Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Arbetskraftsinvandring
Kompetensförsörjning
Stopp för rekrytering av undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor utomlands. Det blir följden om Tidöavtalets nya tuffare lönekrav införs, varnar SKR. ”Att anställa personer med utländsk bakgrund är centralt för välfärden”, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef.
Debattsvepet
Välfärden överlever inte utan mer statligt stöd, varnar nya styret i Region Stockholm. Staten bör även säkra kulturskolans framtid, anser Kulturskolerådets ordförande. Dagens debatt handlar också om klimatet, kriminaliteten och kärnkraften.
Debattsvepet
När vi kampanjade för Moderaterna i valrörelsen lovade vi skåningarna ett högkostnadsskydd för elpriset. Det är inte vad regeringen nu har aviserat, skriver bland andra Christian Sonesson och Carina Wutzler. Andra debattämnen: klimatpolitik, arbetskraftsinvandring och kompetensbrist i äldreomsorgen.
Debattsvepet
I helgens debatt varnas för att skicka handelsnäringen och trygghetskänslan ner i mörkret. Varningar hörs även för otillräcklig satsning på det civila försvaret, höga lönekrav vid arbetskraftsinvandring samt för hälsoappar.
Kompetensförsörjning
Stora mörka moln tornar upp sig på SKR:s himmel. Ett är Tidöavtalet – ett direkt hot mot välfärdens personalförsörjning, varnar Jeanette Hedberg. Ett annat är avtalsrörelsen och krav på högre löner mitt i brinnande inflationskris.
Så ska förhandlingschefen navigera i det nya förändrade landskapet.
Debattsvepet
Trafikregionrådet i Region Stockholm gillar inte att S, V och MP i Stockholms stad tänker förbjuda fossildrivna bilar i delar av innerstaden. Dagens debatt handlar i övrigt om behovet av en digital vision, arbetskraftsinvandring, dödshjälp och diskrimineringslagen.
Debattsvepet
Debattörer fostrade i en frikyrkodriven skola varnar för att Sverige har en naiv syn på skolor som lär ut kreationism och att Skolverket behöver öka kontrollen. Forskare, ingenjörer och läkare debatterar att Sverige behöver ta klimatkrisen på allvar, och kommuner och regioner måste spara nu, tycker kommunalekonom.
Debattsvepet
Fler patienter med sällsynta hälsotillstånd borde få genetiska utredningar, anser en rad läkare. Stor flyktingmottagning har stärkt den organiserade brottsligheten, anser Södertäljes kommunstyrelseordförande. Debatten handlar dessutom om elprisstöd, höghastighetsspår, integritet och klimat.
Arbetsvillkor
Industrisatsningarna i norr skriker efter arbetskraft. Samtidigt har reglerna för arbetskraftsinvandring stramats upp och fler skärpningar utreds. Nu kräver både kommuner och universitet smidiga system för att locka utländsk personal och behålla nödvändig kompetens.
Debattsvepet
Förslaget om arbetsmarknadsprövning slår mot tillväxten, hävdar C-företrädare i debattartikel i dag. Debatten runt om i landet handlar även om löftet om fyrspår mellan Stockholm och Uppsala, Ebba Buschs retorik och könsbytesfrågor.
Debattsvepet
En ny rapport av Arena Idé visar att bara sju procent av dem som antogs till det traditionella industriprogrammet antogs till en friskola. Utöver det handlar debattsvepet om yrkesprogrammen, arbetskraftsinvandring och skuldsättning.
Debattsvepet
M+SD+KD bjuder tillsammans in regeringspartiet S till samtal om arbetskraftsinvandringen. Den behöver stramas åt, tycker trion. Samtidigt debatterar L utbildningen av begåvade barn och Upphandlingsmyndigheten ser vägar till bättre upphandlingar.
Debattsvepet
Vad händer om besluten om skolan flyttas längre bort från dem som berörs? frågar sig Mats Gerdau (M) och Kenneth Handberg (S). Andra debattämnen: upphandling, elförsörjning och minkfarmer.
Debattsvepet
Sveriges kan bli fossilfritt snabbare än väntat, visar en ny rapport från Fossilfritt Sverige. Skolkoncernernas etableringar och den svenska demensvården är andra ämnen som debatteras denna måndag.
Debattsvepet
Forskare menar att sänkta löner ihop med särskilda skatteavdrag är vägen att ge invandrare enkla jobb. Andra inslag i debatten denna onsdag är att ungdomsförbundet kritiserar M-ledningens syn på arbetskraftsinvandringen och att försäljningen av fossila bränslen bör förbjudas.
Debattsvepet
Förutsättningarna för att bygga ut förnybar el, skolans sex- och samlevnadsundervisning, arbetskraftsinvandring och vinster i skolan är några av ämnena som debatteras på onsdagmorgonen.
Perspektiv
Sveriges system för arbetskraftsinvandring skiljer sig från alla andra länders. Är det sannolikt att vi tänkt rätt och alla andra fel? De förslag som nu läggs innebär en förlorad möjlighet till reform snarare än effektiva lösningar, hävdar Henrik Emilsson, Malmö universitet.
Gästkrönika
När vänstern och socialdemokratin kunde bygga breda majoriteter av ”vanligt folk” var det logiskt för borgerligheten att nischa in sig som näringslivets representant. Men vilken klass ska högern bygga sin strategi på nu?
Debatt
En rad förbättringar krävs för ett fungerande system för arbetskraftsinvandring. Den nya utredningen om arbetskraftsinvandring är en chans till att få ett i grunden klokt system att fungera, men då krävs att man sätter de migrerande arbetstagarnas arbetsvillkor och rätt till likabehandling först, skriver Therese Svanström, TCO:s ordförande.
Debatt
Liberalerna kämpar för en arbetskraftsinvandring som är bra för Sverige, vår välfärd och våra företag. Idag kommer gäng som missbrukar systemet undan medan människor som bidrar med kompetens och betalar skatt utvisas. Detta ska vi sätta stopp för, skriver Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L).
Debatt
Det höga tonläget från politiken innebär att risken är överhängande att politikerna reglerar sönder möjligheten till kompetensinvandring på ett sätt som allvarligt skadar Sveriges kompetensförsörjning, varnar Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström och arbetsmarknadsekonom Fredrik Voltaire.
Debatt
Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer, skriver Emma Unevik, Almega Städföretagen.
Debatt
Morgan Johansson försöker ge ett väl fungerande system för arbetskraftsinvandring skulden för problem med illegal arbetskraft och kriminella som utnyttjar välfärdssystemen, skriver Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad Svenskt Näringsliv.
Debatt
Företagarna ifrågasätter starkt rättssäkerheten hos Migrationsverkets beslut rörande arbetstillstånd vid kompetensinvandring och menar att såväl politiker som Migrationsverket skyndsamt behöver reda ut vilka principer det är som ska gälla, skriver Företagarnas vd Günther Mårder och arbetsmarknadsexpert Anna Libietis.
Demokrati
Vi lever i en tid där fler människor än någonsin tidigare är på flykt, och de globala hoten manifesteras i både brinnande skogar och fasansfulla krig. Samtidigt ser vi många länder som kryper undan från både ansvar och vilja att hjälpa. Men att vi inte kan göra allt ska inte användas som ett argument mot att göra vad vi kan, skriver Maria Ferm (MP).
Kompetensförsörjning
Det behövs ett rättvist Europa, säger Anders Korneliusson, ombudsman på Svenska Målareförbundet. Det tror han att vi åstadkommer genom att göra det svårare för människor från andra länder att arbeta i Sverige, med nya regler i utstationeringsdirektivet, skriver Christofer Fjellner (M) i sin slutreplik.
Arbetsvillkor
I sin debattartikel lyfter europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) fram ett antal skäl till varför han röstade nej till nya regler för utstationerade arbetstagare. Vissa av dessa skäl är direkt felaktiga, replikerar Anders Korneliusson ombudsman på Svenska Målareförbundet.
Demokrati
I Sverige bor idag människor med rötter från världens alla hörn. Det är bra att människor kommer till vårt land för att jobba, studera och bidra till vår välfärd. Det gör Sverige rikare och ger oss större möjligheter på en global marknad. Därför bör vi arbeta för ett fördjupat samarbete inom EU och ta lärdom av Brexit.
Arbetsvillkor
Stefan Löfven är bekymrad. Och när Stefan Löfven är bekymrad så vet man att Karl-Petter Thorwaldsson och LO också är bekymrade. Och partiet förstås. När Stefan Löfven är bekymrad så är Socialdemokraterna bekymrade, det är det nästan lag på. Särskilt i år när det är valår.
Integration & segregation
CUF försvarar en modell där den som har kommit till Sverige för att arbeta har mindre att leva på än den som fått uppehållstillstånd på humanitär grund. Är det vad högern menar med att ”det ska löna sig att arbeta”? Arbetskraftsinvandringen ska styras av behoven på svensk arbetsmarknad – inte av arbetsgivarens jakt på billig arbetskraft.
Integration & segregation
Den svenska högern försöker dölja att de bedriver en lönedumpningspolitik genom att ropa glåpord efter Löfven när han vill begränsa arbetskraftsinvandringen. Igår skrev Annie Lööf att S ”borde skämmas”. Den enda som borde skämmas är den svenska högern som tillåter att utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare fortgår. För SSU är det självklart att Socialdemokraterna tar kampen för svenska löntagares intressen.
Gästkrönika
Dåliga arbetsgivare är inte ett problem som kan deporteras. Statsminister Stefan Löfven borde rikta sin ilska mot de verkliga skurkarna, nämligen oseriösa arbetsgivare. Inte mot utsatta arbetstagare som sliter för svältlöner under ovärdiga arbetsvillkor.
Integration & segregation
Stefan Löfvens regeringstid har varit en mardröm för både arbetskraftsinvandrare och flyktingar. Socialdemokraterna verkar vilja locka väljare från Sverigedemokraterna, och i kulisserna håller LO i piskan. Hur vi river jobbmurarna, är en fråga vi kommer att diskutera på Liberalernas landsmöte i helgen.
Integration & segregation
Snabbväxande svenska företag försätts i kris då viktiga medarbetare utvisas. Bakom avslagen om förlängt arbetstillstånd ligger allt för ofta bagatellartade avvikelser från gällande kollektivavtal. Nu måste något göras snabbt för de 8 600 medarbetare som väntar på sina besked.
Integration & segregation
Programmeraren Tayyab Shabab utvisas – trots att han är supereftertraktad på arbetsmarknaden. Det råder ingen som helst tvekan om att svensk konkurrenskraft försämrats på grund av regeloredan hos svenska myndigheter. Tayyabs utvisningsbeslut borde leda till att larmet i regeringskansliet går - det är dags för lex Tayyab.
Arbetsvillkor
Stockholm är och ska vara en öppen stad. Anna König Jerlmyr hävdar i Dagens Samhälle att Socialdemokraterna skulle göra en förflyttning i protektionistisk riktning. Jag tror att König Jerlmyr egentligen vet att detta inte är sant, skriver Emilia Bjuggren (S) i en replik.
Arbetsvillkor
I ett läge där Stockholms näringsliv oroas över den rödgröna regeringens utredning om åtstramad arbetskraftsinvandring väljer Socialdemokraterna i Stockholm att kräva just strypt arbetskraftsinvandring. Det är oroande och häpnadsväckande.
Kompetensförsörjning
Gång på gång ser vi handplockade talanger utvisas ur landet på grund av minimala administrativa missar. Många blir arga på Migrationsverket, men myndigheten kan inte hållas ansvarig. Regeringen borde ge Migrationsverket i uppdrag att stärka företagens möjligheter till kompetensförsörjning.
Integration & segregation
Det råder stor kompetensbrist och företagen kan inte rekrytera rätt personal. I ett sådant läge måste vi både ha en mer flexibel arbetsmarknad och värna den öppna arbetskraftsinvandringen. Sverige behöver ett nytt ledarskap för att kunna hantera de utmaningar vi står inför då landet blir allt mer tudelat.
Integration & segregation
Regeringens utredare om arbetskraftsinvandring presenterade igår (15/12) sitt betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Tyvärr är utredningens förslag otillräckliga för att möta det växande problemet med att arbetskraft utvisas på grund av mindre misstag från seriösa arbetsgivare. Regeringen måste nu agera och skyndsamt återkomma med lagförslag till riksdagen, skriver Alliansens migrationspolitiska talespersoner.
Kommunal ekonomi
Sverige har lyckats med det ingen trodde var möjligt år 2000; att radikalt ändra den åldersstruktur som då tycktes skriven i sten. Invandringen har bromsat försämringen i åldersstrukturen och framtidsutsikterna med den nettoinvandring som SCB räknar med ser goda ut. Om Sverige lyckas tillvarata de många arbetsföra människor som invandrat så kan de bygga ekonomin och därmed landet starkt igen.
Kompetensförsörjning
Henrik Emilssons kritik av Alliansens arbetskraftsinvandringslag är felriktad. Reformen var framgångsrik, men det behövs mer reformer i den riktningen för att komma åt de växande kompetensbristerna, skriver Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert, Almega.
Perspektiv
De senaste veckorna har två enskilda fall lett till intensiv debatt om arbetskraftsinvandring. De två fallen tydliggör svagheterna i den lag om arbetskraftsinvandring som Alliansen tillsammans med Miljöpartiet införde 2008, skriver Henrik Emilsson, doktor i internationell migration och etniska relationer samt forskare på Malmö högskola.
Arbetsvillkor
Herr och fru Ahmadi och deras två söner ska utvisas till Iran eftersom pappa Mehdi tjänade 900 kronor för lite förra året. Historien om familjen som under fem år rotat sig i Sverige och nu tvingas härifrån på grund av några hundralappar har väckt uppmärksamhet i medier de senaste dagarna. Men många riktar felsökaren mot Migrationsverket, när vi i själva verket borde uppmärksamma arbetskraftsinvandringens absurda regelverk, skriver Maria Eriksson.