Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Arbetsrätt
Socialtjänst
Över 360 medarbetare på socialförvaltningarna i Göteborg utsattes förra året för otillåten påverkan i kontakter med invånare. Men rapporteringen i stadens interna incidentsystem leder ingen vart, anser skyddsombud. ”Vi anmäler och anmäler, men sedan händer inget”, säger Viktoriya Levin, lokal ordförande för Vision.
Ledarskap
Åtta av tio arbetsgivare får underkänt i Arbetsmiljöverkets granskning av arbetsmiljöarbetet i branscher som är särskilt utsatta för hot och våld. Det handlar bland annat om hvb-hem, LSS-boenden och kollektivtrafiken.
Ledarskap
Att anlita konsulter för att lära sig bygga tillit är meningslöst – om inte arbetsplatsen har rätt organisatoriska förutsättningar. Det säger forskaren Annika Härenstam, som studerat tilliten från politik till utförarled i en mellanstor kommun.
Arbetsvillkor
Miljoner kan sparas när medarbetare delvis arbetar hemifrån och delar på kontorets rum. Att minska utsläppen av koldioxid är svårare, eftersom bilresor till jobbet ett par dagar i veckan kan bli billigare än kollektivtrafik. Det visar en omfattande utvärdering av distansarbete i Borlänge.
Sjukvård
När Ivo krävt minst 612 vårdplatser på Akademiska sjukhuset har domstolar satt stopp. Nu vill generaldirektör Sofia Wallström att högsta instans ska låta Ivo precisera hur många vårdplatser sjukhusen måste ha. ”Läget är så allvarligt att det krävs skarpa beslut.”
Arbetsvillkor
Hälsosammare scheman på sikt – men ännu tuffare att få ihop personalpusslet. Så ser chefer inom vård och omsorg på de nya skärpta kraven på dygnsvila. ”Det här är inte önskvärt av alla medarbetare”, säger Maria Svanborg, verksamhetschef i Borgholm.
Ledarskap
Nu blir det hårdare regler för dygnsvila i kollektivavtalet. Chefer inom bland annat omsorg och räddningstjänst måste gå igenom alla scheman, och många kommer behöva göra om dem. ”Det kan bli tufft för vissa verksamheter att hantera”, konstaterar SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.
Arbetsvillkor
Bibliotekarier, bygglovshandläggare och badvakter måste numera vara beredda på att bli hotade på jobbet. ”Utsattheten verkar öka”, säger psykologen Alexander Tilly.
Ett nytt webbverktyg med konkret stöd och checklistor kan höja säkerheten på arbetsplatser.
Debattsvepet
Hoten mot socialtjänsten riskerar att drabba utsatta barn, varnar SKR. FN:s toppmöte för biologisk mångfald, föräldraskap för funktionsnedsatta och hybridarbete är andra ämnen i dagens debattflora.
Skola
Lärare som påtalar brister i verksamheten blir straffade. Störst är problemen i vinstdrivande skolor, men de finns även i kommunala skolor. Det konstaterar lärarförbunden i en ny rapport om tystnadskulturen i skolan.
Debattsvepet
Det är inte chefen - det är arbetsmiljön. Fem forskare gör idag upp med fikabordsmyten att chefen är störd i huvudet. På annat håll i debatten vill KDU ha kärnvapen i Sverige, centerns partiledarkandidat vill ha ett sammanhållet Sverige och S-kvinnor ett Sverige som står upp mot Turkiet.
Arbetsvillkor
Anmälningsplikten kan leda till politisk konflikt i Kristianstad. Ian Fernheden (SD) välkomnar förslaget, men vill inte att det blir ”tandlöst”. Ulrika Tollgren (S) har rakt motsatt åsikt: ”Det strider mot lärares yrkesetik att vara informatör åt polisen.”
Kommunpolitik
Nynäshamns kommun har nu formellt stängt av läraren Rebecca Ädel från sin tjänst och utreder om hon agerat olämpligt i sitt arbete, uppger SVT. Den före detta SD-politikern har tidigare spridit nazistpropaganda.
Ledarskap
Helsingborg gör verklighet av tillitsbaserad styrning. Försöken med ”självstyrande team” innebar att rektor Johanna Kriström på Komvux kunde ge medarbetarna mer ansvar.
”Själv ville jag få mindre inflytande över detaljer. Och det fick jag.”
Demokrati
”Tjänstemannaansvar ska införas”, slog Ulf Kristersson fast i sin regeringsförklaring. I klartext betyder det att det ska bli lättare att döma offentligt anställda för tjänstefel.
Fackförbundet Vision är kritiskt: ”Leder till att man ska vara rädd att göra fel”.
Arbetsvillkor
Politisk storm, stora rubriker och konflikt inför öppen ridå. Personalchefen i Eda tvingades bort och köptes ut under stor dramatik. ”Det var en chock att man kunde bli behandlad så efter 20 år i kommunen”, säger Jessica Rydström efteråt.
• Så hanterade hon smällen
• Så tänkte chefen som gav henne nytt jobb direkt
• Gamla chefen: ”Då sjönk förtroendekapitalet”
Arbetsvillkor
Lärarbrist och ohållbar arbetsmiljö på Nya Raketskolan i Kiruna gör att över 200 elever får stanna hemma efter huvudskyddsombudets skyddsstopp. Förvaltningschefen stöder fackets agerande: ”Människor ska inte bli sjuka av jobbet.”
Arbetsvillkor
Att som chef bli utköpt av sin arbetsgivare kan vara omstörtande. Men det behöver inte vara slutet för din karriär. ”En del får till och med nytt jobb innan vi har hunnit bli klara med påskriften”, säger chefsombudsman Birgitta Wrede på Vision.
Arbetsvillkor
Tidigare socialchefen Magnus Lublin blev paria på arbetsmarknaden när han fick sparken från Upplands Väsbys kommun under pandemin. Så kom han tillbaka till arbetslivet: ”Jag vill ge ett råd till dem som är kollegor till någon som tvingas bort från sitt jobb.”
Demokrati
Många av fackförbundet Akavias medlemmar som arbetar i offentlig sektor är otrygga med att rapportera oegentligheter till media. Chefer måste arbeta mer med information om lagar och regler, anser förbundets expert Anna Nitzelius.
Kompetensförsörjning
Brustet förtroende ligger bakom nästan alla utköp. Men de behöver inte vara ett misslyckande. ”Ibland kan det vara bättre för båda parter att göra det möjligt för chefen att göra ett omtag i karriären”, säger chefsrådgivare Per Karseland på Ledarna.
Kompetensförsörjning
En tredjedel av landets kommuner och regioner har under de två senaste åren köpt ut högre chefer i förtid. Utköpen har kostat skattebetalarna över 60 miljoner kronor, visar en undersökning Dagens Samhälle har gjort.
”Alternativet var att ha en verksamhet som inte fungerar”, säger kommunchef Anders Andersson i Eda.
Arbetsvillkor
Den fattige tänker kortsiktigt – därför är kommuner och regioner inga förebilder som arbetsgivare. Det hävdar tidigare kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) som nu basar över kansliet för hållbart arbetsliv. ”Jag borde ha gjort mer”, säger han om tiden som politiker.
Kompetensförsörjning
En halv miljon personer behöver anställas i landets kommuner och regioner under de närmaste tio åren. Nu är det dags att gå från ord till handling, anser Kommunals nya ordförande Malin Ragnegård. ”Arbetsgivarna har för låga ambitioner”, säger hon.
Arbetsvillkor
Den slumrande frågan om kortare arbetstid har vaknat till liv igen i olika delar av landet. Men Region Värmland har fått pausa sin storsatsning. Orsak: akut brist på sjuksköterskor. ”Jag förstår inte hur politikerna tänker”, säger Vårdförbundets ordförande.
Debattsvepet
I dagens debatt: Oppositionsråd i Linköping skriver öppet brev om social dumpning till kommunalråd i Täby. KD:s kvinnoförbund vill att arbetsmiljön i vård och omsorg kartläggs. Göteborgs kommunstyrelseordförande har recept för fler poliser.
Kompetensförsörjning
Allt fler anställda inom vård, omsorg och utbildning vill gå i pension i förtid. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Nu ska sex fackförbund samarbeta för att förbättra arbetsmiljön. ”Våra medlemmar betalar med sin hälsa”, säger Veronica Magnusson, Vision.
Debattsvepet
Vård och skola är dominerande ämnen på dagens debattsidor. Fackförbund kräver bättre arbetsmiljö i välfärdsyrken. Oppositionsrådet i Blekinge tycker att regeringens vårdsatsningar hamnar fel. Lärare, och skolministern, kritiserar marknadsskolan i olika debattartiklar.
Ledarskap
Det finns ”utmaningar”, konstaterar Dalarnas regiondirektör Karin Stikå Mjöberg. Detta sedan hon träffat de chefer som larmat om tystnadskultur i regionen efter senaste tidens chefskarusell och hårda uttalanden från regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M). ”Våra medarbetare ska känna sig trygga och motiverade”, skriver regiondirektören.
Ledarskap
Högre nivåer av ångest och stress än Försvarsmaktens anställda som kom hem från Afghanistan. Det visade Södertälje sjukhus och Region Östergötlands screening av vårdpersonalen efter pandemin. Att få personalen på rätt köl kommer att ta tid.
• Så jobbas återhämtningsskulden bort.
• Metoderna som INTE hjälper mot stress.
• Nya arbetstidsmodellen som ska locka tillbaka IVA-personalen.
Upphandling
Botkyrka och fyra andra Stockholmskommuner förstärker sitt arbete mot oseriösa företag som gör uppdrag för kommunen.
”Det borde finnas en större medvetenhet om sambandet mellan låga anbud och arbetslivskriminalitet”, säger Mattias Nygren på företaget 2Secure.
Debatt
Arbetsmiljön i kommuner, regioner och kommunala företag behöver stärkas. I en ny överenskommelse höjer fack och arbetsgivare ambitionerna. Men regeringen behöver kliva fram och komplettera vår satsning, skriver parterna i en gemensam artikel.
Debattsvepet
Låt oss slippa upphandla, ber allmännyttan. Över hälften av Vårdförbundets medlemmar överväger att byta jobb. Lägg ner fler myndigheter, skriver Nyamko Sabuni. Integration är också ett ämne som engagerar på dagens debattsidor.
Arbetsvillkor
Hot och mutor – eller antydningar av kriminella med våldskapital. Så ska Göteborg fånga upp alla former av otillåten påverkan. ”Inte acceptabelt att medarbetare går till jobbet med klump i magen”, säger säkerhetschef.
Debatt
Förslaget om förstärkt straffrättsligt skydd för socialarbetare, journalister och andra samhällsviktiga funktioner är välkommet – men inte tillräckligt. Alla anställda som utsätts för hot och hat behöver ett starkare skydd, skriver Vision.
Debatt
Lärarna drunknar i betygsadministration medan eleverna blir allt mer stressade och får allt mindre stöd. Det är dags att lämna bedömningshetsen och återgå till en skola med fokus på lärande, skriver företrädare för Sveriges Elevråd och Lärarnas Riksförbund.
Ledarskap
Med egen chefspool står Varbergs kommun rustad inför luckor under rekryteringar och vid behov av extra chefsstöd. ”Jag ser vilket lugn det ger när det finns personer som kan hoppa in som tillfällig ledare”, säger Camilla Sjögren, första chefen i den nyinrättade poolen.
Sjukvård
Hur stor andel administratörer som anställts i vården det senaste decenniet skiljer sig drastiskt mellan regionerna. I Gävleborg är det 55 procent och i Östergötland bara 14 procent – trots att båda säger sig vilja minska onödig administration. ”Vi har haft ett utpräglat fokus på kärnverksamheten”.
Ledarskap
Hur pareras påstridiga och påfrestande personer? Psykoterapeuten Jakob Carlander listar en rad konkreta tips i en ny handbok för bemötande av rättshaveristiskt beteende.
• Vanligare och mer komplext. ”På nätet kan man få stöd för vilken tanke som helst”
• Varning för att tappa humöret
• Spelar ofta in samtal – så känner du igen rättshaveristen
Arbetsvillkor
Regeringen vill utvidga tillträdesförbudet till att utöver butiker även gälla badanläggningar och bibliotek. ”Det här kommer att leda till bättre trygghet och ordning och reda”, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).
Kommunal ekonomi
Ett nytt avtal ger kommunsektorns 1,2 miljoner anställda markant högre tjänstepension från 2023. ”Historiska förbättringar”, enligt Kommunal. Även arbetsgivarsidan är nöjd med uppgörelsen som också innebär bättre villkor för fortbildning, omställning och anställningstrygghet.
Debattsvepet
Det är för nära kopplingar mellan näringslivet och statliga utredare av välfärdsfrågor, anser en forskare. Kvinnor i vård, skola, omsorg drabbas hårdast av stress, skriver fackförbundet Saco. I helgens debatt har det också handlat om bostäder, Ivos utredningar och personlig asssistens.
Arbetsvillkor
Efter att ett stort antal barnmorskor sagt upp sig i Stockholm har arbetsgivarsidan varnat för att de använder olovliga stridsåtgärder. Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog förklarar var den juridiska gränsen går.
Debattsvepet
15 kommunstyrelseordföranden från Dalarna kräver att investeringsstödet för byggande av hyresrätter ska vara lika över hela landet. Sju regioner i Mälardalen vill se satsningar på infrastrukturen. Och sju läkare tycker att Coronakommissionen ger fel bild av smittspridningen. Det är delar av innehållet i helgens debattflöde.
Arbetsvillkor
Ett fyrtiotal kommuner och regioner ligger i startgroparna för att testa en ny metod som kan kapa sjukskrivningarna. ”Vi ser det som ett stöd att identifiera arbetsplatser och medarbetare med risk för hög sjukfrånvaro”, säger arbetsmiljöstrateg Malin Lohela Karlsson på Region Västmanland.
Socialtjänst
Socialtjänsten gör allt fler utredningar kring barn som far illa, men det råder brist på erfarna utredare. I vissa kommuner har inte ens hälften av socialsekreterarna minst tre års erfarenhet. Men Sundsvall och Nacka har lyckats vända utvecklingen. ”Vi var tydliga med att vårt fokus på barnen genomsyrar allt”.