Antalet ensamkommande asylsökande barn ökar kraftigt. Migrationsverkets generaldirektör kallar situationen extraordinär. En debatt pågår om hur Sverige ska klara mottagandet.
Kommunpolitik
Förra veckan kom 2 000 ensamkommande barn till Sverige. 14 000 barn har kommit hittills i år, när vi tidigare år tagit emot mellan 400 och 4 000 barn per år. Det är så klart en ansträngd situation vi befinner oss i. Skillnaden är bara att med ensamkommande barn måste samhället fungera på ett sätt som gör att dessa barn får ett mottagande som garanterar att deras behov alltid sätts i centrum och att deras rättigheter garanteras. Och där ser vi brister.
Integration & segregation
I den situation som nu råder, med exceptionellt stort antal ensamkommande barn och unga, bör regeringen prioritera tillfälliga och förenklade tillstånd för konsulentstödda familjehem. Det inte enbart för barnens och ungdomarnas trygghet - utan också för att förebygga förekomsten av oseriösa aktörer.
Socialtjänst
En kraftig ökning av både ensamkommande barn på flykt och orosanmälningar om barn som far illa tar upp allt mer av socialtjänstens knappa resurser. Föreningen Sveriges socialchefer ser med oro på att det tidiga stödet riskerar skymmas av de akuta insatserna och kräver att staten skjuter till medel.
Kommunpolitik
Det är vällovligt att ensamkommande flyktingbarn placeras i kommuner där de har anknytning, men det fungerar inte i praktiken. Vi småkommuner med stort flyktingmottagande vill att barnen ska få ett bra mottagande men går på knäna.
Kommunpolitik
Det finns flera kvalitetsbrister i mottagandet av ensamkommande i form av bristande likabehandling, otillräckliga riktlinjer och ofullständiga kunskaper om barnens och ungdomarnas behov, visar en ny rapport från Stockholms Stadsmission som släpps i dag.
Kommunpolitik
Fristående aktörer som driver hem för ensamkommande anklagas ofta för att göra vinst på människors nöd. Men utan ett bra samarbete med fristående aktörer blir det svårt att ta emot barn och unga som flyr från krig. I dag tar tillståndsgivningen för dessa verksamheter alldeles får lång tid, skriver Arion Chryssafis (M), Solna.
Äldreomsorg
Regeringen är angelägen om att ge kommunerna stöd i arbetet med de ensamkommande barnen och vi bereder just nu en rad åtgärder i Regeringskansliet, till exempel en proposition om stödboende. Men det är också viktigt att hela samhället deltar.
Kommunpolitik
Att de ensamkommande barnen får ett bra mottagande är centralt för deras fortsatta liv i Sverige. Och många kommuner gör allt de kan. Men tyvärr räcker inte det. Förutsättningarna från staten behöver förbättras. Och det är bråttom.
Kommunpolitik
Antalet nyanlända ensamkommande barn och unga är långt över tidigare prognoser. Föreningen Sveriges socialchefer efterlyser nu nationellt stöd och gemensam handling bortom de akuta åtgärderna för att skapa rimliga arbetsförhållanden för socialtjänsten och för att inte tumma på kvalitet, integration och folkhälsa.
Kommunpolitik
Flera kommuner uttrycker att de inte klarar att upprätthålla kvalitén i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Att regeringen lämnar walk over i frågan när vi har den största tillströmningen asylsökande i modern tid är inte ansvarsfullt.
Kommunpolitik
Ur ett barnperspektiv vore det bättre om det gjordes tester för att bestämma åldern på asylsökande barn. Att vuxna söker asyl som barn får negativa följder för de riktiga barnen, skriver Jonas Andersson som jobbar på boende för ensamkommande.
Demokrati
Genom att vägra medverka i tester som bestämmer åldern på asylsökande barn är det i praktiken barnläkarna som i stället för Migrationsverket eller regeringen avgör Sveriges asylregler, svarar Staffan Danielsson (C) i en replik till professor Anders Hjern.
Äldreomsorg
Röntgenmetoderna som används för att bestämma åldern på asylsökande barn är behäftade med mycket stora felmarginaler. Det vore därför olyckligt om migrationspolitiska hänsyn kom att övertrumfa vetenskapen när det gäller åldersbestämningar av asylsökande, skriver Anders Hjern, barnläkare och professor.
Demokrati
Sverige bör börja kontrollera åldern på ensamkommande flyktingbarn så som man gör i övriga Norden och andra EU-länder. I dag är Migrationsverket allt för passivt i frågan och accepterar regelmässigt den asylsökandes egna uppgifter.