Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Automatisering
Digitalisering
Bättre beslutsunderlag för politiker, snabbare sammanfattningar till chefen – snart kan AI hjälpa kommuner och regioner att bearbeta stora mängder text. Men det finns risker.
”Data är partisk”, konstaterar Johanna Bergman, strategichef på AI Sweden och utsedd till en av de 30 intressantaste personerna under 30 i Europa.
Debattsvepet
Flera av dagens debattörer tar upp ämnen som rör automatisering och digitalisering. Säkerhetsföretagen menar att upphandling av säkerhetstjänster måste bli bättre och flera regionråd i norra Sverige kräver tillsammans med Astma- och Allergiförbundet att det ska finnas pollenmätningar i hela landet.
Debattsvepet tar en paus och återkommer måndagen den 17 maj.
Debatt
Automatiserat beslutsfattande kan frigöra personalens arbetstid och skapa utrymme för mer avancerade uppgifter. Men om potentialen ska tas tillvara, komma alla medborgare till del och förbättra välfärden, krävs tydlig reglering och mer visionär politik, skriver ordförandena för Sveriges Ingenjörer Ulrika Lindstrand och för Akademikerförbundet SSR Heike Erkers.
Perspektiv
Det är viktigt att kommuner och regioner omfamnar, försöker förstå och förbereder sig inför framtida utmaningar rörande användandet av algoritmer och automatiserade processer i sin verksamhet, skriver Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet
Debatt
Det är inte våra medlemmar som står i vägen för utvecklingen. Mer än varannan socialsekreterare är tydligt positiv till automatisering – men samtidigt ser de verkligheten bakom de fina powerpointbilderna som läggs fram för ledningen, replikerar Simon Vinge, chefsekonom Akademikerförbundet SSR.
Debatt
Automatisering kan rädda den svenska välfärden. Men ledarskapet i kommunerna måste i så fall bli modigare. Det är du som ledare som behöver bryta mark och våga lyfta in tekniken på arbetsplatsen, skriver Ola Johnsson, rådgivare på PwC.
Debatt
Automatiseringen tros komma att påverka bortåt 30 procent av svenska arbetstillfällen. Samtidigt måste vi jobba längre. Utbildningssatsningar krävs för att klara utvecklingen, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg och professorn i företagsekonomi Barbara Czarniawska.
Debatt
Offentlig sektor behöver hitta långsiktiga lösningar för att klara av att finansiera välfärden och klara kompetensförsörjningen. Tillsammans arbetar vi för att frigöra tid till det som är vårt viktigaste uppdrag − att möta och hjälpa människor. Det som kan automatiseras ska automatiseras, skriver företrädare för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) välfärdsråd.
Demokrati
Ett antal studier har visat att det finns ett starkt samband mellan människors oro på arbetsmarknaden och stödet för SD och liknande partier. Den som vill förstå ökade stödet för ett populistiskt parti borde därför ägna större uppmärksamhet åt förändringarna på arbetsmarknaden, skriver Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion.
Kommunal ekonomi
Automatisering av välfärdstjänster kan ge betydande samhällsvinster. Kommuner som bejakar utvecklingen kommer att vara de som i framtiden kan leverera en bra och tillgänglig välfärd. Växjö kommun har därför inrättat en digital investeringsfond, skriver Oliver Rosengren (M).
Gästkrönika
Hur skapas ett arbete? En högintressant fråga i robotiseringens tidevarv, när det betalas mer för spelföretag med ett fåtal anställda än för stora industriföretag med 10 000-tals anställda. För det finns fortfarande verksamheter som alla behöver och som fortsatt måste sysselsätta oerhört många. Att så många vill hindra dessa företag, som också har stor exportpotential, att växa fritt är obegripligt.
Digitalisering
Bilden av det automatiserade samhället är oftast målad i dystopiska färger. Men bilden gör varken framtiden eller tekniken rättvisa. Det pågår en utveckling där vi kan se med tillförsikt på att regelbaserade och monotona arbetsprocesser, som kräver stor noggrannhet, med fördel utförs av robotar. Det skapar stora möjligheter för framtidens arbetsmarknad och samhället som helhet.
Gästkrönika
”Automatiseringen skulle kunna bli ett paradis”, skriver Spät. Just det. Utvecklingen öppnar enorma möjligheter med både vänster- och högerlösningar. Men det är högern som för debatten, trots att ett helt vänstertänkande finns att återuppväcka. För med dagens kapitalistiska system orubbat kommer omvandlingen leda till en katastrofal utslagning.