Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Artificiell intelligens
Digitalisering
På Dagens Samhälles seminarium Digitalisering i offentlig sektor fick publiken möjlighet att ställa frågor till föreläsarna. Här har vi samlat några av frågorna och föreläsarnas svar. De har bland annat svarat på:
• Toppstyrning eller lokal styrning – vad är bäst för digitaliseringen?
• Hur kan kommuner samarbeta mer konkret?
• Vilka är riskerna med att använda amerikanska molntjänster?
• Hur bemannar man agila team?
• Hur kan kommuner samverka kring öppen källkod?
Digitalisering
Bättre beslutsunderlag för politiker, snabbare sammanfattningar till chefen – snart kan AI hjälpa kommuner och regioner att bearbeta stora mängder text. Men det finns risker.
”Data är partisk”, konstaterar Johanna Bergman, strategichef på AI Sweden och utsedd till en av de 30 intressantaste personerna under 30 i Europa.
Debattsvepet
Flyktingkrisen och försvarsfrågor dominerar dagens debattsidor. Andra ämnen som diskuteras är AI:s betydelse för hållbarhetsmålen, bristen på distriktsläkare och vikten av att, i skuggan av Ukrainakriget, stärka det fria ordets ställning.
Debatt
Vi når inte målen i Agenda 2030 utan att dra nytta av artificiell Intelligens. AI nyttjas dock alldeles för lite - särskilt i våra kommuner. Det lilla som görs levererar marginellt med värde, hävdar företrädare för Kraftsamling – AI i samhällsbyggnadet.
Digitalisering
Avataren Sam möter upp i receptionen, roboten BerIT servar it-avdelningen och Len@ jobbar på omsorgsförvaltningen. De digitala medarbetarna i Ronneby blir snart ännu fler. ”Det ska vara lite coolt att komma in i stadshuset.”
• Så mycket snabbare betalas försörjningsstöd ut
• Det tycker mänskliga medarbetare om robotarna
• Därför längtar schemaläggarna efter Harry
Debatt
Den genomsnittliga digitaliseringsstrategin i kommunerna är högerinriktad, oberoende av politiskt styre i kommunen. Fokus ligger på att effektivisera och automatisera så mycket som möjligt. Ur ett demokratiskt perspektiv oroar det oss, skriver två forskare i digitalisering.
Debatt
Artificiell intelligens, AI, bör användas i sjukvården — men med förnuft. Symptom som i en digital algoritm skulle kunna uppfattas som alarmerande kan av läkare bedömas som godartade, skriver ett nätverk av läkare.
Debattsvepet
Agera som om vi är på väg in i en farligare fas av pandemin, skriver flera läkare, forskare och experter. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin beskriver hur S ska ta tillbaka väljare från SD. Avgående finansmarknadsminister Åsa Lindhagen sammanfattar MP:s tid på finansdepartementet. Andra ämnen i dagens debattsvepet är bland annat artificiell intelligens i vården, våld i nära relationer och klimatet.
Debatt
Administrativa bördor och ineffektiva arbetssätt äter upp mycket av den tid vårdpersonalen hade kunnat ägna åt patienterna. Men med hjälp av artificiell intelligens kan personalen få avlastning, tillgängligheten öka och vårdskulden minska, skriver EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M).
Digitalisering
EU har storslagna digitaliseringsplaner och i dessa förväntas regionerna spela en huvudroll. I Sveriges ligger flera regioner i startgroparna för att få bli en digital innovationshubb. De hoppas att glesbygden ska spela en viktig roll för digitaliseringen.
Digitalisering
”Precis som vi förstår vad våra Officepaket gör behöver vi förstå vad AI gör.” Det säger Robin Jägestedt, utvecklingschef på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning i Stockholm och en av huvudtalarna på SKR:s AI-nätverksträff den 21 september.
Debatt
Automatiserat beslutsfattande kan frigöra personalens arbetstid och skapa utrymme för mer avancerade uppgifter. Men om potentialen ska tas tillvara, komma alla medborgare till del och förbättra välfärden, krävs tydlig reglering och mer visionär politik, skriver ordförandena för Sveriges Ingenjörer Ulrika Lindstrand och för Akademikerförbundet SSR Heike Erkers.
Debatt
86 procent av Sveriges mammografienheter har akut brist på bröstradiologer. I stället för att lägga mer tid och resurser på att förbättra screeningen för bröstcancer har landets bröstradiologer fullt upp med att hinna med den mammografiscreening som krävs enligt lag skriver Bröstcancerförbundets ordförande Susanne Dieroff Hay tillsammans med flera läkare och forskare.
Debatt
Behovet av en digital infrastruktur och gemensamma nationella spelregler som spänner över samhällets samtliga nivåer är nödvändig för att stärka tilliten till samhällets förmåga att skapa trygghet och tillgång till en god och jämlik välfärd, skriver flera skribenter.
Gästkrönika
Skaparna av vårdfabriken har aldrig begripit värdet av en kram. Tiden det tar att trösta ses som en direkt förlustaffär; kramar drar ner produktionstakten, driver kostnaderna i höjden och föranleder ännu ett år med hårda besparingskrav.
Debatt
En ny kartläggning från Smer visar att AI har stor potential att förbättra hälso- och sjukvården samtidigt som den nya tekniken också innebär flera betydande utmaningar av såväl teknisk, juridisk som etisk art som både måste uppmärksammas och hanteras, skriver Smers ordförande Kenneth Johansson.
Debatt
Medborgarna har rätt att veta hur ett beslut har fattats. Kommuner och myndigheter ska inte kunna gömma sig bakom en robot. Offentlig sektor digitaliseras snabbt – men är inte redo. Sverige behöver en ombudsman för algoritmer som kan bevaka utvecklingen.
Debatt
För att säkerställa en stark välfärd i framtiden behöver offentliga institutioner investera i en ”datakultur”, där medarbetarna vet hur de ska använda data med eller utan AI för att nå insikter och ta beslut. Det skriver Dan Sommer, dataläskunnighetsexpert på Qlik.
Sjukvård
Antalet cancerfall i Sverige fortsätter att öka. Under 2017 rapporterades 66 775 cancerfall, en ökning med 4 procent jämfört med 2016 och med 27 procent sedan 2007. Med hjälp av mer förebyggande arbete, ökad forskning samt nya metoder för bättre diagnostik och behandling kan vi förbättra situationen för patienter och samtidigt minska vårdköer och samhällskostnader.
Skola
Sundin och Aschan menar att det de kallar “AI-lärare” kan utgöra ett “kraftfullt verktyg” för att råda bot på problemet, och att man dessutom därigenom kan “höja utbildningskvaliteten”. Jag är skeptisk till detta, skriver ämnesläraren och fysikern Thomas Lennartsson.
Skola
Svenska skolhuvudmän bör omedelbart börja använda AI-lärare (lärare med artificiell intelligens) i utbildningen. Det kommer bli ett kraftfullt verktyg för att minska problemen med lärarbrist, skriver Mathias Sundin och Magnus Aschan från Warp Institute.