformerar om barn som inte passar in i könsrollerna. Det blir en tillbakagång till gamla stereotypa normer ifall killar som gillar smink och dockor, och flickor som gillar att brottas, börjar ses som transsexuella av vuxenvärlden.
Debatt
Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga. Sedan 1990-talet har självmord bland unga ökat med nästan 1 procent årligen. Men varför mår ungdomar så dåligt? Vi har frågat barn och unga vad de behöver för att kunna få en bättre morgondag, skriver företrädare för Tim Bergling Foundation, Mind, Suicide Zero och Bris.
Socialtjänst
Barnbidraget ska alltid betalas till kommunen när barn omhändertas. Det föreslår en ny rapport som konstaterar att det finns stora brister i bidragssystemen. ”Kommunerna saknar kunskap och behöver stöd”, säger utredaren Hanna Forsell.
Gästkrönika
Om inte skolan ser barnens svårigheter får de ingen hjälp av BUP. Det är inget hinder för de bråkiga pojkarna med adhd som förstör lektioner – de kan snabbt slå sig fram till utredning. Förlorarna är de snällare flickorna och pojkarna med ad(h)d eller autism.
Debatt
Regeringen har inte de reformer som krävs för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen. Det måste bli olagligt för vuxna gängkriminella att interagera med och påverka dem, skriver Jan Jönsson (L).
Debatt
2017 begränsades föräldrapenningen för föräldrar som anlänt till Sverige med barn över två år. Vår bedömning är dock att begränsningen inte väsentligen bidrar till att öka nyanlända mammors sysselsättning. Det behövs flera andra åtgärder. Det skriver professor Ann-Zofie Duvander och docent Eleonora Mussino i en ny SNS-rapport.
Debatt
När statsminister Stefan Löfven nyligen presenterade sin nya regering lyste åter en barnminister med sin frånvaro. Vad säger det om hur regeringen ser på barn, barns liv och rättigheter? Det undrar generalsekreterarna för Bris, Unicef Sverige och Rädda barnen.
Debatt
Pandemin har blixtbelyst vilken betydelse idrotten har. Nu måste ett gemensamt ansvar från idrottsrörelsen, kommuner och idrottsföräldrar utmynna i lösningar på hur vi upprätthåller idrottens kraft när vardagen så småningom återgår till det normala, skriver Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.
Debatt
Att svepande beskriva vår verksamhet på som ”systematisk vanvård” är felaktigt och onyanserat. SiS egna uppföljningar visar att en majoritet av ungdomarna har känt sig trygga under sin vistelse på våra ungdomshem, replikerar sju psykologer som arbetar på SiS.
Debatt
Med regelbundet intervall dyker det upp skildringar om övergrepp och maktmissbruk på SiS-institutioner som till förskräckelse liknar varandra. Vi undrar därför hur många larmrapporter till som behövs innan något genomgripande händer som leder till en verklig förändring och förbättring för de barn och unga som placeras inom SiS, frågar psykologer, sjuksköterskor, pedagoger och forskare.
Debatt
Som socialborgarråd i Stockholms stad och ansvarig för landets största socialtjänst ser jag att det finns det flera brister i utredningen om en ny socialtjänstlag som regeringen måste åtgärda. Socialminister Lena Hallengren (S), behöver våga vara offensiv och lägga fram ett nytt lagförslag som på riktigt utgår från barnets bästa, skriver Jan Jönsson (L)
Debatt
Tillgången till logopedbehandling för barn med språkstörning/DLD varierar stort i landets regioner, visar en ny kartläggning av Svenska Logopedförbundet. Det är djupt olyckligt och behöver rättas till. Språkförmågan är central i skolan, i sociala relationer och för psykisk hälsa, skriver företrädare för Svenska Logopedförbundet, Logopedkontakt Väst och Afasiförbundet/Talknuten.
Debatt
Generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark skriver att utveckling och förändring av Statens institutionsstyrelses verksamhet pågår i olika processer. Det tycker vi är mycket bra. Men för våra ungdomar är det viktigaste att utvecklingsarbetet nu visar sig i handling, slutreplikerar Janet Gunnarsson, Åsa Gustafsson och Jeanette R Kjellberg.
Debatt
Statens institutionsstyrelse (SiS) vill inte ha tysta socialtjänster. SiS vill ha samverkan och att vi i dialog gemensamt planerar för varje enskild individs vård före, under och efter tiden på ungdomshemmet. Därför bjuder jag som generaldirektör för SiS in författarna till debattartikeln för samtal och fortsatt samverkan, skriver Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Gästkrönika
SVT-serien Vaccinkrigarna lär inte övertyga några antivaccin-aktivister om att de har fel. I stället har de fått kvitto på att public service är beredd att ta till alla fula tricks för att krossa dem som vågar yttra en avvikande åsikt om vaccin.
Debatt
I den bästa av världar borde vi inom socialtjänsten kunna ha tillit och tilltro till att ungdomshemmen ska vara en verksamhet som kan kännas trygg och stabil och ge ungdomarna en verklig chans. Tyvärr levererar SiS-institutionerna inte det i dag, skriver Janet Gunnarsson, Åsa Gustafsson och Jeanette R Kjellberg.
Debatt
De tusentals barn som varje år vistas i skyddade boenden saknar i dag egna placeringsbeslut från socialtjänsten, vilket gör att de inte är garanterade egna vårdplaner utifrån sina individuella behov av skydd och stöd. Nu måste regeringen gå vidare med förslagen om stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddade boenden, vars remisstid nyligen löpte ut, skriver Sveriges Stadsmissioner och Bris.
Gästkrönika
Dokusåpan Våra barns hemliga liv, som sänds i SVT tar realityformatet till förskolan. De medverkande barnen exponeras på ett sätt som vittnar om en vuxenvärld utan spärrar. Det ändras inte av att det uppenbarligen finns en ansats både hos SVT och hos medverkande psykologer att folkbilda kring barnpsykologi.
Debatt
Riksidrottsförbundet välkomnar att regeringen ger Boverket i uppdrag att se över en statlig satsning på idrottens infrastruktur – anläggningarna – för att bygga ett starkt Sverige som är anpassat för 2020-talet. Men det är fortfarande kommunerna som måste våga prioritera förebyggande hälsa på lång sikt när investeringsbudgetar nagelfars i lågkonjunkturens fotspår, skriver förbundets ordförande Björn Eriksson.
Debatt
Barns möjligheter till ett jämlikt kulturutövande står på spel. Kulturskolerådets nya rapport visar att kulturskolor med nedläggningshot ökat från 7 stycken 2018 till 16 stycken 2020. Det är en oroväckande utveckling. Kulturskolerådet vill nu se en utredning om hur kulturskolan kan regleras för att säkra att barn i landets samtliga kommuner har tillgång till kulturutövande, skriver rådets ordförande Jalle Lorensson.
Debatt
Flickorna inom hederskulturen är förmodligen den mest utsatta gruppen i Sverige i dag. De utsätts eller riskerar att utsättas för barnäktenskap, oskuldskontroller, könsstympning och extrem kontinuerlig kontroll över deras liv, skriver Omar Makram sakkunnig på Riksorganisationen GAPF.
Debatt
Europeiska kemikalieinspektionens förslag, att totalförbjuda gummigranulat från återvunna bildäck som ifyllnadsmaterial i konstgräsfotbollsplaner innebär att i stort sett alla Sveriges konstgräsplaner behöver rivas upp och ersättas med nya med ökade kostnader för landets kommuner i miljardklassen, skriver Svensk Däckåtervinnings vd Fredrik Ardefors.
Debatt
Att enbart skärpa straffen, förbättra skolan och socialtjänsten hjälper inte. Alla vuxna måste samarbeta med varandra för att motverka gängkriminaliteten. Det är barn och ungdomar som dör, skriver Carolina Sinisalo, mamma till mördade Robin.
Debatt
Sverigedemokraterna säger tydligt nej till förslagen om obligatorisk förskola för alla barn från tre eller fyra års ålder. I stället föreslår vi obligatorisk förskola från tre års ålder för barn som växer upp i utsatta områden och har två utländska föräldrar, skriver riksdagsledamoten Michael Rubbestad (SD).
Debatt
Inför skolstarten sitter tusentals föräldrar till barn med NPF med en klump i magen. Hur ska det gå? Kommer vi komma i väg alls till skolan? Föräldern Jenny Egerborn önskar att de ansvariga för skolan skulle se över sin verksamhet och anpassa den efter barnens förutsättningar.
Debatt
Vi som bott en längre tid i Stockholms förorter upplever att utvecklingen gått åt fel håll i decennier. Nu behövs resursstärkande åtgärder, skriver Rinkebybon Kahin Ahmed (C) efter dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka.
Debatt
Vi har inte hela bilden klar gällande barns våldsutsatthet under pandemin. Det finns risk för mörkertal och underrapportering. Därför föreslår vi att hjälplinjer bidrar med sin statistik som en tidig indikator på behovet av stöd och att dessa data analyseras med expertstöd, skriver representanter för nationellt kunskapscentrum Barnafrid.
Debatt
Kris- och nödlägen är kända riskfaktorer för barns hälsa och välmående, inklusive våldsutsatthet. För att motverka detta behövs en konsekvensanalys som klarlägger risker och fastställer förebyggande åtgärder från ett barnperspektiv, skriver professor Laura Korhonen på Barnafrids vägnar.
Debatt
Vår tids system svarar inte mot vår tids problem. Att Skolhälsovården, vårdcentraler och ungdomsmottagningar ska få större möjlighet att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa är inte tillräckligt, menar Tina Hill, som i stället vill att BVC ska få ett utökat ansvar för barn och unga högre upp i åldrarna.
Debatt
Att lägga tonvikten vid etniciteten på förövare är att gå fel. Den faktorn kan inte förändras. Istället måste vi fråga oss hur vi kan förebygga att barn och unga begår brott. Det skriver Johan Gynnhammar, ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden i Örebro kommun (S).
Debatt
För de flesta barn betyder fritiden och skolloven aktiviteter. Men långt ifrån alla upplever sin lediga tid som något att längta efter – tvärtom. De barn som Majblomman möter hamnar utanför för att de inte har råd med aktiviteter på fritiden, skriver organisationens generalsekreterare Tove Lindahl Greve.
Debatt
Under de senaste 12 åren har antalet personer som omkommit i trafiken i stort sett halverats. Frågan är om inte de sanna hjältarna bakom denna utveckling är de engagerade politiker och tjänstemän som år efter år drivit ett envetet arbete att förbättra trafiksäkerheten, skriver Jan Söderström.
Debatt
Föräldrar ansvarar för sina barn tills den dag de blir myndiga vid 18. Men det finns ett undantag – barnets hälsa. Det som är föräldrars allra viktigaste ansvar fråntas dem av staten den dag barnet fyller 13 år. Då får barnet rätt att sköta sina vårdkontakter på nätet och hämta ut receptbelagd medicin, skriver Maria Hölerman.
Debatt
Nyheter om misstänkta pedofiler i förskolemiljön är alltid smärtsamma. Denna gång gäller det en långvarigt anställd, men de flesta konstaterade övergreppen har utförts av tillfälliga praktikanter eller vikarier, vilket ställer krav på introduktionsrutiner, snarare än hur man går på toaletten, skriver Christian Eidevald, docent i förskoledidaktik.
Debatt
Det är värdefullt att Sveriges Radio uppmärksammar problemet med hårt och våldsamt språk i spelvärlden. Det är dock missriktat att skildra detta som något som särskilt präglar spelvärlden, i själva verket handlar det om en samhällsutveckling, menar Sverok apropå den uppmärksammade dokumentären Gamer i P1.
Debatt
Det finns mycket som samhället skulle kunna göra för att förhindra att vi som är föräldrar till barn med NPF-diagnoser kraschar, men vi ser inte så många förslag. Här är vår lista på åtgärder, skriver fyra mammor som hellre vill förvärvsarbeta än gå på ändlösa möten för att få vardagen att fungera.
Debatt
Alltmer pengar investeras i digital alkoholmarknadsföring över hela världen och det är framförallt barn och unga som tar skada. Det är hög tid för Sverige att reglera den digitala alkoholmarknadsföringen. Det skriver företrädare för expertorganisationen European Centre for Monitoring Alcohol Marketing, som tagit fram ett dokument som visar hur det kan gå till.
Debatt
Det behövs en större likvärdighet mellan kommunerna när det gäller bedömningar och hanteringar av anmälningarna till landets socialtjänster om barn som far illa eller riskerar att fara illa. Nu behöver både staten och kommunerna agera för att varje barn ska vara garanterat stöd och skydd, skriver Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Gästkrönika
En ny svensk forskningsstudie visar att risken för att ett barn ska dö i magen är högre i graviditetsvecka 42 än i vecka 41. För att gravida ska känna sig trygga och för att sjukvård och forskning ska bibehålla befolkningens förtroende måste sakkunniga i förlossningsvården tydligt redovisa skälen för att inte alla sjukhus erbjuder gravida igångsättning i vecka 41.
Kommunal ekonomi
Den stora ökningen av antalet barn och unga är en orsak till att kommunerna nu går mot kärvare tider. I vissa kommuner har antalet skolbarn ökat med drygt 30 procent på sju år. Här ökar och minskar antalet skolbarn mest - se hela listan.
Debatt
Regeringens utspel om att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola får inte bara bli tomma ord. Det skriver Kulturskolerådets ordförande Jalle Lorensson apropå en ny kartläggning som visar att 25 000 barn riskerar att stängas ute från kulturskolan på grund av Skolinspektionens beslut att barn inte ska få delta i kulturskolan under skoltid.
Gästkrönika
Föräldrarnas individuella frihet ställs nu mot barnets dito i diskussionerna om obligatorisk språkförskola. Det är ett område som hade behövt fler nyanser, men i ljuset av den sociala krutdurk som växer i våra utsatta områden blir utrymmet för nyanserad politik litet.
Debatt
Med knappt två månader kvar till barnkonventionen blir svensk lag är det akutläge för regering och riksdag att reda ut ansvarsförhållanden, säkerställa finansiering och ge kommunerna ett tydligt uppdrag att arbeta med frågan om stöd till barn med en frihetsberövad familjemedlen, skriver företrädare för flera organisationer som träffade ansvarig minister, Åsa Lindhagen (MP) under onsdagen.
Debatt
Barn som har behandlats för hjärntumör får ofta sämre betyg än sina kamrater och nästan en fjärdedel saknar behörighet till gymnasiet. Det visar en studie från Stockholms universitet. Nu uppmanar Barncancerfonden och två skolexperter Sveriges rektorer att ta frågan på allvar.
Debatt
Skola och förskola ska arbeta utifrån forskning och beprövad erfarenhet. Men i såväl nationell digitaliseringsstrategi som i många andra statliga reformer saknas riskbedömningar. Barndomen går inte i repris. Barnverket kräver därför att detta systemfel åtgärdas genom en barnskyddslag.
Debatt
Barn och ungdomar ska kunna idrotta i trygga miljöer utan att utsättas för övergrepp. Men Riksidrottsförbundets policy för bakgrundskontroller av barn- och ungdomsledare har tydliga brister. Kravet på utdrag från belastningsregistret bör ersättas eller kompletteras med en sökning i en rättsdatabas, skriver styrelseordföranden i Verifiera AB Magnus Gröndal.
Debatt
Repressiva åtgärder vid misstänkt könsstympning är kontraproduktivt och riskerar att allvarligt skada de berördas förtroende för det allmänna, slutreplikerar Sara Johnsdotter till demokraterna Sofie Löwenmark och Jessica Blixt.
Debatt
I arbetet mot könsstympning är det inte överdrivna insatser som är problemet utan frånvaron av konkreta åtgärder, replikerar Sofie Löwenmark och Jessica Blixt som lovar att Demokraterna i Göteborg kommer att lägga fram skarpa förslag för att motverka hedersproblematik i alla dess former.
Debatt
Att arbeta för att unga växer upp till trygga vuxna är det bästa, kanske enda, sättet att skydda oss mot den mörka framtid vänster- och högerextrema allt för gärna målar upp. Jag ser det därför som en skyldighet att vara en röst för dem som ännu är för unga för att höja sina egna röster, skriver Europaparlamentarikern David Lega (KD).
Debatt
Det är viktigt med kostnadsfria aktiviteter för barn och unga. Att skära ned på kulturen och utbudet för barn och unga är helt fel väg att gå och riskerar att spä på ökade klyftor och utanförskap. Alla barn i Stockholm ska ha rätt till en meningsfull fritid och ett roligt sommarlov, skriver Vänsterpartiets Alexandra Mattsson Åkerström och Anna Sehlin.
Debatt
Hjälpsökande människor vill framför allt ha hjälp, de bryr sig mindre om vem det är som hjälper dem, skriver Dennis Hjelmström, skolchef i Ystad kommun, som efterlyser större samverkan mellan myndigheter för att inte barn och unga ska falla mellan stolarna.
Debatt
Vi vill rikta uppmärksamhet mot våra yngsta medborgare, de drygt 500 000 barn som är inskrivna i förskolan och de förutsättningar som råder för att stödja alla barns lek, utveckling och lärande inom ramen för utbildning, undervisning och en trygg omsorg, skriver 51 forskare och programansvariga vid 18 lärosäten, två fackförbundsordföranden och en vd i ett gemensamt upprop.
Debatt
Samkönade par som har erkänts som juridiska föräldrar i det land där deras barn fötts, och i många fall levt tillsammans som en familj i många år, kan tvingas adoptera sina egna barn vid en flytt till Sverige. Lagstiftningen måste ändras så att diskrimineringen av samkönade par upphör, skriver flera debattörer.
Debatt
Insamlingar som ska bekosta presenter till skolans personal pågår just nu på många skolor. Det är en gest sprungen ur välvilja och tacksamhet, av vänlighet och tradition, men jag skulle önska att de upphörde helt. Alla mäktar inte med, skriver föräldern och läraren Christina Örnebjär.