Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Arbetsgivare
Redaktionskrönika
Tillit, friskolor, digitalisering och ekonomi, ekonomi, ekonomi. Dagens Samhälles mest lästa artiklar som publicerats hittills i år ligger i linje med redaktionens ambition att följa pengarna, styrningen och arbetsgivaransvaret.
Kompetensförsörjning
Allt fler anställda inom vård, omsorg och utbildning vill gå i pension i förtid. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Nu ska sex fackförbund samarbeta för att förbättra arbetsmiljön. ”Våra medlemmar betalar med sin hälsa”, säger Veronica Magnusson, Vision.
Kompetensförsörjning
Larmet från SKR: 13 000 fler anställda behövs i offentlig sektor varje år. Omöjligt, konstaterar organisationen som nu har bytt strategi för att klara kompetensförsörjningen. ”Pandemin visade verkligen att det här är Sveriges viktigaste jobb.”
Debattsvepet
Kriget i Ukraina och dess följder dominerar dagens debattsidor, med bland annat krav på tydligare flyktingregler och sänkt bensinskatt. Men även vårdfrågor debatteras: Löneläget för sjuksköterskor och villkoren för studenters och kvinnors sjukvård.
Upphandling
Den stora upphandlingen av hyrpersonal till vården går in i ett slutskede. Men regionernas senaste bud möts av kritik från branschen.
• Ny prismodell föreslås – här får leverantörerna mest betalt
• Varningen från bemanningsbranschen: ”Sjuksköterskorna flyr”
Demokrati
Stoppa anställningar av personer som inte tar både kvinnor och män i hand. Det vill Sverigedemokraterna i Skurup. Men kommunens nya styre är emot: ”Det kommer aldrig att bli verklighet”, säger Socialdemokraternas gruppledare Magnus Alm.
Debattsvepet
I dag presenteras utredningen om bostadsbidragets utformning. Skolan är också ett hett ämne på debattsidorna: Företagen tar strid för friskolornas vinstuttag och en lärare skriver att skolan befinner sig på svältgränsen. Timbro anser att arbetsgivare i vården ska få neka föräldraledighetsuttag på jullovet.
Ledarskap
Smittspridningen i Västerås är så hög att kommunen har bestämt att all personal i äldreomsorgen ska covidtestas tre gånger i veckan. Den som nekar får inte jobba. Äldrenämnden öppnar för ytterligare åtgärder om inte fler anställda vaccinerar sig.
Äldreomsorg
På ett äldreboende i Överkalix har sju fullvaccinerade avlidit. Händelsen väcker nya frågor om smittskyddet i omsorgen. Viktigast är att få personalen att vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten. ”Regionerna vill inte ha vaccinationstvång”, säger Emma Spak på SKR.
Gästkrönika
Självklart ska alla ha en rimlig och rättvis lön. Men jag tror helt enkelt att de årliga lönesamtalens funktion som morot är överdriven. Det är tvärtom en vila att känna att man duger. Att man är accepterad och uppskattad som man är och inte behöver ” fixas till”.
Arbetsvillkor
Helsingborgs stad öppnar satellitkontor i Malmö för att underlätta för medarbetare som pendlar. ”I dag innehåller de flesta yrken uppgifter som kan göras på distans”‚ säger hr-direktör Jörgen Fransson.
Organisation
Hoten mot Sverige ökar och regeringen vill skärpa säkerhetskraven på kommunerna. Men lagändringen blir ett administrativt monster, varnar expert. Stockholm kan tvingas till tusentals fler personalkontroller. ”Det här slår fel”, säger säkerhetsdirektören.
Debattsvepet
Socialdemokraterna presenterar hur de vill stärka välfärden efter pandemin. Föräldralediga missgynnas på jobbet – arbetsgivare måste ta tag i frågan, skriver bland andra Unionen. En student beskriver konsekvenserna av ett år med distansundervisning och i DN skriver 26 forskare om farhågor för en fjärde covid-våg.
Äldreomsorg
Heltid och sunda scheman är grundläggande för att äldreomsorgen ska kunna rekrytera i framtiden. Den slutsatsen drar regeringens utredare Göran Johnsson: ”Det här med delade turer kan man inte hålla på med.”
Arbetsvillkor
Tjänstemän diskriminerar utifrån etnicitet och socioekonomi i bemötandet av medborgare, visar ny forskning. I Botkyrka får kommunens medarbetare berätta om sina misstag för varandra för att undvika diskriminering.
Debatt
Att läkare inte ersätts för övertidsarbete är inte bara ett problem för individen. Det är dessutom ett stort strukturproblem, som kan leda till att underbemanning osynliggörs och att verksamheten inte dimensionerar antalet tjänster efter behoven, skriver Sjukhusläkarnas Karin Båtelson, Bengt von Zur-Mühlen och Elin Karlsson.
Debatt
Elever som läser på yrkesprogram påverkas om möjligheten att återvända till en tidigare arbetsplats från skoltiden förloras. De har lägre sysselsättning och arbetsinkomster i upp till tio år efter avslutat gymnasium jämfört med andra elever från samma klass. Det skriver forskaren i nationalekonomi Dagmar Müller i en ny SNS-rapport.
Debatt
I dagarna går SKR in i skarpa förhandlingar om nya kollektivavtal. Man kan tro att förhandlingsarbetet sker i en stor process med god insyn och påverkansmöjlighet från kommuner och regioner. Men så fungerar det inte. Kollektivavtalen tas fram helt utan insyn från oss arbetsgivare ute i verkligheten, skriver Forshaga Kommuns kso Per Lawén (S).
Debatt
Vi menar att Arbetsförmedlingen klarar sitt uppdrag både vad gäller den lokala närvaron och vårt grunduppdrag. Myndigheten ska erbjuda tjänster och service i hela landet på ett effektivt sätt och anpassat till skilda förutsättningar och behov i olika delar av landet, replikerar Maria Andersson och Karin Welam Tornemalm, arbetsförmedlingschefer i Dalarna.
Debatt
Vi behöver arbetsförmedlare på plats, som känner till orten och de lokala förhållandena. Förmedlare som kan möta arbetssökande och företagare och framför allt samverka med kommunen, skriver 15 kommunstyrelseordförande i Dalarna.
Gästkrönika
Finns inga räcken så är det väl säkert? Så tycks kommunalrådet i Karlshamn och hustrun som är omsorgschef i Kristianstad ha tänkt när de begav sig iväg på semesterresa till Kanarieöarna – mitt under krisen som spås bli den värsta sedan andra världskriget.
Debatt
Vårdföretagarna välkomnar utredningsförslaget för ökad kvalitet i personlig assistans, men vi måste också tala klarspråk. Villkor, arbetsmiljö och utbildning och handledning för ökad kunskap om arbetsuppgifter och gränsdragningar är en ekonomisk fråga, skriver organisationens näringspolitiska expert Ida Ingerö.
Debatt
Livsmiljö, utbildning, arbetsliv och hälso-och sjukvård avgör hur vi mår. Den psykiska ohälsan är ett samhällsproblem som bara kan lösas med gemensamma ansträngningar. Nu samlar vi regionens samtliga aktörer för att hantera problematiken, skriver Irene Svenonius (M) och Susanne Nordling (MP).
Demokrati
Den som inte är beredd att hälsa genom att ta i hand ska inte få anställning i Trelleborgs kommun. Det förslaget fick SD, med stöd av M, på måndagen igenom i fullmäktige. – Det är jätteviktigt att man tar seden dit man kommer, säger Helmuth Petersén (SD).
Debatt
Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer, skriver Emma Unevik, Almega Städföretagen.
Debatt
Ta bort förmånsbeskattningen för arbetsgivare som erbjuder subventionerade resor med kollektivtrafik för sina anställda. Det tycker Marcus Eskdahl (S) och Sibylla Jämting (MP), Region Jönköpings län, som motionerat om saken till SKL:s förbundskongress.
Debatt
58 procent av jobbsökare tror sig blivit bortvalda på grund av sin ålder, enligt ny statistik. Lösningen? Sluta prata om ålder vid rekrytering, men formulera era jobbannonser så att kandidater i alla åldrar känner sig manade att söka. Det skriver John Mellkvist och Åsa Edman Källströmer.
Debatt
Chefer är så pressade att de tvingas åsidosätta sin egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Ett närvarande ledarskap är nödvändigt för att förebygga ohälsa och sjukskrivningar på arbetsplatserna, skriver förbundsordförandena för Unionen och Vision.
Gästkrönika
Arbetsgivare försöker kompensera sina tillkortakommanden i arbetsmiljön genom att skapa vägar för personal som vill slå larm om missförhållanden. Men dessa "visselblåsarfunktioner" kan tyvärr användas på sätt som är allt annat än rättssäkra.
Debatt
SKL och Vårdförbundet har nu gemensamt beslutat att ta hjälp av medlare i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för omkring 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra yrkesgrupper i hälso- och sjukvården. Vi och Vårdförbundet ser många gemensamma vägar framåt, medan vi skiljer oss i vissa frågor. Dessa vill vi nu lösa ut med medlarnas hjälp.
Debatt
Mångfald har blivit en hygienfaktor inom väldigt många områden, utom ett – ålder. Äldre arbetskraft anses ointressant. Här krävs en attitydförändring och arbetsgivarorganisationerna har ett stort ansvar att föregå med gott exempel.
Debatt
Varken medborgarna, seriösa företag, de som jobbar i välfärden eller brukare gynnas av en utveckling mot oschysta villkor på arbetsmarknaden. Lokala fackliga förtroendevalda har chans till inflytande och har goda möjligheter att påverka.
Demokrati
Nils Karlsson, tidigare kommunalråd för Miljöpartiet i Malmö samt känd som Filosofen Nils på Twitter, skrev årets mest lästa krönika: ”Ingen värdegrund i världen stoppar en idiot”. Vi har hört av oss till Karlsson för att ta reda på varför den blev en sådan lajkraket och hur hans egen värdegrund skulle se ut, om han tvingades skriva ihop en.
Skatt
Moderaterna har de kommande veckorna chansen att med hjälp av en riksdagsmajoritet riva upp den straffbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som försvårar för de arbetsgivare som väljer att ta hälsoansvar, skriver Kristina Hagström, hälsostrateg på pensionsbolaget Skandia.
Sjukvård
Primärvården behöver bli bättre på att fånga upp psykisk ohälsa i ett tidigt skede. Varannan vårdcentral säger att de inte har kompetens att möta medborgare med psykiska problem. Arbetsgivare behöver också ta ett större ansvar för sina anställda, skriver Ella Bohlin (KD).
Integration & segregation
I en tillsyn av kommuner och landsting som Diskrimineringsombudsmannen nyligen genomförde visar det sig att många arbetsgivare saknar rutiner och riktlinjer som avser repressalier, skriver DO Agneta Broberg.
Gästkrönika
Vårdarbetsgivarna pratar om begrepp som patienten i centrum och individanpassad vård men fortsätter att betrakta oss som arbetar i vården som ett homogent kollektiv, som skruvar och muttrar i vårdmaskineriet. Men personal är lika mycket individer och människor som våra patienter är, skriver läkaren Jona Elings Knutsson och efterlyser en mer personalcentrerad personalpolitik.
Arbetsvillkor
När våra medlemmar vittnar om att de blir yra och hårt ansatta av värmen, när vissa av dem till och med svimmar, ja då lever inte de arbetsgivarna upp till lagen. Och så kan vi inte ha det i Sverige 2018, skriver tre företrädare för IF Metall.
Kommunpolitik
Arbetsgivare borde ges ett ansvar att skapa ett klimat på sina arbetsplatser som välkomnar alla att våga vara sig själva. Vi menar också att offentliga arbetsgivare i stat, landsting och kommuner behöver gå före och visa vägen, skriver Annelie Nordström, Lotten Sunna, och Stina Svensson, från Feministiskt initiativ.
Skatt
I sommar inför regeringen förmånsbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som ges via arbetsgivare. Den nya sjukvårdsskatten ogillas av en majoritet i riksdagen, i form av M, C, L, KD och SD. Det har lett till en debatt om huruvida Alliansens fyra partier kan stoppa skatten. Jag, för min del, ställer motsatt fråga: kan dessa partier låta bli att stoppa skatten, frågar Johan Ingerö, Timbro.
Demokrati
I dagarna samlas moderater från hela landet i Göteborg för att staka ut riktningen inför valet i september. En fråga de ställs inför är huruvida staten ska utöka sin makt över arbetsmarknaden. Det vore ett misstag. Ökad politisk inblandning slår mot omställning och tillväxt, skriver Martin Linder och Henrik Ehrenberg, Unionen.
Gästkrönika
Dåliga arbetsgivare är inte ett problem som kan deporteras. Statsminister Stefan Löfven borde rikta sin ilska mot de verkliga skurkarna, nämligen oseriösa arbetsgivare. Inte mot utsatta arbetstagare som sliter för svältlöner under ovärdiga arbetsvillkor.
Demokrati
Tänk dig att vakna upp en helt vanlig morgon och få besked om att ditt jobb ska flytta 50 mil bort. Du har att välja mellan att rycka upp barnen från skolan, sälja huset och flytta med, eller att säga upp dig själv. Detta är idag verkligheten för anställda på en rad myndigheter. Därför begär fackförbundet ST nu förhandling med Arbetsgivarverket om villkoren vid myndighetsflytt.
Skola
För att fortsätta stärka läraryrket i Sverige och få fler att vilja bli lärare behöver vi skapa bättre möjligheter att kunna utvecklas i yrket, skriver ministern för högre studier och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) och ordföranden i SKL:s utbildningsberedning Kenneth Nilsson (S).
Kommunpolitik
Akademiker i kommuner och landsting är mer engagerade i arbetet jämfört med akademiker i andra sektorer. Mest engagerade men också mest stressade är de unga kvinnorna. Det visar en ny arbetsmiljöundersökning från Jusek. Att ta vara på engagemanget och minska stressen är en nyckel för att locka fler akademiker till den kommunala sektorn.
Arbetsvillkor
I dag saknas lagstiftning som reglerar arbetsgivarens ansvar för att minska risken för smittspridning genom att tillhandahålla och bekosta arbetskläder för personal inom vård och omsorg. Det är djupt allvarligt och innebär stora risker för såväl anställda som för vård- och omsorgstagare.
Stadsbyggnad
Arbetslösheten för svenskfödda arkitekter är nära noll. För utrikes födda är den drygt 17 procent. Det i en bransch som skriker efter arbetskraft. Lösningen är självklar: anställ fler utrikesfödda arkitekter, skriver branschföreträdare och arkitektföretagare.
Arbetsvillkor
Forskning visar att ansvarstagande arbetsgivare och en arbetsfokuserad hälso- och sjukvård är avgörande för att undvika sjukskrivningar. Här saknas idag kraftfulla politiska initiativ från socialförsäkringsministern, skriver Gunnar Axén, ordförande i Parlamentariska socialförsäkringsutredningen 2010–2015.
Arbetsvillkor
Den svenska modellen – en stark och hållbar välfärdsmodell – riskerar att slitas sönder av EU:s klåfingrighet. I unionens nya pelare för sociala rättigheter föreslås att löner ska regleras i lag, vilket skulle sänka svenska arbetstagares löner.
Juridik
Sedan den första januari 2017 gäller en ny lag om som ska skydda arbetstagare som larmar om allvarliga missförhållanden. Det är en tydlig markering från samhällets sida att enskilda anställda spelar en viktig roll för att komma till rätta med korruption och maktmissbruk. Men det är tveksamt om lagen verkligen innebär ett bättre skydd.
Kommunpolitik
Stressen gör oss sjuka och sjukfrånvaron kostar miljarder. Det går att vända trenden och göra våra arbetsplatser friska. Med start i dag kommer Vision att bjuda in medlemmar, arbetsgivare och politiker till samtal - landets största dialog - där vi tillsammans utformar åtgärder som ska göra våra arbetsplatser friskare.
Arbetsvillkor
Las är som de flesta lagar en avvägning mellan olika intressen – i las fall samhällets, arbetsgivares och arbetstagares. Det sätt som las nu har börjat användas på för att hyvla arbetstid var inte något som lagstiftaren hade förutsett.
Arbetsvillkor
LO:s och Socialdemokraternas krav på att ändra i lagen om anställningsskydd, las, förs fram under förespegling att det skulle innebära att de anställda vid omorganisation får stanna och ha kvar sina heltidsanställningar. Det stämmer tyvärr inte.
Arbetsvillkor
Bristen på arbetsterapeuter riskerar att leda till ökad ohälsa i befolkningen. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, måste snabbt ta sitt ansvar och agera för att utbilda fler arbetsterapeuter. Särskilda statliga medel behöver tillföras för att utöka antalet utbildningsplatser.
Arbetsvillkor
Luckan som Arbetsdomstolen öppnat upp i Lagen om anställningsskydd måste stängas. LO och Socialdemokraterna är överens om att las snarast möjligt måste ändras. Det regelverk som idag gäller vid arbetsbrist och uppsägningar med turordningsregler och uppsägningstid, måste även börja tillämpas när en arbetsgivare gör om heltider till deltider.
Kompetensförsörjning
I Sverige är allt ungt och nytt norm. Den som är till åren värderas inte särskilt högt, trots att det bakom rynkorna kan finnas mycket livserfarenhet och nyttig kunskap. Arbetsgivarnas mossiga inställning bekräftas i en ny AMF-rapport.
Löner & avtal
Arbetsgivarna anser att det är viktigt att premiera goda arbetsinsatser oavsett om det är vårdbiträden eller undersköterskor. Men om nu Kommunal vill satsa på just undersköterskorna är Vårdföretagarna beredda att förhandla om en extrasatsning för dessa så länge det ryms inom märket.
Demokrati
Regeringen har sjösatt breda åtgärdsprogram för att få ner sjuktalen. Ska vi lyckas måste alla inblandade aktörer arbeta tillsammans: Försäkringskassan, hälso- och sjukvården och arbetsgivarna. De senares avsiktsförklaringar är en viktigt nyckel i arbetet framåt.
Arbetsvillkor
Riksdagen ska onsdagen den 26 oktober ta ställning till ett nytt EU-direktiv. Direktivet har utformats för att öka kraven på företagens arbete med hållbarhet och mångfald. Nu är det upp till bevis för riksdagens ledamöter att leverera en tolkning som tar fasta på behoven av bra sociala villkor och god tillgänglighet för Sveriges befolkning.
Demokrati
För att slippa hälsoväxlingen tvingades våra medlemmar att göra upp om utökade åtgärder mot sjukskrivningar. Dessvärre ligger mycket av det som verkligen behöver göras utanför företagens ansvarsområde – så nu är det dags för regeringen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att göra sitt jobb
Demokrati
Regeringens förslag om hälsoväxling var inte utpressning, utan aktiv politik. Arbetsgivarna har med sina avsiktsförklaringar visat att de är beredda att arbeta för ett mer hållbart, friskare arbetsliv, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Kompetensförsörjning
Arbetskraftsbrist kombinerad med arbetslöshet - den paradoxala utmaningen präglar svensk arbetsmarknad. Nu krävs validering och yrkesutveckling för att ge fler människor jobb och stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi vill se en stärkt nationell finansiering av lärande i arbetslivet som styrs lokalt och regionalt.
Ledarskap
Arbetsmarknaden för unga akademiker är god. Samtidigt har Sveriges kommuner och landsting stora rekryteringsutmaningar. För att attrahera unga talanger måste de erbjuda goda villkor. Många nyexaminerade vill påverka var och när de jobbar, visar Juseks undersökning. Vår slutsats är enkel: fler borde få möjlighet att jobba flexibelt.
Kommunal ekonomi
I grunden är den interna organisationskulturen på Migrationsverket med påstått söndercurlade 80-talister bland de anställda handläggarna ett ledningsproblem. Och som chef ska man aldrig skylla på underlydande anställda när saker och ting inte fungerar som de ska. Som chef löser man istället problemet.
Gästkrönika
Hur ska det gå med sjukvården i framtiden? Jag ställde frågan till en erfaren sjuksköterska vid ett middagsbord under sommarens ledighet. Hon berättade om de många morgnar när hon stiger upp för att ta bussen 05.55 efter en alldeles för kort natt. Då vet hon att hon ska komma hem klockan 22 på kvällen och få sova lika lite nästa natt.
Play
Är kommuner och landsting usla arbetsgivare? Beror de snabbt stigande sjuktalen på arbetsmiljön i vård, skola och omsorg? Och är högre kostnader för arbetsgivare rätt medicin? Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.