Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Avfall
Hållbarhet
Bra läge, hög utbildningsnivå och gynnsam demografi. Det har toppkommunerna gemensamt – men det räcker inte för att lyckas.
DS har tagit reda vilket arbete som krävs för att nå målen i Agenda 2030.
• Så ligger din kommun till med att nå FN:s hållbarhetsmål
Debattsvepet
Södertälje ska införa ett nytt kontrollsystem för att förhindra att kommunen anställer personer med kopplingar till organiserad brottslighet. Psykologer är bekymrade över hårdare tag mot bråkiga elever. Desinformation, avfall och barnomsorg är andra ämnen i debatten.
Hållbarhet
Regeringen vill förändra avfallshanteringen men stöter på motstånd. Det ifrågasatta förslaget har varit ute på remiss och får kritik – kommuner kräver att tillverkarna inte glider undan sitt betalningsansvar.
Debatt
Vi är övertygade om att kommuner och länsstyrelser gör så gott de kan med att ta hand om bygg- och rivningsavfall. Men det är uppenbart att bemanningen inte räcker till, skriver Ragn-Sells hållbarhetschef i sin slutreplik.
Debatt
Om fastighetsägare har frågor om insamlingen av returpapper så finns svaren hos kommunen. Den gör sitt bästa för att de boende även framöver ska kunna lämna sitt returpapper precis som vanligt, replikerar Avfall Sveriges Tony Clark.
Debattsvepet
Kommuner säger nej till äldre som behöver omsorg av ekonomiska skäl, skriver Akademikerförbundet som gjort en enkät bland sina medlemmar. M/KD/SD-förslaget att slopa investeringsstödet för bostäder skapar också debatt i dag, liksom antibiotikaresistens.
Debatt
Att kunna lämna sitt avfall där man bor i stället för att behöva köra i väg med det till återvinningsstationen ger betydligt mer material till återvinning. Men flera frågor som är vitala för den cirkulära ekonomin väntar ännu på ett avgörande från regeringens sida, skriver Tony Clark vd för Avfall Sverige.
Hållbarhet
Covidvården genererar tusentals ton begagnade skyddsmasker, arbetskläder och annat smittförande avfall. Men flera regioner har ännu inte uppfyllt kravet att rapportera de farliga restprodukterna till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Debattsvepet
Det krävs ett nationellt grepp för en likvärdig och jämlik skola, skriver Lärarförbundet. Kultur- och demokratiministern vill sänka rösträttsåldern till 16. Andra ämnen i debattsvepet: Avfall, Göteborgs framtid och veganmat.
Debatt
Regeringen behöver ge företag möjligheten att arbeta cirkulärt med sitt avfall och på så sätt minska sina klimatutsläpp. Ett frival för företagens hushållsliknande avfall behöver därför införas snarast, skriver Svenskt Näringsliv tillsammans med representanter för flera branschorganisationer.
Hållbarhet
För att få bukt med de fossila utsläppen sätter många kommuner sitt hopp till koldioxidavskiljning och lagring. Men tekniken får kritik: den är inte tillräckligt effektiv och kan användas för att rättfärdiga fortsatt förbränning, anser Naturskyddsföreningen.
Hållbarhet
Bland de miljontals ton avfall som dagligen transporteras till kommunernas förbränningsanläggningar är det plasten som ställer till störst problem. Men med Brista eftersorteringsanläggning hoppas Stockholm Exergi bidra till minskade utsläpp av fossil koldioxid.
Kommunal ekonomi
Åtta miljoner kronor har det kostat Laxå att bli av med sopberget som det miljöbrottsmisstänkta företaget Think Pink lämnade efter sig. I Skåne har nästan hälften av kommunerna upplevt avfallsbrottslighet. Nu intensifieras arbetet mot sopbrottslingarna.
Debattsvepet
Regeringens utredare föreslår att andra aktörer än kommuner ska kunna anlitas för att samla in och behandla avfall. S och C presenterar arbetsmarknadsåtgärder och representant för Forum för levande historia vill att lärare får hjälp att hantera antisemitism.
Debatt
Vi kräver att lagstiftningen ändras så att kommuner får större möjligheter att ingripa vid misstanke om miljöskadlig verksamhet. För att värna miljön, klimatet, hälsan samt att motverka organiserad brottslighet, skriver tio kommunpolitiker från S, KD, MP, L och C.
Debatt
God tillgång till energi är en förutsättning för tillväxt i hela samhället. Då majoriteten av de svenska energiföretagen ägs av offentliga aktörer finns dessutom ett tydligt fokus på samhälls-och klimatnytta. Det skriver Tekniska verkens ordförande Gösta Gustavsson (C) och vice ordförande Rebecka Hovenberg (MP), som lägger fram fem förslag för en omstart med energifokus efter pandemin.
Debatt
Regeringens nya regler för återvinning har ett alltför stort fokus på tillgänglighet, det vill säga att insamlingen måste ske i nära anslutning till fastigheter. Det är en rimlig ambition när det gäller metall, papper och plast, men inte för glas och tidningar där utsorteringen redan är hög, skriver Håkan Ohlsson, vd Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.
Debatt
Det är i princip fritt fram för rökare att slänga fimpar direkt på marken. Sedan det blev rökförbud på uteserveringar vittnas det om att fimparna nu ligger spridda vind för våg i våra stadskärnor. Det är dags att staten tar bort undantaget i nedskräpningsboten, skriver Håll Sverige Rent & Avfall Sverige.
Debatt
Regeringen och samarbetspartierna C och L har enats om att införa en skatt på avfallsförbränning. Att lägga fram ytterligare en skatt som drabbar fjärr- och kraftvärmen i ett läge där elektrifieringen ökar våra städers beroende av att fjärrvärmen avlastar elsystemet vintertid är anmärkningsvärt och går på tvärs emot Energiöverenskommelsen och samhällets behov.
Debatt
Alla Sveriges kommuner ska ha mål för hur nedskräpningen ska minska. Trots det har bara var tionde kommun koll på nedskräpningen. Om vi ska komma åt problemet måste fler kommuner börja skräpmäta systematiskt, skriver Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent.
Debatt
Regeringens gröna skatteväxling är en god ide. Men den innehåller åtminstone ett beskt piller i form av en avfallsförbränningsskatt som bara har biverkningar. Den kommer inte minska mängden plast som går till förbränning och inte heller bidra till ett klimatneutralt Sverige 2045, skriver Öresundskrafts vd Anders Östlund.
Kommunpolitik
Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Trots det spås årets julhandel slå nya rekord. Och då gör några återvunna procent i bomullsbyxan eller fleecetröjan inte någon större skillnad. Mer måste till för en mer hållbar konsumtion.
Perspektiv
Synen på avfall måste förändras om vi ska få bukt med sopberget. Lär barn att konsumera mindre. Ta dem inte på studiebesök på avfallsanläggningar, utan gå till köpcentrum och reflektera över framtidens avfall. Över huvud taget bör kommuner agera mer kraftfullt i förebyggandet, skriver professorer.
Kommunala bolag
Självklart talar vi på Recycla.se till viss del i egen sak när vi stöder Stockholms stads beslut att förbjuda appen TipTapp. Men, risken för dumpning samt för snedvriden konkurrens och svartjobb elimineras genom förbudet och det är bra, skriver företaget Recycla.se.
Kommunala bolag
I vårt tidigare inlägg uppmanade vi energiföretagen att ta större ansvar för sina utsläpp av växthusgaser vid förbränningen av avfall. Tyvärr gör oss replikerna från företrädare för sektorn besvikna, skriver Göran Finnveden, Kristina Persson och Anders Wijkman.
Kommunala bolag
Att försämra fjärrvärmens möjligheter som uppvärmningsform i Sverige bidrar inte till samhällets förmåga att minimera, sortera bort och nyttiggöra avfall innan det når våra kraftvärmeverk, skriver företrädare för tre energibolag i en replik.
Kommunala bolag
Vi vill berätta att energisektorn var den sektor som minskade sina utsläpp mest under förra året, enligt Naturvårdsverkets senaste statistik, svarar Energiföretagen Sverige och Avfall Sverige i en replik till Göran Finnveden, Kristina Persson och Anders Wijkman.
Gästkrönika
Alla förstår poängen med sopsortering, i synnerhet barn på dagis som sedan håller reda på sina föräldrar. Stora värden kan utvinnas. Men för den som vill bli av med hushållssopor i en obekant kommun kan det vara ganska svårt. Platserna där olika typer av avfall kan lämnas varierar i utformning. Det är lätt att göra fel.
Kommunala bolag
Det är glädjande att Moderaterna blir alltmer aktiva inom miljöfrågorna och presenterar vassa förslag för en bättre cirkulär ekonomi och ett kretsloppssamhälle som håller ihop – ett område som inte alltid varit prioriterat inom partiet. Men det krävs hårdare krav och tydligare styrmedel om partiet vill ha en energipolitik som verkligen hänger ihop.
Hållbarhet
När frågan om kärnavfall är i hetluften, finns det skäl att lyfta blicken bortom vad Strålsäkerhetsmyndigheten respektive mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt behandlar i sina yttranden till regeringen, skriver Mattias Goldmann, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.
Hållbarhet
Producentansvaret ska förstärkas, förtydligas och återvinningen öka till år 2020. Det är en ambitiös plan med mål som stöds av samtliga partier. Med mindre än fyra år kvar så är det hög tid att agera tydligt för att skapa förutsättningar att ta detta steg, att bygga vidare på det engagemang, den vilja och kunskap som finns i dag.
Hållbarhet
Miljön har alltid legat oss centerpartister varmt om hjärtat. Nu pågår en översyn av ansvaret för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar. Det är en viktig fråga där vi som kommunpolitiker vill ge vår bild av hur återvinningen kan förbättras, skriver 14 kommunalråd.
Kommunala bolag
Det finns inga belägg för att kommunerna skulle klara av avhallshanteringen bättre än producenterna. Tvärtom skulle en ändrad ordning innebära att Sverige sannolikt inte kommer att nå miljömålen 2020 eftersom en omställning skulle ta flera år.
Kommunala bolag
Regeringen lanserade nyligen en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Strategins utgångspunkter är bra, men om Mikael Damberg vill nå framgång med satsningen så behövs åtgärder som ökar efterfrågan på återvunna råvaror och främjar konkurrens, investeringar och innovation på avfallsmarknaden.
Hållbarhet
Världens länder har samlats i Paris för klimattoppmöte där man ska ta fram planer för hur klimatförändringarna ska kunna stoppas. Målet är att få till stånd överenskommelser som gör att vi klarar 2-gradersmålet. Vad kan då Sverige bidra med? Mycket. Våra största klimatsuccéer till exempel - närmare bestämt fjärrvärme, elcertifikat och koldioxidskatt.
Kommunala bolag
En av producentorganisationerna för förpacknings- och tidningsinsamlingen oroar sig för vad som ska hända med det som samlas in då insamlingsansvaret överförs till kommunerna. Det behöver man inte. Det som samlas in ska lämnas till producenterna, som även fortsättningsvis ansvarar för själva återvinningen.
Kommunala bolag
Vi välkomnar debatten om vilket system som för insamling och återvinning av avfall som skapar störst samhällsnytta utifrån miljömässiga, sociala och ekonomiska perspektiv. Det behövs ett hållbart system som gör att det både lönar sig för miljön och är lätt för hushållen att sortera rätt.
Kommunala bolag
Det ska vara enkelt och bekvämt för medborgarna att sortera sitt avfall, och betalningsansvaret bör ligga hos producenterna. Dessa principer är vägledande för oss i kommunerna när insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper nu ska reformeras, skriver Weine Wiqvist vd för Avfall Sverige.
Kommunala bolag
Sveriges omställning till ett hållbart kretsloppssamhälle är beroende av hushållens vilja och möjlighet att sortera sitt avfall för återvinning. De hushåll som sorterar rätt ska premieras. Så fungerar det inte i dag, skriver HSB, Fastighetsägarna, SABO, Hyresgästföreningen och Riksbyggen i en gemensam debattartikel.
Arbetsvillkor
Svensk Sjöfart har påtalat att det är anmärkningsvärt att de kryssningsfartyg som väljer att släppa ut toalettavfall i det känsliga Östersjön ges rabatter på de statliga farledsavgifterna, till skillnad från våra färjor som betalar full avgift.
Kommunpolitik
De stora kryssningsfartygen måste sluta släppa ut sitt avloppsvatten rakt ut i Östersjön för att vattnet ska bli renare och övergödningen minska. Frågan är relativt lätt att lösa, menar partiet Borgerlig Framtid som genom ekonomiska styrmedel vill få till en hållbar kryssningsturism i Östersjön.
Kommunala bolag
De svenska anläggningarna för avfallsförbränning hör till de absolut bästa i världen, både sett till miljöprestanda och energieffektivitet. Vi som arbetar med detta är mycket stolta över det eftersom vi skapar klimat- och miljönytta inom och utanför Sveriges gränser.
Kommunala bolag
I den svenska debatten påstås att det är bra för miljön att Sverige importerar norska sopor. Men 40 000 långtradare årligen på dåliga norska vägar till Sverige med avfall som Norge egentligen har råd att behandla - det är ingen miljövinst.
Kommunala bolag
Fjärrvärmebranschens användning av brännbart avfall som energiråvara är ständigt under lupp. Att brännbart avfall transporteras till de länder som har bäst förutsättningar att ta hand om energin ifrågasätts både i media och av enskilda personer. Faktum är att utsläppen från våra förbränningsanläggningar är mycket små och väl kontrollerade.
Kommunala bolag
Allt mer sopor importeras till Sverige för att eldas upp i våra förbränningsanläggningar. I förlängningen kan det skapa stora miljöproblem då vi inte kan vara säkra på vad detta avfall innehåller och vad som släpps ut från de svenska anläggningarna.
Kommunpolitik
Kritiken om att kommunerna inte gör tillräckligt mycket för att minska matsvinnet riktas åt fel håll. Trots att ett tydligt uppdrag till kommunerna saknas arbetar dessa med att förebygga och minska förekomsten av bortslängd mat.
Kommunala bolag
Lena Ek skräder inte orden i sin replik om insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper från hushåll. Till skillnad från henne anser vi, Avfall Sverige med alla kommuner, att regeringens förslag att flytta själva insamlingsansvaret är bra. Det är lika naturligt som att producenterna fortsatt har ansvaret för själva återvinningen.
Kommunala bolag
Lena Ek och alliansregeringen lyckades inte på åtta år öka återvinningen eller göra det enklare för människor att göra rätt för miljön. Nu får kommunerna ökad frihet och möjlighet att testa nya vägar som ger en bättre avfallshantering till nytta för både medborgarna och miljön.
Kommunala bolag
I stället för att avfallshanteringen och återvinningen blir bättre får vi nu på grund av regeringens förhastade ställningstagande en ny period av osäkerhet inom området. Det kommer leda till att viktiga investeringar fördröjs, med sämre service och miljöresultat som följd.
Kommunala bolag
Miljöminister Åsa Romson argumenterar emot sig själv när hon föreslår ett kommunalt monopol för insamling av avfall. Det finns ingen anledning att slå sönder dagens väl fungerande system som når de uppsatta miljömålen och är resurseffektivt.
Kommunpolitik
Det behöver bli lättare för alla att leva miljövänligt i vardagen. Med enklare och mer sammanhållen insamling av hushållens olika sopor kan mer resurser återvinnas. Därför vill vi att kommunerna ska få helhetsansvaret för insamlingen av avfall, förpackningar och tidningar från hushållen.
Kommunpolitik
Framgångar på återvinningsområdet riskeras - liksom möjligheten att nå de nya och ambitiösa mål som satts till år 2020. Så kan regeringens avisering om att kommunalisera stora delar av näringslivets arbete med återvinning sammanfattas. I stället för att låta näringslivet fortsätta satsa så väntar i värsta fall återigen långa och komplicerade utredningar med ett dödläge som följd, skriver 13 vd:ar.
Kommunala bolag
Knappast någon har kunnat undgå de senaste veckornas rapporter om att nya momsregler hotar second hand-handeln och frivilligorganisationernas förmåga att ge tillbaka till sjuka, hemlösa och andra behövande. Det är inte bra. Det visar att det saknas bra styrmedel som kan utveckla en cirkulär ekonomi med återanvändning som en grundsten.
Sjukvård
Ebolautbrottet i Västafrika har lyft upp frågan om hur det svenska samhället bäst skyddas mot smittsamma epidemier om olyckan skulle vara framme också här. Det finns en brist i de reningsmetoder som svenska sjukhus använder, och som nu måste åtgärdas.
Infrastruktur
Avfallshanteringen i Stockholms innerstad är i dag bedrövlig. Och den stora inflyttningen leder sannolikt till att det blir än värre. Nu är det dags att tänka nytt kring Stockholms avfallshantering och skapa ett modernt sopsugsystem i hela innerstaden, skriver hållbarhetschefen Sara Haasmark.
Infrastruktur
För att minimera miljöpåverkan av vårt avfall måste vi antingen återvinna materialet eller energin. Men för att nå dit behöver vi en smart hantering av hushållsavfallet - en hantering som gör det lätt för människor både att göra rätt och att minska mängden avfall, skriver Weine Wiqvist, Avfall Sverige och Ulrika Jardfelt, Svensk Fjärrvärme.
Infrastruktur
Sverige behöver ett beslut om en ny och bättre ordning för förpacknings- och tidningsinsamling. Då kan vi skapa ett bekvämare insamlingssystem och öka materialåtervinningen vilket alla vinner på, allra mest miljön. Det sista som behövs är att frågan begravs i ännu en utredning, skriver Peter Danielsson i en slutreplik.
Infrastruktur
Sverige behöver en saklig debatt om hur vi ska driva vårt miljöarbete framåt och i den ingår en miljömässig och ekonomisk analys av hur vi på bästa sätt ökar vår materialåtervinning. Regeringen bör därför lägga fram en proposition som baseras på en bredare analys, och inte på några siffror från statistiken tagna ur sitt sammanhang, replikerar Anders Wijkman och Britt Sahleström.
Infrastruktur
Det finns ett uppdämt behov ute i landets kommuner att förbättra servicen kring avfallshanteringen och öka materialåtervinningen. Men för att det ska ske måste det till strukturella reformer. Därför behöver regeringen sätta ned foten och lägga fram en proposition.
Hållbarhet
Miljömålen om ett hållbart kretslopp måste hänga ihop men riskerar nu att motverka varandra. Biogasbranschen behöver allt samarbete från politik och myndigheter den kan få, inte motarbete i form av orimliga gränsvärden, skriver flera branschaktörer i en slutreplik.
Hållbarhet
Naturvårdsverket riskerar att slå många av Sveriges biogassatsningar i spillror när verket genom ett förslag som kraftigt begränsar insamling och kretslopp av matavfall. Om förslaget blir verklighet hotas stora delar av de svenska kretsloppsambitionerna och gjorda investeringar i biogasanläggningar och infrastruktur. Återföring av fosfor till åkermark försvåras och mer importerad mineralgödsel måste då spridas.
Infrastruktur
Det är glädjande att de politiska partierna från höger till vänster i organisationen Avfall Sverige vill se en enklare och miljövänligare avfallshantering. Men tyvärr verkar förslaget till en mer rationell sophantering ändå stoppas av resursstarka särintressen som påverkat regeringen, replikerar Robert Falck.