Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Arbetsförmedlingen
Näringsliv
Elbilstillverkaren Nevs varslar 320 anställda i Trollhättan. Så gott som alla. Kommunstyrelsens nya ordförande Peter Eriksson (M) ser hur Trollhättan nu kan dra nytta av lärdomarna från krisen efter Saabs konkurs.
Kompetensförsörjning
Alldeles för många i Malmö – och oväntat få i Gnosjö. Med en ny mätmetod pekar Arbetsförmedlingen ut kommunerna som borde ha lägre arbetslöshet sett till befolkningens sammansättning. ”Ger oss nya perspektiv”, säger arbetsmarknadsanalytiker Victor Tanaka.
• Lista på hur din kommun avviker.
Kompetensförsörjning
Ett hundratal kommuner har tecknat samverkansavtal med Arbetsförmedlingen. Senast ut är elva kommuner i Skåne. ”Vi får ett väldigt bra nätverk”, säger Dennis Mårtensson på Vellinge kommun.
Debattsvepet
Sverige behöver en levande kulturskola, bemannade skolbibliotek och en stärkt kultursektor – inte en kulturkanon, skriver fackförbundet DIK. Andra debattämnen: utjämningssystemet och julstämning.
Debattsvepet
Om vallöftena ska kunna uppfyllas behöver välfärden mer än 6 miljarder, skriver Facken i välfärden. Dags att utreda slöjförbud i skolan, tycker moderata riksdagsledamöter. Arbetsförmedlingen, äldrevård och förlossningsvård är andra debattämnen från måndagsmorgonen och helgen som gått.
Socialtjänst
Är det verkligen effektivt att låta arbetslösa bläddra i platsjournalen och vässa sitt cv? En ny studie ger vägledning om vilka insatser som faktiskt får långtidsarbetslösa i jobb. ”Det gäller att ha fingertoppskänsla”, säger professor Tapio Salonen.
Socialtjänst
I många kommuner har det långvariga beroendet av ekonomiskt bistånd ökat sedan valet, visar en DS-granskning. Hudiksvall tillhör de kommuner där det ser riktigt illa ut: Andelen vuxna med utdragna behov av stöd ökade från 0,3 till 1,4 procent förra året.
Integration & segregation
Vilka insatser för de arbetslösa kan Arbetsförmedlingen be kommunerna att göra, när ska de sättas in och vilken ersättning ska kommunerna få för jobbet? Här saknas tydliga instruktioner, menar SKR.
Integration & segregation
Ett steg i rätt riktning, men för att få fler i jobb krävs att kommunerna får verka på samma villkor som de privata aktörerna. Så möter kommunalråden arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) krav på arbetsförmedlingen att stärka sin lokala närvaro i hela landet.
Arbetsvillkor
Arbetsmarknaden står i blom – men allt fler fastnar i långvarigt utanförskap. Se vår lista över långtidsarbetslösheten kommun för kommun.
• Forskaren tror på vändning: ”Om man ska vara cynisk”
• Så vände Högsby trenden.
Debattsvepet
Kommunerna tvingas göra AF:s arbete, men utan att få ekonomisk kompensation. Det skriver ett antal kommunpolitiker från Dalarna. I övrigt handlar svepet om vräkning av barnfamiljer, palliativ vård och finansiering av flyktingmottagande.
Kompetensförsörjning
Kommuner ska kunna få ersättning från Arbetsförmedlingen för att utföra arbetsmarknadsåtgärder, föreslår regeringen. ”En viktig pusselbit. Men detta räcker inte”, säger SKR:s arbetsmarknadsexpert.
Debatt
Arbetsförmedlingen fungerade inte optimalt innan reformeringen. Det motiverar dock inte att genomförandet av Sveriges största förvaltningsreform sker förhastat – och helt utan de konsekvensutredningar som normalt föregår den typen av reformer i Sverige, menar företrädare för Skoopi och Fremia i en slutreplik.
Integration & segregation
Arbetslösa i utanförskap ska ut i jobb. Det är regeringens mål när den nu skruvar på Arbetsförmedlingen. ”En stor ambitionshöjning för att trycka tillbaka långtidsarbetslösheten”, säger Eva Nordmark (S) till Dagens Samhälle om förändringen.
Debatt
Arbetsförmedlingens reformering kommer att öka möjligheten att stötta arbetssökande med funktionsnedsättning. Historien har visat att arbetsförmedlingarna själva inte varit lyckosamma med den här målgruppen, skriver företrädare för fristående leverantörer.
Debatt
Stöd via upphandlade aktörer lämpar sig inte för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Och i synnerhet inte för dem med funktionsnedsättning. Istället lanserar vi ”Civilsamhälleslyftet”, skriver företrädare för civilsamhället.
Socialtjänst
”Vi ställer krav på ett annat sätt.” Strängnäs hårda arbete för att få ner försörjningsstödet har gett resultat.
• Röda siffror har blivit svarta
• En fjärdedel färre är i behov av ekonomisk hjälp
• Personalen har blivit friskare
Debatt
De långtidsarbetslösa med funktionsnedsättning tillhör de stora förlorarna när Arbetsförmedlingens nya arbetsmodell tar form. Nu måste regeringen agera, skriver Riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
Socialtjänst
Allt färre tar emot ekonomiskt bistånd. Men en högre andel får stödet allt längre.
• Stora skillnader mellan kommunerna - hela listan
• Här har över 60 procent långvarigt bistånd
• Kommun i Västerbotten klarar sig bäst
Debattsvepet
Trafikverkets nationella plan för infrastrukturen kritiseras av miljöpartiet denna måndag. Vi ser också mycket debatt på energiområdet. Här finns förslag om bidrag för omställning från eluppvärmning, debatt om vindkraftskritik och kärnkraftens ställning i EU.
Kompetensförsörjning
Luleå och Torsby tar upp kampen med de privata matchningsföretagen. Båda kommunerna vill vara med som aktörer i det nya systemet för arbetsförmedling.
”Det kan vara fler kommuner som tittar på hur vi gör”, säger toppolitikern i Luleå.
Kompetensförsörjning
Unga som varken studerar eller jobbar riskerar isolering och pandemin förvärrar problemen. SKR riktar ny hård kritik mot Arbetsförmedlingen för bristande samverkan. ”Vi får signaler om att Arbetsförmedlingen inte förstår vilket ansvar de har”.
Debattsvepet
Lärarnas riksförbund uppmanar regeringen att inte missa en historisk möjlighet.
Utan Miljöpartiet kan Socialdemokraterna äntligen ta tag i klimatpolitiken – samtidigt måste Magdalena Andersson undanröja osäkerhet för svensk industri.
Det är några av ämnen i dagens debattsvep. Dessutom: Pensionsåldern, Arbetsförmedlingen och vindkraft.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefekonom Annika Wallenskog analyserar M+KD+SD-budgeten som ska styra Sverige. ”Det kan bli ett problem”, säger hon om en av förändringarna. Dagens Samhälle har gått igenom och listar de avgörande kommunala skillnaderna.
Demokrati
Mathias Lindquist (S) är Sveriges mest framgångsrika kommunpolitiker – med över 63 procent av rösterna i senaste valet. ”När man har så stort stöd måste man leverera.”
Läs hans tankar om:
• ”Skrik från kommuner i Stockholmsområdet”
• Varför S lyckades i Munkfors
• Fördelar med samarbete över kommungränser
Debattsvepet
Vänsterpartiet vill att Arbetsförmedlingen satsar där behoven är störst och Sverigedemokraterna vill ge pensionärer 1000 kronor mer i månaden. Det är två av förslagen ur onsdagens debattflöde.
Debatt
Långtidsarbetslösheten är uppe på rekordnivåer och Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att få fler att studera på komvux. Det är en bra väg att gå men det räcker inte. Regeringen behöver vidta ytterligare åtgärder för att fler ska klara studierna och få ett jobb, skriver SKR:s Monica Sonde.
Debattsvepet
Januaripartierna ger besked om Arbetsförmedlingens reformering. Regeringens utredare lägger förslag som ska ge fler barn rätt till assistans. Och SD:s ja till vinstjakten sviker arbetare, menar Kommunal och S.
Debatt
Vi avser att förbättra förutsättningarna för kommuner att ingå olika typer av samarbeten med Arbetsförmedlingen. Kommunerna bör dock inte regelmässigt konkurrera på samma marknad som privata eller idéburna matchningsaktörer, skriver företrädare för januaripartierna.
Kompetensförsörjning
Jobb försvinner i snabbt takt och antalet långtidsarbetslösa ökar stadigt i landets storstäder under pandemin. I flera kommuner handlar det om en ökning på 30 procent. ”Det är fruktansvärt allvarligt”, säger Carin Lidman (S) i Västerås.
Debatt
Samarbetet Basun har varit en stark bidragande faktor till att ungdomsarbetslösheten minskat med 50 procent i Botkyrka. Chocken var därför total när Arbetsförmedlingen utan förvarning valde att lämna samarbetet med kommunen förra våren. Vi kräver att Arbetsförmedlingen tar sitt ansvar och följer ingångna avtal, skriver Botkyrkas kso Ebba Östlin (S) och kommunalråd Ing-Marie Viklund (L).
Integration & segregation
15 april går startskottet för intensivåret, som ska ge nyanlända jobb inom ett år. Kommunerna får en viktig roll. ”Vi står redo”, säger Anders Brage, rektor för sfi och vuxenutbildningen i Jönköping som redan kommit långt med att få nyanlända i jobb.
Kompetensförsörjning
Ulla Sandgren (S), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Karlshamn, beklagar att kommunen inte får vara med i Arbetsförmedlingens nya system för jobbmatchning. ”Jag tycker att det är synd. Vi skulle kunna göra en insats”, säger hon.
Kompetensförsörjning
Han flydde från Beirut, gjorde snabb kommunpolitisk karriär och vill nu ta över Arbetsförmedlingens uppdrag. ”Jag vet hur det är att bryta utanförskap”, säger Mohamad Hassan, liberalt kommunalråd i Uppsala, som oroar sig för att januaripartiernas reform lämnar människor i sticket.
Debatt
Formella krav på både Arbetsförmedlingen och kommunerna att samverka kan vara en avgörande pusselbit för snabbare etablering på arbetsmarknaden och för effektivt stöd till arbetssökande på vägen till arbete, skriver Delegationen för unga och nyanlända till arbetes ordförande Lil Ljunggren Lönnberg och kanslichef Pontus Ringborg.
Debatt
Arbetsmarknaden står inför de största utmaningarna under överskådlig tid. Samtidigt pågår omläggningen av arbetsmarknadspolitiken och reformeringen av Arbetsförmedlingen. Samhällets gemensamma kraft behöver läggas på ett fungerande arbete för arbetslösa och arbetsgivare i hela landet. För det behövs besked från regeringen om hur rollfördelningen ska se ut, skriver företrädare för SKR.
Kompetensförsörjning
Almega slår tillbaka mot SKR och hävdar att det kan vara olagligt för kommuner att sälja arbetsmarknadstjänster till Arbetsförmedlingen. – Det tycker vi är mycket svårförenligt med den kommunala lokaliseringsprincipen, säger jurist Ulrica Dyrke på Almega.
Debatt
Den oroande utvecklingen på arbetsmarknaden innebär att många unga riskerar att hamna i långvarig arbetslöshet. Samtidigt har den viktiga samverkan som byggts upp mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna försämrats. Det skriver MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg som ger förslag på metoder och arbetssätt som tidigare varit framgångsrika för att minska ungdomsarbetslösheten.
Kompetensförsörjning
SKR och Arbetsförmedlingen har enats om en checklista för hur det ska gå till när arbetsförmedlare flyttar in i kommunernas lokaler. – Detta är ett steg för att säkra Arbetsförmedlingens lokala närvaro i kommunerna, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR.
Debatt
Om staten vill genomföra en hållbar och långsiktig arbetsmarknadspolitik finns det, enligt mig, två framkomliga vägar: att den tar ett helhetsansvar eller låter kommunerna ta över det ansvar och de resurser som Arbetsförmedlingen har i dag, skriver kommunalrådeti Uppsala Mohamad Hassan (L).
Debatt
Politikerna i Karlshamn bryter sannolikt mot lagen när de försöker göra kommunen till leverantör av arbetsmarknadstjänster åt staten. I stället för att använda skattebetalarnas pengar till att bedriva affärsverksamhet borde kommunen förbättra samarbetet med de etablerade matchningsaktörerna, skriver företrädare för Almega, Kompetensföretagen och Almega Utbildningsföretagen.
Debatt
I regeringens budget och i flertalet skuggbudgetar för 2021 föreslås omfattande satsningar för att minska samhällseffekterna av coronapandemin. Men träffar verkligen insatserna de som behöver dem mest, frågar generaldirektören för Myndigheten för delaktighet Malin Ekman Aldén.
Debatt
Det är olyckligt att det upplevs som att AF ska ha lämnat Hultsfreds kommun. Precis som i resten av landet finns där fristående leverantörer som arbetar på AF:s uppdrag, replikerar företrädare för Kompetensföretagen, Almega och Arbetslivsresurs.
Kompetensförsörjning
Kommunerna oroar sig för vad som ska hända när Arbetsförmedlingens uppdrag ska tas över av fristående aktörer. Men generaldirektören Maria Mindhammar ger lugnande besked: ”Om det uppstår vita fläckar i betydelsen att fristående aktörer inte etablerar sig så kommer Arbetsförmedlingen att gå in.”
Kompetensförsörjning
En statlig utredning har öppnat möjligheten för kommunerna att utföra jobbinsatser på Arbetsförmedlingens uppdrag. Och kommunerna står i kö. ”Vi kan ta över redan i morgon”, säger Robert Andersson, chef för arbetsmarknadsenheten på Hultsfreds kommun.
Kompetensförsörjning
Låt kommuner ta över arbetsmarknadspolitiska insatser i ett pilotprojekt. Det föreslår SKR i ett remissvar till regeringen. Avsikten är att undvika vita fläckar när Arbetsförmedlingen läggs ut på fristående aktörer.
Debatt
Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och fler fristående aktörer ska få möjlighet att bidra. Inriktningen är viktig, men risken är att regeringen öppnar dörren för att även kommunala leverantörer ska få konkurrera med fristående aktörer – trots att lika konkurrensvillkor är omöjligt att uppnå. Förslaget måste kastas i papperskorgen, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Almega.
Kompetensförsörjning
65 procent av landets kommuner tycker att Arbetsförmedlingens fysiska närvaro i deras kommun inte är tillräcklig för att ge arbetslösa rätt stöd. Det visar en ny rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Debatt
I Älvsbyn har vi, precis som i de flesta andra mindre kommuner här i Norrbotten, ett bemannat AF-kontor som har öppet två timmar varannan vecka. Det är för lite även i en normal situation – inte enbart under en pandemi eller efter en storbrand hos bygdens största privata arbetsgivare. Det skriver kommunens kso Tomas Egmark (S) och gruppledare Berit Hardselius (C).
Debatt
Vi menar att Arbetsförmedlingen klarar sitt uppdrag både vad gäller den lokala närvaron och vårt grunduppdrag. Myndigheten ska erbjuda tjänster och service i hela landet på ett effektivt sätt och anpassat till skilda förutsättningar och behov i olika delar av landet, replikerar Maria Andersson och Karin Welam Tornemalm, arbetsförmedlingschefer i Dalarna.
Debatt
Vi behöver arbetsförmedlare på plats, som känner till orten och de lokala förhållandena. Förmedlare som kan möta arbetssökande och företagare och framför allt samverka med kommunen, skriver 15 kommunstyrelseordförande i Dalarna.
Kompetensförsörjning
Nedlagda kontor skulle ersättas av Arbetsförmedlingens närvaro på annat sätt. Men så har det inte blivit, enligt kommunala företrädare. – Arbetsförmedlingen bjuder inte upp till dans, säger Pernilla Wigren, besviken kommundirektör i Falun.
Debatt
Utredningen om kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken väcker snarare frågor än ger oss svar. I krisen som följer coronapandemin med rekordhög arbetslöshet behöver arbetsmarknadsinsatserna intensifieras och skyndas på. Vi och många andra kommuner har kompetens och kapacitet att påbörja jobbet. Nu. Det skriver kommunalrådet i Nacka Filip Wiljander (M).
Debatt
Ursula Berge slätar över Arbetsförmedlingens genomgripande problem och kallar kärnan i arbetsmarknadspolitiken för ”välfungerande”. Att blunda för bristerna är inte bara verklighetsfrånvänt, utan direkt ansvarslöst. Det behövs genomgripande reform för att motverka en mer långvarig arbetslöshetskris, slutreplikerar Caspian Rehbinder på tankesmedjan Timbro.
Debatt
Att helt utan kunskapsunderlag fortsätta att reformera Arbetsförmedlingen under nuvarande omständigheter, som Timbro vill, är att säga att man sätter sin ideologi framför landets 71 000 nyvarslade och 427 000 arbetslösa – en grupp som kan vara 800 000 vid årets slut, replikerar Akademikerförbundet SSR:s samhällspolitiska chef Ursula Berge.
Debatt
Coronakrisen innebär en chockökning av arbetslösheten. Med hänvisning till krisen höjs nu röster för att stoppa reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det vore ett stort misstag. Myndigheten är dysfunktionell och måste reformeras. Annars kommer priset bli högt för såväl arbetssökande som företagen, skriver Caspian Rehbinder på tankesmedjan Timbro.
Debatt
Ingen vet fullt ut hur allvarligt Coronaviruset kommer att slå mot det svenska samhället. Vi vet dock att många förlorar sina jobb på kort tid. Politikens fokus måste därför vara att skapa mesta möjliga trygghet på arbetsmarknaden. En omprövning av januariöverenskommelsen i de delar som rör arbetsmarknaden är nödvändig, skriver Sacos ordförande Göran Arrius.
Debatt
Arbetsförmedlingen är en myndighet som varken ser utrikesfödda kvinnor eller tar dem på allvar. Problemen har funnits länge – men har som vanligt sopats under mattan, skriver Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Gulan Avci.
Debatt
Trots bidragsberoende, bedrägerier, bombningar, bilbränder och beväpnade barn är regeringen besynnerligt bakåtlutad. Under tiden håller moderatledda kommuner och moderater i opposition emot nedmonteringen av arbetslinjen, skriver de moderata kommunalråden Oliver Rosengren och Lars Rådén.
Kompetensförsörjning
Mer resurser och mindre kaos. Det ledde misstroendedramatiken till för Arbetsförmedlingen, menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Men hotet om att bli av med jobbet – efter bara ett par månader – skakade om. ”Det är en tid i svensk politik som präglas av mycket politiskt spel”, säger hon.
Debatt
Nacka kommun har meddelat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att vi önskar bli pilotkommun i arbetet med Arbetsförmedlingens reformering. Vi vill vara med och utveckla framtidens arbetsmarknadsinsatser och dela med oss av den erfarenhet av matchande och rustande insatser via kundval som sedan 2010 finns i kommunen.
Debatt
Framtidens Arbetsförmedling behöver mer resurser och ett förtydligat uppdrag. I uppdraget måste finnas bättre förutsättningar för samverkan mellan kommuner, lokalt näringsliv, och olika privata och ideella aktörer, skriver fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon.
Debatt
Gymnasieutbildning ökar chanserna till jobb – närhet till äldre släktingar minskar dem. Snabbspår och arbetsförlagd praktik är andra avgörande faktorer. Att mindre kommuner har svårare att få nyanlända i arbete stämmer inte, visar en ny rapport från Fores som presenteras i dag.
Debatt
Kommuner och regioner står införa stora utmaningar och behöver statens stöd. Regeringen lyfter ofta välfärden som samhällets grundpelare. Vi hoppas därför att du har positiva besked med dig till SKL-kongressen i dag Stefan Löfven, skriver Anders Knape ordförande SKL.