Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Arbetsmarknad
Hållbarhet
Det blir ingen guldgruva i Fäboliden i Lycksele kommun. Mark- och miljööverdomstolen nekar bolaget Dragon Mining prövningstillstånd.
Tre kommuner har försökt övertyga domstolen om att ge företaget grönt ljus i hopp om att locka till sig arbetskraft.
Kommunal ekonomi
Besvikelsen är stor i Bollnäs över att nya Utbetalningsmyndigheten hamnar i Stockholm, i stället för att utlokaliseras utanför huvudstaden.
”Typiskt stockholmare”, säger kommunstyrelsens ordförande Abdullahi Cadaani (S).
Löner & avtal
Männen är flest. Men kvinnorna tjänar mest. Dagens Samhälle har kartlagt lönerna för 213 kommunala förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad. Bäst betald är en kvinnlig stadsutvecklingsdirektör i Stockholmsregionen. Hon tjänar 88 000 kronor mer än chefen med lägsta lönen.
Debattsvepet
Att S avsätter en politiker som kämpar mot gängbrottslighet är ingen engångsföreteelse, hävdar moderaten Louise Meijer. En nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd, gigbolagens framfart och regeringens energipolitik är andra ämnen på dagens debattsidor.
Löner & avtal
Malmö är landets tredje största stad. Men hamnar först på elfte plats i löneligan för landets förvaltningschefer. Linköping sticker ut – och runt Stockholm kryllar det av höga kommunala ledare med över 100 000 kronor i månadslön. ”Vi vill ha de bästa cheferna”, säger Nackas stadsdirektör.
• Kartläggning: Så mycket tjänar toppcheferna i din kommun.
Debattsvepet
Rekrytering löser inte ensamt välfärdens kompetensproblem. Regeringens elstöd kritiseras för att vara kortsiktiga. Lärare anklagar politiker för att fabulera om skolan.
Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Hot mot vårdpersonal, krisberedskap och insatser för utsatta barn är debattämnen i dag. Debattsvepet gör nu ett uppehåll och är tillbaka 9 januari 2023. Dagens Samhälle önskar God Jul och Gott Nytt År!
Näringsliv
Över 1 100 miljarder kronor i investeringar ska ge tiotusentals nya industrijobb i norra Sverige. Men den omtalade gröna industrirevolutionen sinkas av brist på personal, bostäder och samordning. Dessutom är tiden för en lyckad omställning knapp.
Så vill regeringens samordnare Peter Larsson ändra förutsättningarna: ”För hela den svenska ekonomins skull måste det här lyckas.”
Kompetensförsörjning
Hon är Sveriges yngsta förvaltningschef. Och han den äldste.
51 år skiljer dem. ”Jag banar jättegärna väg, både som ung och som kvinna”, säger Julia Vallgren, 22 år och tillförordnad chef för miljö- och byggnadsförvaltningen i Kiruna.
Lista: Yngsta och äldsta förvaltningscheferna i Sveriges kommuner.
Näringsliv
Antalet fysiska butiker i Sverige blir allt färre, visar siffror från HUI Research. Storstäderna och landsbygdskommuner med mycket turism drabbas hårdast.
I Karlskrona har invånare och butiksägare klagat på centrumdöd. Två nya strategier ska vända den negativa utvecklingen.
Debattsvepet
Slottsavtalet är ett giftermål mellan främlingsfientlighet och högerns ekonomiska politik, skriver Nooshi Dadgostar. Andra debattämnen denna morgon: krisavtal för arbetsmarknaden, elsparkcyklar och friskolor.
Kommunal ekonomi
Livsmedelsproduktion slås ut. Matpriserna ökar. Arbetslösheten växer. Risk för social oro. Åtta landshövdingar varnar nu för konsekvenser av höga elpriser och kräver snabbt besked om högkostnadsskydd. ”Läget är akut och allvarligt”, säger samhällsbyggnadsdirektör Patrik Åkesson på länsstyrelsen i Skåne.
Arbetsvillkor
Den slumrande frågan om kortare arbetstid har vaknat till liv igen i olika delar av landet. Men Region Värmland har fått pausa sin storsatsning. Orsak: akut brist på sjuksköterskor. ”Jag förstår inte hur politikerna tänker”, säger Vårdförbundets ordförande.
Integration & segregation
Kommuner som låter ukrainska flyktingar gå på sfi kan bryta mot lagen och får stå för notan själva. Höganäs erbjöd först sfi men ändrade sig. ”Vi kan inte ta på oss hur stort ansvar som helst.”
Nu kräver SKR besked från regeringen.
Integration & segregation
Arbetsmarknaden i Skellefteå är glödhet. Därför ser utsikterna ljusa ut för de ukrainska flyktingar som kommit dit. Utbildningsnivån är hög – utmaningen är språket där kommunen måste lita på civilsamhället.
Arbetsvillkor
Arbetsmarknaden står i blom – men allt fler fastnar i långvarigt utanförskap. Se vår lista över långtidsarbetslösheten kommun för kommun.
• Forskaren tror på vändning: ”Om man ska vara cynisk”
• Så vände Högsby trenden.
Näringsliv
Oleg Deripaska är en av Rysslands rikaste personer. Utfärdas sanktioner mot oligarkens företag drabbas hundratals anställda på aluminiumverket Kubal i Sundsvall. ”Det är en stor och viktig arbetsgivare”, säger kommunalrådet.
Kommunal ekonomi
Klyftorna mellan stad och land ökar. Arbetande i en Norrbottenskommun har flest barn och gamla att försörja. Skillnaden är enorm jämfört med Stockholmsregionen.
• Hela listan: Så många måste de arbetsföra försörja – kommun för kommun.
• Kommunalråd kräver åtgärder från staten.
• ”Inte bara vi som kommer att ha den här problematiken i framtiden.”
Debatt
Arbetsmiljön i kommuner, regioner och kommunala företag behöver stärkas. I en ny överenskommelse höjer fack och arbetsgivare ambitionerna. Men regeringen behöver kliva fram och komplettera vår satsning, skriver parterna i en gemensam artikel.
Näringsliv
Bergslagen är det område där flest kommuner är sårbara för företagsnedläggningar, och allra mest sårbar är Fagersta. Men fler kommuner är nu bättre rustade än 2009 för att stå emot kriser, visar en färsk rapport.
• Hela listan, så sårbar är din kommun.
• Faktorerna som ger kommunen bättre bärkraft.
• Åtgärderna politiker kan ta till.
Arbetsvillkor
Är offentliga jobb trygga? Nej, tycker Täby. Självklart, anser Karlsborg. Kommunerna har helt olika bild av hur man skapar en stabil arbetsmarknad.
Hela listan – kommunerna där flest jobbar i offentlig sektor:
• Här dominerar regionen
• Kommunerna där en privat arbetsgivare är störst
• Här är försvaret och statliga bolag dominerande
Näringsliv
Oxelösund toppar listan över kommunerna som är mest beroende av en enskild privat arbetsgivare. Om storföretaget försvann skulle närmare hälften av dem som arbetar i kommunen bli av med jobbet.
* Många små kommuner sårbara – en storstadskommun sticker ut
* Småländsk snabbklättrare
* Hela listan: De är mest beroende av ett företag
Hållbarhet
I februari väntas regeringen lämna besked om huruvida gruvan i Kallak ges tillstånd eller inte. Det kontroversiella projektet för att bryta järnmalm splittrar Jokkmokk. Kommunalrådet hoppas på nya jobb – men miljöpartisten Henrik Blind är upprörd: ”Det vore en grov kränkning mot Europas enda urfolk.”
Näringsliv
Stora Ensos besked att lägga ner pappersbruket med 440 anställda kom som en total överraskning för Borlänge. En kärntrupp i kommunen beslöt sig genast för att kavla upp ärmarna. ”Här finns mycket jävlar anamma”.
* Så hanterades arbetslösheten
* Jakten på nya företag
* De tomma lokalerna: ”En diamant”
Kompetensförsörjning
Luleå och Torsby tar upp kampen med de privata matchningsföretagen. Båda kommunerna vill vara med som aktörer i det nya systemet för arbetsförmedling.
”Det kan vara fler kommuner som tittar på hur vi gör”, säger toppolitikern i Luleå.
Kompetensförsörjning
De manliga kommuncheferna leder i löneligan före sina kvinnliga kollegor. Men kvinnorna på topptjänster blir allt fler till antalet – snart kan de vara i majoritet, tror bedömare.
• Så mycket tjänar de kvinnliga kommuncheferna
• Så många kronor skiljer könen åt
• Experten: Då går kvinnorna om
Digitalisering
I alla kommuner utom en har elever utbildats i cybersäkerhet. Nu går projektet ”Är du säker?” vidare med målet att trygghet på nätet och kunskap om digital teknik ska bli en del av alla skolämnen.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefekonom Annika Wallenskog analyserar M+KD+SD-budgeten som ska styra Sverige. ”Det kan bli ett problem”, säger hon om en av förändringarna. Dagens Samhälle har gått igenom och listar de avgörande kommunala skillnaderna.
Debattsvepet
Kommuner säger nej till äldre som behöver omsorg av ekonomiska skäl, skriver Akademikerförbundet som gjort en enkät bland sina medlemmar. M/KD/SD-förslaget att slopa investeringsstödet för bostäder skapar också debatt i dag, liksom antibiotikaresistens.
Stadsbyggnad
Luleå fick Facebook. Lillebror Boden ville också lyckas. Kommunen satsade i flera år tiotals miljoner på att köpa enorma mängder bortglömd mark i obygden. På chans. Intresset var noll, marken stod tom. Tills jackpotten slog till: ett grönt stålverk.
* Så förändrades Boden – från befolkningskrasch till byggboom.
* Markköpen: ”Man kan tycka att vi var dumdristiga. Eller modiga.”
* Lilla grodan som höll på att stjälpa planerna.
* Kommunalrådet om investeringarna: – ”En positiv chock för mig”.
Digitalisering
Ett svenskt ”techunder” kan vara räddningen för små kommuner. Det tror Tech Sveriges förbundsdirektör Åsa Zetterberg som vill att offentlig sektor och näringslivet ska driva digitaliseringen framåt tillsammans.
* Tipset till kommuner: ”Då får du investeringar, riskkapital och pengar in i systemet”.
* Kommun i Skåne får beröm för digitaliseringsarbetet: ”De pratar inte bara”.
Socialtjänst
Flera S-toppar i kommunerna är positiva till Magdalena Anderssons utspel om hårdare krav för att nyanlända ska få försörjningsstöd. Men de konstaterar också att kommunerna redan gör mycket av det den nya partiledaren efterlyser.
Debatt
I valrörelsen behövs tydliga ställningstaganden till EU:s olika framtida vägval rörande klimatet, migrationen och jobbskapandet. Det är inte enbart viktigt för oss röstande medborgare. Ståndpunkterna behövs även när näringsliv, kommuner och regioner tar fram sina planeringsunderlag, skriver flera forskare från Svenska nätverket för Europaforskning.
Kompetensförsörjning
Genom att fokusera på förmågor i stället för på vad någon inte kan, har Sjuhärads samordningsförbund fått till mer träffsäkra matchningar mellan personer med funktionsnedsättning och potentiella arbetsgivare.
Debatt
De regionala flygplatserna vill vara nyckelspelare i omställningen och samhällsbygget, men kämpar med akuta utmaningar. Vi presenterar här fyra konkreta förslag som skulle ändra spelplanen, skriver Sobonas vd och flera kommun- och regionstyrelseordföranden med flera.
Debattsvepet
Centerpartiet vill inrätta en författningsdomstol och göra det svårare att göra snabba ändringar av grundlagen. Andra debattämnen denna morgon: Tillitsbaserad styrning, arbetsmarknadspolitik och utsatta områden.
Arbetsvillkor
Arbetslösa i Skåne kan ha kommunens arbetsmarknadsenhet i fickan. I en app ersätts traditionella informationsmöten av filmer som är tillgängliga dygnet runt. Målet är att den digitala kunskapen ska öka – inte minst hos personalen.
Näringsliv
Pandemin slog ut Strömstads två viktigaste näringar, handeln och turismen, över en natt. Efter 15 månaders krisstämning vågar kommunen titta framåt igen – men oro finns för en social baksmälla. ”Det vi behöver nu är jobben”, säger Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande (S).
Arbetsvillkor
SKR, Sobona och de fackliga organisationerna ska nu analysera vad januaripartiernas besked om arbetsrätt och omställning betyder för kommuner och regioner. Sannolikt måste parterna komma överens om ett nytt avtal för kommunsektorn.
Kompetensförsörjning
Kommunerna ska kunna vara aktörer i arbetsmarknadspolitiken. Med betalt av staten. Men bara på vissa villkor. Det säger statssekreterare Roger Mörtvik (S) på arbetsmarknadsdepartementet i en intervju med Dagens Samhälle.
Debatt
Vi avser att förbättra förutsättningarna för kommuner att ingå olika typer av samarbeten med Arbetsförmedlingen. Kommunerna bör dock inte regelmässigt konkurrera på samma marknad som privata eller idéburna matchningsaktörer, skriver företrädare för januaripartierna.
Kompetensförsörjning
Oumbärligt för covidvården – men ohållbart för de anställda. 3 500 har arbetat på krisavtalet i regionerna, visar Dagens Samhälles kartläggning. Så ser regionerna och facken på avtalet som nu ska justeras för mer humana arbetsförhållanden.
Debatt
Vi arbetar tillsammans med näringslivet så att arbetslösa Uppsalabor med försörjningsstöd ska få det absolut bästa stödet för inträde och återgång till arbetsmarknaden, slutreplikerar Mohamad Hassan (L).
Debattsvepet
Arbetslösheten kostar ungefär lika mycket som hälften av Sveriges sjukvård, enligt Svenskt Näringsliv. Buss- och tågbranschen varnar för inställd kollektivtrafik om pandemirestriktionerna kvarstår och Academedia vill ha bättre kunskapsmätning i skolan. I dagens debatt tas också strandskyddet upp ur två olika perspektiv.
Debattsvepet
Regeringens utredare föreslår att andra aktörer än kommuner ska kunna anlitas för att samla in och behandla avfall. S och C presenterar arbetsmarknadsåtgärder och representant för Forum för levande historia vill att lärare får hjälp att hantera antisemitism.
Debatt
Efter drygt 20 år med bron är det naturligt att ta nästa steg för att skapa en mer integrerad Öresundsregion genom en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn. Samhällsekonomiskt är projektet lätt att motivera – av miljöskäl, arbetsmarknadsskäl och för att möjliggöra mer gods- och fjärrtågstransporter skriver ordföranden för Öresundsmetron Executive Leif Jakobsson (S).
Löner & avtal
Lägg ned Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund (LR) och samla lärarkåren i federationen Sveriges Lärare. Det föreslår LR:s utredare Andreas Mörck. ”I stället för att tävla om varandras medlemmar behöver vi samla lärarna och maximera den fackliga kraften”, säger han.
Debatt
Formella krav på både Arbetsförmedlingen och kommunerna att samverka kan vara en avgörande pusselbit för snabbare etablering på arbetsmarknaden och för effektivt stöd till arbetssökande på vägen till arbete, skriver Delegationen för unga och nyanlända till arbetes ordförande Lil Ljunggren Lönnberg och kanslichef Pontus Ringborg.
Debatt
Arbetsmarknaden står inför de största utmaningarna under överskådlig tid. Samtidigt pågår omläggningen av arbetsmarknadspolitiken och reformeringen av Arbetsförmedlingen. Samhällets gemensamma kraft behöver läggas på ett fungerande arbete för arbetslösa och arbetsgivare i hela landet. För det behövs besked från regeringen om hur rollfördelningen ska se ut, skriver företrädare för SKR.
Debatt
Det är orimligt att vår region årtionde efter årtionde får extremt låg tilldelning av statliga investeringar i infrastruktur. Det finns både regionala och nationella samhällsvinster att göra på att åtminstone ge vår region samma tilldelning som riksgenomsnittet, skriver regionråden i Region Kalmar län Karin Helmersson (C), Peter Wretlund (S) och Johanna Wyckman (L).
Kompetensförsörjning
Kommunerna oroar sig för vad som ska hända när Arbetsförmedlingens uppdrag ska tas över av fristående aktörer. Men generaldirektören Maria Mindhammar ger lugnande besked: ”Om det uppstår vita fläckar i betydelsen att fristående aktörer inte etablerar sig så kommer Arbetsförmedlingen att gå in.”
Kompetensförsörjning
SKR säger ja till det kontroversiella förslaget i LAS-utredningen om att fler ska kunna undantas från turordningsreglerna vid uppsägningar. Men styrelsen är djupt oense. De rödgröna partierna avvisar helt utredningens förslag.