Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Återvinning
Hållbarhet
Regeringen vill förändra avfallshanteringen men stöter på motstånd. Det ifrågasatta förslaget har varit ute på remiss och får kritik – kommuner kräver att tillverkarna inte glider undan sitt betalningsansvar.
Debatt
Om fastighetsägare har frågor om insamlingen av returpapper så finns svaren hos kommunen. Den gör sitt bästa för att de boende även framöver ska kunna lämna sitt returpapper precis som vanligt, replikerar Avfall Sveriges Tony Clark.
Debatt
Vid årsskiftet avskaffas producentansvaret för returpapper och i stället får kommunerna ansvar att samla in returpapper. Fastighetsägare runtom i landet vittnar om att kommunerna inte har kommunicerat hur detta ska gå till i tillräcklig utsträckning. Nu riskerar papper att brännas trots att det borde återvinnas, skriver flera debattörer från Fastighetsägarna.
Debattsvepet
Miljö- och klimatfrågor är heta debattämnen i dag. Grön ungdom vill göra Sverige till ”vegolandet”. Dessutom skriver flera debattörer om mäns våld mot kvinnor. Psykisk ohälsa och vinster i skolföretag engagerar region- och kommunpolitiker.
Hållbarhet
Hundratals ton uttjänta batterier från hela Europa har lämnats på en industrifastighet i Karlskoga. Företaget – som tagit emot stora summor för att återvinna batterierna – har gått i konkurs. Risken är nu att kommunen måste ta hand om avfallet. ”Lagstiftningen gör sådant här möjligt”, säger chefen Trond Reimers.
Perspektiv
Nio av tio svenska kommunpolitiker vill att deras kommun ska prioritera återvunnet material när den upphandlar varor, enligt en ny undersökning. Ändå är det bara var tionde kommun som i sin upphandlingspolicy prioriterar återvunnet, skriver företrädare för Ragn-Sells.
Debatt
Vi tycker det är problematiskt, ur ett demokratiskt perspektiv, att massmedia agerar så kraftigt i en sakfråga som rör ett särintresse: pappersindustrins producentansvar för papper, replikerar företrädare för Fastighetsägarna, Villaägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, HSB, Sveriges Allmännytta och Bostadsrätterna.
Debatt
Det är bra för demokratin och det fria ordet att producentansvaret lyfts från tidningarna. Annars riskerar vi att den granskande bevakningen tunnas ut och att fler journalistjobb försvinner. Det menar Ulrika Hyllert, Journalistförbundet, Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter, och Thomas Mattsson, TU – Medier i Sverige.
Debatt
Regeringens förslag att insamlingen av papper ska brytas ut ur det befintliga, nationella insamlingssystemet går rakt emot de tidigare principerna om att producenterna ska stå för kostnaden för sin miljöpåverkan. Att ansvaret ska överföras till kommunerna och att kommuninvånarna får ta över kostnaden är inte rätt väg att gå, skriver miljöpartisterna Katarina Luhr och Maria Antonsson.
Debatt
Vi kräver att lagstiftningen ändras så att kommuner får större möjligheter att ingripa vid misstanke om miljöskadlig verksamhet. För att värna miljön, klimatet, hälsan samt att motverka organiserad brottslighet, skriver tio kommunpolitiker från S, KD, MP, L och C.
Debatt
16 procent av vårt totala koldioxidutsläpp är direkt kopplat till bygg och riv. Men inom denna sektor sker endast marginella insatser för att minska klimatpåverkan, trots att vi snart, typ nu, kommer att behöva återbruka 70 viktprocent av våra rivningsobjekt, skriver Peter Ullstad, grundare av Codesign.
Debatt
Regeringen måste dra tillbaka beslutet att lägga över ansvaret för insamlingen av tidningar och reklamblad på kommunerna. Syftet med beslutet är att stödja tidningsbranschen, men 50 procent av allt papper som samlas in är reklamblad. Stödinsatsen är således ineffektiv, skriver Anders Knape ordförande för SKR.
Debatt
Tidningarna har stora ekonomiska svårigheter. Vi förstår allvaret i situationen, men förslaget att slopa producentansvaret för returpapper innebär att stora kostnader i stället belastar kommuner och fastighetsägare. Att hålla tidningar vid liv är inte en uppgift för dessa aktörer. Det är snarare en fråga för staten, skriver företrädare för återvinnings- och fastighetsbranschen.
Debatt
Vi är helt inriktade att göra ett bra system ännu bättre. För alla material på förpackningssidan, metall-, pappers-, plast- och glasförpackningar, kommer vi att gå mot att erbjuda fastighetsnära insamling till 100 procent av bostadsfastigheterna. Men på tidningssidan finns ännu inget besked att ge, replikerar Håkan Ohlsson, vd FTI.
Debatt
Insamling av glas och papper ska ske bostadsnära och utan extra kostnader, precis som förordningarna säger. Det skriver företrädare för HSB Riksförbund, Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Villaägarna.
Ledarskap
Ett sätt för kommunen att komma nära sitt eget näringsliv. Så beskriver nya centrumledaren Sofia Bystedt återbruksgallerian ReTuna där Eskilstunabornas gamla prylar får nytt liv. ”Vi vill visa att miljö och pengar inte är varandras motsatser utan går ihop”, säger hon.
Debatt
Regeringens nya regler för återvinning har ett alltför stort fokus på tillgänglighet, det vill säga att insamlingen måste ske i nära anslutning till fastigheter. Det är en rimlig ambition när det gäller metall, papper och plast, men inte för glas och tidningar där utsorteringen redan är hög, skriver Håkan Ohlsson, vd Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.
Play
– Ska vi få ihop den cirkulära ekonomin behöver vi öka efterfrågan på återvunnet material. Det säger Håkan Olsson vd för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI. – Vi ska vara glada för att vi är bra på att återvinna i Sverige, men vi ska inte vara nöjda. Vi kan samla in mer plast och kartong.
Debatt
Frågan om hur vi ska ta tillvara fosforn i vårt avloppsslam är inne på sin sjunde miljöminister. Ändå kastar vi fortfarande bort det mesta av en råvara som jordbruket inte klarar sig utan, skriver Pär Larshans från miljöföretaget Ragn-Sells och Anders Finnson från Svenskt Vatten.
Hållbarhet
Alla är överens om att resursförbrukningen i världen måste minska och att vi måste återvinna mer. Men det räcker inte att vi producenter blir bättre på att återvinna. För att öka cirkulariteten i ekonomin måste inköparna börja ställa högre krav och våga satsa på återanvända produkter. Det gäller framförallt offentliga institutioner som i dag många gånger lever efter dubbla måttstockar.
Kommunala bolag
Vi vill berätta att energisektorn var den sektor som minskade sina utsläpp mest under förra året, enligt Naturvårdsverkets senaste statistik, svarar Energiföretagen Sverige och Avfall Sverige i en replik till Göran Finnveden, Kristina Persson och Anders Wijkman.
Gästkrönika
Alla förstår poängen med sopsortering, i synnerhet barn på dagis som sedan håller reda på sina föräldrar. Stora värden kan utvinnas. Men för den som vill bli av med hushållssopor i en obekant kommun kan det vara ganska svårt. Platserna där olika typer av avfall kan lämnas varierar i utformning. Det är lätt att göra fel.
Stadsbyggnad
I däckgummi finns ett välbeprövat material som har många goda egenskaper och kan bidra till ökad cirkulär ekonomi. Miljöpartiet borde istället för att ägna sig åt ogrundad alarmism välkomna alla initiativ till återanvändning och börja se ”avfall” som resurser, skriver Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning, i en slutreplik.
Hållbarhet
Idag kan nära 95 procent av alla tidningar återvinnas till nya produkter tack vare ett system som 90 procent av befolkningen upplever som enkelt, enligt en färsk undersökning. Trots det kräver regeringen nu att flera parallella system införs med miljardkostnader för hushållen som följd, och ingen påvisad miljönytta. Lyssna på industrin, gör om och gör rätt, skriver representanter för skogs, pappers- och tidningsindustrin.
Sjukvård
Flera studier visar att det inte finns några hälsorisker med att spela på fotbollsplaner gjorda av granulat från återvunna däck. Det är därför olyckligt att Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd på grund av en felaktig tolkning rekommenderar att det inte ska användas, skriver Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning.
Kommunala bolag
Det är glädjande att Moderaterna blir alltmer aktiva inom miljöfrågorna och presenterar vassa förslag för en bättre cirkulär ekonomi och ett kretsloppssamhälle som håller ihop – ett område som inte alltid varit prioriterat inom partiet. Men det krävs hårdare krav och tydligare styrmedel om partiet vill ha en energipolitik som verkligen hänger ihop.
Hållbarhet
Hemköp uppmanar regering och riksdag att införa att ett nationellt system för pant på plastbärkassar. Men vi väntar inte på på att politiska beslut ska fattas. Under förra året införde Hemköp, som första dagligvarukedja, pant på plastbärkassar. Nu hoppas vi att fler butikskedjor och handlare följer vårt exempel, skriver Hemköps hållbarhetschef Maria Nobel.
Hållbarhet
Återvinning har alldeles för länge varit kopplat till överfulla och skräpiga återvinningsstationer, och ibland ligger de så avlägset att de ökar människors beroende av bil. Det är slut på det nu – med skärpta krav och tydligare ansvarsfördelningen ska regeringen åtgärda problemen, lovar miljöminister Karolina Skog (MP).
Hållbarhet
Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.
Hållbarhet
Det pågår ett gigantiskt slöseri med stora ekonomiska och miljömässiga konsekvenser på våra myndigheter. Offentliga upphandlingar kontrolleras av lagar och granskas av media. Men för att komma tillrätta med slöseriet måste vi även titta på restvärden och möjligheter att avyttra inventarier när de gjort sitt.
Hållbarhet
Allt material som lämnas i naturen är förlorade resurser. Därför ska vi omhänderta det som produceras på bästa sätt. En plast kan återvinnas sju gånger innan den är uttjänt, vilket är betydligt mer resurssnålt än att ta det stora kretsloppet via bionedbrytning och tillbaks till biobaserade plaster.
Hållbarhet
Plast som slängs i naturen är ett samhällsproblem på många sätt. Att kräva att olika produkter tillverkas av nedbrytbar plast, som i Frankrike, riskerar emellertid att göra problemet med nedskräpningen värre. Det som krävs är en satsning på återvinning.
Hållbarhet
Producentansvaret ska förstärkas, förtydligas och återvinningen öka till år 2020. Det är en ambitiös plan med mål som stöds av samtliga partier. Med mindre än fyra år kvar så är det hög tid att agera tydligt för att skapa förutsättningar att ta detta steg, att bygga vidare på det engagemang, den vilja och kunskap som finns i dag.
Hållbarhet
Miljön har alltid legat oss centerpartister varmt om hjärtat. Nu pågår en översyn av ansvaret för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar. Det är en viktig fråga där vi som kommunpolitiker vill ge vår bild av hur återvinningen kan förbättras, skriver 14 kommunalråd.
Kommunala bolag
Det finns inga belägg för att kommunerna skulle klara av avhallshanteringen bättre än producenterna. Tvärtom skulle en ändrad ordning innebära att Sverige sannolikt inte kommer att nå miljömålen 2020 eftersom en omställning skulle ta flera år.
Kommunala bolag
Regeringen lanserade nyligen en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Strategins utgångspunkter är bra, men om Mikael Damberg vill nå framgång med satsningen så behövs åtgärder som ökar efterfrågan på återvunna råvaror och främjar konkurrens, investeringar och innovation på avfallsmarknaden.
Kommunala bolag
Lena Ek skräder inte orden i sin replik om insamlingsansvaret för förpackningar och returpapper från hushåll. Till skillnad från henne anser vi, Avfall Sverige med alla kommuner, att regeringens förslag att flytta själva insamlingsansvaret är bra. Det är lika naturligt som att producenterna fortsatt har ansvaret för själva återvinningen.
Kommunala bolag
Lena Ek och alliansregeringen lyckades inte på åtta år öka återvinningen eller göra det enklare för människor att göra rätt för miljön. Nu får kommunerna ökad frihet och möjlighet att testa nya vägar som ger en bättre avfallshantering till nytta för både medborgarna och miljön.
Kommunala bolag
I stället för att avfallshanteringen och återvinningen blir bättre får vi nu på grund av regeringens förhastade ställningstagande en ny period av osäkerhet inom området. Det kommer leda till att viktiga investeringar fördröjs, med sämre service och miljöresultat som följd.
Kommunpolitik
Det behöver bli lättare för alla att leva miljövänligt i vardagen. Med enklare och mer sammanhållen insamling av hushållens olika sopor kan mer resurser återvinnas. Därför vill vi att kommunerna ska få helhetsansvaret för insamlingen av avfall, förpackningar och tidningar från hushållen.
Kommunpolitik
Framgångar på återvinningsområdet riskeras - liksom möjligheten att nå de nya och ambitiösa mål som satts till år 2020. Så kan regeringens avisering om att kommunalisera stora delar av näringslivets arbete med återvinning sammanfattas. I stället för att låta näringslivet fortsätta satsa så väntar i värsta fall återigen långa och komplicerade utredningar med ett dödläge som följd, skriver 13 vd:ar.